Niedawno za po¶rednictwem znajomego zakupi³em w Szkocji... pakistañsk± bombarde!
To tani instrument, niektórzy twierdz± ¿e do grania wystêpów pod ¿adnym pozorem sie nie nadaje, ale mnie powinien wystarczyæ. Bardzo chcia³bym kiedys przerzuciæ siê na dudy albo sza³amaje, ale bez sensu chyba wydawaæ kasê na drogi instrument nie maj±c nawet pojêcia jak na nim siê gra. Dlatego moja bombarda mia³a za zadanie pomóc mi w podjêciu decyzji, czy pcham siê dalej w tê stronê czy daje sobie spokój. No i te¿ chcia³em sobie pograæ zanim ewentualnie uzbieram wiêcej kasy na co¶ lepszego. Niestety, w trakcie moich eksperymentów ze stroikiem pêk³o drewienko z którego jest czêsciowo zrobiony. Znajomy mia³ kupic mi stroik (drogi) w Bretonii, ale okaza³o siê, ¿e moja bombarda ma mniiejszy otwór i stroiki z Bretoñskiej bombardy nie pasuj±. Mam dwie opcje - kupiæ/zrobiæ INNY stroik albo przewierciæ bombarde, tak, ¿eby pasowa³ do niej stroik Bretoñski. I tu moja OGROMNA pro¶ba: czy znacie kogo¶ kto robi takie instrumenty albo stroiki do nich?
Nie wiem, gdzie móg³bym kupic inny stroik, a robiæ czy wierciæ bombardy nie chcê, bo nie umiem! HELP!!!!