Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [pa¼d¼] I Miêdzynarodowe Manewry Artyleryjskie 7-9.10
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Robert Bagrit
Data: 07 - 09 pa¼dziernik

Nazwa wydarzenia: I Miêdzynarodowe Manewry Artyleryjskie
Organizator: Chor±giew Czarnego Rycerza Kasztelanii Bêdziñskiej i Lipowieckiej
Charakter imprezy: przegl±d wszelakiej broni miotaj±cej i strzelaj±cej na prze³omie wieków
Miasto: Królewski Zamek w Bêdzinie
Kraj: Polska
Shaer
Witam!
Mogê prosiæ o wiêcej informacji? Jaki nocleg jest przewidziany, czy to impreza sk³adkowa etc ?
Skoro ma byæ o "wszelkiej broni miotaj±cej i strzelaj±cej" to pewnie przygarniecie ³uczniczkê co chce siê trochê wiecej dowiedzieæ o innych narzêdziach krzywdzenia bli¼niego na dystans...
Pinior
tak...dajcie wiêcej informacji na ten temat....o ile mi wiadomo ³uk artyleryjsk± broni± nie jest...ale moge siê myliæ...
Tomko Konopczyc
Jak najszybciej zamie¶cimy szczegó³y imprezy.

Impreza nie jest sk³adkowa, noclegi za¶ s± w domu kultury.
Sendilkelm
Witaj Tomko.
Mia³bym pro¶bê; wy¶lij nam drugi za³±cznik(regulamin)
Dziêki
Pozdrawiam.
efendi
kilka pytañ bigsmile2.gif
czy jest jakis regulamin?
czy odbeda sie takze jakies walki?
I najwazniejsze, CZY NIE BEDZIE LALO? bo jak Konopczyc bedzie to bedzie(lalo).Chyba ze odczynimy usmieszek_08.gif tracker.gif
Krzysztof Czarny Rycerz
Witam !!!

UWAGA !!!
Przepraszam za tak d³ugi okres milczenia lecz walczyli¶my o to by ta impreza dosz³a do skutku !!!

Oto pewne za³o¿enia :

1. celem imprezy jest : [size=18]DOBRZE SIE BAWIÆ !!!

2. celem imprezy jest spotkanie i wymiana doswiadczeñ ludzi zajmujacych sie wszelak± broni± miotajac± i artyleryjsk± ( wy³±czjac ³uki i kusze )

3. impreza iest dla grup odtwarzaj±cych historie lecz [b]NIE JEST DATOWANA !!!

4. impreza jest na ZAPROSZENIA czyli potwierdzenie ZG£OSZENIA

5. Impreza jest nisko bud¿etowa dlatego ograniczamy ilo¶æ uczestników ( z wielka przykro¶ci± i mam nadzieje , ¿e po raz ostatni !!! )

6. liczymy na szybkie zg³oszenia bezpo¶rednio do mnie bym móg³ szybko je potwierdziæ !!!

Kasztelan Bedziñski i Lipowiecki
king.gif
---------------------------
Krzysztof Czarny Rycerz
KOLEJNE INFORMACJE :

[size=18]RAMOWY PROGRAM :

piatek - 7/10/o5

yes.gif przyjazd grup ( bractw ) - wymagane GLEJTY

yes.gif godz. 16,00 - 20,00 - prezentacja przywiezionej BRONI w centrum handlowym M-1 ( prezentuje nasze bractwo - wszelaka broñ przywieziona ) ( grupa udostepniajaca broñ do prezentacji otrzyma niewielk± gratyfikacje za ka¿dy egzemplarz ) ...

yes.gif zakwaterowanie w O¶rodku Kultury ( karimaty i ¶piwory ) - KOLACJA WE W£ASNYM ZAKRESIE !

sobota - 8/10/o5

yes.gif godz. 9,00 - sniadanie na Zamku

yes.gif godz. 11,00 - odprawa namiestników - dowódców

yes.gif godz. 12,00 - strzelania próbne

yes.gif godz. 13,00 - obiad

yes.gif godz. 15,00 - [b]OFICJALNE OTWARCIE MANEWRÓW !!!

yes.gif godz. 15,30 - PREZENTACJA BRONI HISTORYCZNEJ - ocena historyczno¶ci ( prezentujacy przedstawia broñ i jej rys historyczny oraz budowê ) - konkurs

yes.gif godz. 17,00 - "MUSZTRA ARTYLERYJSKA" - dla broni wieloza³ogowej bigsmile2.gif - konkurs

yes.gif godz. 18,00 - POKAZY STRZELANIA- konkurs

yes.gif godz. 19,00 -( 20,00 ) - [b]BITEWKA
( z rycerzami ) - poza konkursem - tak dla zabawy ... bum.gif

yes.gif godz. 21,00 - BIESIADA NA ZAMKU dla uczestników

[b]niedziela - 9/10/o5

yes.gif godz. 9,00 - ¶niadanie

yes.gif godz. 11,00 - wrêczenie nagród i zakoñczenie MANEWRÓW !!!

yes.gif godz. 12,00 - ostatnia salwa ....

------------------------------------------------
a mo¿e co¶ pozmieniamy .... by by³o fajniej !!! smile.gif

Pozdrawiam
Kasztelan Bêdziñski i Lipowiecki
king.gif
Krzysztof Czarny Rycerz
king.gif [size=18]REGULAMIN MANEWRÓW :

1. uczestnicy zobowiazani sa do uczestnictwa w strojach historycznych podczas ca³ej imprezy

2. uczestnicy podczas konkursów strzelaj± z w³snego prochu

3. uczestnicy strzelaj±cy broni± miotajac± ( bez prochu ) strzelaj± w³asnymi "kamieniami" , be³tami, itp.

4.zaproszenia dostan± : dowódcy , puszkarze, artylerzy¶ci, strzelcy, za³ogi i dru¿yny ( jako obsada broni wieloosobowej ).

5. wszyscy zg³oszeni maj± mieæ przydzia³ do konkretnej broni prezentowanej i braæ udzia³ czynny w jej obs³udze.

6. Bie³og³owy jako ozdoba manewrów i za³óg s± równie¿ mile widziane lecz w ilo¶ci nie wiêkszej jak 25% zg³oszonych icon_redface.gif

7. Bitwa jest jedynie dodatkiem do MANEWRÓW dlatego rycerze staj±cy do niej maja wywodziæ sie z artylerzystów ( lub grupa ma prawo do przywiezienia 2-ch dodatkowych rycerzy do walki ) .

8. zg³oszenia nale¿y przesy³aæ w trybie PILNYM do wtorku !!!!!!!

9. zg³oszenie powinno zawieraæ :

> Nazwê Bractwa ( grupy )
. nazwisko Namiestnika
> nazwê - rodzaj broni ( nale¿y opisaæ ka¿d± sztukê )+ krótki opis historyczny broni + ilosæ osób obs³ugi + skuteczny zasiêg strzelania ( opcjonalnie )
> zapotrzebowanie na Tarcze, dodatkowe elementy pokazu, ewentualny sprzêt ... itd.
> ³±czna ilo¶æ przywo¿onej broni
> ³±czn± ilo¶æ osób zg³oszonych wraz z dowódc± i damami ( wskazaæ równie¿ rycerzy do BITWY )
> godzinê przyjazdu do Bêdzina w piatek ( z uwzglednieniem prezentacji w M-1 ) ...
> godzine wyjazdu z Bêdzina w niedzielê

10. Bardzo zale¿y nam na prezentacji piatkowej dlatego bêdziemy zwracaæ uwagê na to czy bractwo mo¿e przyjechaæ z broni± w piatek do godz. 15,00 !!!

________________________________________________________________________________
___

blinkie.gif

Je¿eli o czym¶ zapomnia³em to pytajcie !!!

Nie jestem specjalist± od artylerii dlatego wszelkie uwagi i propozycje mile widziane !!!

moro.gif

Je¿eli kto¶ z Was trochê gra usmieszek_04.gif to równiez ZAPRASZAMY - proszê o zg³oszenia do mnie !!!

RZEMIE¦LNIKÓW - proszê o indywidualne zg³oszenia !!!

Pozdrawiam
Kasztelan
Krzysztof Czarny Rycerz
AAaaaaaaaaaaaaaaa jeszcze jedno !!!

EFENDI - pogoda zamówiona !!!

king.gif
Krzysztof Czarny Rycerz
PRO¦BA :

[b]Je¿eli macie jak±¶ broñ do sprzedania to dajcie znaæ !!!

mile widziane równiez zdjecia !!!

Kasztelan
Reyki
Je¶li bogowie "Funduszy" pozwol± i pokaz w miarê wcze¶nie pokaz skoñczymy to bêdziemy w liczbie 2 osób.Z hakownicami,ma siê rozumiec bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Krzysztof Czarny Rycerz
REYKI ZAPROSZENIE JUZ MACIE ....

jeno niech Was zbraknie na naszym Zamku to i Bogowie Wam nie pomog± ... anger.gif

bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Kasztelan
king.gif
AdamS
hmmm szkoda ze to ten termin keidy jest Kamieniec Podolski ......
cos mi sie wydaje ze prawie nikt nie pzyjedzia z XVII angsad.gif
Krzysztof Czarny Rycerz
NO SZKODA ALE JU¯ WIEM , ZE JEST TA IMPREZA ....

Mo¿e w przysz³ym roku przesuniemy termin o jeden tydzieñ wcze¶niej !!!

Pozdrawiam
king.gif

Poczet rycerski herbu Torelli
Namiestnik: Micha³ "Reyki" Te¶luk
Broñ: 2x hakownica
Ilo¶æ uczestników: 2 (razem z dowódc±)
Termin przyjazdu: pi±tek oko³o 22:10 lub sobota oko³o 5 rano.
Tomko Konopczyc
W sobotê o 5.00 budziæ ludzi?! przyje¿d¿ajcie w pi±tek, ju¿ sobie posiedzimy wesolutko na zamku.
Reyki
to zale¿y od tego jak pokaz skoñczymy
Reyki
Wiêc teraz moge powiedziec ¿e w Bêdzinie na stacji "Miasto" bêdziemy w sobotê o 9:54.

Mam nadziejê ¿e nic nas nie ominie.
Krzysztof Czarny Rycerz
icon_cool.gif
tylko okulary przeciws³oneczne prosze zabraæ bo bêdzie UPA£ !!!!

----------------------------------------------------------------------------------

Czekamy !!!

king.gif

I przypominam ¿e mam obiecany "Czarno-Rycerzowy kubeczek z karczmy". bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Czy ktos móg³by po nas w sobotê wyj¶æ na dworzec?

Wiem ¿e to blisko ale ktos musi nam pomóc w zakwaterowaniu.
Krzysztof Czarny Rycerz
Co do zakwaterowania to jutro jeszcze podam szczegó³y bo mamy ma³e problemy z powodu WYBORÓW !!!

A co do innych kubkowych spraw ....... hmmmmmmm - bez komen .....

king.gif
Reyki
No i po manewrach.

¦wietnie siê bawi³em.
Zosta³em "najszybszym strzelcem w Polsce".
Wygra³em 4 kufle,"Kawê Ja...",dosta³em piêkne fotki Bêdzina i pami±tkow± monetê.

No i jak tu nie zacz±æ prawiæ komplementów?

Ludzie jak zwykle sympatyczni i otwarci na wspó³pracê.
Pistolety,muszkiety,bombardki i armatki,hakownice,piszczele,trebuszety,kapusta,piwko,ehh ile tego by³o...

Za rok na pewno pojawie siê z ca³ym oddzia³em.

Pozdrawiam.
tatsu
Zabawa by³a super!!!!

Geralt wygra³ ze swoj± replik± hakownicy jako najlepsza po¶ród wszystkich wystawionych i jest drugim najszybszym strzelcem. Bior±c sobie do serca uwagi jury ju¿ poprawia jej wygl±d. Nagroda suuuper!!! "Kawa" mocna jak diabli smile.gif

Za rok Geralt obiecuje wystawiæ na manewrach historyczn± kopiê bombardy w pe³ni funkcjonalna i pobic Reikiego w szybkostrzelno¶ci tongue.gif

Chwa³a organizatorom!!! Chwa³a uczestnikom!!!!!!

Oby za rok nie zabrak³o tych pysznych ko³aczy smile.gif
Tomko Konopczyc
Wielkie dziêki Wam za przybycie. Jak zawsze bawili¶my sie z Wami ¶wietnie. Impreza z za³o¿enia mia³a byæ na luzie. Chodzi³o o to aby pobawiæ siê z przyjació³mi na zakoñczenie sezonu i to siê uda³o. To by³y pierwsze manewry, w nielicznym gronie, ale myslê, ¿e bedziemy kontynuowaæ artyleryjsk± zabawê i kolejne siê w przysz³ym roku odbed±.Jest chyba fajnym pomys³em taka tematyczna impreza, na której mo¿na skupiæ siê nas czym¶ trochê innym ni¿ zwykle na turniejach, wyeksponowaæ rolê szeroko pojêtej artylerii i nabyæ wiêcej wiedzy na ten temat. A przy okazji mo¿na porobiæ niez³e jaja ( najfajniej chyba wyszed³ pojedynek na trebusze, a ja ¿a³ujê, ¿e jednak nie trafi³em m³otem w wystrzelona kapustê; Sasi cudnie trafili " modr± kapust±" " ³ysego Pana Turystê " - ca³e szczê¶cie, ¿e to by³y tylko li¶cie bez g³±ba ).

Oczywi¶cie szczególne pozdrowienia dla Kacgruppe ADIN!!!!!!!!!!!!
Ewa z Raciborza
Jednym s³owem, a raczej dwoma: by³o super!!!!!!!!
Jaros³aw (Gêsik)
Nic mi do tej imprezy ale tak siê skromnie zapytam w jednej kwestii. Rozumiem ¿e urz±dzali¶cie strzelanie na czas, czy jest to roztropne? Nie jestem przekonany do takich konkurencji z zawodn± jednak bronia paln± jako narzêdziem. Rozwa¿cie to na przysz³o¶æ.
Reyki
Mam malutkie pytanie.

Co za ró¿nica czy na³adujê hakownicê w 20 sekund i wystrzelê czy w minutê i wystrzelê?

Dla mnie nie by³o nic dziwnego w tej konkurencji.

Strza³ to strza³.

Poza tym ka¿dy w³a¶ciciel broni czarnoprochowej dba o ni± i ³aduje odpowiedni ³adunek prochowy dla swojej hakownicy.

Stal HR40,HR45,HR50 (trzy rodzaje stali najczê¶ciej wykorzystywane do produkcji replik) jest wystarczaj±co wytrzyma³a(z zachowaniem pewnych zasad produkcyjnych) i jest bezpieczna.

No chyba ¿e ³apie siê za to jaki¶ oszo³om, ale takich ludzi mo¿na od razu poznaæ.

Ka¿da hakownica zaraz po powstaniu powinna byæ "przestrzelona".
Na³adowanie podwójnego lub potrójnego ³adunku prochu i porz±dne przybicie papierem i detonacja na odleg³o¶æ powinna sprawdziæ i "dohartowaæ" stal.Je¶li podczas przestrzelenia nic sie nie stanie to taka hakownica rozleci siê dopiero ze staro¶ci(je¶li bêdzie u¿ywana zgodnie z zasadami bezpieczeñstwa).

Je¶³i nawet stanie siê tak ¿e hakownica,bombarda lub inna broñ nie wystrzeli to nale¿y zalaæ ³adunek wod± i roz³adowaæ hakownicê nastêpnie wyczy¶ciæ lufe i naoliwiæ co zapobiegnie powstaniu korozji wewn±trz lufy(nie uszkodzi sie stali).

Dodatkowo do obs³ugi broni czarnoprochowej u¿ywa siê drewnianego sprzêtu(chocia¿ wed³ug mnie to niekonieczne,gdy¿ od pojedynczej iskry proch siê nie zdetonuje) dla zachowania "bezpieczeñstwa".

Nie bêde robi³ wyk³adu,chocia¿ ju¿ ten post wygl±da jak wyk³ad.

Pozdrawiam.
tatsu
CYTAT(Jaros³aw (Gêsik))
urz±dzali¶cie strzelanie na czas, czy jest to roztropne?

A czy lanie siê stalowymi mieczami jest roztropne?
Z tego wynika, ¿e ca³y RR jest nieroztropny, bo mo¿na sobie i innym krzywdê wyrz±dziæ. Miecz mo¿e albo trafiæ przeciwnika i wys³aæ go co najmniej na izbê przyjêæ pobliskiego szpitala, mo¿e siê z³amaæ i trafiæ w t³um turystów kalecz±c co najmniej jednego z nich.
Strzelaj±c z ³uku mo¿na kogo¶ postrzeliæ, równie¿ siebie (zdarza³y siê takie przypadki).
Strzelaj±c z broni palnej mo¿emy straciæ s³uch, dostaæ tl±c± siê przybitk± itp. itd.

Wiêc mo¿e za wczasu sobie odpu¶æmy te nieroztropne zabawy? szczerba.gif

CYTAT(Reiki)
Co za ró¿nica czy na³adujê hakownicê w 20 sekund i wystrzelê czy w minutê i wystrzelê?

Ró¿nica du¿a... w pierwszym przypadku to wróg ma przechlapane, w drugim - ¶limak-puszkarz :P
Krzysztof Czarny Rycerz
devil.gif
Witam !
Chyba ju¿ doszed³em do siebie, s³uch odzyska³em, proch wytrzepa³em z w³osów, "KAWY" nie wypi³em i mogê sie wypowiedzieæ :

1. DZIÊKI , DZIÊKI i jescze raz DZIÊKI , ¿e zechcieliscie do nas przybyæ i ¿e ¶wietnie sie bawili¶cie ...

2. Dziêki, ¿e zamek siê osta³ ....

3. Dziêki SASOM, ¿e trafili w £YSEGO, którego zna³em bo inaczej ..... ufff

4. S³awa Gerardowi i Tatsu oraz Reykiemu , Marcinowi i Bogus³awom ... za zdobyte miejsca ....

5. Przestrzegam przed DWOMA TAKIMI CO ICH SIÊ NIE DA£O OPANOWAÆ .... i strzelali ciagle i wszêdzie - a i wymienie tych okropnych SASÓW z imienia : VLAD (B.O.G.) i EFENDI (O.B.R. z Raciborza )

6. DZIÊKUJÊ równie¿ naszej Babci za przygarniêcie naszych Go¶ci w ten czas ZIMOWY do siebie, jak i za posi³ki , które przygotowa³a dla ca³ej "ARMII" mimo , ¿e mówi³em jej i¿ bêdzie tylko kilka "oddzia³ów".... i to bez koni ...

Mam nadziejê , ¿e wypoczêli¶cie ( nie dotyczy uszu ), pojedli¶cie i by³o Wam mi³o bo o to te¿ chodzi³o w tej imprezie.

I OBECUJÊ, ¯E W PRZYSZ£YM ROKU BÊDZIE POWA¯NA IMPREZA , A NIE JAK NIEKTÓRZY SUGERUJ¡ "WYSTRZA£OWA IMPREZKA" ... i tyle !!!!
________________________________________________________________________________
___

Pozdrawiam wszystkich i do spotkania na nastepnej !!!!!!

Uff

I LICZÊ NA JAKIE¦ FOTKI .....

Kasztelan
king.gif
Reyki
To kiedy znów mamy zjechaæ do Bêdzina?
Tomko Konopczyc
A kiedy chcesz. Zawsze jeste¶ mile widziany. A je¶li chodzi o jak±¶ imprezê to myslê, ¿e na prze³omie stycznia i lutego na kolejna rocznicê naszego bractwa.

pozdrawiam
efendi
Witam,witam!
Wielkie dzieki za wspania³± zabawe. Dawno sie tak nie usmia³em. Jezeli ktos mowi ze to byla imprezka to jest ciec i g³±b a kilogramy zuzytego prochu swiadcza o czyms innym.
Reyki, sasy tym razem daly d...y ale poczekajcie , nastepnym razem pokazemy co potrafimy.
No i naszym skromnym zdaniem , trebusz sasów wygra³ pojedynek z trebuszem Bedzina szczerba.gif
No i ta grochowa....poemat. Babciu, jestes wielka , tylko mialem male klopoty z dojazdem do domu (jezdze na gazie a nie na dwóch gazach dunno.gif ) Krzysztofie, jezeli beda jeszce takie manewry to jestesmy i to nie sami ale z bateri± artylerii naszych przyjaciol z Czech.
Pozdrawiam
Tomko Konopczyc
Akurat!

Wprawdzie uda³o Wam sie trafiæ w sam trebusz, ale za to za³oga bedziñska niechybnie by Was ustrzeli³a przy Waszym trebuszu i to kilkakrotnie gdyby¶cie sromotnie nie czmychali na boki.
Reyki
Akurat oboje nie macie racji.

Zanim by¶cie zd±¿yli za³adowaæ te trebusze i wycelowaæ to Ja i Geralt 3 razy by¶my was odstrzelili bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
efendi
Ha,ha, Tomko, jezeli trafilismy kilkakrotnie w Wasz trebusz to jak moglibyscie trafic nas z Waszego?
Jak by to byly kamulce a nie kapucha to nie bylo by z czego strzelac. Z drugiej strony , wtedy bym sie poplakal ze nie bedzie dalszego ciagu i fajnej zabawy.
Tak wiec cwiczcie i czujcie sie wyzwani na pojedynek. Ha. bum.gif
ciumanka!! jak tam zachodzenie usmieszek_05.gif bigsmile2.gif
Krzysztof Czarny Rycerz
devil.gif

Efendi znowu czarujesz ....

Gdyby¶cie tak celnie strzelali to nie musieliby¶my ustawiaæ przed publiczno¶ci± £APACZY .... kapusty ....he he he

blinkie.gif

king.gif
Reyki
Takie malutkie pytanko.

Czy wasi "³apacze" nie my¶³eli o kariwrze pi³karskiej??

byli naprawdê ¶wietni.
Krzysztof Czarny Rycerz
blinkie.gif

A Tomko móg³by zostaæ PA£KARZEM ..... z tym "M£OTECZKIEM" ....przynajmniej próbowa³ !!! bigsmile2.gif

king.gif
Tomko Konopczyc
Efendi
uda³o Wam siê trafiæ raz. Reszta to by³y tocz±ce siê pociski po ziemi. Ogóln± weso³o¶c wzbudza³ Wasz niekontrolowany ogieñ taki, ¿e trzeba by³o w pewnym momencie sformowaæ ca³± dru¿ynê ³apaczy( oraz mnie jako wybijacza), która wygl±da³a jakby gra³a w lidze baseball'a pod nazw± Bêdzin Red-yellow Dragon Killers.

A tak w ogóle to czemu akurat trafili¶cie w tego ³ysego pana. Czy¿by¶ Efendi mia³ co¶ przeciwko ³ysym????!!!!!!
Reyki
S± mo¿e jakies fotki z Manewrów??
Tomko Konopczyc
Co¶ wrzucimy. Ja te¿ proszê o foty wszystkich, którzy je robili, szczególnie Ewê z Raciborza i Tatsu, bo Wasze foty s± zawsze ¶wietne. Wrzuæcie tu co¶ skoro siê tak podlizujê.
Tylko ¿eby nie by³o na nich Efendiego oczywi¶cie.
Reyki
Z tego co wiem to Tatsu ma urwanie g³owy i szybko fotek nie zobaczymy.

Rudy ma mi przynie¶æ p³ytkê z fotkami na dniach wiêc jesli kto¶ mnie poinstruuje co i jak to gdzie¶ je wrzucê.
efendi
Witam!
Tomko, mysle ze sie spotkamy jutro na Grodzcu to Ci wtedy wierszem opowiem o £ysych psss.gif
a potem pijacy.gif i pozniej Ty usmieszek_03.gif Agnieszke,nastepnie hurryup.gif i blinkie.gif cokolwiek ma to znaczyæ bigsmile2.gif
bo jezeli nie to napuszcze na Was irish.gif (babcie )i ona juz dopilnuje zebys byl yes.gif a potem dopiero no.gif
(cokolwiek to znaczy) bigsmile2.gif
Tomko Konopczyc
No, tak - przerost formy nad tre¶ci±.
Te¿ mam nadziejê, ¿e siê spotkamy w Grod¼cu, ale je¶li bêdziemy ( a raczej tak ) to w sobotê.
efendi
Nie przerost formy,tylko pisalem obrazkami zebys wszystko zrozumia³... bigsmile2.gif szczerba.gif icon_wink.gif
Ewa z Raciborza
Efendi, wszyscy wiedz±, ¿e masz problemy z ortografi±, dlatego te¿ dobrze wybrn±³e¶, by unikn±æ pisania
efendi
Efciu rosszyfrowa³a¶ mie. Skont wiedzia³a¶? Jestem s³aby w karzdej dziedzinie - nie tylko w ortofrafji. Staram sie byc lebrzy ale mi nie wyhod¼i
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.