Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Madziarowie - ogólna specyfika broni
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Piotr Niemir Kotowicz
Poszukujê linków do stron ze znaleziskami uzbrojenia starowêgierskiego (z okresu zajêcia tzw. Ojczyzny) czyli X wieku, a tak¿e okuæ sakiew i innych elementów kultury materialnej tego ludu
Niemir
BRZiemiSanockiej
Abrat
Skontaktuj siê z Gruber Gyul± (gyula@poczta.onet.pl) icon_arrow.gif, on bêdzie na pewno bardzo zorientowany w tym temacie.
WRzewuski
Czy kto¶ wie jakich dok³adnie tarcz u¿ywali madziarzy, albo w ogóle koczownicy?Chodzi mi o sprecyzowane ¼ród³a i pewne informacjê dla samoupewnienia siê.
dzieki
Piotr Niemir Kotowicz
ja znam jedynie okr±g³e u koczowników - jak u Swiêtos³awskiego (Arms and armour of the Nomads of the Graet Steppe in the times of the mongol exspansion 12-14 th centuries) - ale to ju¿ XII-XIV wiek
WRzewuski
to tak w temacie sakiew:
www.tarsolyosok.hu
Robert £aziñski
Niemirze zaczynam robiæ co¶ takiego jak na zdjêciu, zdjecie orygina³u masz w wileokrotnie przez Ciebie cytowanym katalogu Ancient Hungarians. Sakwy bêd± gotowe w drugiej po³owie kwietnia. Bêdzie te¿ wreszcie pas - komplet na podstawie tego samego katalogu, woski sa juz w odlewni i robia siê formy :-)
Gyula
hmm i cos czuje ze niedlugo wszyscy beda biegali ze staromagyarskimi pasami w stroju wikinga :P
niestety angsad.gif zrobi sie to pospolite, nie zebym jakies pretensje mial Robercie do Ciebie smile.gif
O tak moje przemyslenia ;)
Robert £aziñski
Wydaje mi siê Gyula, ¿e jak kto¶ robi Warega, Rusa czy innego cz³eka zwi±zanego z Rusi± to wszelkie elementy koczownicze (wêgierskie, chazarskie, bu³garskie, itd) s± jak najbardziej na miejscu. Nie mówi±c ju¿ o tym, ¿e np. spo¶ród znalezisk okuæ pasów z Gotlandii to zdecydowana wiêkszo¶æ ma pochodzenie wschodnie/stepowe, w tym sporo jest identyfikowanych jako wêgierskie, a torebki to zdaje siê i w Birce jakie¶ poznajdowali.
Magnus
Panie Robercie, czy mozna by bylo poprosic o szczegolowy cennik za Panskie wyroby, szczegolnie wlasnie wszelkie koncowki/sprzaczki/ozdoby metalowe. Juz mi sie MM troche znudzil, ostatnio zauwazylem, ze wiekszosc wikingow i slowian wyglada tak samo, klon za klonem (zreszta ja tak samo). Szczegolnie te ze zdjecia ponizej, bardzooo bym prosil smile.gif Acha, i czy przypadkiem nie Pan wiecej zdjec Panskich wyrobow metalowych smile.gif ??
WRzewuski
Ja siê podczepie pod temat:

Czy kto¶ z was posiada wy¿ej wymieniony katalog "Ancient Hungarians"???
I czy by³by skory do podes³ania kser lub skanów??
pozdrawiam
Sighrolf
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
Piotr Niemir Kotowicz
No piêknie Robrercie, bardzo zgrabna sakiewka. Zgadzam siê z tob± w kwestii rozpowszechnienia siê takich elementów - by³y na tyle atrakcyjne, ze dosta³y siê np a¿ do Birki - chyba ¿e dostali siê tam Wêgrzy.

Co do Ancient Hungarians - to posiadam egzemplarz, ale niestety Wojtku ta ksi±¿ka nie nadaje siê do skanowania ani kserowania. Jest tak wydana, ¿e zaraz by sie rozlecia³a. A ja chcê d³uuuuuugo z niej korzystaæ. Spróbuj w Instytucie Archeologii PAN we Wroc³±wiu popytaæ - powinni tam mieæ smile.gif

Pozdrawiam

Gyula - gotuj dla mnie powoli ten Przemy¶l smile.gif
Borg
O ile mi wiadomo wikingowie pod koniec swej epoki trudnili sie glownie najemnictwem zwlaszcza na wschodzie i wyspach baltyckich.
Wiec jezeli tam siedzieli jak najbardziej poprawnym bylyby elementy charakterystyczne dla wschodnich obszarów.
Pozdrawiam
Harald Wilczeserce
Hejsan!

Ja mam takie male cos w stylu wegierskim (widoczne na fotce) jest to flecik sygnalowy i jako wiking ze Szwecji, ktory odtwarza Varega podrozujacego po krajach Slowian uwazam, ze wzory wegierskie sa jak najbardziej poprawne historycznie yes.gif .

Zas co do pana Niemirze mam pytanko czy zna pan konkretne przypadki znalezisk wegierskich w Birce, ciekawi mnie ten temat bardzo, gdyz niedlugo bede na wykopaliskach w tym regionie, a jakos za wiele o wplywach wegierskich w Birce nie slyszalem. Prosze o podanie konkretnych przykladow, a ja z przyjemnoscia sprawdze je u mojego profesora, ktory prowadzil tam wykopaliska przez ostatnie lata.

Natomiast co do katalogu "Ancient Hungarians" to mam do niego dostep, ale nie wszystko jest na sprzedaz, a zwlaszcza takie rarytasy mad.gif , polecam wycieczke na Wegry.

Slawa wilkom polnocy

Hari
Harald Wilczeserce
Witam!!

Troche sie poszukalo, przerzucilo katalogi i ukazaly sie moim oczom staro wegierskie rzeczy w Szwecji bigsmile2.gif . Potwierdzam zdanie pana Nieczara o jakoby znaleziskach w stylu wegierskim w Birce, choc jeden z naukowcow, dziwne napisal, ze to wplywy mongolskie, ale chyba mu sie cos pomylio. Fotka Birka 2 pokazuje owa rzecz, bez watpienia w stylu wegierskim.

Kolejna rzecz to znaleziona w Jamtland cala torebka z pasem, az mnie zatkalo jak to zobaczylem bo to bardzo piekna rzecz jest. Przedstawia to fotka Jamtland 2.

Temat bardzo mnie zaciekawil, jak ktos wie cos jeszcze o wplywach wegierskich w Szwecji to niech da znac bo jako Varegowi owa wiedza bardzo jest mi potrzebna.

pozdrawiam

Hari
nieczar
przepraszam ciê Haraldzie ,ale w tej dyskusji nie wyra¿a³em swojego zdania,
a o wplywach mongolskich w birce (w Birce z którego wieku?, bo o Mongolach w Europie
zaczynamy mówiæ w nawi±zaniu do wieku 13 ), szczerze mówiac nic nie wiem

pozdrawiam
nieczar
chce przez to powiedzieæ ze znam przedmioty dalekowschodniej prowieniencji znalezione,
na terenie Skandynawii, ale nie jestem pewien czy chodzi tu o Mongolów , bo w 9-10
wieku na terenie Azji o Mongolach w sensie panstwowosci tego narodu nie mowimy,
byly to wtedy grupki plemion zasiedlaj±ce poludniow± czêsæ wspo³czesnej Mongoli

pozdrawiam
Harald Wilczeserce
Ups przepraszam to ja pomylilem Cie z Niemirem, a dla Ciebie wrzucilem nowe fotki chelmu z Vendel z detalami, mam nadzieje, ze sie przydadza.

Zas co do Mongolow to i dlatego stwierdzilem, ze pani sie pewnie cos pomylilo tej co pisla, ze to Mogolskie.
pozdr.

Hari
Wotawa
Broñ i wszelkie oporzadzenie bojowe. Temat scalony.
Morgoth
pytanko: czy ktos z frechowiczów zrobi³ by cos takiego jak na zdjeciu? i odrazu prosze podaæ cene ( codzi mi o same okucia)
pozdrawiam devil.gif
Gyula
Widze ze strony Albana ;)
Ogolnie to juz to zrobily ze 2-3 osoby z PL (albo i na chama zamiast robic od podstaw, to buchnely wzor, co jest dosc popularne niestety... lapy powinni obcinac...) ale niekoniecznie kazdy kradnie wzory, i chwala im za to ze nie sa zlodziejami smile.gif
Jak mi sie bedzie nudzilo moze tez kiedys zrobie, ale narazie to mam co robic, aktualnie robie inne ;)
Chyba sprzedawal cos w ten desen Jarogniew, ale moge sie mylic ;) i ktos z Wrocka.
Jarogniew
witaj,

no kiedys mialem cos takiego..

ale juz nie mam:)

polecam Sigurda Heftige (na gorze macha sie banerek.. jego i Hoggera---> birka market <--a na tym targowisku jest ta torba) fajna mialem swego czasu jedna w domu i naprawde dobra robota:)

pozdr
Morgoth
no mi chodzi o same okucia: te cztery "gwiazdki" i to ¶rodkowe do przewlekania paska do zamykania klapki.. bedzie sie trzeba chyba rozejzec na Wolinie w przysz³ym roku.. ale jak kots by sie jednak skusi³ na zrobienie takich okuc to bym by³ wdzieczny za informacje

P.S pytanie: czy by³o by duzym odejsciem od historycznosci gdtbt zrobic takie okucia z brazu albo inego materia³u???? pozdrawiam bigsmile2.gif
Gyula
Braz jest jak najbardziej historyczny ;) watpliwosci mialbym do mosiadzu, nie mowiac juz o znalu i innych nowoczesnych stopach, chociaz ponoc mosiadz byl juz znany w tamtych czasach, jak narazie ja sie nie spotkalem ze znaleziskami z mosiadzu na stepie w tym okresie ;) do Xw.
Znicz
Nowa interpretacja ¶redniowiecznych pochówków madziarskich z Przemy¶la

- Wbrew dotychczas powszechnie przyjmowanym opiniom, pochówki badane w latach 1977-1981 przy ul. Rycerskiej w Przemy¶lu, to nie cmentarz wêgierskich koczowników z pocz±tku X wieku – uwa¿a dr Marek Florek z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Marii Curie-Sk³odowskiej w Lublinie.

Zdaniem naukowca, by³o to miejsce spoczynku grupy Wêgrów wygnanych przez króla Stefana I, a przyjêtych przez Boles³awa Chrobrego i osadzonych w grodzie przemyskim w XI wieku.

W opinii badaczy, którzy prowadzili wykopaliska na stanowisku, jest to ma³e rodowe cmentarzysko koczowniczych Wêgrów, u¿ytkowane miêdzy schy³kiem IX a po³ow± X wieku. Ma byæ ¶wiadectwem d³u¿szego, co najmniej kilkuletniego, pobytu w rejonie Przemy¶la grupy Wêgrów – uzbrojonych wojowników konnych oraz towarzysz±cych im kobiet i dzieci. Trzon grupy stanowiæ mia³a dru¿yna wojskowa skupiona wokó³ stra¿nicy kontroluj±cej wa¿ny wêze³ strategiczny. Wraz z podobnymi punktami – stra¿nicami, mia³ byæ elementem systemu ostrzegawczo-obronnego zabezpieczaj±cego ¶wie¿o zajête obszary nad Dunajem i Cis± przed zagro¿eniem ze strony Pieczyngów.

Koncepcja ta jest obecnie powszechnie uznawana za najbardziej prawdopodobne wyt³umaczenie obecno¶ci grobów wêgierskich w Przemy¶lu.

Dr Florek powtórnie przeanalizowa³ wyposa¿enie grobów okre¶lanych mianem „staromadziarskich” z Przemy¶la pod k±tem ich chronologii i kontekstu historycznego. Wynik okaza³ siê zaskakuj±cy i niezgodny z powszechnie przyjêtymi za³o¿eniami.

Jego zdaniem, groby pochodz± najpewniej z lat 20. XI wieku i stanowi± czê¶æ du¿ego cmentarza rzêdowego funkcjonuj±cego od koñca X do XII wieku. Analizy dr. Florka wykaza³y, ¿e s± to pochówki osób przyby³ych z terenu Wêgier, byæ mo¿e zwolenników Gyuli Prokuja, wygnanych przez króla Stefana. Jednak osoby te znalaz³y schronienie w Polsce i zosta³y przez Chrobrego osadzone w Przemy¶lu, gdzie czê¶æ z nich zmar³a i zosta³a pochowana. Boles³aw Chrobry oprócz prób zbrojnego opanowania terenów zakarpackich, co do których pretensje ro¶cili równie¿ Wêgrzy w pierwszym dziesiêcioleciu XI wieku, aktywnie ingerowa³ w wewnêtrzne sprawy Wêgier i popiera³ opozycjê wobec króla Stefana.

- W tym kontek¶cie szczególnie interesuj±ca wydaje siê informacja podana przez Thietmara, i¿ Chrobry powierzy³ niewymieniony z nazwy gród po³o¿ony na pograniczu swego pañstwa z Wêgrami niejakiemu Prokujowi, wujowi króla wêgierskiego Stefana, wygnanemu przez niego z kraju. Prokuj z ca³± pewno¶ci± nie przyby³ z Wêgier sam, towarzyszy³a mu zapewne jaka¶ grupa zwolenników i osób bliskich – zauwa¿a archeolog.

Jest bardzo prawdopodobne, ¿e Prokuj by³ poganinem, zw³aszcza je¶li za historykami wêgierskimi uzna siê jego identyczno¶æ z ksiêciem Gyul±. Ten¿e Gyula popad³ w konflikt z królem Stefanem w zwi±zku z uporczywym trwaniem przy pogañstwie, o czym wspomina Anonimowy Kronikarz króla Beli. Wyja¶nia³oby to zachowanie pogañskiego „staromadziarskiego” rytua³u pogrzebowego wobec zmar³ych pochowanych na cmentarzysku w Przemy¶lu.

- Nie mo¿na równie¿ wykluczyæ, ¿e to w³a¶nie spo¶ród nich wywodzi³o siê owych 500 Wêgrów wspomnianych przez Thietmara, posi³kuj±cych Chrobrego w jego wyprawie kijowskiej w 1018 roku, jako ¿e przys³anie takiego oddzia³u przez króla Stefana jest niczym niepopartym przypuszczeniem – dodaje dr Florek.

Badacz wysuwa wiele argumentów, które maj± dowodziæ, ¿e dotychczasowa koncepcja mo¿e byæ b³êdna.

Przede wszystkim – zauwa¿a – w pocz±tku X wieku Pieczyngowie nie stanowili dla Wêgrów zagro¿enia, gdy¿ ci pierwsi skupieni byli na walkach z Rusi±. Dochodzi³o nawet do wspólnych wypraw na Wielkie Morawy. Dlatego nie by³oby sensu budowaæ daleko wysuniêtego przyczó³ka. Dopiero pod koniec wieku X naciskani przez Ru¶ Pieczyngowie podjêli próby atakowania terenu Wêgier, co spowodowa³o rozpoczêcie przez Stefana I wznoszenia sieci grodów i umocnieñ.

Po drugie, ¼ród³a pisane milcz± na temat rzekomej inwazji wêgierskiej w IX/X wieku w okolicach Przemy¶la. Dr Florek uwa¿a, ¿e przejêcie miasta z pewno¶ci± zosta³oby odnotowane w anna³ach. Poza tym, podporz±dkowanie przez Wêgrów pewnej czê¶ci terytorium Lêdzian nad górnym Sanem i Dniestrem w pocz±tkach X wieku bez jednoczesnego b±d¼ wcze¶niejszego zajêcia terenów obecnej pó³nocno-wschodniej S³owacji i przyleg³ych partii Rusi Zakarpackiej wydaje siê ma³o prawdopodobne.

Naukowiec zauwa¿a równie¿, ¿e nie ma ¿adnych dowodów na to, ¿e przed po³ow± X wieku, w czasie gdy mia³ powstaæ cmentarz „staromadziarski” przy ulicy Rycerskiej w Przemy¶lu, koczowniczy Wêgrzy stosowali system stra¿nic czy punktów o funkcjach obronno-sygnalizacyjnych na granicach zajêtego przez siebie terytorium, ani tym bardziej z dala od niego, na obszarach jedynie od siebie w jaki¶ sposób uzale¿nionych.

- Bior±c pod uwagê wszystkie przes³anki, istnienie w pierwszej po³owie X wieku w Przemy¶lu garnizonu b±d¼ stra¿nicy strzeg±cych ¶wie¿o zajêtych przez Wêgrów terenów w Kotlinie Karpackiej przed najazdem ze strony Pieczyngów oraz kontroluj±cych miejscow± ludno¶æ s³owiañsk±, wydaje siê jedynie interesuj±c±, ale nieudowodnion± hipotez± – twierdzi archeolog.

Z wykonanej przez niego powtórnej analizy zabytków pochodz±cych z cmentarzyska wynika, ¿e datowanie ró¿nych elementów wyposa¿enia poszczególnych grobów mo¿liwe jest w szerokich ramach chronologicznych: od koñca IX wieku po prze³om wieków X i XI b±d¼ pocz±tek wieku XI, a w przypadku czê¶ci pochówków jeszcze pó¼niej. Co istotne, tylko kilka grobów ma ewidentne cechy pochówków „staromadziarskich”, podczas gdy pozosta³e zosta³y uznane za takie na podstawie usytuowania w bezpo¶rednim s±siedztwie tamtych. Mimo to autorzy pierwszych publikacji dotycz±cych cmentarzyska zdecydowali siê na przyjêcie najwcze¶niejszej chronologii, co zdaniem dr. Florka by³o nadu¿yciem.

- Przedstawiona przeze mnie teoria jest co najmniej równie prawdopodobna jak dotychczasowa, sformu³owana przez Micha³a Parczewskiego i Andrzeja Koperskiego – podsumowuje dr Florek.

Artyku³ pochodzi z serwisu Nauka w Polsce.

http://www.naukawpolsce.pap.pl/palio/html....eckSum=93701910

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.