Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Warszawa] Runo owcze
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
wszebor
Szukam runa owczego w Warszawie i okolicach. Fajnie by by³o gdyby by³o to runo czesane smile.gif
Owka
A chcesz prz±¶æ, czy wypchaæ przeszywkê? Je¶li przeszywkê, to zdecydowanie potrzeba ci we³ny zgrzeblonej, a nie czesanej. A mo¿e zreszt± byæ nawet nie zgrzeblona, tylko - koniecznie - prana.
I z tego, co wiem, to na Mazowszu nie masz szans ani na jedn± ani drug±. W tej chwili w Polsce praktycznie nie przerabia siê surowej we³ny. Podobno dzia³a jeszcze przêdzalnia na Olczy, wiêc gdybys zb³adzi³ w okolice Tatr, mo¿esz sprawdziæ. Ale to wiadomo¶æ z trzeciej rêki, za któr± odpowiedzialno¶ci nie biorê.
Wiêc najlepiej kup sobie baliê i butelkê p³ynu do prania we³ny. A zgrêplowaæ mozna ca³kiem nie¼le zwyk³± szczotk± do w³osów. Albo lepiej dwiema.
W tej chwili we³nê w³a¶ciwie trzeba kupowaæ u ch³opa i samemu praæ. A Mazowsze pod tym wzglêdem jest w ogóle biedne, bo owiec tu siê prawie nie hoduje. Naprawdê najlepiej daæ zlecenie znajomemu wybieraj±cemu siê w góry. Je¶li chcesz szukac bli¿ej, to mo¿e spróbuj w ¯elaznej (o¶rodek hodowli zwierz±t SGGW, maj± tam równie¿ owce). I podobno na we³nê zupe³nie nie maj± zbytu, a owce hodowaæ statutowo musz±.
ROLNICZY ZAK£AD DO¦WIADCZALNY w ¯ELAZNEJ
96-116 Dêbowa Góra, woj. ³ódzkie
(046) 833 01 33
(046) 831 33 19
wszebor
¯adne tam przeszywki ;)
Chcia³em sobie filc poprodukowaæ, a podobno czesana jest najlepsza do tego celu.
W ka¿dym razie dziêkujê za info smile.gif
Chyba bêdê po prostu musia³ spêdziæ kilka szczotkogodzin nad t± we³n±.
Ma³go¶
CYTAT(wszebor @ 11:01 06.09.2005) *
¯adne tam przeszywki ;)
Chcia³em sobie filc poprodukowaæ, a podobno czesana jest najlepsza do tego celu.
W ka¿dym razie dziêkujê za info smile.gif
Chyba bêdê po prostu musia³ spêdziæ kilka szczotkogodzin nad t± we³n±.

a czym siê rózni czesane od zgrêplowanego?? Mam trochê surowej we³ny z owcy wrzosówki (taka prymitywna ¶redniowieczna rasa). Bêdê siê zbiera³a do jej sprzedania, bo nie wyrabiam siê z przêdzeniem, a nadchodzi pora jesiennego strzy¿enia. I chcia³abym wiedzieæ w jakiej formie j± sprzedaæ. Póki co jest po praniu, gotowa do gremplowania (z tego co siê domy¶lam) i do przêdzenia... (jestem ze ¦l±ska a nie z Mazowsza, wiec pytam informacyjnie)
Owka
CYTAT(Ma³go¶ @ 20:29 05.10.2006) *
a czym siê rózni czesane od zgrêplowanego?? Mam trochê surowej we³ny z owcy wrzosówki (taka prymitywna ¶redniowieczna rasa). Bêdê siê zbiera³a do jej sprzedania, bo nie wyrabiam siê z przêdzeniem, a nadchodzi pora jesiennego strzy¿enia. I chcia³abym wiedzieæ w jakiej formie j± sprzedaæ. Póki co jest po praniu, gotowa do gremplowania (z tego co siê domy¶lam) i do przêdzenia... (jestem ze ¦l±ska a nie z Mazowsza, wiec pytam informacyjnie)

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=7352
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4575&st=40

"póki co jest po praniu" - no to póki co, pope³ni³a¶ pierwszy b³±d.
Czy chcemy siê trzymaæ ¼róde³ etnograficznych, czy ¶redniowiecznych, we³nê z owiec typu takiego, jak wrzosówka, przerabiano "w t³uszczu". Zreszt± z owiec typu szlachetnego te¿, tylko tu proces by³ bardziej skomplikowany - najpierw odt³uszczanie, potem sztuczne nat³uszczanie do przêdzenia i tkania, potem znowu odtluszczanie.
[i tu mówie sobie "stop", bo dzia³ nie po temu]
Przemko zwany Zychem
A do czego nada sie takie cos:
http://www.allegro.pl/item209121130_runo_o...czapek_itd.html
Da rade tym nogawice wypchac (po wyeliminowaniu paskow skory).
Owka
Da radê w 100%, do tego celu runo ze ¶cinków skór jest nawet lepsze, ni¿ "¿ywa we³na" (czytaj: zestrzy¿ona za ¿ycia owcy), bo nie musisz ju¿ sie mêczyæ, ¿eby odt³u¶ciæ (i odsmrodziæ ;) .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.