Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Techniki walki
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Hati
Zwracam siê z pytaniem. Czy kto¶ wie czy istniej± jakie¶ "ustalone" techniki walki wczesno¶redniowiecznej? Chodzi mi o co¶ takiego jak technika walki mieczme opracowana przez Jomsviking's Brotherhood. Narazie spotka³em siê jedynie z tzw. woln± amerykank±, czyli ka¿dy walczy jka potrafi albo jak siê wyæwiczy. Wiem, ¿e znane nam traktaty o walce broni± bia³± dotycz± pó¼nego ¶redniowiecza ale czy nie ma czego¶ podobnego dla wczesnego okresu?
Boran
nie ma
Ptack
odcinek 675'ty. Ogl±dany znowu. Nuda. Nie nie zachowa³o siê nic na wzór traktatu szermierczego z tego okresu. Mo¿e daltego, ¿e nie spisywano tego, albo ukradli nam Ruscy.

Na ikonografii jad±c du¿o siê nie nauczysz. Wiêc najlepiej siêdu¿o biæ.

Pan Namiestnik dzisiaj twórczy wielce z rana...
AdamS
ja slyszalem ze bylo cos na wzor traktatu runicznym pismem klinowym na obeliskach z przypisami wêzelkomymi ...

bigsmile2.gif
dowcipny z rana AdamS
Hati
Traktat runiczny? Prawde mówi±c nie spodziewa³em sie, ¿e wogóle co¶ z tego okresu istnieje. Dziêki...tylko, teraz nowy problem. gdzie co¶ takiego mo¿e byæ? narazie spotka³em sie z opini±, ¿e we wczesnym ¶redniowieczu technika to by³o r±banie kogo popadnie.

CYTAT
slyszalem ze bylo cos na wzor traktatu runicznym pismem klinowym na obeliskach z przypisami wêzelkomymi ...

Wiedzia³by¶ mo¿e gdzie co¶ takiego mo¿e sie znajdowaæ?
Vislav
CYTAT(AdamS)
ja slyszalem ze bylo cos na wzor traktatu runicznym pismem klinowym na obeliskach z przypisami wêzelkomymi ...
dowcipny z rana AdamS

Witam
Rzeczywi¶cie uda³ Ci siê dowcip AdamS - gratulujê blinkie.gif

Osobi¶cie nie walczê - tak wiêc nie mam do¶wiadczeñ dobrych ani z³ych.

Jednak pytanie o techniki walki ma swój sens. Usilne poszukiwanie nie istniej±cych rêkawic Rêkawice u Wikingów - byæ "Twórczym" czy "Ana. Z wcze¶niejszch tematów pamiêtam rozwa¿ania na temat os³on g³owy; wystêpowania b±d¼ nie wyszczerbieñ na mieczach.

Wszystko wskazuje na to, ¿e przenosi siê wstecz zasady walki wypracowane w pó¼niejszych okresach. Z pewno¶ci± widowiskowe, jednak niekoniecznie zgodne. S±dzê, ¿e podstawowym elementem ochronnym by³a tarcza wystarczaj±ca dla ówczesnych technik walki.

Ciekawy jestem opinii bardziej do¶wiadczonych kolegów.

pozdrowienia
Rabiega
CYTAT(Hati)
Wiedzia³by¶ mo¿e gdzie co¶ takiego mo¿e sie znajdowaæ?

Tak gdzie¶ miêdzy Hedeby a Gieczem.
Bli¿ej Hedeby.
Hati
Dziêki tongue.gif dobra temat uwa¿am za zamkniêty smile.gif
AdamS
dlaczego ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.