Witam!
Intryguje mnie pewien fakt dotycz±cy tych¿e lat zawartych w temacie. Czyta³em wiele pism dotycz±cych Boles³awa Chrobrego, lecz w ¿adnym z nim nie znalaz³em informacji, co siê dzia³o na przedziale lat 1022- 1025.
Wiadomo mi, ¿e w roku 1022 na³o¿ono na Polskê interdykt przez arcybiskupa Radzima Gaudentego oraz uda³o siê obroniæ Brze¶æ nad Bugiem przed wojskami Jaros³awa M±drego. Jaki¶ czas potem interdykt zostaje cofniêty. Jak zapewne wszyscy wiemy, w 1025 roku Boles³aw Chrobry zostaje koronowany i w tym samym roku umiera kilka miesiêcy pó¼niej. Czy milczenie ksi±g mo¿e dotyczyæ cofniêcia owego interdyktu? Mo¿e król okry³ siê jak±¶ chañb± b±d¼ dokona³ jakiej¶ zbrodni, po czym zakaza³ na ten temat spisywaæ owe wydarzenia? Co o tym s±dzicie? Mo¿e Wy co¶ na ten temat wiecie i chcieliby¶cie siê podzieliæ wiedz± na ten temat?
Pozdrawiam
Obawiam siê, ¿e jest to raczej luka w materia³ach ¼ród³owych...
Zechciej sprawdziæ zabytki pi¶miennicze dotycz±ce tego okresu
(a nie - znacznie pó¼niejsze) ; jest ich rozpaczliwie znikoma ilo¶æ...
Zreszt± sprawy interdyktu,koronacji itp., itd. równie¿ nie s±
opisane, a tylko wymienione - i to u kronikarza, który raczej
króla B. Chrobrego nie lubi³...
Witam!
Przez wiekszosc swego panowania Boleslaw okrywal sie hanba w zyciu prywatnym i dokonywal zbrodni w zyciu publicznym. Wiec to nie to raczej brak zrodel. Jak juz wskazal przedmowca. Nie mielismy wtedy wlasnego kronikarza i Bolko wspominany jest w zrodlach, niejako przy okazji.
Ludka Excalibur
Ho, ho, ho! Jaka emocjonalna wypowied¼! A jakich¿e to zbrodni dokonywa³, które nie by³y wówczas (i pó¼niej) ogólnie przyjêtymi sposobami sprawowania i umacniania w³adzy?
Milczenie ksi±g, o którym wspominasz to brak g³ównego ¼ród³a do poznania dziejów naszego Boles³awa - Thietmar zmar³ w roku 1018, w tym¿e roku zd±¿y³ spisaæ jeszcze relacje swoich - Henrykowych wojów, którzy wrócili z wyprawy na Kijów. Zatem milczenie tego g³ównego ¼ród³a to ju¿ lata 1018 - 1025. Gdyby Thietmar do¿y³ mieliby¶my taki czy inny, na pewno pe³niejszy obraz tych dni.
Ciekawe wnioski na temat tego okresu (1018-1025) , ³±cznie z analiz± przyczyny kl±twy Gaudentego i rol± Przec³awy w tym wszystkim daje Jerzy Strzelczyk w "Boles³awie Chrobrym".
Ciekawi mnie o jakich to haniebnych zachowaniach Boles³awa Wielkiego mo¿e byæ mowa ????? Jedynie sprawê z Przec³aw± mo¿naby ewentualnie uznaæ za takowe.
Musia³bym odswiezyæ swoj± pamiêæ
ale pamiêtam, ¿e jednym z powodów by³y kobiety
(ahh te baby
)
Pozdrawiam
CYTAT(Ludka)
Przez wiekszosc swego panowania Boleslaw okrywal sie hanba w zyciu prywatnym i dokonywal zbrodni w zyciu publicznym
O matko...jeste¶ mo¿e z LPR
?
Gdyby¿ takich w³adców by³o wiêcej w pó¼niejszych wiekach,teraz pó³ Europy mówi³oby po polsku
I bardzo proszê nie sikaæ na Panteon...
Pozdrawiam.
1) Podejrzewam, ¿e jednak nie LPR; ujêcie jest do¶æ typowe dla historiografii radzieckiej lat 50. i jej peerelowskich epigonów
2) A propos stosunków Chrobrego z babami; w niektórych opracowaniach pojawia siê sformu³owanie "gwa³t na Przec³awie". Przypominamy: gwa³ci ciura, w³adca bierze do ³o¿a.
3) przypominamy równie¿, ¿e Chrobry bywa³ tak¿e okre¶lany przydomkiem "Wielki".
Witam!
Sprawa Przeclawy to zycie prywatne,odeslanie dwu zon do domu krotki czas po slubie, wygnanie macochy, zycie publiczne np, spalenie kilku grodow co potwierdzaja dowody archeologiczne.
Mozna by jeszcze troche jeszcze powymieniac ale mi sie nie chce. Oczywiscie zgadzam sie, ze wiekszosc jego czynow sluzyla umocnieniu pozycji wldcy, poszerzeniu granic panstwa itp. Osobiscie mam sentyment do tego wladcy ale krysztalowa postacia to on nie byl i nie ma sensu go wybielac.
Ludka Excalibur
Spi¿u siê nie wybiela, on pokrywa siê patyn±...
Czy¿by "peerel" by³ obecnie "trendy" ?
Ostatnio czo³gi przeje¿d¿a³y ko³o mego domu 24 lata temu, ciemn± grudniow± noc±...ale zaraz, zaraz...one jak dot±d nie jecha³y z powrotem...
Przegryz³em sie przez wszelkie dostêpne (znane mi) ¼ród³a... Pomijaj±c hipotezy, dywagacje, konfabulacje and legendy ludowe
znajdujê po prostu lukê w materiale dowodowym
.
Miêdzy 1018 a 1025 r. (potem niestety tak¿e) nie mamy naocznego ¶wiadka - kronikarza...
Sz. P. J. Strzelczyk w"Boles³awie Chrobrym" opiera swoje wnioski na (prawdopodobnie) sobie tylko znanych ¼ród³ach,
które pozostaj± dla mnie niedostêpne. Wiêkszo¶æ badaczy tematu opiera siê na GALLU A.
.
To sympatyczne, ale mocno nie¶cis³e ¼róde³ko...
No niestety taka prawda...Gall Anonim tak nie dok³adnie opisuje wiêkszo¶æ rzeczy zawartych w swej kronice, ¿e niech go czosnek poch³onie
A tak na serio to daje zbyt du¿o rozmachu ma³o wa¿nym szczegó³om a rzeczom najwa¿niejszym nie poswiêca satysfakcjonuj±cej uwagi.
Pozdrawiam
Przewertowa³am ostatnio (bardzo pobie¿nie) Zakrzewskiego. Monografia co prawda z lat 20., ale w miarê dog³êbne, a ¼róde³ pisanych od tamtych lat nie przyby³o. Autor te¿ skar¿y siê na ich brak. Chyba po prostu trudno dopu¶ciæ nam do siebie my¶l, ¿e pierwsze zachowane polskie ¼ród³a s± o sto lat m³odsze, obce za¶... która z naszych kronik opisuje rok po roku dzieje w³adców o¶ciennych? Trzyletnia - a nawet trzydziestoletnia luka w dokumentacji to rzecz ca³kiem zrozumia³a. Nie chodzi tu o zmowê milczenia, a o nietrwa³o¶æ bardzo nielicznych pergaminów.
Szczerze - z odrobink± optymizmu : ca³a nadzieja w wykopkach (i w tym, ¿e Kto¶ wy³o¿y fundusze na archeologiê)
w naszym Piêknym Kraju...
Dok³adnie. W Polsce wiele prawdy "tkwi jeszcze w gruncie". U nas archeologia w porównaniu do innych krajów traktowana jest marginalnie...
Pozdrawiam
a tak wracaj±c do tego ciekawego tematu, to czy nie spotkali¶cie sie z zapiskiem ze pod 1022 rokiem w Polsce prze¶ladowano chrze¶cijan????gdzie¶ w necie mi ¶mignê³a taka wzmianka, co bior±c pod uwagê ,nieco pó¿niejsze wypadki z czasów "reakcji pogañskiej"móg³ byæ to przyczynek do braku ¿róde³ z tych lat
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.