...aiñsk±. Moze znacie jaki¶ sklep internetowy, najlepiej ichni (ukrainski lub rosyjski) w którym mo¿na nabyæ ww. koszulê. Chodzi mi o zwykl± bia³±, wyszywan± na mankietach i pod szyja.
Z góry dziêki
Najlepiej i najtaniej uszyæ. Wykombinowaæ wzory haftów, bo owszem - mo¿na takie koszule kupic, ale s± bardzo drogie. Ja na targu we Lwowie widzia³am takie po 150 - 200 z³ ( w przeliczeniu)
Hmm ... Mam rubaszkê na osobê ok 175 cm, ale nie jest wyszywana tylko ze stójk± i koralikami. Nabyta we Lwowie i wcale nie tak drogo
a ja kupilem w Odessie za ok 80 PLNow
U mnie, pod W³odaw±, jedna starsza pani robi takie oto koszule te wzorki sa robione na krosnach, a tu foty koszul,
ktore sa wytwarzane terez na krosnach
O takie
Ostatnio na takim Jarmarku Holeñskim by³y starsze panie i sprzedawa³y koszule jeszcze z przed II wojny
"O takie, juz poprawilem link" Tylko ze te by³y strasznie ma³e
Pepson a za ile ta pani je robi?
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
U mnie, pod W³odaw±, jedna starsza pani robi takie oto koszule te wzorki sa robione na krosnach
Hihi .. Pani Bajowa jest znana w calej Polsce
Stanislawa Baj, mieszkanka Do³hobrodów (niedaleko W³odawy). Ledwo chodzi ale jescze tka. By³em u niej z wizyt± ostatnio. Krajki do tych koszul s± robione na poziomych krosnach.
Sam mam tak± koszulê, zap³aci³em za ni± 120 z³
pozdrawiam
watcher
Wlasnie, wlasnie to ona robi jeszcze wersje damskie, ale nie mam na focie. Ponoc jeje córka tez dziarga i jeszcze jakas kobiecina
Pikne to to jest, nie ma co gadaæ, ale ja chcê wk³adan± przez g³owê, a one zdaje sie s± rozpinane.
ALe znalaz³em co¶ takiego -
http://www.soroczka.pl
Rubacha - ludowy strój wschodni. Ludowy, czyli na pewno przynajmniej dziewiêtnastowieczny, ale czy s± ¼ród³a ¿e takie w³a¶nie wykroje (tzn plisy, rêkawy wszyte sko¶nie)oraz hafty by³y wykonywane ju¿ w ¶redniowieczu? Z tego co wiem na Rusi popularne by³y wszelkiego rodzaju plecionki?
CYTAT(Watcher @ 20:42 16.09.2005)
CYTAT
U mnie, pod W³odaw±, jedna starsza pani robi takie oto koszule te wzorki sa robione na krosnach
Hihi .. Pani Bajowa jest znana w calej Polsce
Stanislawa Baj, mieszkanka Do³hobrodów (niedaleko W³odawy). Ledwo chodzi ale jescze tka. By³em u niej z wizyt± ostatnio. Krajki do tych koszul s± robione na poziomych krosnach.
Sam mam tak± koszulê, zap³aci³em za ni± 120 z³
pozdrawiam
watcher
Przepraszam,jesli bylaby mozliwosc bardzo bede wdzieczna o kontakt do tej pani,ktora wykonuje te koszule.Pozdrawiam
Szanowni Panstwo
Soroczki ukrainskie sa rozne! Wogole kazdy okreg ma swoj wzor oraz technike wykonania haftu, oprucz tego sa wzory meskie i damskie (i lepiej ich nie mylic
). Koszule maja rozny kroj nie tylko w roznych czesciach Ukrainy, a celowo - do roboty, do swieta, na smierc i inne. Takze nie jest to takie latwe. Ale piekne!
Pozdrawiam Irena. Kijow
Irena - a mog³aby¶ przybli¿yæ te szczegó³y np za pomoc± zdjêæ, ikonografii. mnie interesuje taka Ukraina Zachodnia.
ja kupi³em swoje rubaszki od Ukrainki w Kazimierzu nad Wis³± - drogo, to fakt, ró¿ne wzory, ró¿ne wykonanie, ró¿ne materia³y.
pozdrawiam
Na temat haftowanych koszul w Ukrainie wydano duzo ksiazek i monografii. Poszukam w wesii elektronicznej, ale zelezy czy koszula ma byc na jakis period historyczny czy po prostu ozdobna. Istnieje nawet kilka muzeum koszul haftowanych i nawet haft krzyzykowy na maszynach - wyglada jak reczny. Ale ja uwielbiam reczna robote.
Tutaj zebrano dosc duzo ksiazek o typach soroczek ukrainskich.
http://torrents.net.ua/forum/viewtopic.php?p=2183878
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.