Chcia³abym poprosiæ aby wszyscy którzy posiadaj± jakiekolwiek informacje o wyrobie rze¿b z drewna we wczesnym ¶redniowieczu (g³ównie w XII-XIIIw) podzielili siê ze mn± swoj± wiedz±. Bêdê wdziêczna nawet za najskromniejsze informacje.
Hej! Nie wiem, co Cie dokladnie interesuje, ale sprobuj zobaczyc w
Mitologii Slowian Gieysztora, tam jest troche opisow drewnianych posagow bostw ze swiatyn i fotografie wykopanych drewnianych posazkow bostw domowych. I moze jeszcze
ta stronka Cie zainteresuje. A dodatkowo - rzezbienie bylo wtedy czesto uzywane do zdobienia przedmiotow uzytku codziennego - lyzek, czerpakow, mieczy tkackich itp. itd. W zalacznikach pare przykladow, jak sobie we wczesnym sredniowieczu z drewnem radzili.
Pozdrawiam!
Vlasta
Proponujê pó¶æ do najbli¿szej biblioteki, wzi±æ katalog tematyczny i poszukaæ. Wybór jest spory, chocia¿ nie zawsze w jêzyku polskim. Najlepiej udaæ siê do biblioteki najbli¿szego Instytutu Historii Sztuki np. w Krakowie, Warszawie, Wros³awiu, Gdañsku itd.
Polecam takie pozycje jak :
- L. Kalinowski, Tre¶ci ideowe i estetyczne Drzwi Gnie¼nieñskich, w: Drzwi Gnie¼nieñskie, pod red. M. Walickiego, t. II, Wroc³aw 1959, s. 7-146. Przedruk w: L. Kalinowski, Speculum artis, Warszawa 1989, s. 227-378
Zobacz w spisie bibliografii z czego korzysta³.
Moja kochana Wilko (Madziu :D ), ju¿ nie musimy szukaæ, bo jak znalaz³am info na ten temat w ksi±¿kach na temat ¶redniowiecza które bra³am z naszej biblioteki. Wpadnij do mnie, to mo¿e Ci po¿ycze
Pozdrawiam
Dziêki wszystkim za udzielon± mi pomoc
A tak a'propo- mam ma³e pytanko dla Martyny
Czy znalaz³a¶ informacje o narzêdziach, za pomoc± których by³y wyrabiane drewniane rze¼by??
Jasne, wszystko tam jest, wiêc zapraszam do mnie
i poczytamy
Echhhh... Dziêki dla Martyny za pomoc, ale niestety te informacje, które posiadasz nie s± tym czego chcia³am...Bardzo wiêc proszê ponownie aby wszyscy posiadaj±cy informacje na podany temat podzielili siê ze mn± swoj± wiedz±.
pozdrawiam
Rze¼by z drewna XII-XIII w.? To kiepska sprawa, bo wczesno¶redniowieczne rze¼by drewniane to przede wszystkim pogañstwo, pó¼niej g³ównie wywodz±cy siê z niego "nurt etniczny". Najlepsze drewniane rze¼by, zw³aszcza antropomorficzne, to w ka¿dym razie okres do XII w., kiedy pogañstwo u S³owian uleg³o likwidacji. Na razie podajê rze¼by drewniane pogañskie kultowe z Polski i Po³abia.
Vlasta, to Twoje "bóstwo domowe" wygl±da mi po prostu na so³tysi± laskê, a dok³adnie laskê staro¶ciñsk±, gdy¿ wówczas so³tysa nazywano starost±. Ozdabiano je wyobra¿eniem g³owy przodka - pierwotnie wie¶ by³a to¿sama z rodem. U¿ywano ich przynajmniej od wczesnego ¦redniowiecza pocz±wszy, na XX w. skoñczywszy.
Ni¿ej podajê inne przyk³ady takich lasek.
Teraz wilczki (to te jamniczki z szalikami na szyjach). Rêkoje¶æ no¿a pochodzi z Opola.
Teraz nied¼wiadek na czerpaku z Opola. Nieco podobne czerpaki, z uchwytami w kszta³cie zwierz±t czy ludzi, spotyka siê do dzi¶ w Karpatach, g³ównie na S³owacji.
Podajê te¿ g³owy dzików, które zdobi³y wa³y Gniezna. Jedna jest naturalistyczna, druga - schematyczna. Przypuszczalnie arty¶cie nie chcia³o siê wykonywaæ starannie ca³ej serii. Jedn± z belek wa³u gnie¼nieñskiego zdobi³a te¿ g³owa barana, ale podam j± potem.
G³owa barana i kozio³ek stoj±cy na tylnich nogach. Kiedy¶ prawdopodobnie obgryza³ on Drzewo ¯ycia, jak na herbie Lublina, co symbolizuje ¿ycie jako stan.
Macie tu te¿ konika z Gdañska, naj³adniejszego spo¶ród znanych mi koników kultowych, które ka¿dy zapewne wykonywa³ sobie sam, tote¿ czêsto nie grzesz± jako¶ci± wykonania.
Ptaki. Mamy tu g³owê prawdopodobnie go³êbia oraz d³ubankê z g³ow± kaczki. S³owianie (i Irañczycy chyba te¿), w odró¿nieniu od Skandynawów, jak siê zdaje, ozdabiali swoje ³odzie przynajmniej równie czêsto g³owami ptaków, jak smoków.
By³y te¿ g³owy kaczek, którymi ozdabiano ³y¿ki i chochle. Niestety, nie mogê zaprezentowaæ tu wszystkich znanych mi okazów. Szczególnie du¿o odnaleziono ich w trakcie wykopalisk (albo raczej odmulalisk) w Jeziorze Lednickim.
Ostatnia rzecz to pó³misek z Po³abia z wyobra¿eniem wê¿y. Mam te¿ jeszcze parê innych rzeczy, jak czerpak z g³ow± klempy (samicy ³osia). Ponadto mam te¿ bardzo du¿o ró¿nych ornamentów w drewnie, ale to chyba trudno uznaæ za rze¼by.
Je¶li chodzi o narzêdzia, to polecam przede wszystkim ksi±¿kê Witolda Hensla "S³owiañszczyzna wczesno¶redniowieczna. Zarys kultury materialnej", PWN, Warszawa 1987. Mo¿na tam znale¼æ informacje o ró¿nych rzemios³ach u¿ywaj±cych drewna jako surowca na s. 233-71, a na s. 393-525 wiadomo¶ci o osiedlach i budownictwie.
W tym temacie chciałbym się wszystkich frehowiczów zapytać z jakiego drewna wykonywane były rzeźby IX-XI w. i jakimi narzędziami i jakiego drewna najlepiej używać i czym rzeźbić ???? Z dóry dziękuję !!!!!!
Połaczyłam temat z już istniejącym.
Vlasta
Wydaje mi się, że Słowianie w tamtych czasach, żeby wyrzeźbić malutkie posążki używali raczej zwykłego noża, a jeśli chodzi o drewno to nie mam pojęcia i sam bardzo bym chciał wiedzieć jakie najlepiej się do tego nadaje.
LIPA<LIPA i jeszcze raz LIPA.W kwesti ma³ych figurek konieczne jest u¿ycie twardszych gatunków-
nie wiem jakie dostêpne by³y w Skandynawii 1000 lat temu...W wiekach pó¿niejszych
(gotyk)przewarza³y;drewno ¶liwy,niektóre odmiany orzecha bukszpanu ;byæ mo¿e jab³oñ;
do wykonywania mebli,choæ nie tylko-d±b(³odzie wikiñskie,sanie itp).
...Te¿!...
CYTAT(robert w. Wielki @ 20:20 28.03.2007)
LIPA<LIPA i jeszcze raz LIPA.W kwesti ma³ych figurek konieczne jest u¿ycie twardszych gatunków-
nie wiem jakie dostêpne by³y w Skandynawii 1000 lat temu...W wiekach pó¿niejszych
(gotyk)przewarza³y;drewno ¶liwy,niektóre odmiany orzecha bukszpanu ;byæ mo¿e jab³oñ;
do wykonywania mebli,choæ nie tylko-d±b(³odzie wikiñskie,sanie itp).
Witam
- Woodworking in the Viking Age - Wood
- Woods in Use in the Middle Ages & Renaissance
pozdrowienia Vislav
A tak na powa¿nie... Cis by³ u¿ywany, ale dzi¶ jest pod ochron±, wiêc nie starajcie siê pozyskiwac tego surowca na "w³asn± rêkê".
Witam
W ka¿dym mie¶cie prowadzi siê przecinki pielêgnacyjne drzew i krzewów - zazwyczaj dwa razy do roku, wiosn± i jesieni±. Trzeba 'wy¶ledziæ' gdzie wywo¿one s± pozosta³o¶ci prac. Takie wysypisko jest skarbnic± kawa³ków ró¿nego rodzaju drewna - czêsto nieosiagalnych inn± drog±, jak np. cis, tuja, ja³owiec. Idealny materia³ na ró¿ne mniejsze wyroby. Na bukszpan dotychczas nie trafi³em.
Dla przyk³adu - kusz czopowa. £o¿e z kawa³ka cisu i ³êczysko z tuji. - nie jest to jeszcze rze¼ba, jednak z czasem zostanie 'ozdobiona'.
pozdrowienia Vislav
Wiesz, Vislav,z bukszpanu wykonywano ma³e figurki(gotyk) o niespotykanym reali¼mie...
obecnie -podobno mo¿na dostaæ bukszpan w sk³adach z drewnem zagranicznym...
(w Polsce TAKI bukszpan nie wystêpuje,niestety)
drewno,tego krzewu osi±ga ¶rednicê do 10 cm,ma bardo drobny uk³ad w³ókien ,dziêki czemu
mo¿na obrabiaæ je w niemal ka¿dym kierunku.Znana jest do¶æ szeroko figurka(22cm)
Madonny z Dzieci±tkiem Stwosza, w której uchwyci³ mistrz paznokcie u postaci...
Pozdrawiam, Robert!
No, no, nie przesadzajmy z tymi g³ównie pogañskimi figurkami w XII-XIII wieku. Z drewna robiono wtedy ca³kiem sporo innych rzeczy. Madonny, krucyfiksy, nadstawy o³tarzowe i ca³e zdobnictwo ¶wi±tyñ; p³askorze¼by i snycerski detal architektoniczny; osobiste krzy¿yki, paternostry, rózañce i paciorki; ozdobne pulpity, rze¼bione fotele i inne meble; koniki na kó³kach i na patyku, lalki, figury szachowe i rozmaite inne zabawki... Parê fotek w za³±czeniu.
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.