Hmm ... i co ja mam na to odpowiedziec. Ten tego ... NIEPRAWDA
CYTAT
W okresie wczesnej republiki by³y najcze¶ciej bia³e, od konca II w.p.n.e. generalnie czerwone
Polecam koledze poczytac tez osprey'e, a nie tylko poogladac obrazki. Akurat w (Osprey) Roman Military Clothing 100 BC - AD 200 .. czytamy cos przeciwnego. Zreszta co tam ospreye, polecam powazniejsze pozycje w tej materii, traktujace nie tylko o samych tunikach, ale i dostepnych barwnikach w kazdej z epok rzymskich (nie twioerdze ze czerwonego barwnika nie bylo bynajmniej)
Ale zajrzec warto, zanim sie zacznie pisac o kolorach i strojach do koby³y jak± jest:
"The world of roman costume" - Judith Lynn & Larissa Bonfante ISBN 0-299-13854-2
CYTAT
Wiem ze jest ostatnio modna teoria ¿e tuniki nie by³y czerwone.
Czy ja wiem czy ostatnio ?
"Third Roman Military Research Seminar" pod redakcja M. Dawsona, w ktorej znajduje sie wspaniale opracowanie dotyczace kolorow tunik z wiekow 1- 2 AD , na podstawie
wszystkich zachowanych kolorowych freskow, rzezb i mozaik itp ... zostalo przedstawione w 1987 roku ... to juz niespelna 20 lat temu.
Czy to jest kwestia mody ?
Po prostu nikt nie zrobil takiego wspanialego "ryserczu" wczesniej, to i w ksiazkach z lat 60tych -80 tych kopiowalo sie bezmyslnie jeden od drugiego te same "fakty" ... miedzy innymi o czerwonych tunikach legionistow.
CYTAT
Od III w.p.n.e. do II w.n.e. legionisci nie nosili brody, regulaminowo byli zobowiazani do golenia siê(tak jak zo³nierze dzi¶)
Rany boskie. A skad takie informacje? Prosze podac mi gdzie mozna wyczytac o tych regulaminach. Jestem ogromnie ciekaw !!
Mam dla przykladu przed soba ponad 200 stronicowa kobyle "Complete Roman Army" Adriana Goldswothy'iego i nie ma tam ani slowa o takim elemencie regulaminu.
Ale co tam regulaminy, mogly sie przeciez nie zachowac. I co ? I wtedy siegamy po ogrom zachowanych freskow, rzezb, mozaik itp z epoki. I co widzimy. Jak leci na tych przedstawieniach w wiekszosci brodaci legionisci przez wszystkie epoki. Na samej kolumnie trajana (osmy cud swiata dla kazdego kto odtwarza te epoke) jest ich kilka setek. Na wielu scenach, az ciezko znalezc legionste bez brody !! Choc ogoleni tez sie zdarzaja oczywiscie
Ale ok zaraz sie odezwa glosy, ze to zolnierze w kampani ukazani sa na kolumnie trajana, to im wolno sie nie golic. Ok niech bedzie. Chociaz regulamin to regulamin. A rzezba to nie zdjecie tylko sztuka z epoki... a przeciez wiemy ze na obrazach , rzezbach artysci pokazywali wyidealizowany swwiat bardzo czesto. I gdyby istnialy takie regulaminy, a mimo to zolnierze podczas kampani nosiliby brody to na rzebach oficjalnych i tak byliby pokazani wg regulaminu, czyli slicznie ogoleni. A tu figa ...
No to wezmy na ruszt sceny gdzie pokazuja zolnierzy nie z kampani, a oficerow posrod swojego imperatora. Sytuacja wyjatkowo wymagajaca zachowania wszelkich zasad wojskowo regulaminowych.
I co widzimy.
Wzialem kilka pierwszych z brzegu ksiazek o rzymie z polki, i widze takie obrazki:
- zachowany fragment wiekszej rzezby z Rzymu, ukazujacy pokonanych barbarzynskich wyslancow blagajacych o litosc Imperatora Marka Aureliusza w obstawie jego zolnierzy. Marek Aureliusz, i jego gwardia przyboczna 6ciu legionstow, w tym oficerowie WSZYSYCY bujne brody
- fragment rzezby z £uku Konstantyna z Rzymu ukazujacy przemowe Imperatora Konstantyna do swojej armii. Widzimi roznych legionstow, jedni z obstawy Imperatora z gwardii pretorianskiej (stoja na bacznosc w pelnym oporzadzeniu) .. inni w helmach lub bez .. przepychaja sie, jakby krzycza. Konstantyn ogolony... reszta legionistow (sztuk 8 ) .. WSZYSCY .. BUJNE BRODY I WASY .. i ci z obstawy i ci z armi do ktorych przemawia
- fresk ukazujacy Imperatora Decjusza przemawiajacych do swoich oddzialow (3eci wiek naszej ery). Na fresku oprocz impreatora jest 5ciu signiferow (czyli chor±zych). Dwoch ma male brodki wasy. Imperator zarosniety na calej twarzy.. Ale nie tak jak trzech pozostalych chor±¿ych ktorzy wygladaja jak Galowie z Asteriksa.. .takie maja bujne brodziska. Wszyscy w strojach galowych i odswietnie ubrani.
I tak mozna byc wymieniac i wymieniac.
CYTAT
s³owo barbarzyncy jakim okreslano celtóe i germanów znaczy w³a¶nie -brodaci
Tu raczej, znow standardowa pomylka "mlodych" historykow. Oj oj.
Broda to po lacinie "barba" .. brodaty to po lacinie "
barbatus" ale slowo
barbarus po lacinie, wywodzace sie z greckiego
barbaros , (ten sam rdzen) znaczy i znaczylo (w obu jezykach) tyle co: dziwak, nieokrzesaniec .. i o to chodzi o to chodzi.
Podobne "
barbaricus" , znaczy tyle co "obcy" (nie grek i nie rzymianin) .. i o to chodzi o to chodzi.
Dziwnym bylby fakt zeby grecy nazywali obcych barbarzyncami , od tego ze nosili brody... skoro wiadomo, ze w grecji broda byla baaaardzo modna.
Moral:
barbatus to nie
barbarus .. tak jak:
kura i
kupa to tez podobne ale nie to samo
Na zasadzie podobienstaw mozna np dowiesc, ze stroje galowe pochodza od galów
Prosze nie pisac takich nieprawd, zaslyszanych pewnie gdzies i niesprawdzonych ... bo tu mlodziez czyta ... ona sie uczy
pozdrawiam i witam kolejnego maniaka starozytnosci ... mimo takiego faux pas na poczatek
watcher