Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Taniec] - Kender
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Randir
Z tego co s³ysza³em i czyta³em kender jest tañcem mrocznym i zupe³nie niehistorycznym (mimo tego, ¿e jest bardzo popularny). Czy wiadomo jednak kiedy i gdzie ów taniec powsta³, a tak¿e, kto go stworzy³ i sk±d pochodzi muzyka do niego??? Proszê o odpowied¼,o ile kto¶ wie, bo bardzo mnie ta kwestia interesuje smile.gif
Morrigan
Uu no wlasnie tez kiedys sie nad tym zastanawialam bylam a tyle dociekliwa ze pytalam tu i tam i uslyszalam ze jest to taniec stylizowany na irlandzkich tancach to tyle a muzyka jest naprawde swietna bigsmile2.gif
Lady Dragon
Z tego, co mi wiadomo, to kroki opracowa³a grupa tañca dawnego dzia³aj±ca na Zamku Bolków.Ale to by³o strasznie, strasznie dawno smile.gif
¦witezianka
Stylizowany na tancach irlandzkich?? No nie wygl±da icon_mrgreen.gif
Dragon Kallisto
Z tego co mi siê o uszy obi³o Kender to taniec w³oski pó¼no ¶redniowieczny tañczony w 4 parach lub pojedyñczo wywodz±cy siê czê¶ciowo z tañców plebejskich . posiada kilka wersji ja zam 3 niestety tañce dawne maj± to do siebie ¿e mamy bardzo skromn± wiedze na ich temat. read.gif
Ania ¯uk
No có¿, ja tam nie znalaz³am nigdzie ¿adnego tañca w³oskiego o takiej nazwie, a z tego co widzia³am przypomina on raczej ceili ni¿ cokolwiek innego. A co do skromnej wiedzy- no có¿, zawsze trzeba j± poszerzaæ.... devil.gif
Morrigan
CYTAT
Z tego co mi siê o uszy obi³o Kender to taniec w³oski pó¼no ¶redniowieczny tañczony

a powiedz skad to wiesz smile.gif bo ja sie jeszcze z tym nie spotkalam
kiedys rozmawialam z Ania ¯uk na temta kendera i powiedziala ze na peweno to nie jest taniec sredniowieczny i nie ma go w zadnym traktacie

CYTAT
tañce dawne maj± to do siebie ¿e mamy bardzo skromn± wiedze na ich temat.

na szczescie sa traktaty icon_mrgreen.gif z ktorych mozemy czerpac wiedze

gdzies na fresze wlasnie pytalam o Kendera i podajze Margo odpowiedziala ze jest to wlasnie STYLIZACJA tanca irlandzkiego/angielskiego
Halldis(Naamah)
Kender to taniec Bolkowskich dziewczyn... Same go uk³ada³y a teraz wystêpujej w wielu odmianach... wesja,któr± my tañczymy jest z lekka stylizowany na irlandzkim...
Muzyka jest na prawdê ¶wietna...

pozdrawiam
Dragon Kallisto
Heh moge siê myliæ nie twierdze ¿e mam racje. w sumie z ka¿dym z kim rozmawia³am na temat tañców dawnych mówi³ mi co innego niestety icon_sad.gif
Morrigan
Kender nie jest tancem dawnym w poruwnaniu do np Petit Reisne to mlodzieniaszek!!
Dayl
A mo¿na prosiæ muzykê i kroki do niego? keiko_ryuzaki@tlen.pl
Morrigan
tak moge wyslac tylko pytanie czy juz tanczylas wczesniej i zapomnialas krokow czy chcesz sie naumiec tak bez "nauczyciela"
Gregor
Ja rowniez moge podeslac Ci kroki... tylko chcesz wersje "w parach" czy nie ? smile.gif bo znam dwie smile.gif
Halldis(Naamah)
Ty GRegor nie wychyla³e¶ siê,¿e znasz dwie... tylko stwierdzi³e¶, ¿e nasza jest dziwna... pode¶lij mi te¿ te swoje wersje...
A jak kole¿anka Dayl, chce te¿ t± nasz± dziwn± wersjê to rte¿ mogê podes³aæ... chyba nawet jakis filmik mamy jak tañczymy kendera...

pozdrawiam
Morrigan
jak dziwna wersja to ja tez chce smile.gif
vilandra
jak bardzo dziwna jest ta wersja?? bo widzia³am ju¿ kilka i z wielk± przyjemno¶ci± nauczy³abym siê kolejnej...
Halldis(Naamah)
Zapytajcie Gregora jak dziwna jest bo to jego opinia... dla nas to normalna...
Kto¶ od nas na bank ma filmik z pokazów to pode¶lê wszystkim chêtnym... ;)
Morrigan
CYTAT
nauczy³abym siê kolejnej...

to tak jak z moim kochanymi praczkami to ju¿ jest ob³êd
teraz przerzucam siê na Kendera mam nadzieje ¿e te¿ uzbieram 10 wersji
a wiec Gregor jak to jest z tym Kenderem ??
edit<Gregor sie chyba speszyl smile.gif >
Nurrgula
Je¶li ju¿ wysy³acie...to tak "owczym pêdem" ja te¿ poproszê o kroki smile.gif
Ania ¯uk
Hm, zadziwia mnie pêd do nauki czego¶ wymy¶lonego. Nie lepiej by³oby spo¿ytkowaæ energiê i czas na naukê tañca dawnego? Mam na my¶li udokumentowanego, a nie wymy¶lonego.
Morrigan
Czasami mozna polaczyc to i to smile.gif Kender dla zabawy a udokumentowane zeby bylo historycznie smile.gif
Nurrgula
Heh, no ja bym chcia³a siê nauczyæ tego, co ciekawe...a skoro widzê, ¿e tutaj wiêkszo¶æ przedmówców tañczy³a/tañczy ten taniec, to chcia³abym do³±czyæ do grona szanownych tancerzy ;) Je¶li mo¿ecie, proszê o wys³anie "czegokolwiek" odno¶nie tego tañca: nurrgul@tenbit.pl
Pozdrawiam.
Ania ¯uk
Nie no, dla zabawy to mo¿na i pogo tyle, ¿e ja wolê na koncercie ni¿ na imprezie "histerycznej". Po co nosiæ kiecê z plastiku kiedy ma siê we³nian±???
Jetsem zwolenniczk± tezy, ¿e nie mo¿na nikomu zabroniæ tañczyæ czego chce. Ale po kiego diaska promowaæ co¶ co ko³o tañca dawnego nawet nie le¿a³o????? W koñcu, by³o nie by³o jest to forum: muzyka DAWNA tañce i pie¶ni. Tañce dawne a nie wymy¶lone!

Nurgulla, a jak wiêkszo¶æ przedmówców napisze, ¿e biega w przys³owiowych glanach z owijk± to Ty te¿ bêdziesz??? Czy nie lepiej równaæ w górê ni¿ w dó³???
Nurrgula
Anno ¯uk: nie przesadzaj. Chodzi³o tylko i wy³±cznie o taniec. Akurat ten mnie zainteresowa³. Nie rozumiem za bardzo Twojej niechêci, ale prawdopodobnie wynika to z tego, ¿e dopiero co postanowi³am siê zarejestrowaæ na FREHI i jeszcze mnie po prostu nie znasz... My¶lê, ¿e sama jednak doskonale wiesz, ¿e nie ocenia siê ksi±¿ki po ok³adce...tym bardziej, ¿e oczytana jeste¶. Pozdrawiam. N.
Morrigan
Ja mysle ze Kender jest dobrym tancem dla poczatkujacych tak na dobra zachete<tak samo jak cassandra i double bigsmile2.gif >
Blondi
Witam.

Skoro dyskusja siê rozkrêci³a, to i ja siê do³±czê. bigsmile2.gif

CYTAT(Nurrgula)
Nie rozumiem za bardzo Twojej niechêci, ale prawdopodobnie wynika to z tego, ¿e dopiero co postanowi³am siê zarejestrowaæ na FREHI i jeszcze mnie po prostu nie znasz...

A ja i owszem, doskonale rozumiem niechêæ Ani ¯uk do tego tañca, co wiêcej - sam j± podzielam. I chodzi w tej niechêci "tylko i wy³±cznie o taniec", nie o to kto kiedy na FREHA siê zarejestrowa³. Skoro to forum rekonstrukcji historycznej, to mo¿e piszmy tu o tañcach rekonstruowanych?

Reszty argumentów Ani powtarzaæ nie bêdê, dodam tylko nie¶mia³± pro¶bê do moderatorów, by tematy dotycz±ce pseudohistorycznych tañców przenie¶æ do karczmy, tak jak siê to sta³o czas jaki¶ temu z tematami odno¶nie niehistorycznej, acz "ciekawej i klimatycznej" muzyki.

CYTAT(Morrigan)
Ja mysle ze Kender jest dobrym tancem dla poczatkujacych tak na dobra zachete<tak samo jak cassandra i double bigsmile2.gif >

Przepraszam, ale jako¶ nie umiem zauwa¿yæ przewagi uczenia pocz±tkuj±cych chêtnych tañca, który jest wspó³czesnym wymys³em, w momencie gdy mo¿na uczyæ autentycznych tañców dawnych. Tym bardziej, ¿e wiêkszo¶æ z nich (nie wiem, jak jest z "Kenderem", w ¿yciu go na oczy nie widzia³em) korzysta z pó¼niejszych regu³, których potem trzeba tych¿e pocz±tkuj±cych oduczaæ.

Pozdrawiam serdecznie,
Blondi
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Mo¿e trzeba spytaæ Kender sk±d Kender? Pozdrawiam
Gwyn
Ania ¯uk
No tak, Blondi. Jak zwykle zgadzam siê z Tob± w ca³ej rozci±g³o¶ci!!!! Z pseudohistorycznymi zespo³ami zrobiono porz±dek, czas na tañce.
Co do niechêci do nowych... Lito¶ci!!! Oceni³am Ciê Nurgulla po Twojej wypowiedzi

CYTAT
Je¶li ju¿ wysy³acie...to tak "owczym pêdem" ja te¿ poproszê o kroki

A po czym niby innym mam??? Z czê¶ci± osób, które siê tu udzielaj± znam siê z wyjazdów lub kursów, czê¶ci nigdy nie poznam osobi¶cie i tylko po tym co pisz± mogê ich oceniaæ!
A co do kendera- powtarzam- lepiej od razu siê "odmroczniæ" ni¿ uczyæ czego¶ a potem t³umaczyæ, ¿e to niepoprawne histerycznie! Szkoda czasu!
Anna Bernadetta
S±dze, ¿e oczywiste jest z kim siê zgadzam w tej dyskusji. Akurat z Kenderem sieê spotka³am i to w kilku wersjach. Chodzi to po po³udniowej Polsce jako taniec plebejski, jednak co do tego okre¶lenia równie¿ mam powa¿ne w±tpliwo¶ci. Przypuszczam, ¿e taniec te¿ "wyszed³" z r±k bardzo p³odnych osób, które du¿o wymy¶li³y w swoim czasie. Nie znalaz³am na niego ¼ródel i my¶lê, ¿e nidy ich nie znajdê, bo ich nie ma.
Polska nie jest koñcem ¶wiata i odbywaj± siê tutaj warsztaty, kursy; s± ludzie trac±cy oczy i nerwy przy traktatach...mo¿e warto siê TYM zainteresowaæ?? Przypuszczam, ¿e za czas jaki¶ hisoryczno¶c dosiêgnie te¿ tañców i nie bêdzie ju¿ miejsca dla Kendera, Motyli, Fryza, czy innych skocznych po³aczeñ ³adnej muzyki a la dawna z krokami a la irlandia ...
Pozdrawiam wszystkich po równo icon_mrgreen.gif
Morrigan
Hmm, ale przecie¿ tañce historyczne tez kiedy¶ by³y "nowe" mo¿e za jakie¶ 500 lat Kender bêdzie tañcem historycznym i jest mil± odmian± po sempiach, dopiach, riverenzach etc.

Pozdrawiam znad traktatów M.A. smile.gif
Nurrgula
Anna ¯uk: Ok, nie wnikam ju¿ w Twoje znajomo¶ci i nieznajomo¶ci. Czasami warto spojrzeæ na wypowiedzi innych z przymru¿eniem oka i dostrzec ironiê...

W ka¿dym b±d¼ razie: dziêkujê za wyczerpuj±ce odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Nurrgula
stworzonko
Podobna dyskusja toczy³a siê niedawno w temacie "Branle", a za ka¿dym razem chodzi o to samo, czyli mrok w tañcach. W zasadzie nie chcê powtarzaæ niczyich postów, ale faktycznie, dobrze by by³o, gdyby tematy dotycz±ce tañców, które stan± siê historycznymi za 500 lat przenie¶æ do Karczmy, ¿eby nowi ludzie, tacy jak moja przedmówczyni, wchodz±c na freha nie zara¿a³y siê tym co mroczne i ³atwiejsze, a tym co wymaga pracy, ale daje efekty. Ja sama by³am ofiar± czego¶ takiego i ca³y bo¿y sezon my¶la³am, ¿e tañczê tañce ¶redniowieczne... A teraz siê za to wstydzê, wiêc po co powtarzaæ takie historie?
Morrigan
Od pocz±tku trwania dyskusji jest powiedziane ze to taniec mroczny, stylizowany, nie ma go w ¿adnym traktacie i jest wymys³em dziewczyn sk±d¶ tam
Nurrgula
Ja jak najbardziej jestem ¶wiadoma tego, ¿e ten taniec historyczny nie jest. Aczkolwiek jest interesuj±cy i dlatego te¿ chcia³am otrzymac jakiekolwiek wskazówki. Tematu tu nie za³o¿y³am, wiêc ogólnego wzburzenia moj± chêci± otrzymania informacji na temat tañca nie rozumiem.
Niech W³adni tego forum przerzuc± temat do Karczmy i bêdzie po sprawie.
Pozdrawiam.
Nurrgula.
Æma
CYTAT
mo¿e za jakie¶ 500 lat Kender bêdzie tañcem historycznym i jest mil± odmian± po sempiach, dopiach, riverenzach etc

hehe popieram - mimo, ¿e nie jest historyczny to przecie¿ ¶wiat siê nie zawali jak kto¶ bêdzie mia³ z niego radochê...a o to g³ównie chodzi prawda ?? :>
Tunia
i tak w kó³ko do zakichania
ludzie lito¶ci
albo mówimy ¿e bawimy siê w rekonstrukcjê - i wynalazki typu Kender tanczymy przy innych okazjach
albo mamy rekonstrukcje w nosie i tanczymy Kender w strojach - pokazujac ten taniec jako historyczny

dodam, ¿e mi o radochê nie chodzi...
raocha jest produktem ubocznym
Æma
CYTAT
ludzie lito¶ci  
albo mówimy ¿e bawimy siê w rekonstrukcjê - i wynalazki typu Kender tanczymy przy innych okazjach  
albo mamy rekonstrukcje w nosie i tanczymy Kender w strojach - pokazujac ten taniec jako historyczny

nigdzie nie jest powiedziane, ¿e trzeba pokazywaæ Kendera jako taniec historyczny, wrêcz przeciwnie icon_wink.gif
to tylko kolejna forma mi³o spêdzonego czasu w gronie znajomych i my¶lê, ¿e na ma³o historycznych potañcówkach jak najbardziej na miejscu - ot co smile.gif

Pozdrawiam - Æma smile.gif
Tunia
przypominam na jakim forum piszemy
to nie forum o milym spêdzaniu czasu na potañcówkach
Æma
w takim razie dlaczego ów temat nadal jest tu tolerowany ?? dunno.gif przecie¿ mo¿na go wykasowaæ tudzie¿ zamie¶ciæ w karczmie skoro wywo³uje TYLE oburzenia shocked.gif

Pozdrawiam - Æma
Tunia
a to ju¿ pytanie nie do mnie tylko do moderatorów.

mnie to nie oburza - tylko raczej bawi dyskusja o czym¶ co nie ma potwierdzenia w historii na forum rekreacji historycznych..
Serenissima_Wra
Od dawna ¶ledzê ten temat jak i inne dotycz±ce takich tañców jak Kender, Fryz, Motyle i inne.
Nie zabiera³am dot±d g³osu bo g³owy do tego nie mam ale juz wytrzymaæ nie mogê. Otó¿ to nikt inny jak ja (oraz moja pewna kole¿anka) jeste¶my autorkami wy¿ej wspomnianych tañców. (tak¿e niejakiego reela, którego ju¿ za ¿adne skarby nie mogê sobie przypomnieæ, takie tam wymy¶li³y¶my idiotyzmy)
Szczególnie Motyle s± bliskie mojemu sercu (h³e h³e) gdy¿ zosta³y nazwane tak przez nas gdy zmuszone by³y¶my do tañczenia na palcach po awanturze ze strony mojego taty, ze mu siê sufit trzêsie.
Mi³o mi, ze wymyslone przez nas tañce (s³u¿ê innymi jeszcze "DAWNYMI" tañcami naszego autorstwa a mniej popularnymi) s± w powszechnym u¿yciu ale prosze PROSZE ABSOLUTNIE nie u¿ywaæ nazwy: taniec dawny (choæ maj± one 10 - 12 lat - i mo¿e rzeczywi¶cie dla mego syna jest taniec prehistoryczny )
Otó¿ og³aszam wszem i wobec, ze jest to nasz senny wymys³ i wyobra¿enie tañca i kroków ¶redniowiecznech w momencie gdy nie mia³y¶my ZIELONEGO pojêcia o tañcu dawnym.
Dzisiaj, gdy tañce rekonstruowane przez znawców s± powszechnie dostepne zgadzam siê z Ani±, z Blondim, ze na imprezach historycznych tañczmy tañce historyczne a nie jakie¶ pseudo i stylizacje.
W tym momencie zapraszam wszystkich na warsztaty tañca dawnego organizowane przez nas. Zamiast dyskutowaæ sk±d, dlaczego i ile wersji zapro¶cie nauczyciela, przyjed¼cie na festiwal i warsztaty, zeby powtarzam na imprezach histrycznych tañczyæ tak jak to danewiej bywa³o.
A fryza, Reela, kendera, Motyle nauczcie i tañczcie na urodzinach, dyskotekach (widzia³am widzia³am) i cieszcie siê nimi, bo to naprawdê fajne tañce (tak jak ich autorki)
Pozdrawiam wszystkich
Agnieszka
Serenissima_Wra
dunno.gif I jeszcze jedno! Rany! rety! Kender tañcem mrocznym!!!!!!!!!!! Jak mówi mój kolega "s± tu i przepa¶ci i potwory i wê¿e"!!
Czujê siê nie przymierzaj±c jako Juliusz S³owacki po szkolnej analizie któregos z jego bardziej gniotowatych wierszy (na pewno mu siê taki przytrafi³) "Co poeta chcia³ powiedzieæ" king.gif
Morrigan
OOO nareszcie okazalo sie kto jest sprawca Kendera bigsmile2.gif
gratuluje inwencji tworczej
Serenissima_Wra
Dzieki. :-)
Ale naprawdê polecam tañce traktatowe, s± przepiêkne, tañcz±c je mo¿na siê poczuæ jak prawdziwa dama /kawaler (Il gracioso, Allemana d'Amore chociazby) mo¿na i straciæ oddech - w Turdionie i Saltarello.
A.
Morrigan
oj wiem, wiem bigsmile2.gif <ja trace oddech tanczac Petit Reisne czwarty raz z rzedu , co widac na avatarze bigsmile2.gif >

Powiedz mi jeszcze jedno skad ta muzyka do Kendera <bo jest naprawde swietna>
Serenissima_Wra
Wiesz, to by³o ju¿ tak dawno, ze nie wiem sk±d ta muzyka...Paamiêtam ze ju¿ wtedy przegr³ay¶my ja od kogo¶, czyli w moich rêkach nigdy nie by³o orygina³u, ale zapytam o to wspó³autorkê choreografii.
Wiem tylko, ¿e wiêkszo¶æ tañców uk³ada³y¶my do muzyki zespo³u Open Folk, moze (prawdopodobnie) tu mamy ¼ród³o.
Open Folk gra/gra³?? super.
Yennefer
Muzyka do Kendera zaczepnieta jest z twórczo¶ci zespo³u White Garden - to utwor o tym samym tytule - Kender, bodaj¿e z ich pierwszej p³yty, ale nie jestem tego pewna . White Garden wydawane by³o przez to samo wydawnictwo co Open Folk je¶li to u³atwi jako¶ sprawê icon_wink.gif Nomen omen a pro pos ewolucji bigsmile2.gif - muzycy z Open folk graj± teraz w czambul muzykê dawn±, m. in. z Jackiem Kowalskim. A wiêc - wszystko p³ynie cool.gif
Serenissima_Wra
O! Widzê, ¿e wspó³pautorka tañców siê pojawi³a. blinkie.gif
Witam droga pani, witam cool.gif
smoothraf
CYTAT(Yennefer @ 00:45 22.11.2005) *
Muzyka do Kendera zaczepnieta jest z twórczo¶ci zespo³u White Garden - to utwor o tym samym tytule - Kender, bodaj¿e z ich pierwszej p³yty, ale nie jestem tego pewna . White Garden wydawane by³o przez to samo wydawnictwo co Open Folk je¶li to u³atwi jako¶ sprawê icon_wink.gif Nomen omen a pro pos ewolucji bigsmile2.gif - muzycy z Open folk graj± teraz w czambul muzykê dawn±, m. in. z Jackiem Kowalskim. A wiêc - wszystko p³ynie cool.gif

Witam.
Chcia³bym tylko u¶ci¶liæ dla wszystkich zainteresowanych - kender ( muzyka), jest utworem jak najbardziej wspó³czesnym, pochodzi z p³yty "White Garden" zespo³u o tej samej nazwie. Skomponowany jest jest w ca³o¶ci przez ten zespó³.
Dla zainteresowanych- zespó³ bêdzie gra³ na grunwaldzie 2008. Równie¿ wspomniany wy¿ej utwór.
a tu mo¿na pos³uchaæ i poczytaæ: www.myspace.com/whitegardenpolishband
to by by³o na tyle.
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.