Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¯abi pysk!
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
JediNight
Poszukuje materia³ów na ten temat. Najlepiej zdjêcia itp.
Jak kto¶ sam u¿ywa takiego to s³ucham rad wszelakich. smile.gif
Micha³ ¯elazo
Po pierwsze primo je¶li chodzi Ci o he³m z zas³on± "¿abi pysk", to nic takiego nie istnia³o w ¶redniowieczu.
Po drugie primo je¶li chodzi Ci o he³m turniejowy, to u¿yj funkcji http://www.freha.pl/search.php i na pewno co¶ znajdziesz.

Pozdr.
M.
JediNight
Michale chodzi mi o he³m turniejowy. Ale dziêki za odp.
Po prostu muszê wys³aæ materia³y go¶ciowi który mi go bêdzie robi³.
Dlatego proszê o rady i materia³y.
Borg
eins
jak nie masz konia raczej w nim nawet nie pochodzisz
zwei
http://www.glasgowmuseums.com/assets/slide....1939.65.ah.jpg
prawdopodobnie angielski okolo 1500 roku, obecnie muzeum w Glasgow
drei
http://users.wpi.edu/~jforgeng/HarnessIQP/...es/image002.jpg
jakis tam blizej mi nie znany, mozliwe ze to jest Lorenza Helmschmieda z Augsburga ale wnioskuje to tylko porownujac do rysunku wiec nie wiem
vier
http://www.plessisarmouries.co.uk/helmets/...jousting_helms/

smile.gif
pochwal sie jak go dostaniesz chetnie obejrze fotki
JediNight
Dziêki Borg za inf.
A apropos konia, to je¿d¿e na pokazach i turniejach od kilku lat.
Andrzej Siejeñski
Do tego he³mu przyda³a by siê jeszcze odpowiednia zbroja.
Polecam np. "Arms and armour of the medieval knight" albo w google wpisaæ "frog-mouthed jousting helm". Ostrzegam, ¿e to co¶ warzy ponad 10 kg :-).
Pozdrawiam
Jan Gradoñ
He³m autorstwa i prawdopodobnie w³asno¶ci Albrechta Durera circa 1503r

Wotawa
Tylko ju¿ renesansowy... :-)
Micha³ ¯elazo
Nie, to ¿adn± miar± nie jest ten he³m smile.gif

Pozdr.
M.
Czarny Rycerz
Tzn. mardinus jest zlym platnerzem??
Adsumus
Nie, tylko:
CYTAT
Po pierwsze primo je¶li chodzi Ci o he³m z zas³on± "¿abi pysk", to nic takiego nie istnia³o w ¶redniowieczu

A tam jest nawet napisane, ¿e zas³ona typu "¿abi pysk".
¯abi pysk by³ he³mem turniejowym i przyk³ady tego jak wygl±da³ masz podane wy¿ej...
Micha³ ¯elazo
CYTAT
Tzn. mardinus jest zlym platnerzem??

Czytaj ze zrozumieniem smile.gif
A najlepiej rzuæ okiem na zdjêcia na stronie Mardinusa i porównaj je choæby z rysunkami he³mów turniejowych zwanych "¿abimi pyskami", zapewniam ¿e to dwie ró¿ne bajki, z których tylko jedna naprawdê istnia³a.

Pozdr.
M.
Cormalek
Jesli ktos chce skrotowo, to polecam ksiazke imc ¯ygulskiego juniora, "Bron w dawnej Polsce" (chyba? szczerba.gif ).

Latwo wtedy zauwazycie, ze helm w powyzszym linku mija sie nie tylko z budowa, ale i idea zabich pyskow.
A jesli komus nie chce sie szukac, to wyjasnie na przykladzie helmu z wklejonej ilustracji (ten przypisany Albrechtowi Durera'owi):

pattataj, pattataj- celujemy kopia w przeciwnika, pattataj, pochyleni do przodu zeby cos w tym ustrojstwie bylo widac, pattataj, pattataj, pattataj, JUZ BLISKO! wyprostowujemy sie i staramy sie(pattataj) zachowac odp pozycje kopii, patta BUM!

Jednemu sie udalo i kopia oszla w dzrzazgi. Ale nawet jesli przeciwnik dostal w gardlo - to nie jest ono zmiazdzone. BA! Co wazniejsze - zadna z wielu wypryskujacych drzazg nie wleciala mu w wizure, nie pokaleczyla oczu i twarzy. Bo wizura byla juz gdzies na gorze tongue.gif

Wyobrazcie sobie cos takiego w powyzszym helmie z zaslona a la zabi pysk ( z linku) szczerba.gif

A cala ta sprawa ma sie do umiejetnosci Mardinusa jak... Z tego co wiem jest dobrym platnerzem, juz sam fakt ze potrafi zrobic rzeczy z tej strony czegos dowodzi (JA bym dla przykladu nie potrafil, nawet jakby mnie zamknac z narzedziami na tydzien).
Inna sprawa, ze podchodzi on do niektorych zagadniej dosyc luzno, no ale taki rynek. Jak ktos jednak wierzy, ze barbuta z zaslona to nie XIX wieczna bujda na resorach, to czemu ktos nie mialby mu takiej zrobic? A jesli ktos chce miec helm z zaslona, stylizowany na zabim pysku, to czemu ktos nie mialby takiej potrzeby zaspokoic?
Tylko co to ma do umiejetnosci...?

w zalacznikach helmu odgrzebane z dysku, nie mam pojecia skad, z kiedy... No ale moze na cos sie przydadza.
EwKa
PORTA AUREA ROCZNIK ZAKLADU HISTORII SZTUKI, tom 1,1992. ISBN 1234-1533 zawiera artykuly zarowno o tradycji turniejow z wykozystaniem "zabich pyskow" (gonitwy przez plot "na tepe" i "na ostre") jak i o samych helmach i zbrojach.
W zbiorach Dworu Artusa w Gdansku (obecnie Muzeum Historyczne Miasta Gdanska) znajduje sie 1 z 4 sztuk zbroi turniejowej niemieckiej z przelomu XV i XVIw. W sklad zbroi wchodzi tez zabi pysk. Pozostale zbroje i helmy znajduja sie na Wawelu i bodajze w Malborku. Byly one pierwotnie na stanie 2 bractw mieszczanskich skupionych w Lawach i byly wypozyczane za pieniadze tym klientom ktorzy chcieli brac udzial w gonitwach a nie posiadali wlasnego sprzetu. Tyle info z pamieci:)
EwKa
http://myra.hem.nu/costume/images/Houseboo...MHfol20v21r.jpg
wizerunek zabich pyskow z Hausbuch-a, 1470/90r. Co ciekawe gonitwa ukazana na miniaturze http://myra.hem.nu/costume/images/Houseboo...MHfol21v22r.jpg odbywala sie takze w Gdansku (po tzw. "Drodze krolewskiej") wiec te typowo pd. niemieckie rozrywki dworsko-patrycjuszowskie i zwiazane z nimi uzbrojenie spotykane byly takze na terenie obecnej Polski pn.
Masir_dOOd
Hejka, zastanawia³em sie z moim kumplem czy móg³by za³o¿yæ ¿±bi pysk na bitwê? bigsmile2.gif
Nie wiem dlaczego ten he³m mu sie tak podoba aczkolwiiek chyba go niebêdzie móg³ za³o¿yæ bo:

1)To jest he³m turniejowy... smile.gif (dobrze?)
2)Niemóg³by w nim oddychaæ (przynajmniej przez 5 minut...) cool.gif

Jednak¿e ten he³m jest ca³kiem fajny... bum.gif
[g:ab57b54aed]I chyba nie zaprzeczycie smile.gif .[/g:ab57b54aed]
Cormalek
Eee... no widzisz. A po mojemu bardziej klopotliwe by bylo to, ze za cholere niczego by nie widzial, o ile by sie nie pochylil pod odpowiednim katem cool.gif
Fajnie by mu to zrobilo na kregoslup jakby mial tak biegac xD

A ze turniejowy? Psi pysk tez typowo do walki konnej, zreszta jak kazdy helm z zaslona... a rycerstwo mamy spieszone i daje w nich rade :P
A wiec moze nie na Grunwald, ale jesli Twoj kolega bedzie mial plyte turniejowa, nie musi zbyt duzo oddychac i ma jakies wzmocnienia na kregoslupie (tytan mile widziany)... Niech zaklada :D Niech jeszcze wcisnie sobie miedzy nogi sredniowieczne siodlo - mobilnosc zmniejszy mu sie tylko troche, a wyglada takie siodlo calkiem niezle xD

BTW - link nie dziala icon_cry.gif
Masir_dOOd
a te zabie pyski mardnusa to historyczne nie s±, co nie? anger.gif a wydaje mi sie ze widoczno¶æ w nim jest ca³kiem niez³a
oczywi¶cie gorzej z oddychaniem... dunno.gif no.gif
Kornik
Witam!

Ja siê z he³mem o takiej formie nigdzienie spotka³em (oprócz oczywi¶cie wieku XX i XXI).

Pozdrawiam!
wtyczka
Ja spotka³em siê z podobnym he³mem, ale tylko podobnym a mianowicie w³oska barbuta z XVw z zas³on± przypominaj±c± zas³one w he³mie mardinusowskim.
JediNight
By³o wcze¶niej wiele kontrowersji na temat tego he³mu ....
Pragnê tylko powiedzieæ ¿e tego he³mu bêdê u¿ywa³ tylko na turniejach konnych.
Je¿d¿ê sobie na koniku od paru ³adnych latek. i od takiego te¿ czasu uczestnicze w (pokazach/ turniejach) konnych.
I tylko po to ten he³m mi przydatny bêdzie.
Ps. wielkie dziêki za fajne "rysuneczki" bigsmile2.gif
Kamola
Witam Panowie.

Na forum bespoke.pl odezwa³em siê odno¶nie ponizszego cytatu z ksi±¿ki p. Granville'a pt."Gentleman. Mam zasady".

na 151 stronie w podrozdziale He³m:
" Sam he³m te¿ równie¿ stanowi³ wyznacznik statusu rycerza. W bitwie przydatne by³y tzw. he³my dziobowe ("¿abie pyski") chroni±ce twarz przed zranieniem. Natomiast na turniejach, na których walczono kopiami wyposa¿onymi w koronki zamiast grotów, do ochrony twarzy przed zranieniem wystarcza³ he³m prêtowy..."

Poni¿ej odpowied¿ autora ksi±¿ki z cytatem z mojego postu:

Kamola napisa³(a):
Zdaje siê ,¿e autor pomyli³ w ksi±¿ce ró¿ne typy he³mów.

¯abie psyki (ang. Jousting Helms) rzeczywi¶cie by³y wykorzystywane tylko i wy³±cznie w pojedynkach kopijniczych, by³y ze¶rubowane na sztywno z napier¶nikiem a szpara wzrokowa by³a wykonana w taki sposób,¿e do przoodu rycerz widzia³ tylko po pochyleniu ca³ej górnej po³owy cia³a w przód. Tu¿ przed zderzeniem kopii wyprostowywa³ siê lekko,co powodowa³o,¿e widzia³ tylko niebo-ale ¿adne drzagi nie mog³y mu siê w oczy powbijaæ.

Swoja drog± he³my tego typu(jak i he³my z zas³onami prêtowymi) nie wystêpowa³y w ogóle w czasach ¶redniowiecza,ale pó¼niej.

Podejrzewam,¿e przez "he³my dziobowe" pan Granville mia³ na my¶li popularne i w Polsce he³my niemieckiej proweniencji tzw. Hundsgugel czyli po naszemy psi pysk (ang. pig face helmet)

Te rzeczywi¶cie by³y bardzo przydatne w boju z konia uzywane na prze³omie 14 i 15 wieku.
Ten typ he³mu wystêpowa³ licznie np. podczas bitwy pod Grunwaldem.
Co ciekawe je¶li rycerz zosta³ dobrowolnie lub przymusowo spieszony to raczej otwiera³ lub wrêcz odrzuca³ zas³onê,która mocno ogranicza³a pole widzenia(Wiem-mam taki w domu).

.

Twierdzenie, ¿e „¿abie pyski” by³y he³mami TYLKO do turniejów (pojedynków kopijniczych) nie jest ¶cis³e. Pozwolê sobie przytoczyæ zdanie z ksi±¿ki wybitnego specjalisty w zakresie ¶redniowiecza i heraldyki, prof. Georga Scheibelreitera:
„Stech- und Spangenhelm VOR ALLEM im Turnier zum Einsatz kamen” („He³m dziobowy i prêtowy u¿ywane by³y PRZEDE WSZYSTKIM na turniejach” – t³um. Adam Granville, podkre¶lenia AG). G. Scheibelreiter, „Heraldik”, Oldenburg Verlag, 2006, str. 99.

U¿ycie w bitwie ciê¿kich he³mów kub³owych czy dziobowych, maj±cych w±skie wizury, utrudniaj±ce orientacjê, wymaga³o specjalnej taktyki. He³m taki nosili za rycerzem giermkowie. Nak³adany on by³ w ostatniej chwili przed bitw±. Rycerz widzia³ to, co siê dzieje przed nim i wystêpowa³ w roli „czo³gu”, giermkowie ubezpieczali boki i ty³, bo w takim he³mie nie mo¿na by³o siê rozgl±daæ na boki. Taktyka podobna do wspó³czesnej, gdzie piechota poruszaj±c siê za czo³giem ubezpiecza go od ataku od ty³u na s³abiej opancerzone partie.

Co do „psich pysków”: oczywi¶cie tak ukszta³towane he³my te¿ wystêpowa³y. W ksi±¿ce, w rozdziale „Heraldyka”, omawia³em jednak tylko te formy he³mów, które maj± znaczenie heraldyczne, a „psie pyski” nie s± w heraldyce u¿ywane.

Moje pyatnie do WAS Panowie brzmi:

Czy autor mo¿e miec racjê? Czy jest w ogóle mo¿liwe,¿eby ¿abie pyski ktos kiedys wykoprzystywa³ w boju?
Borg
Bitwa pod Fib¼dzinem. Rok Pañski 1483. Najazd kawalerii, wszyscy zak³adaj± ¿abie pyski, ¶rubuj± je, dopasowuj±... w tym czasie piechota, zw³aszcza kusznicy, grzecznie czekaj±. Oddzia³ piechoty z Cebulowa parzy herbatkê. Po godzinie ¶ruby za¶rubowane, mo¿na zaczynaæ. Nastêpuje atak. Chwila walki i straty 47-53% dla Henryka Deskorêkiego. Ale walka zostaje przerwana. Do pitstopów podje¿d¿aj± rycerze, a tam wyspecjalizowane grupki giermków od¶rubowywuj± im he³mu, poj± konie, poprawiaj± stateczniki.

Wystarczaj±co absurdalnie opisane?
Shan
Dla mnie brzmi rozs±dnie, Borgu, w czym problem? bum.gif
Wojciech W¶ciek³y
A co to za zas³ona?

http://steelknights.files.wordpress.com/20...79_152711_n.jpg

Wiem ,¿e w³oskie i ok. 1400.
JakubW
Barbuta z przy³bic± typu p³ug taka, jak te:

Pozdrawiam
A.Fran
Pierwszy he³m to nie barbutta, nie ma prawa siê otwieraæ na zasadzie zawiasów skroniowych, kszta³t jak he³my turniejowe z 2. po³owy XVw.

Natomiast he³my z ilustracji W¶ciek³ego mog± byæ tak¿e bascinetami, choæ bior±c pod uwagê to, ¿e jednak Italia to mo¿e byæ i barbutka.

zas³ona frogface smile.gif
Józef
CYTAT(Wojciech W¶ciek³y @ 19:15 18.07.2012) *
A co to za zas³ona?

Mo¿e kto¶ napisa³ by co¶ wiêcej na temat tej ilustracji.
kilka miesiêcy temu dosta³em na priw. wiadomo¶æ z propozycja mo¿liwo¶ci wykorzystywania tarczy w TMD.
pozdrawiam
JakubW
CYTAT(Józef @ 08:19 20.12.2012) *
CYTAT(Wojciech W¶ciek³y @ 19:15 18.07.2012) *
A co to za zas³ona?

Mo¿e kto¶ napisa³ by co¶ wiêcej na temat tej ilustracji.
kilka miesiêcy temu dosta³em na priw. wiadomo¶æ z propozycja mo¿liwo¶ci wykorzystywania tarczy w TMD.
pozdrawiam

Tarcze na niej przedstawione to kopijnicze (XV wiek). G³ównie dla jazdy, ale piechota te¿ je wykorzystywa³a.

JakubW
CYTAT(A.Fran (Decimvs Vedivs Calvvs) @ 00:25 20.12.2012) *
Pierwszy he³m to nie barbutta, nie ma prawa siê otwieraæ na zasadzie zawiasów skroniowych, kszta³t jak he³my turniejowe z 2. po³owy XVw.

Natomiast he³my z ilustracji W¶ciek³ego mog± byæ tak¿e bascinetami, choæ bior±c pod uwagê to, ¿e jednak Italia to mo¿e byæ i barbutka.

zas³ona frogface smile.gif

Nie by³o zas³on ¿abi pysk, to by³ ca³y rodzaj he³mów.
Dziêki za uwagê o fotografii.
A.Fran
Manuscript: Morgan M.536 - Grandes Chroniques de France (search) (external link)
Folio: 126
Dating: 1410 - 1412
Institution: Morgan Library

Pe³no klappvisierów, ju¿ mi siê od nich niedobrze robi. Jakbym wskoczy³ w takim na grunwald to pewnie by³by dym. TRUDNO.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.