Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Instrumenty] stroik do bombarde
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Drzony
Niedawno za po¶rednictwem znajomego zakupi³em w Szkocji... pakistañsk± bombarde! crazy.gif
To tani instrument, niektórzy twierdz± ¿e do grania wystêpów pod ¿adnym pozorem sie nie nadaje, ale mnie powinien wystarczyæ. Bardzo chcia³bym kiedys przerzuciæ siê na dudy albo sza³amaje, ale bez sensu chyba wydawaæ kasê na drogi instrument nie maj±c nawet pojêcia jak na nim siê gra. Dlatego moja bombarda mia³a za zadanie pomóc mi w podjêciu decyzji, czy pcham siê dalej w tê stronê czy daje sobie spokój. No i te¿ chcia³em sobie pograæ zanim ewentualnie uzbieram wiêcej kasy na co¶ lepszego. Niestety, w trakcie moich eksperymentów ze stroikiem pêk³o drewienko z którego jest czêsciowo zrobiony. Znajomy mia³ kupic mi stroik (drogi) w Bretonii, ale okaza³o siê, ¿e moja bombarda ma mniiejszy otwór i stroiki z Bretoñskiej bombardy nie pasuj±. Mam dwie opcje - kupiæ/zrobiæ INNY stroik albo przewierciæ bombarde, tak, ¿eby pasowa³ do niej stroik Bretoñski. I tu moja OGROMNA pro¶ba: czy znacie kogo¶ kto robi takie instrumenty albo stroiki do nich?
Nie wiem, gdzie móg³bym kupic inny stroik, a robiæ czy wierciæ bombardy nie chcê, bo nie umiem! HELP!!!!
Anulka
Hej! Spróbuj w T&S: http://www.tands.pl/ .
Agata Witkowska
Strona nie dzia³a glowa_w_mur.gif
Ja te¿ mam podobny problem, otó¿ z jednej z moich wypraw przywioz³am sza³amajê kataloñsk±, i nie mogê na niej graæ dok³adnie z tego samego powodu. Sprowadzanie stroików z Katalonii nie wchodzi w grê. W jednym sklepie muzycznym poradzili mi kupno ca³ego kawa³ka specjalnego drewna do stroików, z którego mog³abym sobie wyci±æ taki jaki mi jest potrzebny. Niestety - kosztuje chyba ze 150 - 200 z³ i do tej pory sie nie szarpnê³am.
Pozdrawiam
Joanna
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=1389

tam podaje namiary na Tomaszewisza smile.gif na pewno zrobi Ci stroik jakiego potzrebujesz:)

U mnie stronka dzia³a bez problemów.

pozdrawiam smile.gif
Drzony
Dziêki za info, spróbujê, choæ nie wiem, czy ten Pan bêdzie móg³ (i chcia³) mi pomóc. Z tego co wiem robi cornamusy i raschpfeiffy a nie sza³amaje czy bombardy a sam jest g³ównie flecist±. Mojej znajomej dawno temu (bylismy wtedy KOMPLETNYMI ignorantami, teraz jestem tylko ignorrantem, hehe szczerba.gif ) sprzeda³ bombardê w³a¶nie z uszkodzonym stroikiem (no chyba ¿e sama uszkodzi³a go jakos przypadkiem, ale nie s±dzê) dowiedzieli¶my siê tego dopiero pare miesiêcy pó¼niej od Marcina z Shannon, kiedy obejrza³ bombardê. To mi³y cz³owiek (zaoferowa³ siê dac jej parê lekcji gratis), ale nie do koñca teraz mu ufam no i nie wiem, czy rzeczywi¶cie bêdzie w stanie pomóc. Spróbujê, jak mówiê, z nim porozmawiaæ, ale znacie mo¿e kogos innego? Tak na wszelki wypadek...
Drzony
Dzi¶ spotka³em siê z P. Tomaszewiczem. Kuchnia, to naprawdê przemi³y cz³owiek. Sam juz nie wiem, co my¶leæ. Stroki, a owszem, robi. I to ró¿ne, dobiera do instrumentu. Ma mi zrobiæ stroik za 40/50 z³. Kole¿ance od sza³amai kataloñskiej polecam kontakt. A jak mi stroik nie bêdzie graæ, to zareklamujê, a nie tak jak wtedy.
Joanna
No mówi³am, ¿e pan Tomaszewicz zrobi wszystko :D a jak co¶ sie popsuje to na pewno naprawi - choæ instrumenty mojego zespo³u które on wykona³ s± zawsze bez zarzutu. Po prostu ¶wietny profesjjonalista od szeroko pojêtej muzyki dawnej king.gif .

pozdrawiam smile.gif
W³óczykij
Kilka s³ów sprostowania: D¿ony to wszystko rzeczywi¶cie dzia³o siê dawno i co¶ Ci siê musia³o pomyliæ. Obgadamy sprawê oko w oko ;) a narazie nie rozpowszechniaj takich rzeczy bo mog± kogo¶ uraziæ a nie do koñca je widzisz takimi jakimi s± dunno.gif Moja bombarda nie dziala tylko dlatego ¿e przepona mi odmawia pos³uszeñstwa. Jest szansa ¿e znów zacznê próbowaæ. blinkie.gif
Pozdrawiam wszystkich którzy graj± na takich instrumentach. To istne szaleñstwo ;)
D±brówka
cze¶c! z tego co wiem, graj±c na sza³amai/bombardzie trzyma siê stroik w ustach? (maj±c wra¿enie, ¿e po jamie ustnej szamocze siê w¶ciek³y trzmiel? crazy.gif )Czy znacie jakie¶ XVwieczne lub wcze¶niejsze stroikowe rozwi±znia z windcapem?(tak to siê nazywa?) Ja znam tylko rauschpfeife i kornamuzê, ale to jest XVI, kurcze tears.gif Pozdrawiam
Agata Witkowska
W moim instrumencie stroik trzyma siê do¶æ g³êboko w ustach, tu¿ przy podniebieniu - tak mnie uczyli sami Kataloñczycy. Jak juz bêdê mieæ ten stroik to popróbujê.Nie wiem jak to sie ma do innych instrumentów w tym gu¶cie.
Jarek Przyby³o
Jaki w przybli¿eniu jest koszt instrumentu typu bombarda lub co¶ podobnego ?
Joanna
Zale¿y od jako¶ci - tak od 600z³ wzwy¿, ale mo¿e kto¶ robi co¶ taniej. Widzia³am na Grunwaldzie 2004 co¶ w stylu sza³amaji do sprzedania za 200z³. Tomaszewisz robi raushfeife za ok 1.700z³.
S³ysza³am te¿, ¿e w Anglii jest producent który ma ceny ju¿ od 120 funtów.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.