Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Motta na czê¶ciach uzbrojenia
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Borg
To sz³o chyba: prowadz mnie miedzy nieprzyjacio³y moje
Zastanwaiam siê gdzie po za pawezami (od jakich wogole lat), zbroja z Churburga na tych mosieznych paskach, poznych kapalinach umieszczano jakies sentencje jesli wogole to robiono
Czytalem na fresze ze sentencje umieszczano na houppelandach czy cos podobnego dawano na szaty bojowe? zwlaszcza interesuja mnie tzw kurty westfalskie jak wogole to wygladalo prosze o jakies zrodlo
A i czy na pochwach lub oprawach broni sie poja3wialo (przepraszam ale chwilowo nie ma dostepu do Gloska)
pozdrawiam
Piotr Paruch
Polecam artyku³ William Reid, F.S.A. Scot. and E. Martin Burgess, F.S.A. A Habergeon of Westfale

Opisana jest w nim Zachowana niemiecka kolcza z koñca XIV lub pocz±tku XV wieku, gdzie na dwóch kó³kach wybite jest imiê producenta (bertold vor parte oraz to isrenloen) a pod pach± jest trzecie, z powtórzonym dziewiêciokrotnie monogramem, który moze byæ po³±czeniem liter A i M czyli Ave Maria. W artykule jest przytoczony fragment z jakiej¶ kroniki: "at Terouenne, Monsieur de Plessis, lifting his sword to strike, was with an arrow shot at the armhole through his gusset of maile and there slaine" Nic wiêc dziwnego, ¿e w³a¶ciciel tej kolczej chcia³ tam mieæ swego rodzaju talizman smile.gif
Jeszcze jeden fragment z tego samego artyku³u:
CYTAT
These occasionally bore monogram inscriptions as well as more extensive groups of letters and names. The marathon maria-casparmelchior-balthasar occurs on more than one surviving example. A further parallel is found in the religious inscriptions which occur on armour, weapons, and saddles. The R. L. Scott Collection, now in the Glasgow Art Gallery and Museum, includes a saddle veneered with polished stag antler, the pommel and bow inscribed in Gothic minuscle with the letters am repeated. On the superb mid-fifteenth-century Milanese armour from Schloss Churburg in the same collection the pauldrons are punched, right and left respectively, with the words AVE MARIA and AVE D N E (ave domine).

Artyku³y z tej serii kr±¿± w ró¿ny sposób miêdzy lud¼mi icon_wink.gif
kewi
moze to temat nie-zbrojowy, bardziej strojowy - wapenrocki - pelne pole do popisu
ja sie przyznam - na moim pisze : VERITAS OMNIA VINCIT
a kwestia napisow na tarczach - tu pozwole sobie poprawic borga ze w gre, moim zdaniem , nie wchodza tylko paweze, ale to tylko domniemanie bo dowodow nie posiadam
P.A.Nowakowski
Mott i innych napisów dewocyjnych na mieczach jest mnóstwo, je¶li chodzi o inne czê¶ci uzbrojenia to na jednej z folg zbroi z Siedl±tkowa jest marka p³atnerska "Nicchols", poza tym ostrogi Kazimierza Jagielloñczyka, topór z ¯agania (nie motto wprawdzie ale wizerunek "tura"). Proponujê spojrzec tako¿ na tarczê Karola z Trewiru czy napier¶nik Albrechta Hohenzollerna. Tradycja stara, siêgaj±ca na pewno okresu wp³ywów rzymskich a nawet wcze¶niej.
AdDaMuS
Je¿eli chodzi o zbroje turniejowe to na zbroji kolczej nr. II z Dworu Artusa w Gañsku na skrzyde³ku prawego na³okietnika widnieje napis: HILF RITER SANT IORG W. Zbroje kolcze z Dworu Artusa s± ogólnie do¶ bogate w ró¿ne inskrypcje tyle, ¿e datowane s± na pocz±tek XVI w. wiêc do¶c pó¿ny okres. Jak tylko bêde mia³ dostêp do zdjêæ postaram siê je zamie¶ciæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.