Witam wszystkich frehowiczow !!
Noszê siê z zamiarem zakupu ³uku angielskiego, w zwi±zku z tym zwracam siê z pro¶b± o doradzenie w doborze producenta z moich okolic - mieszkam pod P³ockiem. Znalaz³em niedawno jednego producenta (w sumie to drugiego - ale Kaniego mi odradzono zdecydowanie) z Torunia - Darek Mukietyszyn - zna kto¶ tego producenta ??
Drugie pytanie: odno¶nie d³ugo¶ci i si³y naci±gu - mam 183cm wzrostu - jaka d³ugo¶æ ³uku by³aby najlepsza ? Strzela³em ju¿ troche z ³uków o sile 21-25kg - my¶lê, ¿e taki do nauki by³by najodpowiedniejszy, co tym s±dzicie ?
Pozdrawiam
MagE
Witam.
Go¶æ nazywa siê Darek Mykietyszyn , bierzemy od niego strza³ki , przyzwoicie lataj± ,nie s± drogie. Nie s± super historyczne ani nie posiadaj± ¿adnych ulepszeñ wizualnych ( kolorowe piórka itp ) . Jak dla mnie strzela siê dobrze. Jedyn± uwag± jak± mogê mieæ to jest fakt i¿ czasami groty zostaj± w tarczy ( tzn w drewnie ) , jednak ten defekt ma byæ poprawiony w tej partii. Je¶li chcesz strza³y to daj znaæ, mamy upusty. Jadê w sobotê po strza³y jak co¶ to na priv dawaj wiadomo¶æ.
------
Moim zdaniem ³uk o naci±gu 19 kg wystarczy , nie ma co przesadzaæ z 21-25 . Te¿ mam 183 cm wzrostu i strzelam z Bisokowej 19tki ( mo¿e i mrok ale có¿ ). Rêka nie mêczy siê tak bardzo po Xdziesi±tym strzale.
Pozdrawiam
P.S Znamy siê ??
Hej, nie wiem czy sie znamy ? Z czego to wnioskujesz ?? Mieszkam w Gostyninie... k/P³ocka
Poza tym, jesli chodzi o strzaly to na razie dziekuje, musze najpierw miec z czego strzelac...
Co do Bisoka - to chyba od jakiegos czasu nie dziala jego stronka
Mowisz 19-tka, hmmm... rozwaze to, chociaz do slabeuszy nie zaliczam sie raczej
Nadal prosze o kontakt do jakiegos dobrego lucznika-rzemieslnika z moich okoli !!
Pozdrawiam
Witam!!!
Jest takia organizacja, firma, która nazywa siê Poczta Polska i ona prze¶le Ci ³uk, za op³at± z innego krañca naszego kraju.
£uków od Mykietyszyna nie polecam, lepiej na pocz±tek wzi±æ sobie Bisoka...
A jaki ³uk chcesz sobie kupiæ w ogóle? Drewniany? Laminat?
Pozdrawiam
Mysle, ze na poczatek lepszy bedzie drewniany - co o tym myslisz ?? Poza tym wyglada bardziej historycznie. A jakie sa zalety laminatu ??
jak chcesz na powarznie bawiæ siê w odtwórstwo to najlepszy bêdzie drewniany strugany z jednego kawa³ka tyle ¿e o taki ³uk trzeba dbaæ
laminaty s± o tyle lepsze ¿e s± tanie i w zasadzie nie trzeba specjalnie o nie dbaæ i jak masz zamiar sobie tylko postrzelaæ to taki bêdzie lepszy chyba.
Pozdrawiam
Witam!!!
Laminat:
+przede wszystkim wymaga mniej opieki,
+nie traci parametrów podczas strzelania,
+nieodkszta³ca siê,
-zero historyczno¶ci.
Drewno:
+historyczny,
+¶wietne uczucie gdy pracuje ca³y ³uk(longbow)
+wygl±d
-bardzo czu³y na wszeliki wp³ywy atmosfery,
-wymaga ci±g³ej opieki i konserwacji, aby utrzymaæ jego parametry
-szybko sie mêczy i powoli "rozgrzewa"
£uk drewniany to od Popka, Jankowskiego b±d¼ Wybranowskiego, od Mykietyszyna nie polecam (od niego tylko strza³y i wyroby ze skóry...)
Zabawki od 3 pierwszych Panów to wydatek rzêdu 500 do góry "z³otówków".
Je¶li zaczynasz od drewna(chwa³a Ci!) musisz o nie bardzoooo dbaæ...
POzdrawiam
Zdecyduje sie raczej na drewno - w zwiazku z tym mam zapytanie o kontakty do w/w panów.
Do Popka juz mam, a pozostali ?? Jakies tel, albo www ???
Dzieki za opis ³uków
Witam!!!
Pan Wybranowski
http://www.wybranowski.republika.pl/
Pan Jankowski jangrot@hot.pl
Pozdrawiam
Jakby¶ jednak chcia³ Darka Mykietyszyna, to namiary podajê:
Dariusz B. Mykietyszyn:
ul.Podmurna 33/3
87-100 TORUN
0-504-941-533
lukidbm@wp.pl
http://www.mykietyszyn.ceron.pl
http://www.eamarrows.com/
Parê bractw u¿ywa jego ³uków i chwali sobie, s± i przeciwnicy, bo ³uki nie s± do koñca historyczne (kompozyt -oklejone skór±). Ponoæ s³abe / s³abn±ce z czasem - tego nie zauwa¿y³em. Ja akurat kupi³em dla syna i nie narzekam (zreszt± mia³ byæ s³aby). Plus: cena o po³owê ni¿sza.
Pozdrawiam i powodzenia!
Ostatnio kupi³em 6 strza³ od P.Mykietyszyna po 10z³. Po pierwszym strzelaniu strza³y poma³a³y mi sie przy grocie. Zbytnio nie polecam tego producenta.
Witam!!!!!!!
Widaæ nie masz szczê¶cia lub nie strzelasz do slomaniki... Jako¶ nie bardzo ci wierze bo tymi samymi strza³ami strzelam ju¿ ok. 2 lat !!!!! Strza³y mykietyszyna s± bardzo dobre i tanie. £uki trochê gorsze... ale drewniane równie dobre jak u innych.
Strzela³em do tarczy z p³yty pa¼dzie¿owej. Mój kolega ma ten sam problem jak ja.
"Strzela³em do tarczy z p³yty pa¼dzie¿owej"
Nie po³ama³e¶ czasem tych strza³ dopiero przy ich wyci±ganiu z tarczy ?
Strzela³em kiedy¶ strza³ami Darka Mykietyszyna do takiej tarczy i zdarzy³o mi siê kilka sztuk z³amaæ ale dopiero kiedy wyci±ga³em je z tarczy. Chcia³em sobie u³atwiæ zadanie i próbowa³em je rozko³ysaæ na boki albo "wykrêcaæ". Zdecydowanie nie by³a to wina strza³ ale mój b³±d. P³yta pa¼dzierzowa jest dosyæ twarda i próby wyci±gniêcia strza³y w ten sposób mog± siê skoñczyæ jej z³amaniem. Strzelaj±c do innych tarcz ( z p³yty pli¶niowej, styropianu, kartonu) nie z³ama³em ¿adnej strza³y o ile trafia³em w tarcze ... a nie np w mur który by³a za ni±
Sorry pomylilem sie (zestresowany jestem) do plyty pil¶niowej. Przepraszam wszystkich jeszcze raz.
No to nic dziwnego... prawie jak do drzewa...
polecam jednak kaniego lub darka z Torunia. bo je¿eli ³uk ma byc na pocz±tkowe strzelania to mercedesa sie nie kupuje tylko co¶ w cenie umiarkowanej . A ³uk drewniany to naprawdê wy¿sza szko³a jazdy .bezwzglêdu na wybór POWODZENIA ¿yczê
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.