Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ba³towie i wp³ywy ba³tyjskie do XIIIw - specyfika
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Tatar
Witam.
O czym mnie hodzi powiedziono v nazwie tematu.
Czy macie cosz? Czy mozecie podzeliszie?
Po kroku sbieram informacje o Baltah - to moge to dawac na obmian i jak prezenta... Tylko trzeba pomuwic smile.gif
Bylbym bardzo wdieczny...
Pozdrawiam!
Bartosz
jo³
no có¿
co Cie dok³adnie interesuje?
wzory toporów mam
bu³aw wapiennych (o kosmos wapienne)
wzór tarcz?
he³mów?
no pyatj pytaj
rysunki grotów be³tów i strza³?
resztki mieczy itp? ale to na XII
mo¿e to nie cala epopeja ale troszkê mam:)

wkoñcu Konrad II Mazowiecki jest mym "panem":)
a jam w jego dru¿ynie:)

hej
Tatar
Witaj!
Bylbym bardzo wdieczny za wzory toporkuv, bulaw, helmuv i sbroji.
Aksesoria (co kolwiek) - tez super! Tylko jiesli ona jest kryscianska (europejskej kultury) - to niesbyt, ale jiesli poganska - SUUUPER!
Jieszli to koniec XII - klaniamsie.
Jieszli to sriodek XII - dobre.
Wcesnejsze - nieinteresujom na moment... hocz jiesli dasz - klaniamsie. Przyjacieli z wciesnio-sredniowiecznyh Jatvaguv bedom pili piwko na Twoje zdrowie...
A jiesli co kolwiek z Mazowszu XIII - kalniamsie 10-cio krotnie...

Pozdrawiam!
Aiuto
z tego co wiem to mazowsze bylo mocno chrzescijanskie w XI-XII w ,w koncu tu ,pod opieka Mieclawa schronili sie uciekinierzy z innych czesci polski objetxch poganska reakcja po smierci Mieszka II smile.gif
Tatar
Witam!
Ja i niemowie i niemysle ze Mozowszy byli poganami. Ale v tyh krajah bylo czesto wojowano a to znaczy ze byli trofeji, tez kupiono, sprzedawano i tak dalej.
Wiec cosz moglo zostac... wlasnie tego i szukam. Tez v tym regionie bylo ostatki Jatwaguv - to tez jest mnie powazne. Teritoria dzisejszej Litwy jest mnejsza niz v te czasy zyli Baltyckie plemiona. To Wasza pomoc - bylaby wielka.

Pozdrawiam!
P.S. Pzepraszam za niesbyt dokladny tekst ale jiesli co - paczcie do el.podpisu smile.gif
Bartosz
Hej
swoj± drog± u nas do¶æ d³ugo zachowa³y siê dary grobowe - "pogañski kraj - pogañskie obyczaje":) w XII napewno:)
ale ko¶cio³ów to trochê ju¿ u nas by³o:)
no ale niewa¿ne

wszystko co ciekawe mam w formie ksi±¿kowej
proponujê ksero stron z rysunkami znalezisk archeologicznych

podaj mi swój adres to wy¶lê poczt±
chyba, ¿e jeste¶ z Nebraski w USA i koszta bêd± porównywalne z cen± Sukhoia 27:)

ps. znaleziska raczej typy zachodnio europejskiego acz nie wszystkie
ps. 2 ¿adko jestem na kompie
Tatar
Witaj!
Mam przyjacieli v Polsce do nih i wyslisz - bedzie tanej. Adres v P.W.
Jak ciebie podzenkowacz?

Pozdrawiam!
Kokosz
Witam!
Nie wiecie sk±d wzi±¶æ wzory he³mów z regionów dawniej zamieszkanych przez Ba³tów? A mo¿e znacie linki do rzemie¶lników takowe he³my wykonuj±cych? Bardzo bym prosi³ o jakiekolwiek adresy stron rycinki itp.
Z góry dziekujê za pomoc.
Tatar
Witaj!
A dla czego Ciebie potrebne wzory? Popaczec czy samemu wyrobic??

Pozdrawiam!
Kokosz
Witam
Rycinki, zdjecia itp potrzebne mi s± poniewa¿ nasza dru¿yna odtwarza jeden z ludów ba³tyjskich a mianowicie Jaæwingów i kupa naszego sprzetu to sprzê s³owiañski i wikiñski, a wiêc chcia³bym przeprowadziæ powoli ma³± restrukturyzacjê smile.gif w dru¿ynie i zacz±æ kompletowaæ odpowiedni dla nas sprzêt. Mamy tu na miejscu kowala a nawet gdyby on nie by³ dyspozycyjny to podrzuci³bym takie rycinki do kogo¶ innego kiedy zamawia³bym he³m.
Znalaz³em troche stronek litewskich dru¿yn tam s± niestety tylko zdjêcia z jakichs imprez ale proszê zobaczyæ i oceniæ te he³miki:)
Tatar
Witam!
No to dostavacie troszke na maila...
Tez idzie temat v "Stroj - > ¦redniowiecze - wczesne i rozkwit" To wiec tam moze z foto wykorzystujesz...
Na tem moment wiecej niemam...

Tez chetnie hcialbym dostac i dla siebie jiesli ktosz ma czyms podzelicie:)
Oftop: Czy niezauwazacie Ze moze potrzebna jakasz privatna iniciatyva "Balty" lub cosz podobnego... Bo jusz nawet v Freha jus sporo widocnyh...?

Pozdrawiam!
Kokosz
No có¿ ja u siebie na kompie nie mam nic icon_cry.gif bo mia³em formatowanie ale podam ci pare linkow, które moga ci pomóc.
Masz tutaj maila do naszej skrzynki dru¿ynnej pera_sudinoi@o2.pl. tam napewno odezwie siê do ciebie Borut i powinien ci przes³aæ jakie¶ rycinki. a teraz parê Litewskich stronek smile.gif
http://kovarnis.ginklai.net/kovarnis%20main.htm
http://www.vilkatlakai.tai.lt/
mam nadzieje ze to co¶ pomo¿e bigsmile2.gif
Pozdrawiam
Kokosz
Moze lekko zbocze z tematu ale tez zauwa¿y³em ¿e w Polsce powstaje coraz wiêcej grup zwi±zanych z Ba³tami i te¿ my¶lê ¿e taka prywatna inicjatyw by³aby na miejscu. icon_wink.gif
Pozdrawiam
Kokosz
No có¿ jako¶ nikt nie pisze nic co mog³oby siê przydaæ... dunno.gif Wiêc ponawiam swoj± pro¶bê i proszê o podanie jakich¶ rycin zdjêæ rysunków etc.
Pozdrawiam
Tatar
Witaj!
Wysylalem Ciebie, ale jakosz niedohodzom do Ciebie. Wrucajom do mnie z napisem ze niesdazajim dostarczyc...
Pozdrawiam!
Berek
Hej nie sprecyzowale¶ jaki to ma byæ wiek je¶li chodzi o wczesne to - helm z Friedrichsberg
Kokosz
Hmm jak na moje oko to jest cos jak szyszak wêgierski, a to jest jak sam powiedzia³e¶ he³m z Friedshberg... ale faktycznie z rycinek które wcze¶niej otrzyma³em wynika ¿e Ba³towie nosili podobne smile.gif a co do tego ¿e nie sprecyzowa³em o jaki okres mi chodzi³o to bêdzie wiêc IX X XI w.
Piotr Niemir Kotowicz
To mo¿e pomóc:

Kittel Piotr, ¦redniowieczne uzbrojenie zaczepne Prusów z obszaru pó³nocno-wschodniej Polski, "Komunikaty warmiñsko-mazurskie", Olsztyn 2002, nr 2(236), s. 155-188.

niestety nie mam do tego dostêpu - je¶li kto¶ chcia³by siê podzieliæ to chêtnie szczerba.gif
Tatar
Witam!
Ja tez dolonczmasie do Pana Piotra... Niestety mnie jest godny tylko el. format - a takej ksiazki na domku ja anijak niedostanie...

Pozdrowienia!
Ksi±¿e Wszebor
Czo³em!
Mam wy¿ej wymieniony artyku³ pana Kittla w formie ksero. Chêtnie siê podzielê, z tym ¿e nie mam skanera wiêc albo znajdzie siê kto¶ zainteresowany w Warszawie kto zeskanuje i pu¶ci w Polskê albo mam mozliwo¶æ skserowania za darmo pewnej ilo¶ci i móg³bym wys³aæ(ograniczon± ilo¶c) droga tradycyjn±.
pozdr.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.