Po pierwsze w 1071- 1078 w³ada³ Cesarstwem
Micha³ VII Dukas, a Konstantynów Dukasów by³o du¿o, X rzeczywi¶cie by³ basileusem (1059- 1067), ale tego nie napisa³e¶ w opisie, a Konstanty
nów Dukasów by³o du¿o, ja naliczy³em czterech.
Po drugie, po co chcesz odtworzyæ ca³y ekwipunek bizantyñski (ta forma te¿ jest dopuszczalna w jêzyku polskim)?
Czy¿by kolejny reenactor Cesarstwa. Jest jedna taka grupa w Polsce która robi Bizancjum i okolice- "Drosulites" reenactment asociation, jest paru z nich na forum, mo¿e powiniene¶ ich spytaæ na priva (o prosze, jestem jednym z nich, a to niespodzianka!).
CYTAT
(...) Nie wiem czy chodzi o Romejów (...)
No to brawo, jak ty chcesz odtwarzac Bizancjum, jak ty nie wiesz kto to s± Romejowie? Chcesz robiæ Bizancjum tlyko dlatego, ¿e podjara³e¶ siê Cyrylem Mango (fajny owoc w sumie)? Cyryl to kropla w morzu informacji, którym jest ca³a dziedzina nauki o nazwie "Bizantologia".
Romejowie to po grecku Rzymianie. Jak wiesz, a mo¿e i nie, "Bizantyjczycy" (zaraz napisze, dlaczego w cudzys³owiu) uwa¿ali siê za bezpo¶rednich spadkobierców Rzymu (którymi byli, w koñcu to poprostu drugi kawa³ek Imperium), samych siebie nazywaj±c Romejami. Nazwe Bizantyjczycy i Bizancjum wymy¶lili ludzie zachodu. W koñcu Niemcy uznali siebie za spadkobierców Rzymu, a nie mog³y byæ dwa pañstwa Rzymskie, dlatego Romejów zaczeli nazywaæ od nazwy regionu w którym le¿y Konstantynopol.
Nie bêde siê wiêcej rozpisywa³ na temat nazewnictwa itp. bo ja tutaj nie pisze ksi±¿ki.
Dalej nie powiedzia³e¶ o jakie formacje Ci chodzi i o jak± narodowo¶æ? Twoje pytanie jest nieprecyzyjne i nie ma sensu, bo mo¿na tutaj w tym momencie wrzuciæ 100 stronnicowy album ikon i wszelakiego uzbrojenia (a i tak by³o by pobierznie- jest ca³a nauka o tym, tego tak ³atwo nie ogarniesz).
Pozdr.