Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Serial Rome (2005-2007)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Vudu
Na kanale HBO wy¶wietlany jest serial Rome. Akcja dzieje siê w czasach Juliusza Cezara. Wiêcej informacji na stronie http://www.hbo.com/rome/ Czy widzia³ kto¶ ten serial? Jak go oceniacie pod wzglêdem strojów i uzbrojenia?
Cedric
Serial generalnie zarabisty jesli chodzi o fabule, duzo rownoleglych watkow przeplatanych polityka, seksem i walka ,jesli chodzi o historycznosc to nie jestem specem ale chyba daje rade jak na oko laika, przynajmniej nie ma nic co wychodzi z ekranu i leje po pysku. Polecam. A tak po cichu to jest do sciagniecia w sieci do 6 odcinka ale cicho.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
To nie cicho .. tylko dawac mi to tu .. ja nie mam HBO, a nawet jakby co nie mam sprawbego telewizora.
Cedric masz te odcinki ? chetnie obejrze i wypowiem sie odnosnie tej historycznosci

A tak baj de ³ej , nikt nie ma ochoty zostac rzymskim rekrutem ? Czasy rzymskie sie rozkosznie rekonstruuje z racji tego ze sa swietnie opisane, ogrom znalezisk i do tego niesamowicie opracowanych. Daje duzo satysfakcji w rekonstrukcji. Polecam.
W tej chwili szukam czlonkow do mojego Contubernium, namiot na 8 osob, ze 100 kozich skor jest w trakcie szycia ...
Damian
Jak w temacie. BBC Two ma zacz±æ jego nadawanie 2 listopada. 11 czê¶ci.
info: http://www.bbc.co.uk/drama/rome/
Widzia³em trailer'a - wygl±da³ smacznie (ale "Królestwa Niebieskiego" te¿ dunno.gif a potem icon_redface.gif ).
Czy kto¶ to wcze¶niej widzia³, albo wie co¶ o tej produkcji? Warto tego szukaæ i wygospodarowaæ na to czas? Chodzi nie tylko o poprawno¶æ historyczn±, ale tak¿e o same walory filmu jako ciekawej opowie¶ci.
Pozdrawiam,
Cedric
Juz jest temat o tym serialu kilka pieter nizej w dziale Film. Na przyszlosc polecam przegladniecie chociaz pierwszej strony przed zadaniem pytania.
Damian
Upss sorry,

Szuka³em przez "Szukaj" i mi nie wyrzuci³o dunno.gif

Rozumiem, ze temat do skasowania, no chyba, ¿e do scalenia, ze wzglêdu na walor infomracyjny (¿e BBC rusza z serialem od 2 listopada).

A tak BTW to czujê siê zachêcony Twoj± recenzj± Cedricu.
Pzdr.

PS. Ju¿ wiem czemu nie znalaz³am przez "szukaj"- wpisywa³em Roma a nie Rome. Ach , jak ta romañsko¶æ ze mnie wychodzi ... tongue.gif
Bobza
W³a¶nie jestem ¶wie¿o po obejrzeniu odcinka 9 “Utica”
co ja tu bêdê d³ugo pisa³ serial jest ¶wietny, polecam wszystkim
fanom staro¿ytnego Rzymu i nie tylko polecam tez film dokumentalny:
HBO Making of Rome
Ostrzegam te¿ od razu ze film nie zosta³ stworzony dla fanów
“scen koszenia” ;) autorzy skupili sie na esencji ¿ycia elit
czyli polityka intrygi etc.
Film dostêpny wiadomo gdzie ;))))))

odcinki: The Stolen Eagle
How Titus Pullo Brought Down The Republic
An Owl In A Thornbush.
Stealing From Saturn.
The Ram Has Touched The Wall
Egeria
Pharsalus
Caesarion
Utica
Triumph
Glendziol
W³a¶nie obejrza³em sobie ca³y serial.Co do historyczno¶ci mo¿na by sie do wielu rzeczy przyczepiæ ale ogólnie nie jest ¼le.Mo¿e nie jestem ekspertem od staro¿ytnego rzymu ale ja nie zauwa¿y³em ¿adnych ra¿±cych b³êdów.Có¿ jednak amerykanie potrafi± zrobiæ dobry film historyczny bez wielkich scen batalistycznych i napuszonych dialogów bigsmile2.gif .Ogólnie sam miód:sex,krew i intrygi.Widaæ(co prawda w du¿ym uproszczeniu)jak wygl±da³y mechanizmy sprawowania w³adzy w Rzymie.Polecam serial wszystkim.Ja niecierpliwie wypatrujê drugiej serii.
Bartek z Chojnika
Dorwa³em siê do p³yty jak najbardziej lewej (tak, przyznajê popieram na obczy¼nie piratów - jako dzieciak lubowa³em siê w ksi±¿kach o skarbach, ¿aglach i takie tam, i tak mi zosta³o szczerba.gif ). Efekt by³ taki ¿e 2 dni wysz³o mi z ¿yciorysu. Dawno nie widzia³em tak sprawnie zrobionego serialu. I tak przy okazji - guzik mnie obchodzi czy by³ mroczny czy nie.

Ave Cezar
Tomasz Rejf
Czy kto¶ nagrywa z HBO? potrzebuje 3 i 4 odcinek.
Netka
Tomku my mamy, zagadaj z Krukiem to ci jakos podesle.
p911
po obejrzeniu serialu nasunelo mi sie jedno pytanie (do zorientowanych w temacie) - zastanawiam sie czy bohaterowie (zwlaszcza glowni) sa postaciami historycznymi (oczywiscie poza Cezarem, Antoniuszem, Pompejuszem itp smile.gif )? wystepuja w jakichs zrod³ach z tego okresu??
tatra1
Lucius Vorenus i Titus Pullo to postacie jak najbardziej historyczne – byli to dwaj centurioni z Legionu XI. Cezar wspomina o nich mi. w swoim dziele „O wojnie galickiej”. Na potrzeby serialu umieszczono ich w L. XIII.
mardinus
Witam.
Kupi³em zestaw p³yt DVD z ca³ym serialem.
Naprawdê fajny i historyczny serial.
Trudno siê do czego¶ doczepic.
Ale.....

-Uzbrojenie legionistów identyczne - jakby wszyscy zostali saopatrzeni w jednym sklepie :-)
W rzeczywisto¶ci sprzet siê ró¿ni³ - z ró¿nych dostaw , zniszczenia w czasie walk , jedni dbali - inni nie , jedni bawili siê w upiekszanie - inni nie .
Jak siê sz³o do armii na kilkana¶cie lat to si³± rzeczy kombatacni musieli mieæ ró¿norodny sprzet .

-ubrania cywilów jakby zbyt ³adne - co¶ mi za ³adnie tam by³o (dla mnie dobrym przyk³adem jest "Gladiator"- tam jakos wszystko by³o takie normalne......i naturalne......

-Ciemno¶æ wieczorna w domach - oswietlonych swiecami i lampkami.
Dla ludzi bêd±cych w takich wnetrzach oczy siê przyzwyczajaj± i jest naprawdê jasno - nawet przy jednej lampce.
A bogacze - mieli kasê na to by tych lampek by³o sporo.....

Barbarzyñcy zbyt barbarzyñscy - to ow³osione diab³y.
Mamy przedstawienia Celtów w ikonografii , mamy opisy - oni nie byli tacy straszni...

-------------------------------------------------------

Je¶li chodzi o fabu³ê to jest zbyt smutna i przygnêbiaj±ca jak dla mnie.

Serial zakoñczy³ siê jako¶ dziwnie - jakby mia³a byæ nastêpna czê¶æ -
Czy ktos wie co¶ o tym??
czy bêdzie nastêpna seria??
Szamil
Tak - ma byæ kontynuacja - II seria.

Drugi sezon zostanie nakrêcony tam gdzie pierwszy, czyli w Rome's Cinecittà Studios, emisja rozpocznie siê z Pa¼dzierniku 2006 a zakoñczy w Marcu 2007, zdjêcia ju¿ siê rozpocze³y.
Zygmunt
Obejzałem serial i stwierdzam że wielką trudność sprawiło mi podzielenie 12 godzinnego pakietu na części tak żeby nie obejżeć ciągiem od początku do końca- najlepszy film historyczny jaki widziałem, jest kilka rzeczy do których można by się doczepić, ale to doprawdy pojedyńcze drobiazgi. (Dotychczasowe superprodukcje miały pojedyńcze drobiazgi za które można by je pochwalić.)
Wymienił bym tu:
- unifikację uzbrojenia o ktorej wspominał Mardinus(w dokumencie jak powstawał film jest wyjaśnione dlaczego)

-Tytus Pullo po otrzymaniu kary chlosty raczej nie byłby taki dow****ny(znaczy że żartował sobie, cholerna cenzura!!!) o ile została by ona przeprowadzona prawidłowo(o ile ją przeżywano to myślę że długo dochodziło się do siebie po czymś takim)

-Bohaterowie wciąż znajdują się przypadkowo w głÃ³wnym nurcie historycznych wydarzeń (trochę to nachalne, ale taka licencia poetica, tak musiało być aby serial miał ciągłosć fabuły)

-Stroje ze szwami na wierzchu jakoś do mnie nie trafiają, taka dziwna forma podkreślenia ich plebejskości (jakby dziś noszenie ubrania na lewą stronę miało oznaczac ubogość stroju crazy.gif )

-Radość matki (Atia) z podejżeń że jej syn (Oktawian) został homoseksualnym kochankiem Cezara- każdy kto zna się choc trochę na obyczajowości w Rzymie wie ze jakolwiek panowała tam pełna tolerancja dla homoseksualizmu czynnego, to bierny wiązał się ze skalaniem(każdy stosunek tak hetero jak i homoseksualny), więc nikt z wyższych sfer nie uważał by tego za chlubę- slużący czy niewolnik mógł być kochankiem, ale czlowiek o równym statusie?- przynajmniej z tego co wiem- nie)

Pewnie znalazło by się jeszcze kilka ale w superprodukcjach kinowych tego typu błędów znajdziemy więcej w każdej minucie filmu niż tu w trakcie 12 godzin
Rzym pokazany z jego obyczajowością przemoc, seks i brud, nie piękna czyste place z białych marmurów tylko kiczowato kolorowe, ciasne, gwarne miasto pełne intryg i przemocy- rewelacja!!!
Czekam z niecierpliwością na drugą część
Szamil
http://www.hbo.com/rome/video/ - II sezon - startuje jednak dopiero od 14 stycznia.
Harcownik
Witam!
Serial trzyma dobry poziom, oby w nastêpnej serii by³o jeszcze lepiej smile.gif Ja ju¿ czekam z niecierpliwo¶ci± blinkie.gif
Ogl±daj±c serial nasunê³o mi siê jedno pytanie. G³ówni bohaterowie w cywilu nosz± tuniki z or³em na piersi. Przypomina mi to nieco koszulkê z nadrukiem:) Czy co¶ takiego istnia³o, czy mo¿e jest to tylko radosna twórczo¶æ filmowców? Proszê, niech kto¶ m±dry i zorientowany w ¼ród³ach mnie o¶wieci read.gif
Pozdrawiam!
Zygmunt
CYTAT(Harcownik @ 23:22 09.01.2007) *
G³ówni bohaterowie w cywilu nosz± tuniki z or³em na piersi. Przypomina mi to nieco koszulkê z nadrukiem:) Czy co¶ takiego istnia³o, czy mo¿e jest to tylko radosna twórczo¶æ filmowców?

Nie wszyscy zgadzaj± siê co do koloru tunik zo³nierzy, a co dopiero takie szczegó³y. Nie znam ¿adnej przes³anki ¿ród³owej, ¶wiadcz±cej o takim zdobieniu.
Ladoga
Czekam z niecierpliwoscia na pierwszy odcinek:-) widzialem zapowiedzi wygladaja obiecujaco
Ladoga
Juz po premierze nowego pierwszego odcinka serii:-) Szukajcie w sieci a znajdziecie
Szamil
http://imdb.com/title/tt0384766/episodes#season-2 - lista epizodów w 1 i 2 serii. hurryup.gif
m_q
W³a¶nie druga seria "Rome" trafi³a do sklepów i wypo¿yczalni.

Jestem po pierwszych dwóch odcinkach 2. serii - zapowiada siê nie¼le...
mardinus
czy ktos s³ysza³ o 3 serii??

czy bedzie krêcona?

Ma³o to prawdopodobne - ale moze?
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
O trzeciej serii nic chyba nie s³ychaæ.

Natomiast, a¿ dziwne, ¿e nie wyrastaj± ¿adne grupy rzymskie po tym filmie ... angsad.gif I bardzo szkoda.

Gdzie te czasy, jak po Nie¶miertelnym, czy Braveheart'cie podwaja³ siê stan "bractw rycerskich" w Polsce smile.gif
m_q
Trzeciej serii nie bêdzie - serial by³ za drogi (juz druga seria mia³a obciêty bud¿et).

Za to TVP nada we wrze¶niu pierwsz± seriê. Pocz±tek emisji 5 wrze¶nia.
Odcinki ocenzurowane "ad usum Delphini" w pi±tki o 20:20 na TVP1.
Wersja pe³na w soboty o 22:30 na TVP2.
dziku
CYTAT(Watcher @ 23:33 06.01.2008) *
O trzeciej serii nic chyba nie s³ychaæ.

Natomiast, a¿ dziwne, ¿e nie wyrastaj± ¿adne grupy rzymskie po tym filmie ... angsad.gif I bardzo szkoda.

Gdzie te czasy, jak po Nie¶miertelnym, czy Braveheart'cie podwaja³ siê stan "bractw rycerskich" w Polsce smile.gif

Poniewa¿ wbrew pozorom nie wszyscy maja HBO. Teraz idzie na tvp to pewnie obudzi w kilku ludziach ducha Rzymskiego Legionisty. Bo czy tylko Patton by³ reinkarnacj± legionisty ? smile.gif

Np. u mnie ten duch ci±gle gdzie¶ dobija od paru lat ale zawsze co¶ mi wypadnie nie tak :P
Wojciech Radzki
Nie ogl±dajcie Rrzymu w TV, szkoda czasu ogl±daæ tak ¿a³o¶nie pociêty przez cenzorów Urbañskiego film. Lepiej ¶ci±gn±æ sobie z netu.
Pozdr
WR

Purvis
Ponoæ w sobote w noocy leci wrersja "hard".
Ale masz racjê Wojciechu, ingrerencja nozyczkami za bardzo pachnie minionym systemem.
P
Iulianus
W soboty leci pe³na wersja.
Rzeczywi¶cie, kiedy¶ po np Braveheart'cie wysypa³o szkotów, inne filmy rodzi³y rycerzy itd. Jednak wtedy to g³ównie m³odzie¿ siê nagle do tego zapala³a, bo by³o to fajne i nie naznaczone specjalnymi wymogami. Teraz to liceali¶ci wol± pój¶æ na piwo, albo pograæ na kompie:/ A jak siê dowiedz±, ¿e musz± sami co¶ zrobiæ i przestrzegaæ jakich¶ norm, to ju¿ w wiêkszo¶ci przypadków koniec. Szczê¶cie, ¿e z tego co widzê, uniwerki robi± siêteraz wylêgarniami odtwórców staro¿ytno¶ci.
Rabiega
CYTAT(Purvis @ 17:23 13.09.2008) *
Ponoæ w sobote w noocy leci wrersja "hard".
Ale masz racjê Wojciechu, ingrerencja nozyczkami za bardzo pachnie minionym systemem.
P

Nie tak bardzo w nocy, zamiast czatowaæ z szesnastkami- nasuwaj±c Donaldowi pomys³y o kastracji, wystarczy wygodnie rozwaliæ siê w fotelu z browcem w ³apie i brzuszyskiem na wierzchu.
Ot, archetyp Polaka po trzydzie/czterdziestce...

... ³o Matulu....co jo godom, co jo godom... aaa.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.