Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój dla Giermka
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Selion
W co ubraæ giermka odtwarzaj±cego XV wiek. Lat 13 smile.gif
Borg
W +/- to samo co osobê doros³±
Wszystko zale¿y jak bogaty by³ pan tego giermka.
Ogólnie
gacie, koszula, nogawice, dublet, roba, jakas filcowa b±d¼ we³niana czapa, mo¿e byæ kaptur, buty, pasek
Wszystko na odpowiedni okres
XV wiek to za duzy rozstrza³ okre¶l np w 20 latach i terytorium sobie
A potem szukaj po tematach dotyczaæych danej czêsci ubioru
Pozdrawiam i powodzenia
Selion
Pierwsza po³owa XV wieku. Od 1410 wzwy¿. Szczerze mówi±c dziwnie by mi wygl±da³ taki giermek w mêskim houppelande. Pytam siê szczególnie o strój wierzchni.
Borg
hmm czemu dziwnie?
jesli nie za bardzo zbytkowe zadnych gronostajow itp to uwazam ze ok jesli twoj rycerz bedzie tez odpowednio wypas znaczy sie pelne plyty z trzewikami plytowymi itp koniem
zawsze zostaja Ci tzw zolnierskie roby
Danniels
Pamiêtaj, ¿e giermkiem nie zostawa³ byle dziad.
Najczê¶ciej byli to dobrze urodzeni ch³opcy, którzy byli oddawani do rycerza na naukê rzemios³a, wiêc nosili siê tak jak przysta³o na ich stan.
No i ostrzegam przed myleniem giermka i pacho³a. Za rozkazanie giermkowi wymiany parkietu pod koniem jego ojciec móg³ maniac.gif zajechaæ z kolegami chama, który wpad³by na co¶ takiego.

Pozdrawiam
Jacunio
Halldis(Naamah)
CYTAT
Szczerze mówi±c dziwnie by mi wygl±da³ taki giermek w mêskim houppelande

gorzej wyglada³by w kobiecym... cool.gif
a tak powa¿nie, to skoro jeste¶ pod "opiek±" jakiego¶ rycerza, to mo¿esz (nawet musisz) strojój dopasowaæ do jego stoju...
Jak ju¿ bêdziesz mia³ jakie¶ konkretne w±tpliwo¶ci to dopiero pytaj...
a mozê Ciebie interesuje tylko wersja "powiedzcie mi wszystko o ... i najlepiej podeslijcie ryciny"

pozdrawiam
Selion
O nie nie nie, rycin mi nie podsy³ajcie, mam ich absolutnie wystarczaj±co smile.gif
Rycerz pod którego bêdzie podlega³ giermek ma wk³adan± przez g³owê sukniê mêsk±, z "kajakowymi" rêkawami, czyli poszerzanymi od ³okcia w dó³, suknia d³ugo¶ci do pó³uda. Takie robe(?) z pierwszej po³owy XVw. Zaraz znajd± jak±¶ podobn± rycinkê to wrzucê w za³±czniku.
Problem w tym, ¿e dzieciaki jak to dzieciaki, d³ugie rêkawy bêd± dla nich mêcz±ce, dlatego pytam siê o jaki¶ podobny strój odpowiadaj±cy strojowi rycerza i jego wiekowi, ale z przeznaczeniem bardziej dla dzieci smile.gif
Halldis(Naamah)
A nie s±dzisz, ¿e na pocz±tek tak jak powiedzia³ Borg,
CYTAT
gacie, koszula, nogawice, dublet, roba, jakas filcowa b±d¼ we³niana czapa, mo¿e byæ kaptur, buty, pasek
Wszystko na odpowiedni okres
i to ci wystarczy w zupe³no¶ci, nawet póki co mo¿esz sobie odpu¶cic robe...
Selion
Nogawice odpadaj±. Wolê nogawicospodnie, bo przy zwyk³ych nogawicach, nawet doros³y facet ma problem z utrzymaniem czysto¶ci gaci (ciekawie to zabrzmia³o :D ), a co dopiero dzieci, które siadaj± wszêdzie.
Zreszt± pyta³am, nie w co ubraæ dziecko, tylko w co ubraæ giermka? Na pewno zachowa kolory w stroju takie jak jego rycerz, my¶la³am, ¿e mo¿e giermek ma jakie¶ ubranie, kóre jest w³a¶ciwe tylo dla giermków. Jakie¶ znaki szczególne czy co¶, je¶li jednak mo¿na go ubraæ w to co zwyk³± doros³± osobê to chyba sobie jako¶ poradzê smile.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Robe jest to nazwa stroju wierzchniego. Mo¿e byæ ró¿ne Robe. Mo¿e byæ wypasione z rozszerzanymi rêkawami, mo¿e byæ Robe wojskowe, a mo¿e byæ i Robe plebejskie. Przypominam - Robe to nie szata dworska. Robe to strój wierzchni, a dublet to strój spodni. W stroju spodnim mo¿e giermek pracowaæ, ale w stroju wierzchnim powinien chodziæ - bo to wstyd i dla giermka i dla rycerza jego, kiedy giermek nie ma stroju swojego. Giermek powinien mieæ strój wierzchni - najlepiej Robe we³nian± z lnian± podszewk± o kolorze którym mo¿na uzyskaæ poprzez naturalne farbowanie. I ca³a filozofia. icon_wink.gif

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

I jeszcze parê przyk³adów Robe wojskowo-mieszczañskiego. Wzór bêdzie siê nadawa³ dla giermka:
http://rzezniczek.lh.pl/jakub/pw01.jpg
http://rzezniczek.lh.pl/jakub/pw02.jpg
http://rzezniczek.lh.pl/jakub/pw05.jpg
itp... itd...

Pa icon_wink.gif
Borg
a co do gaci ja tam uwazam ze lepiej by wytral gacie i je wybrudzil niz duzo drozsze nogawice
i tu tez wchodzi w rachube okres odtwazany
po za tym brudne gacie sa klimatyczne biegunka jest bardzo historyczna
pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Co do spodni z saczkiem to w tym okresie ju¿ wystêpowa³y, chocia¿ swoj± popularno¶æ osi±gnê³y parê lat pó¼niej. Fakt, ¿e takowy rycerz móg³ w tym okresie takie posiadaæ. Móg³ te¿ posiadaæ takowe i giermek. Mo¿e byæ giermek pocz±tkuj±cy i giermek z wieloletnim sta¿em. Dla takiego pocz±tkuj±cego giermka da³bym nogawice na ten okres odtwarzania. icon_wink.gif

Pa
Danniels
A w kwestii praktyczno¶ci, to lepiej wed³ug mnie praæ gacie ni¿ zszywaæ codziennie rozerwane portki. A gwarantujê, ¿e ch³opak bardzo szybko zrobi z nich nogawice smile.gif

Pozdrawiam
Jacunio
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.