Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: sygnety herbowe
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
Piotr Czy¿
Poszukujê informacji w tym temacie.
Kali
A jaki okres? Jak na XVII to widzialem w kasztalcie 6-ciokata, a u Krzyszyska (Gloyva) w kasztalcie owalnym. Te 6ciokatne to mam gdzies i fotki...zmnalazlem: w zalczniku sygnet ksiecia boguslawa XIV ok 1620 idrugi zalacznik 15stowieczny sygnet
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
Przede wszystkim wiek XVII, choæ ciekawi± mnie wszelkie informacje w tym temacie.
np geneza powstania.
Rafa³ Pr±dzyñski
Chm, A od kiedy i w jakiej formie i jak wysoko postawieniu u¿ywali sygnetów pieczêtowych - czyli formy u¿ytkowej pier¶cienia herbowego???
EwKa
Cast copper alloy seal ring. Dates to the 14th-15th centuries. The hoop is fairly large and would have been worn on the thumb by a merchant. The bezel is oval with voided engraving depicting a crowned 'T'. The motif served the purpose of preventing fraud and may have represented the owner's surname. These rings replaced the seal matrices (Mills 2003 page 47).
-seal ring.jpg (litera T oraz korona) Anglia, wersja kupiecka wg. archeologow i historykow...

Cast copper alloy seal matrix finger ring external diameter 26mm, internal diameter 22mm, thickness 4mm, weight 7.24g. Oval bezel with a Lombardic letter T engraved in the centre, there is a crown above the letter and a brand or ear of corn to the right, all of which is held within a linear border. The shoulders are plain and gently narrow towards the oval cross-section loop.
The overall condition of the ring is good with the artefact retaining a mid green patina, there is slight corrosion in the recesses of the letter.
This artefact dates to the 14th century.
-seal ring2.jpg Anglia.

Copper alloy ring fragment with an oval bezel. The upper surface of the ring is convex, and the reverse is very slightly convex, giving the hoop a broadly D-shaped section. The hoop then expands and thickens at the shoulders to form the bezel, the upper surface of which is flat (W. 3.9-8.7mm. Th. 2.5-3.5mm). The central motif of the bezel is a letter I with a crown above and palms on either side. Dull, dark patina. Very similar to an example in Saunders, P & E. 1991. Salisbury Museum Medieval Catalogue. Part 1. Salisbury: Salisbury and South Wiltshire Museum, 42 & 46, no. 18, from Old Sarum.
Dat. 1400-1500 rok.
-seal ring3.jpg (stylizowana litera I oraz korona) Anglia
Rafa³ Pr±dzyñski
Dziêki serdeczne - bardzo to cenne . A ja jeszcze ponudzê. Wiadomo co¶ o rycerzach, baronach, lordach i ich sygnetach pieczêtowych w XIV XV wieku - Anglia i tereny dzisiejszej Francji.
Rafa³ Pr±dzyñski
Tak, tak. Ja to ju¿ wcze¶niej przej¿a³em i owszem - daje wiele do my¶lenia - arcydzie³a o wcale nowoczesnych za³o¿eniach. Jak powiedzia³em - dzielisz siê bezinteresownie bardzo cenn± wiedz± i to poprzez wskazanie wprost.
Zatem wiemy ¿e noszono i ¿e zasadniczo w formach do dzi¶ znanych, ¿e cze¶ciej kartusz by³ w poprzek palca nie w poprzek obr±czki ni¿ dzisiaj. ¯e by³u pozytywowe i pieczêtowe - jak dzi¶, ¿e by³y r¿niête (bez lasera smile.gif) i w kamieniu i w metalu odlane czy grawerowane. ¯e by³y herbowe, cechowe, biskupie, ¶wiêtych wizerunki, mo¿nych itp. itd.
Zastanawia nie na ile powszechnie by³y sygnety noszone przez ó¿ne warstwy nobilów. W sensie socjologicznym - jaki by³ obyczaj?
EwKa
http://www.wga.hu/art/w/weyden/rogier/15podipt/3froimo2.jpg
Laurent Froimont

http://www.wga.hu/art/w/weyden/rogier/16portra/01fillas1.jpg
pierscien z gemma, portret Guillaume Fillastre?- kardynal ( http://de.wikipedia.org/wiki/Guillaume_Fillastre )

http://www.wga.hu/art/m/memling/2middle1/06gijoye.jpg
Gilles Joye-kompozytor ( http://en.wikipedia.org/wiki/Gilles_Joye )
--------------------
Signet rings:
Signet rings, generally bearing a coat of arms, are made by intaglio engraving, either in metal or gems (generally semiprecious). Agate is a frequent material, especially carnelian or banded agate like sardonyx; the banding make the impression contrast with the ground.

Metal signet rings can also be cast, which is cheaper but yields a weaker material.

The wearing of signet rings (French: une chevaličre, from the word chevalier which means knight) is a longstanding tradition among nobles in European and some other cultures. In contemporary usage, the signet ring is typically worn on the little finger of either the right or left hand (depending on the country), although some countries have different customs (French and German noblemen, and some Spanish nobles wear it on the ring finger of their left hand; Swiss wear it on the ring finger of their right hand). The ring may either be worn facing up or facing toward the palm, the latter position sometimes indicating that the person is married.

Because it is used to attest the authority of its bearer, the ring has also been seen as a symbol of his power, which is one explanation for its inclusion in the regalia of certain monarchies. After the death of a Pope, the smashing of his signet ring is a prescribed act clearing the way for the sedevacancy and subsequent election of a new Pope.

Signet rings are also used as souvenir or membership attribute, e.g. class ring (typically bear the coat of arms or crest of the school), as an alternative to one with a stone.

In the United Kingdom, signet rings are typically worn on the little finger of the left hand of the bearer and tend to be cast of gold. This is subsequently often changed to the little finger of the right hand if the bearer marries and wears a wedding ring.
-------------
Historia sygnetow w Rzymie Starozytnym:
http://www.heraldicrings.com/Signet_Rings_History2.html
Rafa³ Pr±dzyñski
Wiele mówiace. Dziêki serdeczne. Zauwa¿am jednak pewn± prawid³owo¶æ,. Wiêkszo¶æ obrazów i przedstawieñ to po 1450 roku. Znamy starsze sygnety i znamy (chyba?)starsze przedstawienia. W tek¶cie mamy stwierdzenie i¿e to "bardzo d³uga tradycja".
Ujmê to tak. Po Azinquort byli z Henrykiem V rycerze, baronowie, lordowie, hrabiowie - top jest rok 1415 dok³adnie. Czy rycerz wystawiaj±cy 30 zbrojnych nosi³ wtedy sugnet czy dopiero taki co stawia³ 60 lub 100 (bo tam by³o trochê inaczej - oprócz pocztów wystawia³o siê swoich ¿o³nierzy) ?Czy mo¿e dopiero baron co mia³ 300? A mo¿e taki rycerz co to by³ p³aci³ podatek od jednego dworu i mia³ tylko poczet i servientów te¿ nosi³ sygnet?

A Polska? W³a¶nie?

Przepraszam ¿e tak szczegó³asto nudzê ale siê troszke wkrêci³em a siedzê poza domkiem i nie mam jaksamposzperaæ - poza tym...no chylê czo³a przed przedmówczyni± i nauczucielk± - co ma grzebac nieudolnie jak kto¶ tutajklasê sam w sobie stanowi.
lord.raf
Zatem czy regó³a bylo umieszczanie herbu w sygnecie razem z labrami w poziomie?(nie standardowo w pionie)

Moja wielka Pro¶ba czy dysponuje ktos zdjeciami sygnetów z herbami mieszczañskimi z okresu XVIIw? jesli tak prosze na priva
Parufka
Sygnety pieczêtne bodaj¿e z Beresteczka. Jak kto¶ ma wiêcej to niech wrzuca bo w³a¶nie jestem na etapie szukania jakiego¶ ciekawego wzoru dla siebie smile.gif.
Kali
To sa sygnety znajduja sie w muzeum w Krakowie, z tego co pamietam to z ich opisu nie wynikalo ze sa z Beresteczka.
Parufka
Dlatego napisa³em bodaj¿e bo nie by³em pewny :P. Wrzucajcie ludzie jakie¶ inne rysunki czy tez zdjêcia ¿eby by³o z czego wybieraæ smile.gif.
Parufka
Gdzie¶ czyta³em, ¿e zamiast herbów pojawia³y siê czasem na sygnetach inicja³y w³a¶ciciela. Czy kto¶ wie co¶ wiêcej na ten temat??
AndrzejM
Czo³em,
Ad. lord.raf: dla ¶cis³o¶ci - mieszczanie nie posiadali herbów bo te przys³ugiwa³y wy³±cznie szlachcie. Herby s± znakami identyfikacyjnymi, które charakteryzuj± siê pewnymi wspólnymi cechami (tarcza herbowa, mobilia, korona, klejnot itp.), a które nie wystêpuj± w innych typach znaków ident. W³a¶ciw± nazwa znaków mieszczan i plebsu jest gmerk.

Ad. Parufka - Mateuszu, inicja³y pojawiaj± siê na sygnetach pieczêtnych nie zamiast herbów, ale obok herbów. Przyk³ad - nie jestem w stanie zamie¶ciæ reprodukcji obrazka - w ks. "Dawne Z³otnictwo" M. Gradowskiego - Sygnet srebrny z g³adk±, owaln± forma lica z herbem Lubicz i monogramem IG.

Pozdrawiam, AM.
lord.raf
CYTAT(AndrzejM @ 17:11 12.07.2008) *
Czo³em,
Ad. lord.raf: dla ¶cis³o¶ci - mieszczanie nie posiadali herbów bo te przys³ugiwa³y wy³±cznie szlachcie. Herby s± znakami identyfikacyjnymi, które charakteryzuj± siê pewnymi wspólnymi cechami (tarcza herbowa, mobilia, korona, klejnot itp.), a które nie wystêpuj± w innych typach znaków ident. W³a¶ciw± nazwa znaków mieszczan i plebsu jest gmerk.

Ad. Parufka - Mateuszu, inicja³y pojawiaj± siê na sygnetach pieczêtnych nie zamiast herbów, ale obok herbów. Przyk³ad - nie jestem w stanie zamie¶ciæ reprodukcji obrazka - w ks. "Dawne Z³otnictwo" M. Gradowskiego - Sygnet srebrny z g³adk±, owaln± forma lica z herbem Lubicz i monogramem IG.

Pozdrawiam, AM.

Ad. AndrzejM

Drogi Andrzeju wiem ze Wikipedia to nie zawsze skarbnica poprawnej wiedzy aczkolwiek podaje linki do definicji co to jest herb mieszczanski i gmerk.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Herb_mieszczañski

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gmerk

Wynika z nich jednoznacznie ze mieszczanie uzywali gmerków (zgadzam sie z Toba)czyli znaków rozpoznawczych swoich rodzin, które w/g zasad heraldycznych z czasem przekszta³cily sie w herb mieszczanski z racji wystepowania elementów takich jak: tarcza, he³m,god³o, klejnot

A rózni³y sie tym od herbów szlacheckich ze nie posiadaly korony rangowej,medalionu na szyji a he³m by³ he³mem turniejowym,dziobowym a nie pretowym jak to mialo miejsce w szlacheckich.

Poza tym konsultowalem ten problem z kilkoma heraldykami ktorzy moje zdanie potwierdzili.

pozdrawiam
raf
lord.raf
Witam

Wiecie moze Szanowni Panowie:-) u jakiego jubilera mozna zlecic wykonanie sygnetu herbowego w kamieniu, najlepiej w Katowicach, Sosnowcu i za ile? Jesli juz ktos cos takiego zlecal prosze zatem o namiary.

Niestety na Pana Panasiuka z Wawy stracilem tylko niepotrzebnie czas wiec bynajmniej z mojej strony nie polecam

pozdrawiam
raf
AndrzejM
Czo³em lord.raf,
masz s³uszno¶æ;
W gruncie rzeczy warto by rozwin±æ temat. Czy masz jakie¶ informacje n/t herbów mieszczañskich wystêpuj±cych na terenie Polski?

Pozdrawiam, AM.
lord.raf
CYTAT(AndrzejM @ 23:12 21.07.2008) *
Czo³em lord.raf,
masz s³uszno¶æ;
W gruncie rzeczy warto by rozwin±æ temat. Czy masz jakie¶ informacje n/t herbów mieszczañskich wystêpuj±cych na terenie Polski?

Pozdrawiam, AM.

Witam

Jesli chodzi o herby mieszczanskie w Polsce to informacje oprócz wikipedi zasiegnalem z:
1.Gildii: http://www.teksty.gildia.pl/milosz/rodzaje_herbow
2.Novej Heraldii: http://www.novaheraldia.net/

pozdrawiam
Raf
Viator
Je¿eli jednak chcecie kontynuowaæ dyskusjê o herbach mieszczañskich w ogólno¶ci, w oderwaniu od konkretnych sygnetów do zrekonstruowania, to nie w tym temacie. Zapraszam do tematu Heraldyka w dziale Ludzie i spo³eczeñstwo.
Bartholomäus von Struß
Witam. Poszukujê informacji na temat sygnetów ¶redniowiecznych (koñcówka XIV - pocz±tek XV wieku, region Brandenburgia, Saksonia). Rad bym by³ za wszystkie mo¿liwe opisy, a w szczególno¶ci ryciny, rekonstrukcje itp. Rad bym by³ równie¿ o opisanie z jakich materia³ów móg³ by byæ wykonany (np. z³oto, grawerka na kamieniu, czy srebrze?)

Z góry dziêkuje i pozdrawiam
Szymon Okrutny
witam.

a ja mam takie pytanie:

na którym palcu noszono sygnety herbowe, czy noszono je pod rêkawic±, czy na rêkawicy??
lord.raf
CYTAT(lord.raf @ 02:45 12.09.2008) *
CYTAT(AndrzejM @ 23:12 21.07.2008) *
Czo³em lord.raf,
masz s³uszno¶æ;

Pozdrawiam, AM.

Witam

Jesli chodzi o herby mieszczanskie w Polsce to informacje oprócz wikipedi zasiegnalem z:
1.Gildii: http://www.teksty.gildia.pl/milosz/rodzaje_herbow
2.Novej Heraldii: http://www.novaheraldia.net/

P.s dobrym przykladem jest aleja gmerków w Toruniu.

pozdrawiam
Raf

lord.raf
Czy kto¶ wie, na którym palcu u mê¿czyzn (w Polsce)noszono sygnet z herbem szlacheckim?

Prosze o jakie¶ wiarygodne materia³y ¼ród³owe (zdjêcia,linki)a nie opisywanie wlasnych upodoban.
Kaya
A Waszmo¶æ mo¿e siê ustosunkowaæ o jaki okres historyczny mu chodzi? Bo w XIX w panowie z upodobaniem nosili sygnety na ma³ym palcu -ot taka fanaberia icon_wink.gif
lord.raf
CYTAT(Kaya @ 21:45 21.09.2009) *
A Waszmo¶æ mo¿e siê ustosunkowaæ o jaki okres historyczny mu chodzi? Bo w XIX w panowie z upodobaniem nosili sygnety na ma³ym palcu -ot taka fanaberia icon_wink.gif

============================================

Okres to XIX\XXw.
Przy okazji,czy Wa¶æ Pani wykonuje równie¿ srebrne sygnety herbowe w kamieniu?
Bowiem jestem pod wra¿eniem wyrobów na stronie:-)

Kaya
No skoro idzie o XIX / XX w to mê¿czy¿ni nosili sygnety na ka¿dym palcu prócz kciuka . Intelektuali¶ci i ¶wiat³a szlachta /magnateria ( patrz±c na zachodnie wzorce ) wypromowa³a noszenie sygnetu na ma³ym palcu przy czym sygnet zwykle bywa³ drobny. Widzia³am tak¿e na obrazach dwa na jednej d³oni -sygnet herbowy i sygnecik malutki z kamieniem .

Co do kolejnego pytania. Có¿...zajmujê siê tak¿e spe³nianiem takich zachcianek mêskich tongue.gif .Robiê zarówno repliki jak i wzorowane na historycznych. Do dobrego grawera te¿ mam doj¶cie .
Dziêkujê bardzo za s³owa uznania smile.gif ,staram siê jak mogê.
Adam
CYTAT(Kaya @ 20:02 22.09.2009) *
.............
Co do kolejnego pytania. Có¿...zajmujê siê tak¿e spe³nianiem takich zachcianek mêskich tongue.gif .Robiê zarówno repliki jak i wzorowane na historycznych. Do dobrego grawera te¿ mam doj¶cie .
Dziêkujê bardzo za s³owa uznania smile.gif ,staram siê jak mogê.

============
A czy wa¶æPanna ma rowniez wzglad do symboli uzywanych przez wolna braæ mularsk±? icon_rolleyes.gif
Kaya
Niestety w tej kwestii nie mogê w ¿aden sposób dopomóc. dunno.gif .Temat jest mi prawie obcy a nie chcia³abym pisaæ jakich¶ banialuków
Ig³a
Jest Wolnomularz Polski, s± liczne publikacje, s± dwa obrz±dki (Poznañ, Wa-wa).
Zapewne roztropnie by³oby tam¿e poszukaæ / popytaæ...

No i s± sygnety z cyrklem masoñskie - serwis aukcyjny na literkê a. ;)
Szymek z K-g
Z tego co zauwa¿y³em sygnety herbowe pojawiaj± siê z XIV wiekiem, a wiêc na pocz±tek XIII nie ma co liczyæ?
Indar
Jest masa znalezisk pier¶cieni z tego okresu, zazwyczaj prostych - mo¿e z napisami, ale nie co¶ co mo¿emy nazwaæ sygnetem herbowym.
Zobacz tu:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4331
Kaya
No.... na miejscu Rzymian to bym siê baaaaaaaaaaaaardzo obrazi³a. Przecie¿ ilo¶æ znalezisk z ich czasów jest kolosalna ! S± to przede wszystkim sygnety z karneolami (ponoæ wspomaga³y umiejêtno¶ci oratorskie ) ,ponadto sygnety z agatami, mam tez w jakiej¶ ksi±¿ce sygnet z granatem. No o bursztynach nie wspomnê . Grecy tez je lubili, Egipcjanie ,i z tego co pamiêtam w Bizancjum nie gardzili tego typu pier¶cieniami.
Zatem sygnety mêskie istnia³y du¿o wcze¶niej choæ faktycznie nie by³y to sygnety herbowe icon_wink.gif ,aczkolwiek bogato zdobione grawerunkiem -zwykle wizerunków bogów , etc.
Blackclav
Witam

Mam pytanie

Znacie jakiego¶ producenta, osobê która zajmujê siê produkcj± pier¶cieni, sygnetów herbowych?
je¶li tak to prosi³ bym o jakie¶ namiary

od jakiego¶ czasu chodzi za mn± zrobienie sygnetu z Bractwowym herbem

za wszelk± pomoc bardzo dziêkujê
Maciej Jedliñski
w 17 wieku iV palec prawej rêki jak obr±czka
tak nosi to Pan Pawe³ Stefan Sapieha z obrazu

( musze zmniejszyæ obraz bo za du¿y )
Igor z Bêdzina
Blackclav
Egreta wykonuje takie bodajze.
Blackclav
Witam

Dziêki za odzew, ale ju¿ znalaz³em osobê która wykona³a dla mnie sygnet i z tego co pamiêtam to nawet zdjêcie sygnetu pojawi³o siê na Freha ale nie wiem w jakim dziale smile.gif
imc_markowski
Witam!
Mam pytanie - czy mogê "podszyæ siê" na potrzeby reko pod przedstawiciela rodu Markowskich herbu Szeliga b±d¼ Markowskich herbu Boñcza i zamówiæ sygnet z którym¶ z tych herbów, je¶li nie mam pojêcia czy faktycznie jestem potomkiem którego¶ z tych rodów, nie mówi±c o jakichkolwiek dowodach, ¿e tak jest? Czy móg³bym mieæ jakie¶ nieprzyjemno¶ci w razie gdyby kto¶ nale¿±cy do którego¶ z tych rodów zobaczy³, ¿e u¿ywam jego herbu i okaza³oby siê, ¿e u¿ywam go nie nale¿±c do tego rodu?
Indar
CYTAT(imc_markowski @ 15:16 24.08.2016) *
Witam!
Mam pytanie - czy mogê "podszyæ siê" na potrzeby reko pod przedstawiciela rodu Markowskich herbu Szeliga b±d¼ Markowskich herbu Boñcza i zamówiæ sygnet z którym¶ z tych herbów, je¶li nie mam pojêcia czy faktycznie jestem potomkiem którego¶ z tych rodów, nie mówi±c o jakichkolwiek dowodach, ¿e tak jest? Czy móg³bym mieæ jakie¶ nieprzyjemno¶ci w razie gdyby kto¶ nale¿±cy do którego¶ z tych rodów zobaczy³, ¿e u¿ywam jego herbu i okaza³oby siê, ¿e u¿ywam go nie nale¿±c do tego rodu?

Nie, ¿adnego - oczywi¶cie mówiê z punktu widzenia prawnego. Ewentualnie jak trafisz na kogo¶ kto ma bzika na punkcie swojego rodu to mo¿e... G³ownie jednak by³yby to krzyki itd. Ale to czysto hipotetycznie, nikt nie powinien robiæ Ci problemów.
imc_markowski
CYTAT(Indar @ 07:38 25.08.2016) *
CYTAT(imc_markowski @ 15:16 24.08.2016) *
Witam!

Nie, ¿adnego - oczywi¶cie mówiê z punktu widzenia prawnego. Ewentualnie jak trafisz na kogo¶ kto ma bzika na punkcie swojego rodu to mo¿e... G³ownie jednak by³yby to krzyki itd. Ale to czysto hipotetycznie, nikt nie powinien robiæ Ci problemów.

Winnym wa¶ci kielich przedniego miodu tudzie¿ wêgrzyna zacnego za pomy¶lne wie¶ci i d³ugu nie omieszkam sp³aciæ je¶li siê spotkamy. Wiesz mo¿e, mo¶ci Indarze, gdzie mo¿na zdobyæ informacjê jakiej odmiany Szeligi u¿ywa³ ród Markowskich w I po³owie XVII wieku? Wdziêczny bêdê dozgonnie za wie¶æ takow±.
Indar
Pojêcia nie mam!
Ale miodu nie odmówiê jak nadarzy siê okazja!
imc_markowski
CYTAT(Indar @ 09:32 26.08.2016) *
Pojêcia nie mam!
Ale miodu nie odmówiê jak nadarzy siê okazja!

Do zobaczenia w karczmie, waszmo¶æ! smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.