Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: formy i tre¶ci do¶wiadczenia duchowego w ¶redniowieczu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Halldis(Naamah)
Witam!
Ostatnio przeczyta³am bardzo ciekaw± ksi±¿kê Andre Vauchez'a "Duchowo¶æ ¶redniowiecza" (któr± swoja droga gor±co polecam). Publikacja ta porusza ciekawe w±tki z ¿ycia duchowego ówczesnych ludzi z ró¿nych warstw spo³ecznych, ale niestety ma jeden bardzo irytuj±cy mankament, otó¿ autor podchodzi do zagadnienia wed³ug mnie zbyt powierzchownie. Rozbudza to ciekawo¶æ, ale niestety ciê¿ko jest znale¼æ inne publikacje, któe by mog³y j± zaspokoiæ. (A moze to ja za s³abo szukam?)
Zwracam sie wiêæ do was o pomoc w tej sprawie. Prosze osoby, które znaj± t± publikacjê odezwa³y siê, mo¿ê wiecie w czym znajdê rozserzenie tej tematyki; natomiast osoby, które nie znaj± jej zachêcam do przeczytania i równie¿ prosze o jakie¶ sugestue dotycz±ce w³a¶nie ksi±¿ek o ¿yciu duchowym, zakonach itd.z góry dziêki
pozdrawiam
Lecheor
Zdecydowanie za s³abo szuka³a¶... na stronach 157-162 jest bibliografia. Je¶li to Ciê nie zadowala, to proponujê siêgn±æ do Historii chrze¶cijañstwa pod redakcj± m.in. Vaucheza (po polsku ukaza³ siê IV i V tom, czyli lata 610-1054 i 1054-1274), tam wyczerpuj±ca bibliografia bêdzie po zakoñczeniu ka¿dego rozdzia³u.
Mo¿na zerkn±æ te¿ w C. H. Lawrence, Monastycyzm ¶redniowieczny, Warszawa 2005, ale nie jest to wyczerpuj±ce dzie³o.

Z polskich bibliotek na ten temat najwiêcej ma KUL, mo¿esz sprawdziæ ich katalog online (jak i innych bibliotek uniwersyteckich).

Czy zale¿y Ci na bibliografii dotycz±cej jakiej¶ szczegó³owej tematyki, czy tylko opracowaniach ogólnych?

Pozdrawiam
Halldis(Naamah)
Szczególnie chodzi mi ewolujê jako dokonywa³a siê przez ca³e ¶rtedniowiecze w³±¶nie w dziedzinie duchowego postrzegania ¶wiata... nie polecaj mi proszê ksi±zek filozoficznych a la Tatarkiewicz, bo wiêkszo¶æ znam ...;)
A bibiografie zd±zy³am zauwa¿yæ, czy jest sznasa dostaæ te ksi±zki w przek³adzie na polski?

pozdrawiam
Lecheor
Oczywi¶cie prze³o¿ono znikom± czê¶æ wymienionych przez Vaucheza pozycji (pomijam Manteuffla, którego nie trzeba by³o przek³adaæ). Przede wszystkim dostêpne s± ogólne prace Duby'ego, które raczej pozostawi± Ciê w podobnym poczuciu niedosytu. Co do reszty publikacji, to po prostu wpisuj w katalogi biblioteczne nazwisko autorów, a dowiesz siê co prze³o¿ono (poza wpisami "Le Goff" i" Gilson" nie bêdzie tego wiele) i co z pozycji oryginalnych jest dostêpne w Polsce.

Wymienione przez Ciebie zagadnienie jest niezmiernie szerokie, radzê zacz±æ od Le Goffa (o ile jeszcze nie znasz), którego sporo prze³o¿ono. Przede wszystkim siêgnij po Kulturê ¶redniowiecznej Europy i Narodziny czy¶ca, mo¿esz pomin±æ ksi±¿ki ostatnio opuplikowane przez wydawnictwo Czytelnik, s± to raczej popularyzatorskie dzie³ka, w których siê roi od b³êdów translatorskich (zw³aszcza w Apogeum chrze¶cijañstwa). Poza tym warto zapoznaæ siê z Guriewiczem (najwa¿niejsze dzie³a prze³o¿ono), spo¶ród polskich autorów z K³oczowskim i Swie¿awskim.
W planowanym, nowym pwn-owskim wydaniu podrêcznika Manteuffla ma byæ zamieszczona uaktualniona bibliografia, uwzglêdniaj±ca przek³ady i opracowania w jêzyku polskim, pewnie bêdzie przynajmniej jeden dzia³ na interesuj±cy Ciê temat.
Poza tym mo¿esz czytaæ same ¼ród³a, ich prze³o¿ono sporo (a poza tym orygina³y s± po ³acinie, wiêc te¿ nie stanowi± problemu).

Przepraszam za zbytni± ogólno¶æ wskazówek, ale raczej bym siê wyg³upi³ podaj±c bibliografiê opiewaj±c± na kilkaset pozycji. Je¶li okre¶lisz jeszcze bardziej szczegó³owo zakres Twoich zainteresowañ (np. monastycyzm, ruch kluniacki, millenaryzm albo devotio moderna), to mogê podaæ bardziej szczegó³owe opracowania.
No i lepiej nie czekaæ na przek³ady, tylko podszkoliæ siê w jêzykach icon_wink.gif

Pozdrawiam
Halldis(Naamah)
CYTAT
No i lepiej nie czekaæ na przek³ady, tylko podszkoliæ siê w jêzykach
Uwie¿, ¿e mam wystarczaj±co duzo pracy i z szkolenim siê w tych, którez znam w stopniu zadawalaj±cym...
Je¿eli chodzi to, czy temat podany przeze mnie jest zbyt szerki to zgadzam siê w 100%, ale o wile ³atwiej jest go zg³êbiaæ jak ma siê ju¿ jakies podstawy (nie chcia³bym sie przechwalaæ ale takowe mam) wie cma³a sugestia prosze nie pisz w taki sposób jak dotychczas... icon_wink.gif
A tak powa¿nie, to je¿eli chcia³by¶ wiedzieæ jakie dok³adnie zagadnienie mnie interesuje to jest to stosunek do smierci zrówno w ¶wietle wierzeñ politeistycznych jak i rodz±cego sie w ¶redniowiecznej Polsce chrze¶cijañstwa... Juz jaki¶ czas próbujê zg³êbic ten temat, ale niestety nie za bardzo mi wychodzi... dunno.gif
Sam Vauchez mnie tylko jeszcze bardziej rozochoci³ a nic nie wyja¶ni³ na tyle na ile bym tego chcia³a
Z googli równie¿ potrafiê korzystaæ... cool.gif
pozdrawiam
Lecheor
Proszê o wybaczenie, naprawdê nie mia³em zamiaru Ciê uraziæ.
Ostatnia wskazówka: Aries i szko³a Annales oraz prace Banaszkiewicza.

CYTAT
Z googli równie¿ potrafiê korzystaæ...

Sprawna dedukcja, potrafiê, ale w tym temacie by³o mi to zbêdne...

Jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam
Owen
Jo³
Lecheor poda³ ju¿ w zasadzie wszystko co potrzeba je¶li cz³owieka ta tematyka interesuje. Nie jest to mo¿e moja do koñca dzia³ka ale poleciæ mogê: Aries Philippe "Cz³owiek i ¶mieræ". Szko³a francuska, ale przez o bardzo dobrze siê czyta.
Pozdrawiam
Halldis(Naamah)
Dziêki panowe za pomoc...:P
Jak bêdê mia³± jeszcze jaie¶ w±tpliwo¶ci to nieomieszkam sie zapytaæ... smile.gif
Trochê czasu mi zajmie ta lektura wiêæ w±tpliwo¶ci pojawi± siê nie prêdko

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.