Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gladiatorzy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Inne uzbrojenie staro¿ytne
Borg
Witam
Kilka pytan mam odnosnie tej profesji
1) czy ktos sie tym u nas zajmuje, lub na zachodzie jakies www, znalalzem sporo w guglach ale niezyt poziom
2) helm secutora (jak w zalaczniku) ktora z wersji jest poprawna a, b - zakladane jak garnczkowe, czy c otwierany na pol i tu tez gdzie zaczep z boku czy u gory Widzialem wszystkie trzy wersje ale tylko rekonstrukcje wiec ciezko mi wyczuc
3) miecze gladiatorow czyli gladiusy to takie same jak legionistow czy sie roznily wiem ze jeden z typow gladiatorow nosil zagiety miecz, ale uzywano tez prostych widzial ktos moze jakies oryginaly, lub dobre rekonstrukcje
4) puklerze uzywane np przez secutora czy byly drewniane czy metalowe
5) na mozaikach widzialem cos na reke wygladalo albo jak reka plytowa skladajaca sie z samych folg, albo jak przeszywany rekaw... a wiadomo co to naprawde bylo?
6) szukam oryginalow trojzebow
pozdrawiam
Wotawa
CYTAT
2) helm secutora (jak w zalaczniku) ktora z wersji jest poprawna a, b - zakladane jak garnczkowe, czy c otwierany na pol i tu tez gdzie zaczep z boku czy u gory Widzialem wszystkie trzy wersje ale tylko rekonstrukcje wiec ciezko mi wyczuc

Polecam chocby ospreya "Gladiators", sporo materia³ów poza tym. Nie mam chwilowo czasu poszperaæ za tym, ale zapewniam, ze jest od groma informacji - na pewno sie cos znajdzie.

CYTAT
3) miecze gladiatorow czyli gladiusy to takie same jak legionistow czy sie roznily wiem ze jeden z typow gladiatorow nosil zagiety miecz, ale uzywano tez prostych widzial ktos moze jakies oryginaly, lub dobre rekonstrukcje

Ten zagiêty miecz to trawestacja rumpii - kosy trackiej podobnej do dackiego flaxa. U¿ywa³ pocz±tkowo gladiator zwany" trakiem" (taki myrmylo, tylko inny), potem juz nie by³o takich regó³ ¶cis³ych. Zdaje siê, ¿e s± zabytki.

CYTAT
4) puklerze uzywane np przez secutora czy byly drewniane czy metalowe

Stawiam na drewniane.

CYTAT
5) na mozaikach widzialem cos na reke wygladalo albo jak reka plytowa skladajaca sie z samych folg, albo jak przeszywany rekaw... a wiadomo co to naprawde bylo?

To manica. Nie wiadomo do koñca, na pewno by³y metalowe i prawie na pewno - przeszywane. Uznaje siê, ¿e oba rodzaje by³y u¿ywane (czasowo nawet u niektórych ¿o³nierzy w legionach).
Vidrobellinus
Zasadniczo Wotawa na¶wietli³ kwestie. Lilka drobiazgów tytu³em uzupe³nienia:
1/ Jedyna grupa polska, o której s³ysza³em, to „Ludus Gladiatorius”. Tu masz co¶ o nich Gladiatorzy.html Poza tym, ¿e istniej±... nic o nich nie wiem, w akcji nie widzia³em. Poszukaj na Freha kontaktu z cz³owiekiem o nicku Lutom.

2/ Prawie wszystkie he³my gladiatorskie jakie widzia³em (przedstawienia na p³askorze¼bach, mozaikach i figurki) maj± wyra¼ne linie oddzielaj±ce dzwon chroni±cy wierzch g³owy i potylicê od czê¶ci twarzowej. Czêsto (na mozaikach) czê¶æ twarzowa jest zaznaczona innym kolorem, co wskazywa³oby na wykonanie z innego materia³u, ni¿ dzwon he³mu, np. dzwon z ¿elaza - maska z br±zu, albo na odwrót. Co mo¿e sugerowaæ, ¿e czê¶æ twarzowa by³a odrêbnym elementem, dopinanym, lub zapinanym na zawiasach. Ale na sto procent wiarygodnie pomóc Ci pewnie mo¿e tylko mocno siedz±cy w temacie specjalista.

3/ Ja bym jednak stawia³ na nieco wygiêt±, jednosieczn± falcatê (nazwa iberyjska) w wersji greckiej zwan± kopis Orê¿ ten znany by³ te¿ Samnitom, Rzymianom i innym Italikom, a tak¿e Celtom. O ile mi wiadomo, secutor pos³ugiwa³ siê przewa¿nie gladiusem podobnym do legionowych.

4/ Tarcze gladiatorskie robione by³y zasadniczo tak samo, jak legionowe scutum. W okresie republiki owalna drewniana tarcza z piórem wzd³u¿nym (w ¶rodkowej czê¶ci rozszerzonym w umbo) obita skór±. W cesarstwie owalna, prostok±tna, okr±g³a - klejona z drewnianych klepek, umbo i okucia z br±zu lub ¿elaza. Przy czym same okucia stopniowo stawa³y siê coraz bardziej zdobne, np. umbo z przedstawieniem g³owy meduzy. Nie s³ysza³em o ¿adnym znalezisku w pe³ni metalowej tarczy (Mo¿e kto¶ co¶ wie – proszê o skorygowanie!).
Tarcza secutora by³a prostok±tna.

5/ Manica - jak zauwa¿y³ Wotawa, nie do koñca jasna kwestia, obie wersje uznawane. Gladiator móg³ te¿ os³aniaæ ramiê rêkawem obszytym metalowymi ³uskami.

Pozdrawiam ;)
Vids
Borg
Dzieki wielkie smile.gif
Ospreya juz sciagam:P
A i jeszcze jedno czy uzbrojenie danego typu gladiatora by³o sta³e, niezmienne, czy mo¿liwy jest jakis mieszaniec tzn np ma inna tarcze ni¿ ta typowa lub ma dodatkow± os³one goleni, choæ mieæ jej teoretycznie nie powinien?
Vidrobellinus
Najsampierw ;) czyli za republiki, gladiatorzy nosili nazwy narodowo¶ciowe (oczywi¶cie nie w takim pojêciu narodu, jak go rozumiemy dzisiaj). Samnita, Trak, Gal... - ich uzbrojenie by³o adekwatne do nacji, jak± reprezentowali.
Za cesarstwa sprawy siê nieco pokomplikowa³y i dzielono gladiatorów na dwie kategorie: lekko- i ciê¿kozbrojnych, a w ramach tych kategorii na klasy, w zale¿no¶ci od elementów uzbrojenia w³a¶nie. I tu zaczynaj± siê schody. Gladiator na rzymskiej mozaice nazwany „secutorem” na syryjskim fresku móg³ byæ opisany jako „Gall” a przedstawiony na mauretañskiej figurce z terakoty mo¿e nosiæ nazwê „provocator”. Opisywane w literaturze przedmiotu klasy gladiatorów oparte s± na porównanym materiale z Italii plus potwierdzone podobne przedstawienia z prowincji.
Drobne odstêpstwa w ramach jednej klasy mog³y siê zdarzyæ zawsze. Czyli np. secutor mia³ przewa¿nie jeden nagolennik (na lewej nodze), ale móg³ mieæ i dwa. Powinien mieæ du¿± prostok±tn± tarczê, ale owalna (podobna do tej auxiliares) te¿ by usz³a, natomiast na pewno nie pos³ugiwa³ siê ma³± okr±g³± tarcz± jak Trak. Móg³ walczyæ krótkim mieczem, ale móg³ i sztyletem, natomiast nie móg³ siê pos³ugiwaæ np. w³óczni±.

I ciekawe (mniej lub bardziej) linki:
Roman Gladiator Games
Arena
po polskiemu na historycy.pl

Pozdrawiam ;)
Vids
Konsul
Oto kilka rekonstrukcji wygl±du gladiatorów.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
ad. 6 )

znalazlem kilka trojzebow na mozaikach i nie tylko

http://www.vroma.org/images/mcmanus_images...s/retiarius.jpg
http://people.freenet.de/u-bahr/quadrens1.jpg .. z cmentarza z Ephesus

ciekawy artykulik na temat mozaiki z willi mieszkalnej z Wadi Lebda (Libia)

http://www.timesonline.co.uk/article/0,,3-...1651931,00.html

Pewnie tego wiecej w sieci jest, te mi wpadly mimochodem
zobaczcie jakie ladne figurynki ... gladiatorow
Maximus Aemilianus
By nie zak³adaæ nowego tematu, zapytam tutaj.

Czy mo¿e mi kto¶ z Was poleciæ jakiego¶ polskiego wytwórcê zajmuj±cego siê produkcj± he³mów u¿ywanych przez gladiatorów. Ci z którymi kontaktowa³em siê do tej pory, raczej nie chcieli siê podj±æ wyzwania, lub kazali sobie p³aciæ naprawdê dzikie kwoty.

Z góry dziêki za odpowiedzi.
Hej Maximus

Jaki he³m chcesz sobie zakupiæ i ile masz na to pieni±¿ków mniej wiêcej przeznaczonych ? Niedo¶cigniêtymi wytwórcami w Polsce w materii rekonstrukcji antycznego uzbrojenia s± :
- tzw. Rzymiarze z I³¿y oraz
- bracia Pustelakowie z Rzeszowa

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.