Poszukuje materia³ów dot. he³mów tzw. Italo- normañskich, czyli najczê¶ciej Normanów (lub czapek frygijskich) z kanelur±, z nosalem lub dodan± os³on± twarzy (1180+) Najbardziej interesuj± mnie takie, jak dodany w za³±czniku- zdjêcie rze¼by z ko¶cio³a Notre- Dame- du- Port w Clermond- Ferrand. Równie¿ ucieszy³by mnie skan ksi±¿ki D. Nicolle'a "Arms and armour of the crusading era 1050- 1350"
Znalaz³em pare rysuneczków w Ospreyach. Potem poszukam jaki¶ orginalnych przedstawieñ
http://www.stratcommandcenter.com/forums/i...pe=post&id=1050 to co znalaz³em.Nawet fajnie wygl±da takie co¶ .
you wam
Witam
Sk³adam na wasze barki i karki pytanie
He³m popularnie zwany frigijka mo¿e posiadaæ maske lub inna os³one twarzy poza nosalem w okresie 1066 - 1100 obszar ziemia ¶wiêta . O maske chodzi w przenosni raczej o co¶ na wzor
- kaptura kolczego z os³ona twarzy
- maski donitowanej do he³mu (w to smia³o w±tpie na ten okres)
- kaptura zintegrowanego z he³mem posiadaj±cego os³one twarzy
Prosi³ bym o wszelkie informacje , ikonografie lub te¿ opinie .
S³awa i chwa³a !
Witam
Ja walcze w takim oto he³miku, który wyszed³ spod rêki Thorkila:
http://img90.imageshack.us/img90/2573/3aal5.jpgDatowany jak powy¿ej by³o pisane 1180+
Je¶li chodzi o opinie na temat jego skuteczno¶ci to ja jestem w pe³ni zadowolony, ale o jednym nale¿y pamiêtaæ, a mnianowicie o tym ¿eby mieæ dobrze spasowany z he³mem kaptur kolczy bo w przeciwnym razie oberwanie w maske koñczy sie rozwalonym nosem(znam z do¶wiadczenia
)
Pozdro
Witam
Czyli dobrze my¶la³em ; ) . Na pierwsza wyprawê zostaje mi tylko norman albo frygijka ; P ale có¿ trudno ...
Witam, mam pytanie w po³owie dotycz±ce tematu, a mianowicie, czy kto¶ jest w posiadaniu opisu do tej ilustracji przedstawiaj±cej jak mniemam Italo-normanów? Na zagranicznym forum, z którego mam tego Osprey'a nie by³o ¿adnych opisów. Z góry dziêkujê
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
A czemu niektóre he³my by³y takie skrzywione, jak zamieszczacie na rysunkach. Chodzi mi o to, dlaczego i po co jedne czubki he³mów by³y takie pochylone, a w innych normalne?
Ja widze 3 mo¿liwo¶ci:
-inwencja twórcza p³atnerzy
-walory bojowe: ciêcia ³atwiej ze¶lizguj± sie po he³mie
-wzglêdy wynikaj±ce z wytwarzaniu z jednego kawa³ka blachy
Je¶li ani jedna nie jest poprawna to bardzo przepraszam, ale p³atnerstwem sie nie zajmujê ;) raczej szyciem namiotów, hehe
Pozdrawiam
Witam : )
He³m ten z jednej strony ¶ciêty z drugiej normalny by³ nawi±zaniem do popularnego nakrycia g³owy czapki frygijskiej : ) tu trzeba by siê zag³êbiæ gdzie zosta³ wymy¶lony bo je¿eli przyjmiemy i¿ miejsce jego wytworzenia jest Sycylia na której by³y ogromne wp³ywy arabskie , to sprawa staje siê ja¶niejsza . Bior±c pod uwagê i¿ he³my nie by³y ani niczym tanim ani niczym ³atwym do zrobienia mog³o to mieæ na celu pokazanie kunsztu fachowca który go stworzy³ , wiemy przecie¿ ze marketing to nic nowego . Sycylii by³a kiedy¶ kolonia fenicka a te czapy o ile mnie pamiêæ nie myli lub podobne (je¿eli grzeszê b³êdem to przez niewiedze) nosili w³a¶nie Fenicjanie . A jak wiadomo Normanowie sycylijscy pod wodz± Rogera lubi nowinki techniczne i jak to wszyscy panowie feudalni lubi pokazywaæ sw± wy¿szo¶æ przez cokolwiek lepszy koñ , he³m itp . Wiêc wed³ug mnie sprawa mog³a kszta³towaæ siê w³a¶nie przez umiejêtny marketing p³atnerzy .
Dziêkuje czekam na wykrycie mych b³êdów , je¿eli jakie¶ siê wkrad³y
Pozdrawiam Godfryd
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.