Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: A7V i niemieckie prototypy czo³gów
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XX wieku
Micha³ ¯elazo
Poniewa¿ nie ma tematu o I wojnie, pytam tutaj:

Czy kto¶ zna i mo¿e poleciæ jakie¶ ksi±¿ki o A7V i prototypowych czo³gach niemieckich z koñca I wojny ¶wiatowej (poza TBiU) ? Interesuj± mnie te¿ czo³gi testowane na poligonach Rosji Radzieckiej i ZSRR.
achtungpanzer.com i kilka podobych ju¿ znam, wiêc za odno¶niki dziêkujê.

Pozdr.
M.
Grenadier
Sporo informacji jest w przedwojennej 7mio tomowej "Encyklopedii Wojskowej" (nie pamiêtam dalszych danych bibliograficznych, wydawana zdaje siê od 1936r , ostatni tom chyba nie zd±¿y³ siê ukazaæ przed wrze¶niem i musiano go uzupe³niaæ po wojnie). Szczerze polecam.
Jest jeszcze miesiêcznik "Przegl±d broni pancernej" (mia³ te¿ zdaje siê inny tytu³)
Wszystko znajdziesz w CBW lub innych bibliotekach naukowych (Przegl±du nie wszystkie numery)
Pozdrawiam
Rabiega
O.K., odno¶ników nie podajê, poza jednym :
http://www.armor.kiev.ua/Tanks/WWI
- poza wzmiankowanym Mephistem jest tam tak¿e opis niewiarygodnego ruskiego ustrojstwa o nazwie "Lebiedienko".
Polecam - i ciekaw jestem pod wp³ywem jakiej substancji odurzaj±cej by³ konstruktor...
Bo tylko na spircie takich Gwiezdnych Wojen by chyba nie wymy¶li³... smile.gif
Micha³ ¯elazo
A propos Radzieckich ustrojstw:

Jaki¶ czas temu ogl±da³em na lubelskiej regionalce program o walkach WP z Armi± Czerwon± we wrze¶niu 1939. ¦wiadek jednej z potyczek opisywa³, ¿e w pobli¿e domu, w którym broni³o siê kilku naszych podjecha³ pojazd pó³g±sienicowy i ostrza³em zmusi³ Polaków do poddania siê. Jeñcy zostali pó¼niej rozstrzelani.

Czy kto¶ kojarzy jakie¶ takie pojazdy w 1939 ?
Mo¿e to pozosta³o¶ci po pierwszych próbach licencyjnych, jaki¶ Garford-Puti³ow, albo co¶ takiego ??

Pozdr.
M.
Tomasz Rajtar
Nie na temat, ale co tam...

Niektóre radzieckie samochody opancerzone, 3 osiowe - z dwoma mostami tylnymi, mia³y mo¿liwo¶æ za³o¿enia na tylne ko³a "tymczasowych g±sienic". Rozwi±zanie prymitywne i u¿ytecznie w±tpliwe (dla mnie), ale mo¿e dzia³a³o w trudnych warunkach terenowych? (Jak to zrobili, ¿eby nie spada³o z kó³ i nie powodowa³o ¶lizgania siê kó³ wewn±trz takich g±sienic - mnie nie pytajcie).
Tyle, ¿e zdjêcia z czym¶ takim kojarzê wy³acznie zimowe...

Nie wiem, czy Rosjanie nie mieli te¿ czego¶ wspólnego z pó³g±sienicowym Citroenem Kegresse (który u nas pos³u¿y³ za bazê dla samochodów opancerzonych Wz.28 ). Na bank jedn± sztukê maj± u siebie do dzisiaj:
http://www.thetankmaster.com/english/afv/CIT_KEG.asp.

P.S.
Przypomnia³o mi siê - ludzie radzieccy mieli pó³g±sienicow± ci꿱rówkê ZIS-42. Ale czy powsta³o na jej bazie co¶ uzbrojonego, albo tym bardziej opancerzonego - nie wiem. W tym pierwszym przypadku oczywi¶cie nie by³a by to wielka filozofia, na "zwyk³ych" ZIS-5 montowano poczwórne maksimy. By³a nawet wersja z pelotk± 37mm. W ZIS-42 t± pelotkê chyba te¿ uskuteczniono. Ale gdzie, kiedy oraz w jakich ilo¶ciach - proszê ju¿ sobie poszukaæ. icon_wink.gif

Plany ZIS-42

-
Rabiega
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Czy kto¶ kojarzy jakie¶ takie pojazdy w 1939 ?

A przejrza³e¶ stronê, do której odno¶nik da³em powy¿ej? W dziale kostrukcji miêdzywojennych jest tam parê ró¿nych g±sienicowo-ko³owych ustrojstw, niektóre ca³kiem oryginalne.
Pozdrawiam.
Tomasz Rajtar
Tyle, ¿e ¿aden z pokazanych tam rosyjskich i radzieckich wozów pó³g±sienicowych nie mia³ raczej szans na dotrwanie w linii do 1939 roku. Najm³odszy sprzêt w tych artyku³ach to maszyna z 1919 roku...

W jednym z artyku³ów pokazana jest linia pojazdów Citroen-Kegress do 1929 roku w³±cznie, ale pod obrazkami jak byk stoi "Francja" - najm³odsza pó³g±sienicówka rosyjska w tym artykule to Austin-Kegress z 1918 roku, u¿yty jeszcze w wojnie roku 1920.

O ile mój rosyjski nie szwankuje (a to niestety ca³kiem mo¿liwe), to o 1939 w linku przez Ciebie podanym nic nie ma...

-
Rabiega
Faktycznie.Nieuwa¿nie przegl±da³em stronkê.
Konstrukcje o których my¶la³em nie s± radzieckie.
Ups.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.