Zasadniczo Wotawa na¶wietli³ kwestie. Lilka drobiazgów tytu³em uzupe³nienia:
1/ Jedyna grupa polska, o której s³ysza³em, to „Ludus Gladiatorius”. Tu masz co¶ o nich
Gladiatorzy.html Poza tym, ¿e istniej±... nic o nich nie wiem, w akcji nie widzia³em. Poszukaj na Freha kontaktu z cz³owiekiem o nicku Lutom.
2/ Prawie wszystkie he³my gladiatorskie jakie widzia³em (przedstawienia na p³askorze¼bach, mozaikach i figurki) maj± wyra¼ne linie oddzielaj±ce dzwon chroni±cy wierzch g³owy i potylicê od czê¶ci twarzowej. Czêsto (na mozaikach) czê¶æ twarzowa jest zaznaczona innym kolorem, co wskazywa³oby na wykonanie z innego materia³u, ni¿ dzwon he³mu, np. dzwon z ¿elaza - maska z br±zu, albo na odwrót. Co mo¿e sugerowaæ, ¿e czê¶æ twarzowa by³a odrêbnym elementem, dopinanym, lub zapinanym na zawiasach. Ale na sto procent wiarygodnie pomóc Ci pewnie mo¿e tylko mocno siedz±cy w temacie specjalista.
3/ Ja bym jednak stawia³ na nieco wygiêt±, jednosieczn±
falcatê (nazwa iberyjska) w wersji greckiej zwan±
kopis Orê¿ ten znany by³ te¿ Samnitom, Rzymianom i innym Italikom, a tak¿e Celtom. O ile mi wiadomo, secutor pos³ugiwa³ siê przewa¿nie gladiusem podobnym do legionowych.
4/ Tarcze gladiatorskie robione by³y zasadniczo tak samo, jak legionowe scutum. W okresie republiki owalna drewniana tarcza z piórem wzd³u¿nym (w ¶rodkowej czê¶ci rozszerzonym w umbo) obita skór±. W cesarstwie owalna, prostok±tna, okr±g³a - klejona z drewnianych klepek, umbo i okucia z br±zu lub ¿elaza. Przy czym same okucia stopniowo stawa³y siê coraz bardziej zdobne, np. umbo z przedstawieniem g³owy meduzy. Nie s³ysza³em o ¿adnym znalezisku w pe³ni metalowej tarczy (Mo¿e kto¶ co¶ wie – proszê o skorygowanie!).
Tarcza secutora by³a prostok±tna.
5/ Manica - jak zauwa¿y³ Wotawa, nie do koñca jasna kwestia, obie wersje uznawane. Gladiator móg³ te¿ os³aniaæ ramiê rêkawem obszytym metalowymi ³uskami.
Pozdrawiam ;)
Vids