Szuka³am tematu, ale niegdzie nie by³o tego co mnie interesuje. Otó¿ szukam wszelkich informacji na temat Rosji z okresu 10-11 wiek. Interesuj± mnie g³ównie stroje, bi¿uteria itp. Bardzo prosze o pomoc!
witam
mam pytanie: jaki ubiór by³ na topie w X w. w okolicach i w nowogrodzie, typowo wareski, czy wystêpowa³y jakie¶ inne charakterystyczne smaczki
za info wielkie dziêki
p.s. ewentualnie link do strony jak siê komu¶ nie chce pisaæ
Witam, chcia³bym siê dowiedzieæ od Szanownych Forumowiczów czego¶ na temat stroju Warega z okresu IX - XI wiek, tereny Bizancjum, b±d¼ panowania Bazylego Bu³garobujcy. Szarawary, tunika, kaftany czy koszule wierzchnie to wiem, ¿e by³y u¿ywane. Jakie inne spodnie, prosi³bym o jakie¶ linki do stron polskich czy zagranicznych oraz ikonografie. posiadam informacje z osprey'a, ale chcia³bym te¿ innych ¼róde³. Czyta³em ksi±¿ki na ten temat, ale brakuje mi wizualnych dowodów. Mog± to byæ tak¿e cze¶ci Waszych strojów. Bardziej popularny by³ len czy we³na?
Pozdrawiam,
Adrian Bjoern
Waregowie , to przede wszystkim mieszanka mody ruskiej i skandynawskiej, ale je¶li s³u¿yli w bizancjum to nie da siê wykluczyæ tego , ¿e nosili stroje bizantyjskie... To samo dotyczy uzbrojenia.Obok Waregów w Bizancjum byli tak¿e inni najemnicy np.anglosasi który zbiegli z Anglii po naje¼dzie normañskim w 1066 roku.Ale co do stroju cywilnego dla Warega nie robi³bym bizantyjsko-rusko-skandynawskiej mieszanki , tylko skandynawski strój z dodatkami ruskimi.Tak by³oby chyba najrozs±dniej .
Waregowie NIE nosili uzbrojenia bizantyjskiego! System uzbrojenia Cesarstwa to byly panstwowe faktorie, a uzbrojenie przyznawane wylacznie armii bizantyjskiej. Waregowie mieli wlasne uzbrojenie ktore sami ze soba przytachali. Waregowie to jedynie ludy skandynawskie osiadle na terenach Bizancjum i Rusi, jak uzbrojenie tyczy sie Rusi to nie wiem ale jak juz pisalem Cesarstwo ich nie zbroilo.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.