Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wystrój wnêtrz w ¶redniowieczu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Justinaaa
Potrzebujê waszej pomocy.Bardzo interesuje mnie sztuka ¶redniowieczna,zw³aszcza ¶redniowieczny wystrój wnêtrz zamków.B³agam was,gdzie mog³abym znalezæ jakies zdjêcia wnêtrz zamków,pa³aców.strasznie ciê¿ko jakiekolwiek odnalezæ icon_cry.gif
Agata Witkowska
Bo to raczej jest ciê¿kie, a informacje na ten temat, jak ju¿ s±, to porozrzucane po wielu publikacjach.
Moge co najwyzej poleciæ Ci zapoznanie siê z okre¶lonymi aspektami wnêtrzarstwa - okna, meble etc. Oczywi¶cie polecam Ci malarstwo XV wieczne - np. Mistrza z Flemalle ( Roberta Campin) Zwiastowanie - tam zosta³o przedstawione wnêtrze do¶æ szczegó³owo. Co prawda bardziej mieszczañskie, ale my¶lê ¿e zamkowe mog³y wygl±daæ podobniej.
Z ogólniejszych spraw - na pewno ¶ciany dekorowano tkaninami. Mia³o to te¿ cel izolacyjny.
Pozdrawiam
Agata smile.gif
Owen
Hej
Dodam do tego polichromie ¶cienne w zamkach, których elementy mozemy tu i ówdzie jeszcze dojrzeæ. Np w Lidzbarku Warmiñskim czy w wierzy w Siedlêcinie.
Temat ciekawy ale szerzej chyba nieopracowany w polskiej literaturze.
Pozdrawiam
Ludka
Witam!

Wierzy w Siedlatkowie, w Siedlecinie byla inna i slynie z czego innego.
W kwestii tematu to ostrzegam przed wszelkimi XIx rekonstrukcjami.
To tez zlezy z jakiego okresu Cie ten wystroj interesuje w ktorejs z ksiazek R. Pernoud byl opis komnaty sypialnej Adeli z Blois to przelom X i XI wieku. Ja bym pobuszowala po kronikach

Ludka Excalibur
Korinka
By³am w te wakacje w Lidzbarku Warmijskim - na prawdê ¶wietne polichromie z XIV-XV wieku, ale okazuje siê, ¿e w sklepie muzealnym nie mo¿na dostaæ ¿adnego opracowania na ich temat, ani te¿ na temat równie mnie interesuj±cej wystawy rze¼by gotyckiej. A szkoda. W dodatku pracownicy muzeum "przepêdzaj±" turystów przez sale i niewiele siê mo¿na dowiedzieæ - nie pozwolono nawet mi i mojej rodzinie wróciæ siê! Mo¿na tylko i¶æ zgodnie z kierunkiem zwiedzania... angsad.gif (za³amka)
Justinaaa - zobaczê, czy nie mam czego¶ w moich materia³ach, a mam trochê ksi±¿ek o architekturze smile.gif sprawd¼ te¿ serwisy internetowe o zamkach - mo¿e co¶ siê tam znajdzie.
Owen
Jol
CYTAT
Wierzy w Siedlatkowie, w Siedlecinie byla inna i slynie z czego innego.  

Nie ³apiê ??!!

Siedl±tków i Siedlêcin to dwa ró¿ne miejsca, z czego w jednym by³a wie¿a a w drugim na szczê¶cie nadal jest smile.gif.
A Siedlêcin znany jest w³a¶nie z tych wspania³ych polichromii z pocz. XIV w.
Pozdrawiam
Peter von Opperau
w Siedlêcinie rzeczywi¶cie s± polichromie z XIVw., nota bene o tematyce ¶wieckiej (cykl o Lancelocie), unikat na skalê europejsk±
co do wnêtrz to polecam popatrzenie na ró¿ne obrazy m.in. Madonna w Komnacie (jest we wroc³awskim Muzeum Narodowym) tak¿e na cyklu Godzinek Ksiêcia de Berry mo¿na wypatrzeæ parê rzeczy
niestety mia³em awariê komputera i posz³y mi siê pa¶æ zdjêcia z dysku..... icon_sad.gif
Justinaaa
Bardzo wam dziekuje za te informacje smile.gif Bardzo ciê¿ko znalezc takie zdjêcia icon_sad.gif
Justinaaa
gdybyscie mieli jakies zdjecia,to bardzo prosze,wysylajce je smile.gif
Witko
Witam!
Ogl±da³em "Madonne w komnacie", "zwiastowanie" i kilka podaobnych obrazków. Pokazuj± one jesdna wnêtrza z XVw. i to II jego po³owy.
Mnie interesuje II. po³. XIVw. W wiêkszo¶ci opisów w wyposa¿eniu komnat s± ³awy i skrzynie. A czy spotkali¶cie siê z czym¶ podobnym do wspó³czesnych sof/wersalek? Chodzi mi o tapicerowany mebel z oparciem.
Pozdrawiam icon_wink.gif
Prezes
ano - ja sie spotka³em. przypomina³o mi to jednak cos w rodzaju le¿anki - szezlonga.
a antyku takie by³y ;)

w ikonografii mozna spotkac takie rzeczy jak ³ózka z wysokim oparciem,wiec nie wiem czy to klasyfikowaæ jako sofy...
szczególnie w Biblii Maciejowskiego - ³o¿a z wysokim oparciem ("wa³ki") - sofy? ;)

za³aczniki za "Medieval Design" - opracowanie trochê XIX wiecznie mroczne jesli chodzi o stroje,ale architektura i rêkodzielnictwo ca³kiem ca³kiem wydaje siê poprawne.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.