Czy w wieku XVII w¿ywane byly ob³êki przy jelcu szabli?
Nie chodzi o fundyment.
Jesli kto¶ posiada zdiêcia, proszê o zamieszczenie.
w szabli husarskiej tak, Adams, wrzucaj fote
A macie namiar na jakas historyczna szabelke? bo ja znajduje przewaznie glownie z XVII w. ale oprawa z oblekiem jest juz dorabiana w XVIII, w ksiazkach Zablockiego, Kwasniewicza nie ma zadnej z oblekiem z XVII, w MWP tez nie znalazlem, jak ktos znajdzie to niech wrzuci skan czy namiar, z gory dzieki bo bede wiedzial co mam sobie zamontowac ;)
W Zab³ockim jest pokazana jedna szabelka (husarka) w typie I, (jesli mnie pamiêæ nie zawodz)i, datowana na wiek XVII, która posiada nie typowy ob³êk, lecz co¶ w kszta³cie li¶cia, zachodz±cego na rêkoje¶æ, niestety rysunek malo czytelny, os³ona pokazana jest z górnego rzutu. Je¶li kto¶ ma namiary na co¶ podobnego proszê o zamieszczenie. Dziêki Adamsowi za zdiêcia.
Jezeli to ta ze 124 strony to to jest tai szeroki paluch...ja mam troche mniejszy i nie jest specjalie wygodny (moze wada konstrukcyjna) choc pare strzalow wylapalem....a co do obreczy to tez nie kojaza mi sie wczesniej jak z poznym XVII
Jest to szabla ze strony 140/141 typ Ia, z tarczk± zewnêtrzn±. Datowanie, poczatek XVIII.
Niestety, tablica graficzna s³abo przedstawia tê os³onê. szabla ze zbiorów Muzeum Wojska Polskiego.
Mo¿e kto¶ z frehowiczów ma zdiêcia tej lub podobej szabli ?
Proszê o zamieszczenie lub przes³anie na priwa. Z góry dziêkujê .
zrobilem tej szabelce pare fotek, jakosc srednia, po zakonczeniu tylnego jelca mozna zalozyc ze jest ona nawet nie z poczatku ale z polowy XVIII, ale to tylko moje takie przypuszczenie, niebawem mam zamiar porozmawiac z kustoszem mwp to sie podziele plotami ;) Oprocz oblekow i jednostronnej tarczki jest jeszcze sporo szabel z okraglymi tarczkami, niektore maja wycinane azurowe wzory, wiekszosc z nich to juz czasy powstan ale moze ktos ma z XVII ??? Z ciekawostek jest jeszcze szabla kozacka bodajze spod Berestecka oraz pruska ktore maja dodatkowy kab³±k naprzeciwko palucha, to tez wyglada jak dobra oslona. Kozacka wyglada na XVII.
W mwp sa 2 interesujace szable z tarczkami ktore nie byly wydatowane, azurowa wyglada na poczatek 18, ta druga moze z XVII. Wedlug S. Meyera tarczki weszly pod koniec XVII.
Zamieszczam jeszcze to pruskie szablisko z dodatkowa garda
dzieki za zdiêcia. Jako¶æ wystarczaj±ca, wiem ju¿ jak to wyglada.
Witam!
Orjentujecie siê mo¿e, jak czêsto wystêpowa³y szable bez paluchów? Czy paluchy by³y mocowane z drugiej strony rêkoje¶ci w przypadku je¿eli by³y wykonywane dla osób leworêcznych? Czy wogóle s± jakie¶ dowody na istnienie takich szabel?
Pozdrawiam!
zalezy w jakich typach, w paradnych zadko, w uzytkowych o wiele czesciej, tez zalezy z ktorego wieku. w tureckich czy czeczugach, karabelach nie bylo, w armenskich, moldawskich, czerkieskich itd tez sie nie spotkalem. Czesto za to pojawiaja sie w wegierskich, szwajcarskich, wloskich i oczywiscie Polskich typu 1a, 1b 1c wedlug typologi Zablockiego, napisz o co dokladnie Cie interesuje: wiek i typ, to Sproboje cos ciekawego znalesc.
Nie masz mo¿e skanów jaki¶ ksi±¿ek ze wzorami szabel? Mnie konkretnie interesuje jakich szabel u¿ywano w II po³. XVII w Rzeczpospolitej? Konkretnie interesuj± mnie szable bez paluchów ale z kab³akami.
mam rysunki technicze z Ciecia prawdziwa szabla, oraz zwykle rysunki z dzieje szabli w Polsce i troche zdjec z albumu husaria oraz sporo zdjec z muzeum wojska polskiego, podaj priw to podesle
To poprsil³bym na maila. To adres: sszal@wp.pl Mo¿e nie wszytsko bo to k³opot z za³±czaniem tego do listu, ale chociza¿ kilka rysuneczków. Bêde wdziêczny. Pozdrawiam.
W Ciêciach... rysunki ciê¿ko nazwaæ "technicznymi" wg mnie to szkice z podanymi niektórymi wymiarami.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.