Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Taniec] Chodzony
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Morrigan
Szukam wszelakich inf na temat tego tanca czy jest on moze wczesniejsza wersja poloneza czy tez zupelnie innym tancem <co prawda uczylam sie go na warsztatach teatralnych bo byl potrzebny to przedstawienia ale to mi troche na taki hmm "mrok" wygladalo> wiem ze tanczono go na weselach i tyle dunno.gif
Annusnovus
z tego co ja s³ysza³am chodzony jest jednym z najstarszych znanych polksich tañców- co polega na tym ¿e w którym¶ ¼ródle wymieniono go z nazwy i nic poza tym
ka¿da rekonstrukcja jest wyobra¿eniem choreografa o tym tañcu bowiem nei zachowa³y siê ¿adne przes³anki (jak z jeszcze kilkoma najstarszymi tañcami polskimi znanymi jedynie z nazwy)
Agata Witkowska
Z tego co siê orientujê to chodzony wyewoluowa³ w XVII w. z pavany.
Pozdrawiam
Morrigan
CYTAT
z tego co ja s³ysza³am chodzony jest jednym z najstarszych znanych polksich tañców- co polega na tym ¿e w którym¶ ¼ródle wymieniono go z nazwy i nic poza tym

a mozesz podac te zrodlo i z ktorego wikeu bylo ??
Annusnovus
przykro mi icon_sad.gif ale za ka¿dym razem gdy s³ysza³am te informacje, by³a mowa ¿e urzyto nazwy w ¼ród³ach ale bez konkretnych precyzji. z kontekstów wypowiedzi prawdopodobnie chodzi o XVI wiek
btw. wydaje mi siê i¿ by³a o tym mowa tak¿e na wyk³±dzie Leszka Rrêbowskiego na tegorocznym Krakowie, ale nic wiêcej nie zapamiêta³am (o tym ¿e jest taka nazwa w ¼ródle s³ysza³am za¶ z kilku neizale¿nych opini)
Morrigan
Nadal pozostaje pytanie czy chodzony jest wczesniejsza wersja poloneza czy innym taniec czy tez polonez wyklul sie z chodzonego dunno.gif
muzykus
Polonez i chodzony.... hm....
To by³o tak: najwcze¶niej pojawi³ sie chodzony jako taniec dostojny, no bo i stroje nie pozwala³y wielokroæ na hasanie w innym rytmie. Liczony by³ o dziwo nie na 4/4, lecz na 3/4. By³ to taniec dworski XVII wieku. W chodzonym nie zwracano uwagi na wiele niuansów - poprostu posuwano sie krokiem do przodu trzymaj±c za rêce wyci±gniête przed siebie. Pod koniec XVII wieku dodano do chodzonego inn± muzykê z zaznaczeniem tempa na "raz" wyd³u¿ono pierwszy krok, skaracaj±c dwa nastêpne. Do³o¿ono figury taneczne np. obej¶cie pod rêk± partnerki, dodano nowe trzymania nie tylko prawa rêka partnera za lew± rêkê partnerki, ale i obie lewe rêce partnerów i prawa rêka partnera nad partnerk±. Do³o¿ono "most" i inne kroki taneczne i ten nowy twór otrzyma³ zfrancuszczon± nazwê poloneza. Nie pamiêtam dok³adnie, ale sprawdzê to z pewno¶ci±, po jakim¶ zwyciêstwie sami mê¿czy¼ni z rado¶ci zatañczyli poloneza. Polonez to jedyny taniec, który tañczono z szablami. Broñ ta mia³a swoj± figurê w tañcu. W³asciwy rozwój poloneza nast±pi³ w erze kontuszy, czyli w XVIII wieku i od tej pory w niezmienionej formie przetrwa³ do dzisiaj.
W moim wieloletnim do¶wiadczeniu tanecznym mia³em przyjemno¶æ tañczyæ najró¿niejsze uk³ady polonezów.
Je¶li macie problem z krokami, lub ustawieniem uk³adu wed³ug kanonów XVII/XVIII wiecznych - zapraszam podejmê siê nauczê (za drobn± odp³atno¶ci±).
Pozdrowienia dla wszystkich zawracaj±cych g³owê nogami.
Morrigan
1) w³a¶nie wyczyta³am, ¿e pierwszy zapis polskiego tañca pochodzi z 1544 tylko nie wiem czy to Chodzony czy Polonez
2) wyczyta³am te¿, ¿e ¶piewano Chodzonego ma kto¶ mo¿e s³owa ??
100krotka
moi zdaniem moze byc trudno ze slowami, bo wydaje mi sie, ze to mogly byc spontaniczne ¶piewki - trzeba siê posi³kowaæ wiedz± nt. tancow i spiewowo ludowych... to tak jakby poprosic o weselne przyspiewki, gdzie to bylo tak, ze grano muzyke, a baby ¶piewaly rymowane "co im ¶lina na jezyk przyniesie" o danej konkretnej osobie
Joanna
To tak jak "ko³o menelskie" szczerba.gif
Morrigan
czyli radosna inwecja tworcza na temat bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Szeherezada
Witam,
mam pytanie ciut w inn± stronê. Mówi siê ostatnio do¶æ g³o¶no, ¿e kolêda "Bóg siê rodzi" jest zbudowana na melodii poloneza czy te¿ chodzonego - ró¿nie to nazywaj±. Czy zatem nikogo nie kusi, by "odzyskaæ" melodiê, któr± dopiero w XVIII w. przerobiono na pie¶ñ? Ja zawsze jak s³yszê t± melodiê, to widzê tañcz±ce pary w siedemnastowiecznych szatach. I same mi nogi siê ruszaj±: paso puntato, paso, paso...
I ju¿ nie wiem, czy byæ wdziêcznym Karpiñskiemu za to, ¿e przekszta³caj±c melodiê do tañca w liniê melodyczn± kolêdy, ocali³ j± od zapomnienia, czy te¿ mieæ mu za z³e to, ¿e odebra³ wspó³czesnym wspania³y taniec.
Swoj± drog± s³uchaæ takiej przeróbki w tamtych czasach to chyba by³o tak, jak dzi¶ ¶piewaæ pie¶ñ ko¶cieln± do melodii tanga crazy.gif .
Pozdrawiam,
Lecheor
CYTAT
Swoj± drog± s³uchaæ takiej przeróbki w tamtych czasach to chyba by³o tak, jak dzi¶ ¶piewaæ pie¶ñ ko¶cieln± do melodii tanga
Niekoniecznie - to by³ zabieg powszechny ju¿ w ¶redniowieczu, dzia³a³ zreszt± w obie strony (nie wspominaj±c ju¿ o mszach polifonicznych ze ¶wieck± podstaw± cantus firmus). Poza tym dzisiaj równie¿ mo¿na spotkaæ np. takie tango - z góry przepraszam za do¶æ obrzydliwy przyk³ad (to chyba autorstwa bpa D³ugosza, znanego mi³o¶nika dzieci).

Tyle dygresji, mam nadziejê, ¿e tañcz±cy wypowiedz± siê w kwestii Karpiñskiego (przy okazji - czy jest pewne, ¿e to on u³o¿y³/dobra³ melodiê do pie¶ni?).
yoann
CYTAT(Lecheor @ 22:11 28.12.2008) *
Tyle dygresji, mam nadziejê, ¿e tañcz±cy wypowiedz± siê w kwestii Karpiñskiego (przy okazji - czy jest pewne, ¿e to on u³o¿y³/dobra³ melodiê do pie¶ni?).

Tañczy³am poloneza raz (tak oficjalnie), wiêc tañcz±c± do koñca nie jestem, jednak z tego co pamiêtam Karpiñski tylko napisa³ tekst. Muzykê skomponowa³ zupe³nie kto inny.
(Cos na ten temat by³o w "Baroku" Hernasa i na zajêciach).

Edit: skomponowanie melodii do tej kolêdy czêsto jest przypisywane przez badaczy Karolowi Kurpiñskiemu (Tadeusz Przybylski).
Szeherezada
Dobrze, zatem wyja¶nia siê powoli kwestia autorstwa, a co z odwróceniem procesu adaptacji utworu b±d¼ co b±d¼ rozrywkowego do celów religijnych w stronê odtworzenia pierwotnego tañca i poprawnego wykonyania go?
Rafa³ Pr±dzyñski
W Teatrze Telewizji - wystawienie "Mazepy" - bardzo udatnie zaaran¿owano "Bóg siê rodzi" do tañca - wielkiej przeróbki muzycznej nie wymaga³o.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.