Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Uzbrojenie Bizantyjczyka XIw.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Inne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Hati
Jak wygl±da³o uzbrojenie ¿o³nierza bizantyjskiego z XI wieku?
Sighrolf
Jakiego bizantyjczyka? Ze strony europejskiej czy azjatyckiej? Jakiej narodowo¶ci? Armeniec, Grek czy cos innego?

I najwa¿niejsze z jakiej formacji mia³ by byæ ów ¿o³nierz? (mówimy o Romejach tak?)

A tak na wszelki wypadek dodam, ¿e z uzbrojenia bizantyjskiego nic nie wniesiesz do uzbrojenia Normañskiego, czy jakiego¶ gwardzisty. Wynika³o to z dwóch rzeczy:
1. Cesarstwo chocia¿ sowicie p³aci³o nie dawa³o uzbrojenia gwardzistom, to nie mia³o by sensu, bo po co? Zawsze znajdzie siê jakas barbarzyñska cho³ota to wynajêcia za nawet ni¿sz± cenê ni¿ zbroja.
2. W Bizancjum by³ podzia³ rzemie¶lnictwa, byli rzemie¶lnicy którzy wyrabiali rzeczy na handel miejscowy i byli te¿ tacy którzy robili rzeczy na handel zagraniczny. Oba typy rzemie¶lnictwa by³y mocno rozgraniczone i z tego co pamiêtam inaczej opodatkowane. W ¼ród³ach z przyk³adem tego procederu mozemy siê spotkaæ w opisie bodaj¿e biskupa cesarza Ottona II do Konstantynopola. Kupi³ on w Konstantynpolu piêkne materia³y, które musia³ oddaæ ¿o³nierzom przy przekraczaniu granicy.
Analogicznie to prawo odnosi³o sie te¿ do uzbrojenia. Zreszt± po co romejowie mieli by sprzedawaæ uzbrojenie osobnikom ktorzy w ka¿dej chwili mog± staæ siê wrogiem (tak by³o z Turkami).

A Konstanty Dukas (w³adca Tesalii) którego masz w opisie ¿y³ w 1289-1303 roku.

Pozdr.
Hati
No wiêc tak:
Po pierwsze Konstanty X Dukas (wq. Cyrila Mango) w³ada³ cesarstwem w latach 1071 - 1078
Teraz po drugie bigsmile2.gif
Nie chodzi mi o zapo¿yczenie elementów uzbrojenia ale odtworzenie ekwipunku ¿o³nierza bizantyñskiego z tego okresu. Nie wiem czy chodzi o Romejów. Je¶li oni byli g³ównymi si³ami w Konstantynopolu to owszem.
Sighrolf
Po pierwsze w 1071- 1078 w³ada³ Cesarstwem Micha³ VII Dukas, a Konstantynów Dukasów by³o du¿o, X rzeczywi¶cie by³ basileusem (1059- 1067), ale tego nie napisa³e¶ w opisie, a Konstantynów Dukasów by³o du¿o, ja naliczy³em czterech.

Po drugie, po co chcesz odtworzyæ ca³y ekwipunek bizantyñski (ta forma te¿ jest dopuszczalna w jêzyku polskim)?
Czy¿by kolejny reenactor Cesarstwa. Jest jedna taka grupa w Polsce która robi Bizancjum i okolice- "Drosulites" reenactment asociation, jest paru z nich na forum, mo¿e powiniene¶ ich spytaæ na priva (o prosze, jestem jednym z nich, a to niespodzianka!).

CYTAT
(...) Nie wiem czy chodzi o Romejów (...)

No to brawo, jak ty chcesz odtwarzac Bizancjum, jak ty nie wiesz kto to s± Romejowie? Chcesz robiæ Bizancjum tlyko dlatego, ¿e podjara³e¶ siê Cyrylem Mango (fajny owoc w sumie)? Cyryl to kropla w morzu informacji, którym jest ca³a dziedzina nauki o nazwie "Bizantologia".

Romejowie to po grecku Rzymianie. Jak wiesz, a mo¿e i nie, "Bizantyjczycy" (zaraz napisze, dlaczego w cudzys³owiu) uwa¿ali siê za bezpo¶rednich spadkobierców Rzymu (którymi byli, w koñcu to poprostu drugi kawa³ek Imperium), samych siebie nazywaj±c Romejami. Nazwe Bizantyjczycy i Bizancjum wymy¶lili ludzie zachodu. W koñcu Niemcy uznali siebie za spadkobierców Rzymu, a nie mog³y byæ dwa pañstwa Rzymskie, dlatego Romejów zaczeli nazywaæ od nazwy regionu w którym le¿y Konstantynopol.

Nie bêde siê wiêcej rozpisywa³ na temat nazewnictwa itp. bo ja tutaj nie pisze ksi±¿ki.

Dalej nie powiedzia³e¶ o jakie formacje Ci chodzi i o jak± narodowo¶æ? Twoje pytanie jest nieprecyzyjne i nie ma sensu, bo mo¿na tutaj w tym momencie wrzuciæ 100 stronnicowy album ikon i wszelakiego uzbrojenia (a i tak by³o by pobierznie- jest ca³a nauka o tym, tego tak ³atwo nie ogarniesz).

Pozdr.
Rabiega
Pax, Panowie !
My¶lê Hati, ¿e powiniene¶ najpierw zastanowiæ siê i zdecydowaæ, kogo chcesz odtwarzaæ.Podjêcie decyzji musi wynikaæ z przyswojonej, choæby elementarnej, wiedzy.Jej niez³ym ¼ród³em mo¿e byæ net (pod warunkiem, ¿e oddzieliæ potrafisz ziarno od plew), za¶ ¼ród³em zasadniczym musi byæ biblioteka.Do tego konieczna jest systematyczno¶æ i cierpliwo¶æ, nie od razu znajdziesz proste odpowiedzi na nurtuj±ce ciê pytania.
Bizancjum jest do¶æ modne ostatnio, ale czy dla pocz±tkujacego jest dobrym wyborem ?Je¶li masz platynow± Visê, to bêdzie ciê staæ na te pij±ce pod pachami jedwabne kaftaniki, paski za szesna¶cie milionów i kaski z ¿elazn± mord± icon_wink.gif Je¶li masz tylko kieszonkowe i to, co w wakacje zarobisz, to nie porywaj siê na Wschód.
I pamiêtaj ¿e jamnicze czapki s± chazarskie, nie bizantyjskie bum.gif
Pozdrawiam.
Konsul
Armia Bizantyjska w Owym okresie sk³ada³a siê zasadniczo z- Gwardii Wareskiej, ciê¿kiej piechoty- Scutati, ciêzkiej jazdy- Katafraktów, oraz lekiej piechoty i kawalerii. Tylko Scutati i Katafrakcji w wiêkszo¶ci rekrutowali siê z po¶ród mieszkañców cesartwa, reszta jednostek to prawie w zupe³nosci najemnicy.Oczywi¶cie wszystko to w najwiekszym skrócie i w odniesieniu do czasów przed bitw± pod Mantzikertem.
Konsul
Tak na marginesie, je¶li kto¶ chce rekonstrukcje wojowników i ¿olnierzy z ze starozytno¶ci i ¶redniowiecza. To mniech pisze. Czê¶æ ¶wiata i okres bez wiêkszego znaczenia.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
To mniech pisze. Czê¶æ ¶wiata i okres bez wiêkszego znaczenia.

hej to ja poprosze cos smile.gif czesc swiata i okres bez wiekszego znaczenia smile.gif

A tak na powaznie. Jak juz wrzucasz rysunki Mc Bride'a z Ospreyów , to warto dorzucac opisy do tych obrazkow. Po pierwsze dla pelniejszego zrozumiena co one prezentuja, po drugie dla wiedzy co, skad zostalo zaczerpniete. No i po trzecie jak z doswiadczenia wiem zdarza sie grafikom ospreyowym na tych obrazkach polaczyc czasem kilka elementow na jednej osobie ktore w rzeczywisci nie wystepowaly razem ... przykladem jest chociazby rycina F z polskim huzarem, ktora znaja "wszyscy" z Polish Armies 1569-1696 (czesc 1) .. dopiero w opisie z tylu ksiazki czytamy ze ta dziwaczna zaslona to chyba zostala do tego helmu dodana pozniej w muzeum .. ale nie przeszkodzilo to rysownikowi umiescic ja na helmie na rysunku w publikacji.

Swoja droga ciesze sie ze setki ospreye'ow ktore zeskanowalem "chodza" po ludziach .. to troche oswiaty zawsze niesie.
Abrat
Witam
Tym ³ukiem w obrazka "³ucznik z ... " to bym siê raczej nie sugerowa³ szczerba.gif , zw³aszcza ³ukiem, ciut lepiej na obrazku z jazd± ale te¿ tak sobie. W ogólem M Braid z ³ukami sobie nie za specjalnie radzi.

pozdrawiam
Abrat
BoBeK
Co¶ mnie irytuje w tej gwardii wareskiej, nie wiem czy to topory czo moze ogó³. WIem ze co¶ jest nie tak hmmmmm................
Konsul
McBriga raczej zawsze jest rzetelny inni juz nie koniecznie. Jaki zobaczy³em Piktów i Sarmatów to siê za³ama³em. Swoja droga to dobry pomys³ by zamieszczac opisy ale to pracoch³onne. Mam ospreye z Indii, chin Ameryki Prekolumbijskiej, Europy i afryki dlatego pisze o tym "bez znaczenia". Rzeczywiscie smiesznie zabrzmia³o.
Wotawa
CYTAT
McBriga raczej zawsze jest rzetelny inni juz nie koniecznie.

To niekoniecznie jest prawda. Mc Bride jest rewelacyjny, ale szczegó³y techniczne bywaj± u niego mocno zaczarowane i lubi pu¶ciæ wodze fantazji. Nie zawsze te¿ narysuje to o co go prosi autor, czasem "udoskonala".
Rzeczywi¶cie, tak jak pisze Abrat ³uki nie s± najmocniejsz± stron± "Pannom³odowicza".

CYTAT
Swoja droga to dobry pomys³ by zamieszczac opisy ale to pracoch³onne.

Dobre. Sam bym tego lepiej nie uj±³... icon_mrgreen.gif
Nikodem
Przepraszam za forumow± nekromancjê, jednak mam jedno zasadnicze pytanie. Z tego co napisali¶cie powy¿ej najemni (mi najszczególniej chodzi o Waregów) raczej nie u¿ywali sprzêtu produkcji lokalnej, tylko to co ze sob± przywie¼li. Dobrze zrozumia³em? Czy mo¿e jednak taki przyk³adowy Wareg mo¿e nosiæ jakie¶ bardziej eklektyczne (oczywi¶cie w zdroworozs±dkowych granicach) uzbrojenie?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.