Pozwolê sobie pomin±æ fragmenty dotycz±ce ¶cian i mojego czytania ze zrozumieniem, i skupiæ siê na konkretach.
CYTAT
Nie ma ¿adnych dowodów na to, ¿e opachy w tym komplecie zbroi by³y, w przeciwieñstwie do palców rêkawic (tutaj mamy ¶lady ich mocowania!).
Ano, nie ma - i nie staram siê udowodniæ, ¿e w orginalnym komplecie na 100% by³y opachy. Stwierdzam tylko, ¿e przej¶cie od "nie zachowa³y siê i nie wiadomo" do "mog³o ich w ogóle nie byæ" jest, bior±c pod uwagê szerszy kontekst, obarczone powa¿nym ryzykiem b³êdu. Bufki i palce.
CYTAT
Dla jasno¶ci. Nie twierdzê, ¿e tych blaszanych opach NIE by³o. Twierdzê, ¿e nie jest to rzecz w rzadnej
mierze pewna.
Jest jasno¶æ. Zatem w ramach rozpatrywania szerszego kontekstu zwracam uwagê na przedstawienia mo¿nych, w których opacha jest widoczna (ramiê nie jest zas³oniête rêkawem itp. - iluminacje z BNF, nagrobki i w ogóle ca³y tradycyjny zestaw ¼róde³), i na wystêpuj±cy tam wyra¼ny trend do u¿ywania blaszanych opach. Ilo¶æ znanych mi przedstawieñ z ostatniej æwierci XIV w, pokazuj±cych inne rozwi±zania, jest znikoma - nawet uwzglêdniaj±c prawdopodobne przedstawienia szydercze. Zwracam te¿ uwagê, ¿e inne ni¿ blacha materia³y (skóra w ró¿nych postaciach czy fiszbin) trac± znaczenie jako g³ówne elementy zbroi w okolicach po³owy XIVw - i przypominam, ¿e rozmawiamy o zbrojach dla góra kilkuset najpotê¿niejszych ludzi ówczesnej Europy.
W tym ¶wietle, blaszana opacha Karola VI zdaje mi siê bardziej prawdopodobna, ni¿ wykonanie jej z innego surowca, czy w koñcu jej ca³kowity brak.
Niestety, dwuwarto¶ciowa logika nie sprawdza siê najlepiej w historii - zachowa³o siê za ma³o "absolutów" na jakiekolwiek szerokie, kategoryczne stwierdzenia. Natomiast pewne tendencje czy zjawiska s± do¶æ wyra¼nie widoczne - jak powszechny i stosunkowo szybki rozwój opancerzenia p³ytowego, zw³aszcza dla najbogatszych.
Pozdrowienia