Witam
Do napisania tematu zainspirowa³o mnie kilka tematów, które przeczyta³em, a dotyczy³y cyklicznych zawodów ³uczniczych. Organizowanych w formie lig, jak ma to miejsce na Ziemi Sieradzkiej i £êczyckiej, ¿abich strza³ów w Trójmie¶cie i okolicach oraz za³o¿eniu ligi w Warszawie. Nie wiem czy moje dane s± aktualne na ich temat, czy ³ucznicy nadal siê spotykaj± i wspó³zawodnicza ze sob±, wiêc proszê o sprostowanie, jakby co¶ siê zmieni³o lub by³y te¿ inne miejsca gdzie strzela siê cyklicznie.
Chcia³em zaproponowaæ wymy¶lenie kilku wspólnych konkurencji, które mo¿naby przeprowadzaæ na zawodach, turniejach ³ucznictwa, którym siê zajmujemy. Zastrzegam, ¿e nie chcê narzucaæ i systematyzowaæ zasad ca³ych turniejów. Chodzi mi o wspólne wymy¶lenie kilku konkurencji ³uczniczych, na podstwie których bêdzie mo¿na porównaæ ³uczników, z którymi nie ma siê kontaktu, choæby ze wzglêgdu na odleg³o¶æ od miejsca zamieszkania i niemo¿liwo¶æ przybycia na turniej. I powiedzmy na takich zawodach 3 czy 5 konkurencji odbywa³oby siê na takich samych zasadach: odleg³o¶æ, tarcza: punktacja i wielko¶æ, ilo¶æ strza³ czy te¿ inne czynniki. Daje to mo¿liwo¶æ przygotowania siê do turnieju, co jak s±dzê, wp³ynie pozytywnie na ich poziom.
Rozumiem ¿e s± to szczegó³y, niuanse: wielko¶æ tarczy 75cm, a mo¿e 1 m, punktacja 1-3 czy 1-5 i podobne. Ale czy¿ nie na tych w³a¶nie niuansach nie polega ³ucznictwo?
Widzai³em bardzo dobrych ³uczników, którzy ze wzglêdu na te w³a¶ñie niuanse, nie wychodzili z eliminacji, chocia¿ maj± na swym koncie wiele sukcesów. Oczywi¶cie mo¿a powiedzieæ, ¿e mieli z³y dzieñ, ale dziwi to, ¿e u siebie na podwórku, nie maj± s³abszych dni.
Je¿eli trenujemy do tej samej tarczy, na tych samych warunkach mamy równe szanse wzglêdem miesjca, w którym rozgrywany jest turniej. Dziêki temu ³ucznik nie jest zaskakiwany rozmiarem tarczy, systemem punktowania, ilo¶ci± wystrzelach strza³ itp.
Recz jasna nie wyklucza to konkurencji niespodzianek, które kszta³tuj± koloryt turniejów. Nale¿y czerpaæ z tej ró¿norodno¶ci, aby urozmaiciæ zawody.
Napiszê raz jeszcze, dla jasno¶ci. Chodzi mi o kilka konkurencji standardowych, wspólnych dla niektórych turniejów. Jakich? Tych, które bêd± chcia³y zaproponowaæ takie konkurencje, doj¶æ do wspólnych wniosków i strzelaæ wed³ug wspólnie stworzonych zasad. Tylko tyle
Co Wy na to? Macie mo¿e jakie¶ propozycje? A mo¿e ju¿ strzelacie wed³ug utartych standardów?
Aby nie byæ go³os³ownym, poni¿ej zamieszczam propozycjê.
1. Proponujê zrobiæ 5 polowe tarcze okr±g³e o ¶rednicy 1 m, punktowane 1 - 5
pkt, umieszczone granice co 20 cm, trafienie poza okr±g 0 pkt, tarcza
zawieszona 1 m nad ziemi±, tarcza to steropian o grubo¶ci 10 cm z
naklejonymi kilkoma warstwami tektury - odpada problem: "...a ja trafi³em w
10 ale mi przesz³o na wylot...", bo i tak siê zdarza, widzia³em kilka razy,
co nie zawsze jest uczciwe, bo niektórzy widziel inaczej i s± niepotrzebne pretensje, których mo¿na unikn±æ
2. Odleg³o¶ci 20, 30 i 40 metrów (mo¿e 15 i 50 m), tutaj du¿± rolê pe³ni±
warunki obiektu, gdzie przeprowadzane s± zawody moze byc jak w S³upsku i
70m, ale my¶le ¿e 20, 30 i mo¿e 40 metrów bêdzie mia³ ka¿dy organizuj±cy
zawody.
3. Ilo¶æ strza³ 6 lub 12. Alternatyw± do ilo¶ci strza³ jest ograniczenie czasowe powiedzmy 30, 45 lub 60 sekund.
4. Ilo¶æ serii. Proponujê 2 lub 3.
Na koniec chcia³em prosiæ o nie za¶miecanie teamtu, postami typu: "moje kung-fu jest lepsze ni¿ Twoje". Nie o to tutaj chodzi. ¦rodowisko ³uczników jest nieliczne, lepiej razem budowaæ ni¿ siê dzieliæ i poró¿niaæ.
Pozdrawiam
Witam!
Idea zacna i po¿yteczna. Jutro na posiedzeniu Rady Unii Kaszubskiej przedstawiê propozycjê Mayrisa i bêdê j± popiera³. Oraz wniosê je na plenarne obrady Unii w sobotê 1.10.2005 w Sopocie. My¶lê, ¿e ¶rodowisko ju¿ dojrza³o do takiej decyzji. Mam nadziejê, ¿e pomorian archers wprowadz± ujednolicone konkurencje:
1. do turniejów o pier¶cieñ ksiê¿niczki Damroki
2. do my¶liwskich wielobojów ³uczniczych
3. do edycji ¿abich strza³ów
4. do edycji swobodnych strza³ów
5. do turniejów oliwskich
6 do parad ³uczników
Pozdrawiam
Witam
Pomys³ jest ¶wietny ! Je¶li mogê dodaæ swoje trzy grosze to proponujê realizowaæ go bez po¶piechu , ale i bez zbêdnej zw³oki.Myslê ze nie trzeba czekaæ z nim do przysz³ego sezonu . Jak wiemy , w sezonie letnim wiekszo¶æ grup, w tym lucznicy , jest w rozjazdach i rywalizuje ze sob± bezposrednio .Tylko niewielka czê¶æ musi z róznych wzgêdów zostac na swoich terenach, i dla nich ta formula jest bardzo atrakcyjna.Ale wla¶nie poza sezonem odbywa sie wiele turniejow lokalnych , podczas których nie ma kontaktu z innymi grupami i w tych wlasnie turniejach powinna ta metoda rywalizacj i rozwijaæ sie jak najszerzej .Problemy techniczne w g³ównej mierze pozostawi³bym pomys³odawcy. Jego zdanie powinno miec znaczenie nadrzêdne , co nie oznacza przecie¿, ¿e nie mozna pods³un±æ mu jakis pomys³ , byle nie glupi.
Pozdrawiam
ryszard
Witam!!!
"Jak dla mnie bomba" Dobrze, ¿e kto¶ poruszy³ ten temat.
Jak dla mnie jest tak- wybieramy 5-8 konkurencji na ró¿nych dystansach, trzon stanowi± konkurencje np. strzelanie stacjonarne z odleg³o¶ci 30metrów 6cioma strza³ami- 2 serie
Potem przenosimy siê na inn± odleg³o¶æ i znowu 6 strza³ów razy 2.
Trzeci± konkurencj± mog³aby byæ czasówka(40sek, bez ograniczeñ w ilo¶ci strza³)
Nastêpne 2 konkurencje ustala(b±d¼ losuje podczas zawodów)organizator- wybiera je z listy, któr± mo¿emy tu przygotowaæ.
Najwa¿niejsza dla mnie jest taka sama punktacja w konkurencjach, dziêki niej zobaczymy jaki poziom tak naprawdê reprezentuj± inni ³ucznicy, których w ¿yciu nie widzieli¶my. Bêdzie mozna stoczyc korespondencyjny bój pomiêdzy regionami kraju
Witam!
Pomys³ zacny,ale uwa¿am,¿e organizowanie ca³ego turnieju wg. takich sztywnych zunifikowanych zasad obni¿y widowiskowo¶æ,turnieje stan± siê nudne. Za bardzo to bêdzie przypomina³o strzelanie sportowe - co samo w sobie nie jest z³e - ale zawyczaj smaczku dodaj± jakie¶ ¶mieszne konkurencje np. strzelanie do maszeruj±cego dzika (który mo¿e mieæ punktowanego siusiaka - kto by³ i widzia³ ten wie). A takie konkurencje s± nie do odtworzenia w innym miejscu i czasie.
Czyli proponowa³bym, aby w trakcie turnieju by³o kilka konkurencji wg. zasad tu opracowanych - i wyniki z tych kilku serii osobno publikowane celem porównañ, a reszta turnieju to radosna improwizacja. To tak co do zasady,bo wiadomo,¿e mo¿e zabrakn±æ innych tarcz,albo organizator nie bêdzie ma³ weny aby wymy¶laæ ciekawostki,ale ¿eby nie wt³aczaæ wszystkich turniejów w bardzo sztywne ramy.
Kolejna sprawa - ju¿ czysto techniczna - je¶li wyniki maj± byæ baz± do porównañ to odleg³o¶æ do tarczy trzeba mierzyæ ta¶m±,kroki dadz± za du¿y rozrzut pomiêdzy osrodkami.
CYTAT(Adsumus)
Bêdzie mo¿na stoczyæ korespondencyjny bój pomiêdzy regionami kraju
Jak dla mnie pomys³ super, my zamierzamy wprowadziæ od przysz³ego turnieju osobne konkurencje dla niewiast.
Witam......
....... moim zdaniem nale¿a³oby rozpocz±æ od punktowych tarcz, by warunki by³y takie same przy zachowaniu tej samej odleg³o¶ci.....
....... pomys³ by kobiety punktowaæ osobno
ZRP Hako
Witam
Drugi krok zrobiony.Moim zdaniem propozycja Hako jest do zaakceptowania . Teraz 2 lub 3 ,a mo¿e 4 wspólne konkurencje. Tu odwo³a³bym siê do propozycji Mayrisa .Co na to inni ?
Pozdrawiam
Tarcze identyczne pod wzglêdem wymiarów i opunktowania. Za¶ materia³u mo¿e lepiej nie okre¶laæ.
Mo¿e 4 konkurencje: dwie odleg³o¶ci (choæby 20 i 40 m) oraz dwa "typy": 6 strza³ów oraz 60-sekundowa?
60 sekund za d³ugo, zdecydowanie
Hm.. to propozycja, ¿eby by³a czasówka. Jak dla mnie mo¿e byc i 30 sekund, i 10
No co jest, ludzie ? Robimy to dalej , czy nie?To jest naprawdê dobry pomys³, sprawdzimy siê nareszcie !
Pisaæ ! Podsuwajcie pomysly Mayrisowi!
pozdrawiam
Witam.
Nasza liga krêci siê ju¿ jaki¶ czas i konkurencje s± zapisane w regulamine,wiêc nie ma szans na ich p³ynno¶æ.
Tylko nie wiem czy 6 konkurencji po 6 strza³ów z takiego bady³a jak mój to nie za ma³o
(zmierzone miar± ³azienkow± 74kg przy 28 calach).
Jak koñczymy strzelanie w Uniejowie,to mam mokr± koszulinê.
Ale pomys³ ,chocia¿ zbli¿enia zasad, wydaje siê conajmniej genialny w swej prostocie.
Przy pierwszej okazji podniosê ten temat na spotkaniu.
Witam
Kilka pomys³ów wpad³o mi do g³owy, kilka propozycji zaprzyja¼nienie ³ucznicy podpowiedzieli. W najbli¿szy weekend postaram siê to zebraæ, sk³adnie na e-papier przelaæ i umie¶cic w temacie.
Witam
Proponujê czê¶æ podstawow±, mo¿e u¿yt± jako eliminacje?
Strza³y w jednej serii: 12 , zamiast 2 serii po 6 - zmniejszy czas oddawaina strza³ów i zliczania punktów.
Dystanse: 20, 30 i 40m.
Tarcza wg wzoru Hako, kilka postów wy¿ej punktowana 1-5.
Na ka¿dym dystansie oddajemy jedn± seriê 12 strza³ami i drug± z ograniczeniem czasowym 60 sekund.
Czyli otrzymujemy 36 strza³ów plus drugie tyle(szacowanie na oko
) w czasówkach. Czyli oko³o 70 strza³ów na uczestnika. Przy za³o¿eniu, ¿e to eliminacje, to chyba wystarczaj±ca ilo¶æ, aby ³ucznik przyje¿d¿ajacy czasami wiele kilometrów by³ ustatysfakcjonowany.
Konkurencje dodatkowe: strzelanie na skupienie (na bowtime jest dok³adny opis), do ruchomego celu itp... Wszak ka¿dy turniej charakteryzuje siê innymi. Strzelanie na skupienie proponujê zostawiæ na koniec na fina³ lub na dogrywkê jako, ¿e zajmuje du¿o czasu - przy wprawnych ³ucznikach rzecz jasna
Teraz jeszcze kilka pomys³ów wymienionych przez maile dotycz±cych punktowania.
Czy sumowaæ eliminacje i resztê turnieju? Tu spotka³em siê z g³osami, aby po eliminacjach zawodnikom, którzy awansowali zerowaæ punkty. Inni sumuj± wszystko.
I ostatni pomys³ o punktowaniu zawodów jak ma to miesce np. w Turnieju Czterech Skoczni, za zajmowane miejsca przyznajemy punkty. W ten sposób mo¿na siê pokusiæ o zrobienie "podobnego" systemu na powiedzmy 3-5 turniejach w promieniu powiedzmy 50-100 km. Otrzymamy w ten sposób zawody (na które i tak czêsto przyje¿d¿aj± ci sami ³ucznicy) gdzie mo¿na dogoniæ, przegoniæ lidera. Czy dobre rozwi±zanie?
Nie wiem jak siê sprawdzi w ³ucznictwie, ale w narciarstwie jest ok.
Czekam na uwagi i propozycje oraz byæmoze na chêtnych do zorganizowania takiego "Turnieju Czterech Skoczni".
A ja mam pomys³, wymy¶li³em go w nocy. Mianowicie, mo¿na zrbiæ taki tor prze³ajowy, w którym ³ucznicy podczas ruchu bêdom strzelaæ do tarcz, albo takich s³omianych "ludków"
oczywi¶cie na czas.
Co o tym s±dzicie ??
CYTAT
Fester
To ca³kiem niez³y pomys³, mo¿na by by³o sprawdziæ a przy okazji nauczyc siê lepszej celno¶ci i refleksu.
Sylwetki ludzi dobrze odzwierciedla³yby na bitwie ¿o³nierzy.
Re Fester i Masir_dOOd.......
..... piszecie nie czytaj±c tematu..... tu chodzi o stworzenie formy LIGI £UCZNICZEJ. Tak wiêc kto mnie zapewni, ¿e s³omiany ludek z P¶cimia Ma³ego i z tego Górnego bêdzie mia³ te same wymiary..... czyli oba pomys³y do chrzanu ... zasadniczo...
Konkurencje maj± byæ porównywalne, jasne......?
ZRP Hako
Wiadomo, ¿e nie da sie zrobiæ tych samych konkurencji dla mi³o¶ników turniejów, w których dopuszcza sie ³uki sportowe z owijk± ze sztucznego futra (by³y tu wymienione t³ustym drukiem) i dla ³uczników nastawionych na rekonstrukcjê historyczn±.
Wiec pewnie najpierw okre¶li³bym cele i grupe dla jakiej chce sie robic przepisy.
Jakie aspekty i umiejêtno¶ci tradycyjne powinny byæ ujête w przepisach. Potem mo¿na sobie wymy¶laæ konkurencje. Zaczynanie od wymiarowania kó³ek w tarczy i zastanawianie sie pó¼niej co zni± robiæ to pomy³ka. "Ligowato¶æ" staje siê tu wa¿niejsza od samego ³ucznictwa.
Co do ju¿ wymienionych pomys³ów:
Ocena skupienia strza³ów - jak najbardziej s³uszna konkurencja i tê mo¿na spokojnie wprowadzaæ juz od teraz. Jedyna jakiej nale¿a³o by okresliæ dok³adnie dystans. Proponowa³bym wide³ki dystansowe 2m dla "unaturalnienia" stra³u, ale nie jest to tu konieczne. Ocena najlepiej d³ugo¶ci± linki obejmuj±c± konkretn± ilo¶æ stzra³. Stare, dobre, skuteczne.
Tory przeszkód to dla odmiany raczej szo³ i zabawa ni¿ solidne, sprawdzalne konkurencje. Aczkolwiek fajna zabawa.
Robienie osobnych zawodów dla kobiet i mêszczyzn czemu w³a¶ciwe s³u¿y?
Ze swoojej strony zwróci³bym uwagê na takie aspekty jak:
1. strza³ do celu ruchomego
2. p³ynna umiejêtno¶æ zmiany dystansu srza³u w obrêbie serii
3. instynktowne dopasowywanie sie do dystancu (celowniki staj± sie bezu¿yteczne)
4. inne aspekty strzelectwa mysliwskiego i wojennego, ktore pominê na tym etapie.
Generalnie co do dyskusji - najwa¿niejszy moim zdaniem b³±d w za³o¿eniach:
Z tego co widzê, w temacie raczej zwolennicy walenia do tarczy na wprost, na okre¶lonych dystansach. Obawiam siê, ¿e to ju¿ przesz³osæ dla ³uczników tradycyjnych zainteresowanych ³ucznictwem jako sztuk± walki. Swego czasu poleg³em na próbie odej¶cia od tych zaskorupia³ych form w £êczycy (m.in. na tym), które uwa¿a³em za ju¿ wtedy przestarza³e. A by³o to kilka lat temu i wod tej pory ¶wiat poszed³ jeszcze bardziej do przodu. Konkurencje jakie wtedy wprowadza³em opiera³y siê na rozwoju strzelania instynktownego, w ró¿nych kierunkach, na dystansach okre¶lonych w wide³kach, dla zbli¿enia wymagañ do autentycznego strzelectwa tradycyjnego.
www.bowtime.waw.pl - dobry punkt odniesienia do tego czym jest ³ucznictwo tradycyjne.
witam....
....pomin±³em w czytaniu fragment o "futerkach", który staje siê Wotawo chyba twoj± obsesj±....
.
....wracaj±c do meritum;
....tu chodzi o to, bym ja wiedzia³ jak dobrze strzela Wotawa i by on wiedzia³ jak ja strzelam. Bo by¶ mo¿e pewnego dnia spotkamy siê "£uk w £uk". To mnie zmotywuje do tego bym trenowa³. S±dzê, ¿e ci w ¶rednioweczu te¿ trenowali i nie k³óci siê to ¿adn± miar± z za³o¿eniami od jakich zaczynasz posty na temat ³ucznictwa, Trenowaæ trza i basta....
....strzelanie statyczne jest poprostu porównywalne (pomijam zwiêkszon± gêsto¶æ powietrza spowodowan± wiêksz± ilo¶ci± jodu, u nas nad morzem) - ¿art. Jedna konkurencja nie zawadzi i bêdzie porównywalna.
....strzelanie instynktowne z pewno¶ci± wyrabia strzelanie w ci±gu jakiego¶ okre¶lonego czasu tak± ilo¶ci± strza³ jak± jeste¶ w stanie wypu¶ciæ w tym okresie. Dobry, strzelaj±cy instynktownie ³ucznik wystrzeli wiêcej celnych strza³. Konkurencja porównywalna.
....zwalczanie nawyków strzelania sportowego mo¿na osi±gn±æ w prosty sposób wystarczy albo przesuwaæ ³ucznika w stosunku do tarczy albo kazaæ mu strzelaæ, w czasie jednej serii, do kilku tarcz oddalonych od niego w ró¿nych odleg³o¶ciach. Wystarczy tylko znormalizowaæ drogê jak± siê ma poruszaæ ³ucznik albo znormalizowaæ odleg³o¶ci poszczególnych tarcz. By nie móg³ wstrzeliæ siê w cel, to mo¿na kazaæ mu strzelaæ pojedynczo do jednej tarczy. Np. jeden strza³ w tarczê nr 1, drugi strza³ w tarczê nr 2, trzeci strza³ w tarczê nr 3 i jeszcze raz od nowa przy za³o¿eniu, ¿e strzelamy sze¶cioma czy dziewiêcioma strza³ami w serii. Konkurencja porównywalna.
....jestem wielkim fanem strzelania na skupienie na tzw. sznurek nie ma wiêc miêdzy nami rozbie¿no¶ci, (¿alko howoryty) - szkoda gadaæ, jak mawia³ Chmielnicki.
Warunki by konkurencje jakiekolwiek by³y porównywalne s± trzy;
- taki sam czas,
- taka sama tarcza,
- takie same odleg³o¶ci, z których ³ucznik oddaje poszczególne strza³y, (ewentualnie taka sama droga jak± musi pokonaæ w czasie oddawania strza³ów). Czyli metr i sekunda - sta³e fizyczne jednostki miar.
Zbyt wcze¶nie podj±³e¶ wiêc krytykê rozmiarów tarczy. Oj..... zbyt wcze¶nie.
Wierzê, ¿e do tych konkurencji dodasz dwie nastepne i wtedy stworzymy to o co nam najprawdopodobniej chodzi. A zupe³nie inn± par± kaloszy bêdzie to z jakiego ³uku kto¶ strzela. To okre¶li regulamin tego, który organizuje turniej. Bêdzie wiêc mógl zlikwidowaæ: futerka, podpórki, owijki na ciêciwie. b±czki itp. By ka¿dy turniej mia³ "swój smaczek" dodajemy inne wymy¶lne konkurencje. W LIDZE natomiast wykazujemy te porównywalne.
A skoro ju¿ pannom nie pozwalamy wdziewaæ blachy by walczy³y na Grunwie to konsekwentnie uznajmy fakt, ¿e s± osobami s³abszymi fizycznie od nas równie¿ w ³ucznictwie. By daæ im szansê ¶cigania siê z nami, ujmijmy im okre¶lon± ilo¶æ metrów do tarczy, bo strzelaj± z ³uków o mniejszych naci±gach.
....pozdrawiam - Hako
CYTAT
A skoro ju¿ pannom nie pozwalamy wdziewaæ blachy by walczy³y na Grunwie to konsekwentnie uznajmy fakt, ¿e s± osobami s³abszymi fizycznie od nas równie¿ w ³ucznictwie. By daæ im szansê ¶cigania siê z nami, ujmijmy im okre¶lon± ilo¶æ metrów do tarczy, bo strzelaj± z ³uków o mniejszych naci±gach.
Ja tam jestem za równouprawnieniem. Z 17kg ³uku, na odleg³o¶ci 50m mo¿na strzelaæ równie dobrze jak z 34kg. Wszystko zale¿y od ³ucznika, ³uczniczki.
Pozdrawiam
czyli .....Adsumusie....... "konsekwentnie" .....dopuszczasz panny, w nieco l¿ejszych zbrojach, o jakies 14 kilogramów (porównanie do naci±gów ³uków) do inscenizacji grunwaldzkiej....? Brawo !..... dziewczyny .....!zyska³y¶cie nowego zwolennika...
ZRP Hako
Zgadzam siê z Hakonem, który proponowa³ gdzie¶ wy¿ej spotkanie "³uk w ³uk".
Nie jestem tylko pewien, czy chodzi Ci o tak przez niektórych po¿±dany element rywalizacji bezpo¶redniej?
Czyli: dwóch ³uczników staje naprzeciwko siebie, w okre¶lonej odleg³o¶ci i strzelaj±...do upad³ego...
CYTAT
Nie jestem tylko pewien, czy chodzi Ci o tak przez niektórych po¿±dany element rywalizacji bezpo¶redniej?
Czyli: dwóch ³uczników staje naprzeciwko siebie, w okre¶lonej odleg³o¶ci i strzelaj±...do upad³ego...
Gwarantuje, ¿e nie chodzi o to...
Jako, ¿e cisza po drugiej stronie z propozycjami, oceñcie co s±dzicie o tym....?
- Strzelanie do trzech tarcz, z dziewiêciu strza³, po jednym strzale w tarczê, przy czym po oddaniu jednej trzystrza³owej serii nale¿y powrociæ na stanowisko pierwsze i rozpocz±æ dalszy ci±g tej seri od nowa, poczym powtórzyæ to jeszcze raz.
- Do powy¿szych warunków do³o¿yæ ograniczony czas....i mamy dynamikê bitewn± o jakiej marzyli moi poprzednicy wypowiadaj±cy siê w tym temacie.
P.S. My Adsumus .......nigdy siê nie rozumieli¶my......Eeeech
......Strzelanie "£uk w£uk" to rzeczywi¶cie wzajemne ostrzeliwanie dwóch odzianych wy³±cznie w koszule ³uczników bez wyznaczania jakiejkolwiek odleg³o¶ci miêdzy nimi, przy czym ogieñ przerwaæ mo¿na wy³±cznie na rozkaz dowódcy policyjnego oddzia³u antyterrorystycznego - "Rzuæ ³uk bo bêdê strzela³".
......Celem zwiêkszenia atrakcyjno¶ci tej konkurencji mo¿na za³o¿yæ, ¿e ³ucznicy strzelaj± do siebie w okrêgu o promiemiu 20 m, który tworz± uczestnicy ca³ego turnieju,
...... albo wprowadziæ regulaminem, ¿e kobiety nie mog± strzalaæ w giez³ach lecz wy³±cznie w koszulach mêskich....... Aaaale..... zajecha³o ¶redniowieczem....
ZRP - Hako
Hakonie,
Adsumus tylko zacytowa³ moje (figlarne) propozycje, wyrzucaj±c z nich tzw. u¶mieszki...
A twoje rozszerzenia tych¿e, z okrêgiem, w którym nastêpuje pojedynek, s± godne zastanowienia.
Uk³ony
CYTAT
Strzelanie do trzech tarcz, z dziewiêciu strza³, po jednym strzale w tarczê, przy czym po oddaniu jednej trzystrza³owej serii nale¿y powrociæ na stanowisko pierwsze i rozpocz±æ dalszy ci±g tej seri od nowa, poczym powtórzyæ to jeszcze raz.
Co¶ podobneggo robi³em kiedy¶ na turniejach. Oto co bym zrobi³ dzisiaj:
1. Trzy tarcze w dystansach rózniacych siê (o 2m? w "korespondencyjnym" pojedynku nie moze byæ dowolnosci w dystansachniestety).
2. Powiedzmy dowolna ilo¶æ strza³, liczy siê punkty tylko z trzech strza³ w jedn± tarczê (jest tu mo¿liwosæ wybrania najlepszych i co¶ w rodzaju mozliwosci wstrzelania sie w dystans).
3. Czas - do okreslenia. Nie wiem jaki daæ by dawa³ on szansê ludziom ¶redniozaawansowanym. Tak by jednocze¶nie dopingowa³ w miare do szybszego strzelania.
4. Rozmiar tarczy - do ustalenia w zale¿nosci od dystansu. Dystans proponujê krótki stosunkowo, je¶³i ma dawaæ szansê wielu ludziom (trudno znale¼æ strzelnicê powyzej 30m na zimê)
5.Wersja polowa - cele na wiêkszych dystansach i bez oznaczenia konkretnego, ró¿nice miedzy celami od 3 do 5m
Co do skupienia, mozna by strzelaæ juz. Proponujê dystans20m, mo¿e go sobie zorganizowaæ niemal ka¿dy. W pi±tek mamy strzelanie, od razu mogliby¶my sprawdziæ :-). Nie trzeba ustalaæ wielkosci tarczy, prosta rzecz. Zacznijmy na razie od tego i zobaczmy jak sie rozwija.
Co do kobiet, to u nas nie ma mowy by startowa³y osobno.
Proponujê zaczaæ bez podzia³u na p³ci i ewentualnie zastanowic sie z pocz±tkiem lutego jak sie to sprawdza.
Mys³e, ze jak sprawdzi sie system na jednej konkurencji, ³atwiej bêdzie ustaliæ inne.
To co? Stzrelamy?
Witam
Moim zdaniem oddzielne klasyfikowanie kobiet i mê¿czyzn na tak krótkich dystansach jest niepotrzebne. Zwi±zane z si³± miê¶ni ró¿nice dawa³y by siê we znaki na powiedzmy trzy lub czterokrotnie wiêkszych odleg³o¶ciach (je¶li mówimy o 20-30m) czyli w okolicach 80-100m i wiêcej.
Moje sugestie to:
nie rozdzielajcie konkurencji na letnie i zimowe,
dajcie dystans 25 (do zrobienia zim± i da siê prze¿yæ latem)
wyznaczcie jendn± konkurencjê.
te propozycje powy¿ej s± fajne, tacze w odleg³o¶ci co 2 m. to da przy trzech ró¿nicê 4 metrów miêdzy skrajnymi. tarcze rozstawione w k±cie 30 stopni
ograniczyæ czas
i tylko okre¶lona ilo¶æ strza³, sytuacja wybierania najlepszych z wiekszej ilo¶ci raczej nie jest najlepsza jako konkurencja do porónywania na odleg³o¶æ. W grê wchodzi wszystko razem ze stresem.
regulamin powinien zakazywaæ kozystania z czegokolwiek do mierzenia czyli ¿adnych znaków na ³uku i ciêciwie, które mog³y by s³u¿yæ jako pomoc do celowania.
pozdrawiam
Abrat
PS w gruncie rzeczy nie cierpiê lig i konkurencji itp. ale takie jest ¿ycie
CYTAT
ograniczyæ czas
i tylko okre¶lona ilo¶æ strza³
A czemu przy ograniczonym czasie, maj± byæ wprowadzane te¿ "ograniczenia" co do ilo¶ci strza³..?
Pozdrawiam
po to aby nie strzelaæ sze¶ciu strza³ przez pó³ godziny - to tak wyolbrzymiaj±c ale chodzi o ograniczenie guzdrania siê. Chyba, ¿e w konkurencji chodziæ ma o po³±czenie szybkostrzelno¶ci z celno¶ci± i wtedy rzeczywi¶cie bez ograniczania ilo¶ci strza³.
pozdrawiam
Abrat
Witam!
Pomysly dobre, tylko trzeba to wszystko zebrac do"kupy"
Po³udnie z chêcia sie w³±czy .
W tej chwili mowie za Opole ale mysle ze resztra tak samo poprze pomysl.
Powodzenia
Efendi
Witam!
Reakcja Efendiego na Freha (pozdrawiam Andrzeju) napawa nadziej±, ¿e mo¿e co¶ z tego wyjdzie - zw³aszcza ¿e znane mi zasady turniejów organizowanych przez OBR odpowiadaj± podobnym za³o¿eniom, jak te które leg³y u podstaw "¿abich strza³ów" i "swobodnych strza³ów".
Wstêpne za³o¿enia korespondencyjnej bazy danych rezultatów ³ucznictwa tradycyjnego s± nastêpuj±ce:
1. Zasadniczym celem korespndencyjnej bazy wyników ³ucznictwa tradycyjnego jest gromadzenie danych o osi±gach ³uczników tradycyjnych w wybranych konkurencjach, a ponadto gromadzenie informacji o planowanych i odbytych turniejach ³ucznictwa tradycyjnego i/lub innych przedsiêwziêciach anga¿uj±cych ³uczników tradycyjnych (festyny kultury ¶redniowiecza, festiwale rycerskie, inscenizacje historyczne).
2. Dane s± pozyskiwane w oparciu o informacje organizatorów turniejów i/lub innych przedsiêwziêæ oraz ich uczestników zbiorowych lub indywidualnych.
3. Grupy lub osoby w bazie jeszcze nie odnotowane winny opieraæ swoje zg³oszenia na rekomendacjach lub referencjach grup lub osob dobrze znanych prowadz±cym korespondencyjn± bazê wyników ³ucznictwa tradycyjnego.
4. Prowadz±cy bazê maja prawo kontrolowania zg³oszeñ i ich nie umieszczania w bazie lub ich z bazy usuwania.
5. W bazie odnotowuje siê rezultaty nastêpuj±cych konkurencji ³ucznictwa tradycyjnego:
1/ strzelanie po 6 strza³ z odleg³o¶ci: 20, 25 i 30 m
2/ strzelanie partyjskie po 6 strzal z odleg³o¶ci 20, 25 i 30 m
3/ marszostrzelanie sze¶cioma strza³ami po jednej strzale poczynaj±c z 40 m (i kolejno 36, 32, 28, 24, 20 m)
4/ marszostrzelanie sze¶cioma strza³ami po jednej strzale poczynaj±c z 30 m (i kolejno 28, 26, 24, 22, 20 m)
5/ strzelanie z odleg³o¶ci 20 m na skupienie siedmioma strza³ami, z których piêæ uwzglêdnia sie przy wyliczeniu rezultatu (decyduje suma zdobytych punktów przy mniejszej liczbie centymetrów niezbêdnych do opasania wskazanych piêciu strza³)
6/ strzelanie z odleg³o¶ci 25 m na skupienie w czasie ograniczonym do 60 sekund przy wykorzystaniu nieograniczonej liczby strza³, z których siedem uwzglêdnia siê przy wyliczeniu rezultatu (decyduje suma zdobytych punktów przy mniejszej liczbie centymetrów niezbêdnych do opasania wskazanych siedmiu strza³)
7/ strzelanie z odleg³o¶ci 30 m w czasie ograniczonym do 60 sekund przy wykorzystaniu nieograniczonej liczby strza³
5. Celem jest piêciopolowa tarcza o ¶rednicy 100 cm punktowana 5-4-3-2-1 licz±c zmianê strefy punktacji co 10 cm na promieniu 50 cm poczynaj±c od punktu centralnego.
6. Zg³aszane informacje mog± pochodziæ z dowolnego czasu i miejsca, lecz je¶li dotycz± rezultatów wcze¶niej nieopublikowanych i osi±gniêtych poza turniejami ³ucznictwa tradycyjnego, to zg³oszenia powinny dokonywaæ trzy osoby bêd±ce obecnymi przy osi±ganiu takich rezultatów i znane w ¶rodowisku ³uczników tradycyjnych.
7. Przedmiotem zg³oszenia mog± byæ rezultaty osi±gniête chocia¿by w jednej z odnotowywanych konkurencji.
Zg³oszenie powinno zawieraæ oprócz wskazania rezultatu tak¿e opisanie pomiaru odleg³o¶ci, sposobu pomiaru czasu oraz opisanie tarczy, a ponadtu czas i miejsce przeprowadzonej konkurencji, liczby uczestników z ich personaliami oraz osoby organizatora. By³oby po¿±danym okre¶lenia tak¿e rodzaju ³uku i jego naci±gu oraz rodzaju strza³.
Pozdrowienia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.