Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mundury radzieckie- szycie
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XX wieku
Ptack
czy kto¶ ma namier na zak³ad bêdacy w stanie uszyærenonstrukcjê munduru radzieckiego zo³nierza z II W¦?. Z p³aszczem w±³cznie
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Czesc! Zajrzyj na srone Trojmijskiej Grupy Rekonstrukcji Historycznej, oni robia Armie Czerwona z drugiej polowyy wojny moze dadza Ci namiary:
http://www.tgrh.org/

Szyj sobie ruski mundur, szyj, bedzie do kogo strzelac po 17 wrzesnia :D
Bryan
Papaj
Jest firma z Poznania która szyje b.dobre kopie mundurów http://www.hero-collection.com.pl/content/hist.htm NA ZDAROW! smile.gif
Snaewar
DOdam tylko, ¿e Hero Collection nie odpowiada na maile. Konieczny jest kontakt telefoniczny.
Wiele elementów z umundurowania dostaniesz na gie³dach staroci za bezcen praktycznie (g³ównie plecaki i he³my) i taniej ni¿ nowe repliki.
Ptack
Bryan, ja nie chce prostego krasnoarmijca, ja robie NKWD, wiêc raczej bêdê strzela³ w plery tchórzom, którzy nie chc± atakowaæ bagnetami stanowisk MG42

smile.gif
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
NKWD robia wlasnie Ci goscie z Trojmiasta, tzn. przede wszystkim je. Rob sie Ptaku na Ruska, rob, bedzie do kogo strzelac smile.gif
Ptack
Bry, ale ja robie Ruska ASG smile.gif Nie wiem, czy sie strzelasz, czy pierdzisz petardami smile.gif
Jan Gradoñ
Proponujê Ptacku, ¿eby¶ siê koniecznie wybra³ w przysz³ym roku do Moskwy uczciæ nowe/stare rosyjskie ¶wiêto. Bêdziesz bardzo pasowa³ i powinienne¶ siê tam dobrze czuæ w tym mundurze. anger.gif icon_sad.gif

Szukaj na allegro.. bêdzie kogo wieszaæ mad.gif
Ptack
uuuuuuuuu....a jak kolesie robi± Wermacht jest git, Janku, nie piernicz g³upot
Vislav
CYTAT(Ptack)
uuuuuuuuu....a jak kolesie robi± Wermacht jest git, Janku, nie piernicz g³upot
yes.gif

pozdrowienia

p.s. nasza historia jest tak popl±tana, ¿e wszelkie fobie nie maj± sensu
Jan Gradoñ
No jak dla mnie Wehrmacht jest o wiele bardziej git ni¿ NKWD, ale w ¿adne bym siê bawiæ nie chcia³... dla mnie koniec tematu bo nie chcê siê denerwowaæ. Je¶li by¶ robi³ zwyk³ego ¿o³nierza z Armii Czerwonej, to ja nie mam nic na przeciw, bo tego mot³ochu brakuje i trzeba do kogo¶ strzelaæ.. ale NKWD icon_sad.gif Co do wizyty w Moskwie, to mówi³em serio.. je¶li chcesz odtwarzaæ NKWD, to £ubiankê powiniene¶ Ptacku koniecznie odwiedziæ.

¯eby nie offtopicowaæ, tak jak napisa³em w poprzednim po¶cie, szukaj na Allegro, bo wiele orygina³ów mo¿na znale¼æ, albo w "hero"
Ptack
Ja z chêci± postrzelam do mi³ych i przyjazneych ¿o³nierzy Wermachtu, którym tak bardzo zale¿a³o na dobru Polaków. Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawê z tego, ¿e wolê Rosjan z powodów nie tylko politycznych, ale tak¿e ze wzglêdu na ekwipunek i ca³y klimat. NIe tyczy siêto tylko II W¦, ale tak¿e Uk³adu Warszawskiego. Nie otrzyma³em odpowiedzi, czy koledzy pierdz± petardami na "inscenizacjahc" czy strzelaj± siê kompozytem po lasach, bo mnie interesuje wy³±cznie to drugie

pozdr
Grenadier
Ptacku ASG to ¶wietna sprawa, uczy taktyki, cz³owiek rezygnuje z "bohaterskich" akcji i nie ma publiki icon_wink.gif
Ale nie wyobra¿am sobie po³±czenia inscenizacji z ASG. Pozdrawiam
Ptack
Ale nie ma to nic wspóplnego z inscenizacjami. Kolesie w mundurach niemieckich strzelaj± siêz kolesiami w mundurach nie koniecznie niemieckich i jest git. Na razie koncepcja raczkuje, ale bêdzie sz³± do przodu. Taki KLIMAT smile.gif

pozdr

bez polityki proszê
Snaewar
CYTAT(Jan Gradoñ)
...Je¶li by¶ robi³ zwyk³ego ¿o³nierza z Armii Czerwonej, to ja nie mam nic na przeciw, bo tego mot³ochu brakuje i trzeba do kogo¶ strzelaæ...

By³bym wdziêczny gdyby¶ uwa¿a³ na to co piszesz, bo takim stwierdzeniem obra¿asz nie tylko ROsjan, którzy walczyli w czasie II wojny ¶wiatowej, ale tak¿e Polaków, którzy razem z nimi przelewali krew.

Ptacku uda³o Ci siê gdzie¶ dostaæ walonki? Ja robiê mundur berlingowca, ale ten element jest praktycznie dla mnie nieosi±galny icon_sad.gif
wiedzmak
Czesc

Pomysl Ptacka bardzo mi sie podoba, nie wiem skad te glosy oburzenia. Zmiana mundurow na drugowojenne przy zgodnosci poszczegolnych elementow ekwipunku i broni moze wyjsc grom ASG tylko na plus. Nie proponuje wyposarzenia sie w sprzet wrzesniowy, bo Polacy pistoletow maszynowych nie mieli.

Tutaj macie starcie ASG AFAIR spod Gdanska:
http://img328.imageshack.us/img328/2908/26...260603913ko.jpg
Rabiega
Snaewar - walonki s± pono do zdobycia na targowiskach nad "¶cian± wschodni±", bez trudu tak¿e na Ukrainie i Bia³orusi. U naszych wschodnich s±siadów funkcjonuj± wci±¿ fabryki je wytwarzaj±ce.
Dla Rosjan, Ukraiñców itd. to wcale nie egzotyka, ale przedmiot codziennego u¿ytku.
Rabiega
CYTAT(wiedzmak)
bo Polacy pistoletow maszynowych nie mieli.

Mieli, mieli...chocia¿ w symbolicznej ilo¶ci.
P.m. wz.38 "Mors" by³ w wyposa¿eniu 3-go Samodzielnego Baonu Piechoty z Rembertowa, Kompanii Sztabowej 39 D.P., trafi³y tak¿e do Komisji Do¶wiadczalnej przy C.W.P. w Rembertowie i Wojskowego O¶rodka Spadochronowego w Bydgoszczy.
Grenadier
CYTAT
Ale nie ma to nic wspóplnego z inscenizacjami. Kolesie w mundurach niemieckich strzelaj± siêz kolesiami w mundurach nie koniecznie niemieckich i jest git. Na razie koncepcja raczkuje, ale bêdzie sz³± do przodu. Taki KLIMAT  

No i dobrze, sam po ma³u sklaniam siê do tego typu dzia³alno¶ci
Pozdrawiam
Papaj
Cze¶æ! Ciekawy zestaw mundurowy NKWD mo¿esz zobaczyæ na http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/ ¯yczê powodzenia w kopletowaniu! smile.gif
Pawe³
Witam
Mysle ¿e ³±czenie ASG z rekonstrukcja ma ogromna przysz³o¶æ.
Od d³u¿szego czasu uczestnicze w takich imprezach w okolicach Trójmiasta. Wiem ¿e podobne organizuja ch³opaki z Poznania
Do tej pory odbywa³y siê imprezy na front zachodni, teraz rozpoczeli¶my równolegle strzelanki umieszczone w realiach frontu wschodniego.
Sam powoli robie siê na rosjanina i nie widze w tym nic zdro¿nego
Zainteresowanych tematem zapraszam do:
http://www.drugawojnaswiatowa.prv.pl/
http://www.wmasg.pl/forum/index.php?sid=

Pozdrawiam
pvt. J.F. Ryan
Witam. Temat ten dotyczy umundurowania radzieckiego z okresu II Wojny ¦wiatowej, wiêc zapytam tutaj. Otó¿... Czy mo¿e kto¶ z Was wie, z jakiego materia³u wykonane by³y popularne sowieckie waciaki? Po znalezionych przeze mnie w internecie zdjêciach, trudno stwierdziæ. Prosi³ bym o odpowied¼. Z góry dziêkujê. Pozdrawiam.
Rabiega
Witka.
O ile siê nie mylê, by³y w dwóch wersjach : drelichowej i woj³okowej.
B.t.w. - Herosi wzbogacili sw± ofertê o ten element. W ten sposób mo¿na staæ sie w³a¶cicielem najdro¿szego waciaka w Eurazji smile.gif .
Pozdrawiam.
pvt. J.F. Ryan
Witaj Szanowny Rabiego! Niestety... Na waciaka od Hero Collection mnie nie staæ, dlatego wpad³em na pomys³, aby samemu, to znaczy za pomoc± znajomej krawcowej, skombinowaæ sobie takie wdzianko. S³ysza³em opiniê, ¿e ³atwiej by³o by uszyæ gimnastiorkê... To prawda, ale jak by na to nie patrzeæ, do odtwórstwa krasnoarmiejca muszê mieæ i gimnastiorkê i waciaka. A i ameba by siê przyda³a icon_mrgreen.gif . Co do materia³u z jakiego zrobiony jest waciak, to powiem, ¿e te¿ obstawia³em na drelich. A o tym drugim, to pierwsze s³yszê tongue.gif . Có¿ Drogi Rabiego. Dziêkujê na odpowied¼. Na Ciebie zawsze mo¿na liczyæ. icon_wink.gif Pozdrawiam.
pvt. J.F. Ryan
Witam.

Mam pytanie. Czy kto¶ z Was, szanowni frehowicze, wie, z jakiego materia³u robione by³y drugowojenne sowieckie kombinezony maskuj±ce, tzw. "ameby"? I czy mo¿na gdzie¶ taki ³aciaty materia³ w dzisiejszych czasach kupiæ? Z kumplami postanowili¶my odtwarzaæ oddzia³ zwiadowców Armii Czerwonej, a wiêc "amebka" bêdzie jak znalaz³. Kontaktowa³em siê tak¿e drog± e-mailow± z Trójmiejsk± Grup± Rekonstrukcji Historycznej. S³ysza³em i¿ szyli oni "ameby" dla siebie, wiêc postanowi³em zapytaæ, czy nie da³o by rady, aby za odpowiedni± op³at± uszyli dla nas (podobno maj± najlepsze, a najtañsze bodaj w Polsce). Teoretycznie istnieje taka mo¿liwo¶æ, ale fizycznie, tymczasowo nie. Tak wiêc chcia³bym uzyskaæ informacje na temat materia³u i ewentualnej jego ceny (ponoæ Trójmiejska Grupa Rekonstrukcji Historycznej p³aci za niego oko³o od 20 do 40 z³). Je¶li kto¶ z Was, frehowicze, wie co¶ na temat tkaniny na "ameby", proszê o odpowied¼. Postaram siê tak¿e ponownie skontaktowaæ z Trójmiejsk± Grup± Rekonstrukcji Historycznej.

Pozdrawiam.
Ptack
Jaki¶ czas temu na allegro by³y ameby, mo¿e na Kole da siêczasem co¶ wyhaczyæ
pvt. J.F. Ryan
Witam Ptack'u.

Dziêkujê za odpowied¼. Czekam tak¿e na odpowied¼ na moj± wiadomo¶c prywatn±, któr± przed chwil± do Ciebie wys³a³em. Owszem, widzia³em kiedy¶ "masko³aty" na Allegro. Tylko mia³y jeden mankament. Cenê... icon_neutral.gif

Przy okazji Szanowni frehowicze, chcia³bym zapytac, czy nie wiecie, z jakiego dok³adnie materia³u wykonane by³y sowieckie "gimnastiorki", wraz ze spodniami. Wydaje mi siê, ¿e jest to drelich, ale czy na pewno? Bêdê wdziêczny za odpowied¼. Pozdrawiam.
Rabiega
Gimnastiorka to sukno, ró¿nej jako¶ci dla szeregowego i oficera, ale zawsze sukno.
Spodnie sukienne lub we³niane.

K³aniam.
pvt. J.F. Ryan
Szanowny Rabiego. Dziêkujê Ci za szybk± i zadowalaj±c± odpowied¼. Jak zawsze, Rabiega solidna firma! icon_mrgreen.gif Pozdrawiam.
dexter_k
Moje pytanie tematycznie nie bardzo odbiega wiec nie bede zakladaæ nowego tematu.

Czy kto¶ wie gdzie w okolicach 3miasta mo¿na nabyæ sukno potrzebne do uszycia bluzy mundurowej polskiego ¿o³nierza w ZSRR?

kolorek jak na foto
Snaewar
Czołem!

Towarzysze, zastanawiam się nad kupnem tej gimnastiorki http://www.allegro.pl/item149106979_gimnastiorka.html , by odtwarzac szeregowca z okresu 41-43, czy warto? U mnie szycie niestety w grę nie wchodzi, a na swoj rozmiar (185/95) z demobilu nie dostane...

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Maciek
Rabiega
Towariszcz Snaewar !

To Herosi, mo¿e byæ problem z wierno¶ci± orygina³owi. Zw³aszcza materia³y maj± hmmm... swobodnie dobierane.

Priwiet !
Snaewar
Spasiba komisarzu Rabiego! Wasza postawa stanowi wzór dla ka¿dego komsomolca!

Powiedzcie mi jeno jaki zak³ad zatem wybraæ? Oprócz gimnastiorki tak¿e tie³ograjka i bryczesy by mnie interesowa³y, tylko sk±d je wzi±æ?

Z proletariackim pozdrowieniem
Wasilij Misza Sabatov

P.S. A¿ wstyd aby prawdziwy czerwonoarmista u imperialistów sprzêt zamawia³, ale có¿ robiæ?
Rabiega
Jaki tam ze mnie kommisar ...

¯eby¶ mia³ jasno¶æ - nie wiem, jakie s± mundury radzieckie z Hero, a nu¿ s± cudne ?
Wiem tylko (mia³em to w rêku), ¿e polskie kurtki wz.36 szyte s± z czego¶ co ma fakturê wypisz-wymaluj jak polar z Tesco.
Wehrmachtowskie feldbluzy te¿ (wg. opinii znajomego przebieraj±cego siê za Niemca) równie¿ materia³owo daleko ponoæ odbiegaj± od orygina³u.
Nasunê³a mi siê tylko jedna my¶l. Wzory i materia³y polskiej armii II R.P. by³y ¶ci¶le okre¶lone regulaminami, niemieckie sorty mundurowe, zw³aszcza gdzie¶ tak do 1942 r. - równie¿. Nie da siê jednak chyba tego powiedzieæ o mundurach krasnoarmiejskich, szytych rozmaicie i w ró¿nych warunkach. W±tpiê, by "trzyma³y" cos wiêcej ,poza ogólnym fasonem.
Mo¿e wiêc wpatrywanie siê w splot sukna gimnastiorki to stracony czas ?

Co do innych szyj±cych - na pewno doskona³e polskie mundury wychodza spod ig³y Lanciera, nie wiem tylko czy para siê te¿ ruskimi ?

Pozdrówko.
jagobab
takie moje spostrzerzenie, gimnastiorka nie pasuje na poczatkowy okres wojny. zostala wprowadzona po reformie mundurowej w '43.
pozdrawiam
Towarzysz Iwan
Parê korekt:

Primo, materia³:

Nie zgodzê siê, ¿e by³o to tylko sukno. Wrêcz przeciwnie! Sorty zimowe winny byæ wykonywane z sukna, owszem, ale w okresie letnim obowi±zywa³y "gimanstiorka i bryczesy letnie" - z drelichu bawe³nianego. Dziêki temu mundury by³y przewiewne i pozwala³y znosiæ spore temperatury bez wiêkszego problemu. Owszem, czêsto widuje siê sukno w okresie letnim, czy te¿ "miksty" - góra drelich, dó³ sukno - wynika³o to m.in. z prywatnych upodobañ kadry (mundury sukienne s± uwa¿ane za ³adniejsze), oraz z ba³aganu organizacyjnego w RKKA - m.in. obok spodni wz.35, wprowadzonych razem z gimnastiork±, czêsto i pod koniec lat 30-tych spotykano granatowe spodnie wz.28 (które powinny byæ regulaminowymi spodniami kawalerii), oficerowie mieli dodatkowo przeró¿ne dodatkowe ciuszki - spodnie polowe barwy khaki, codzienne granatowe, do tego oprócz gimnastiorek (dwóch) - frencz (którego wykonanie czêsto ró¿ni³o siê od okre¶lonego przez WTech), bia³± gimnastiorkê letni± (osobi¶cie widzia³em tak± skracan± u oficera kawalerii - ale Wtech podaj±, ¿e by³a ona ogólnowojskowa z pominiêciem wojsk zmot. i lotnictwa, które mia³y odpowiednio szare i granatowe gimnastiorki i inny krój frencza)... Ogólnie rzecz bior±c i skracaj±c, powszechnie u¿ywano letnich drelichowych i zimowych sukiennych

Secundo, rok wprowadzenia gimnastiorki:

W czasie DW¦ stosowano dwa rodzaje: wz.35, oraz wz.43. Wcze¶niejsze mundury okre¶lane s± mianem "rubaszka", a ja nie czujê siê kompetentnym do oceniania, czy mo¿na je podci±gn±æ pod ¶cierki - powiem tylko, ¿e u Szality wystêpuj± co najmniej dwie ró¿ne bluzy mundurowe zbli¿one do gimnastiorki, jedna podpisana jako rok 1924, druga - 1925-1926.

Tertio, mundury Hero (oraz Mundurów Historycznych)

Zasadniczo nie kupi³bym ani tego, ani tego. Cena mo¿e nie jest pora¿aj±ca, ale:

- za podobn±, b±d¼ mniejsz±, mo¿na zakupiæ powojenn± wz.43

- mundury p. Frankowskiego zrobione s± z czego¶, co po prostu ¶wieci sztuczno¶ci± i odpowiadam standardom Armii Radzieckiej z po³owy lat 80.

- Hero wypada lepiej, brak potnika w ko³nierzu i plastikowe guziki

Quattro, wykonanie

Jeden wzór gimnastiorki w ro¿nych fabrykach wygl±da³ zupe³nie inaczej. Wysoko¶æ ko³nierza, podszycie, kszta³t, wzmocnienia, kieszenie, zakoñczenie listwy - to wszystko lubi³o siê zmieniaæ. Co do materia³u - tu bym jednak obstawa³ przy czym¶ zbli¿onym do splotu oryginalnego jednak. A, do wz.43 na pewno istniej± pe³ne wykroje wykonawcze, do wz.35 mam tylko opisowe WTech

¯eby nie by³o, ¿e zmy¶lam - proponuje porównanie z www.rkka.ru, ew. z "Uniforma Krasnoj Armii 1918-1945" Antona Szality i in.

Pozdrawiam

B³a¿ej Nikiel-Wroczyñski

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.