poszukuje wszekich informacji na temat POLSKI STRÓJ KOBIECY zw³aszcza z okresu po³owy XVIIw.
Czy w tym okresie ukszta³towa³ siê strój typowo polski?
Zaj¿yj do Gutkowskiej lub Bartkiewicz, a jak nie masz dostepu, to male streszczenie jest tutaj:
http://156.17.3.106/wks/viewart.php?where_.../wks/stroje.php
Czy typowo polski znaczy bogato- czy biednoszlachecki??
Szlachecki.
Nie wiem czy dobrze my¶lê.
Miêdzy bogat± a biedn± szlacht±, to ró¿nica w jako¶ci materia³ów.
Strój kobiecy typowo polski.
Mam na my¶li taki strój, jak np kontusz w XVIIIw. noszony przez mê¿czyzn.
Micha³ Jerzy Wo³odyjowski
Czy dysponuje kto¶ mo¿e wykrojami takich kobiecych wersji "¿upaników"? Odpowiednik mêskiego stroju ale kobiecy.
Powiem szczerze. To jest kaplica. Materia³y ikonograficzne s±, ale tylko w odniesieniu do kobiet z wy¿szych sfer, dworów etc. Te zas przejmowa³y w ca³o¶ci mode zachodni±. Jesli chodzi o ubiory kobiet w sferach ni¿szych, to wiadomo ze istnia³y damskie odpowiedniki ¿upanów, by³y chyba te¿ delie, tylko ze nie uda³o mi sie nigdzie trafiæ na ¿adne ilustracje. Moge dodac, ¿e po¶miertne inwentarze maj±tkowe czêsto wymieniaj± ¿upany tudziez inne rzeczy bez rozró¿nienia na to czy rzecz jest damska czy mêska. Damskie kontusiki mpojawiaja sie chyba na równi z mêskimi - w II po³. wieku.
Micha³ Jerzy Wo³odyjowski
W takim razie jak uszyæ kobiecy ¿upan? Zrobiæ wstawki tam gdzie trzeba czy jak? Jak siê do tego zabraæ. Jak przerobiæ wykroje?
Ja sobie da³am spokój i zdecydowa³am obszyæ siê po zachodniemu. Owszem - zastanawia³am siê jak takie ¿upany mog³y wygl±daæ, ale to by³y domys³y, na domys³ach za¶ opieraæ siê jest niebezpiecznie...Bo wyjdzie fantasy
Moze kiedy¶ spotkam sie z jak±¶ stosowna rycin±, nigdy nie mów nigdy. Na razie jednak sprawa ta jest dla mnie zakoñczona.
Witam wszystskich.
Link ten oczywi¶cie ju¿ nie dzila.
Czy jest cos do ogl±dania typowo-polskiego stroju kobecego? Nie bogatej kobiety z miasta, moze ¿ony w³a¶ciciela sklepu.. nie szlachty ale nie ubogej m³odej kobiety..
Witam!
Jak by kto¶ chcia³ siê obszyæ na II po³. XVIII w. to s³u¿ê pomoc± - jest bardzo prosty sposób na zestawik damski ale mieszczañski (nawet bez ¿adnych blaszano-fiszbinowych konstrukcji pod spódnic±).
Bardzo chêtnie poczytam opini bardziej do¶wiadczonych w temacie.
Oj .... Wybacz , ale ten strój to jest jedynie impresja na temat. Po pierwsze .... có¿ to za materia³ ? O ile ja wiem, to taki deseñ w ogóle nie wchodzi w grê . Po wtóre ... a ma ta Pani chocia¿ jedn± halkê pod spodem ? Wie Pan co to jest kszta³cik ? Bo powinna mieæ to w³a¶nie owa niewiasta na sobie a nie nieusztywniany albo bardzo ma³o ... "gorset " jak to dzisiaj zowi± . Historycznym strojem ja bym tego nie nazwa³a ...
Co za¶ siê tyczy ¿upanu kobiecego to tak jak Agata nigdy siê nie spotka³am z rysunkiem choæby . Istniej± opisy takich w spisach maj±tkowych mieszczan krakowskich ale nie ma wzmianki a jakimkolwiek sposobie przerabiania wykroju by przysposobiæ go do kobiecej figury. Mieszczki nosi³y siê na modlê "polsko-zachodni± "czyli ³±czy³y ró¿ne elementy strojów.
Popieram Kayê to jest zdecydowanie impresja. Poza tym - porz±dna niewiasta przenigdy nie wysz³a do ludzi w spódnicy i gorsecie, który de facto w tamtych czasach by³ mocno rozbudowanym stanikiem, bo opieraj±c siê na ¿ebrach przede wszystkim bardzo mocno podnosi³ piersi. Gorset to rodzaj bielizny, na któr± dopiero zak³adano w³a¶ciwy strój. Nasza moda ¶lubna opieraj±c siê na dziewiêtnastowiecznym wzornictwie gorsetowym wykreowa³a potworka gorsetowo-kszta³towego (wzglêdnie mo¿na tu wstawiæ inn± konstrukcjê) i to sprawi³o, ¿e dziewczêta spragnione wygody biegaj± niemal¿e nagie na imprezach. Tak, prawie nagie, prawie, jakby mia³y na sobie tylko stanik i majtki, bowiem w XVII piêkny cz³owiek to zachwycaj±co, kompletnie i cnotliwie odziany cz³owiek. Jak kto¶ chce siê obszywaæ po mieszczañsku, to niech na¶laduje Anglików - oni w BBC maj± ¶wira na punkcie poprawno¶ci i ich rekonstrukcje s± rewelacyjne. Gorsety mo¿na z ka¿dej strony obejrzeæ w "Stage Beauty" - chocia¿by. Nie bez kozery kobiety w samych spódnicach i gorsetach s± portretowane w pomieszczeniach.
A tak przy okazji - w moim mie¶cie rodzinnym jest taki piêkny nagrobek z 1613 roku z kobiec± postaci± naturalnych rozmiarów. Poza tym trafi³am na rycinê, na której ¶p. dama jest jeszcze w¶ród ¿ywych razem z nader liczn± rodzin± - istna kopalnia wzornictwa. Wkrótce wrzucê zdjêcia rekonstrukcji (tak do koñca wrze¶nia) bo dopiero zabieram siê za halkê. Suknia codzienna polska w ka¿dym razie ju¿ jest.
A w³a¶nie - czy na pewno pod sukniê codzienn± trzeba koniecznie zak³adaæ gorset (okres hiszpañski w modzie polskiej)?
CYTAT(Ba¶ka z Koziegorynku @ 17:33 02.09.2011)
A tak przy okazji - w moim mie¶cie rodzinnym jest taki piêkny nagrobek z 1613 roku z kobiec± postaci± naturalnych rozmiarów. Poza tym trafi³am na rycinê, na której ¶p. dama jest jeszcze w¶ród ¿ywych razem z nader liczn± rodzin± - istna kopalnia wzornictwa. Wkrótce wrzucê zdjêcia rekonstrukcji (tak do koñca wrze¶nia) bo dopiero zabieram siê za halkê.
A na zdjêcia orygina³u, czyli rzeczonej damy, te¿ mo¿emy liczyæ?:)
Zdjêcia jak najbardziej bêd±
, tylko chcê wykoñczyæ ca³o¶æ. Inna sprawa, ¿e ciê¿ko J± sfotografowaæ w ca³o¶ci, bo p³yta jest pochylona pod k±tem czterdziestu piêciu stopni, jest d³uga na dobre dwa metry a ¶wiat³o tak ³adnie odbija siê na powierzchni czerwonego marmuru, ale zrobi³am Jej ca³± sesjê i za jaki¶ czas j± wrzucê razem z rekonstrukcj± sukni.
I jeszcze - Jacob Jordaens (1593 - 1678) jest autorem obrazu "Chrystus w domu Marii i Marty", czyli licz±c Mu lata, obraz przypada na okres 1613 - 1678 i tam jest pokazany kontrast - jedna siostra w eleganckiej sukni i klejnotach przyjmuje Jezusa, a druga w: spódnicy, fartuchu, gorsecie i szalu stoi przys³oniêta drzwiami do kuchni i nie wchodzi do czê¶ci oficjalnej. Na podstawie tego malowid³a mo¿na przypuszczaæ, ze je¿eli odwórczyni ju¿ naprawdê musi nosiæ gorset, to powinna nosiæ na ramieniu szal, ¿eby by³o choæ trochê przyzwoicie.
Czekam na zdjecia. W kryptach grobowych w Dubnie znaleziono damska suknie XVIIw tylko niema do niej dostepu. A bardzo chce sobie uszyc cos nowego. Prosze bardzo o zdjecia
PS przepraszam za polska pisownie. Pozdrowienia z Kijowa
Hmm.... Przepraszam za tempo .... wykañczam mankiety. Poniewa¿ zawsze mam problem z tym linkiem, zatem sugestia - chomik "Kantemir", folder "XVII", podfolder "plyta". W weekend wrzucê wiêcej.
Jak krew z nosa, ale idzie. Czê¶æ zdjêæ Zofii Mniszchowej ju¿ zamieszczona. Zofia by³a ¿on± Miko³aja, brata Jerzego, tego Jerzego. Obaj urodzili siê w zamku nad Bia³k± - ich ojciec by³ starost± ³ukowskim, siedzieli miêdzy Radzyniem, Budzyniem i Kozimrynkiem, a rozs³awi³a ich Maryna...
Uda³o siê po³owicznie - brak mankietów i dopracowanej bi¿uterii, ale wreszcie wrzuci³am zdjêcia
. Op³aca siê oswoiæ komputer
.
www.Chomikuj.pl/Kantemir/Kieca
Dziekuje za zdjecia. Czy moge poprosic jeszcze o zdjecia tej "meskiej kompanii" z bialego marmuru na gornym nagrobku? I jezeli mozna o imie pochowanych.
Z gory dziekuje. Irena
Hmm... Znów przepraszam za tempo... Generalnie to piêciu synów szacownego denata i jeden wnuk. ale to siê offtop robi, wiêc wkrótce to puszczê na priv
.
có¿ uczymy siê, ca³y czas siê uczymy drogie panie i panowie..
a to mo¿e mo¿na bêdzie siê dowiedzieæ czego¶ wiêcej o mistycznym kszta³ciku - wiem, ¿e powinien mieæ wszywane fiszbiny lub druty i jedynie widzi mi siê to jako tunele miêdzy pionowymi szyciami elementów, w które wpuszczano usztywniacze..
Z góry dziêkujê za wszelk± pomoc
p.s. a wzory tkanin to L U ¬ N E nawi±zania do wzorów z ksi±¿eczki M. Bartkiewicz "Polski ubiór".
Kszta³t w znaczeniu gorset? Tak, tkaninê trzeba by³o usztywniæ, st±d pomys³ tuneli.
Przed ¦wiêtem Zmar³ych wpad³a mi w rêce legendarna i podstawowa dla Nas ksi±¿ka "Historia Ubiorów" Gutkowskiej-Rychlewskiej z 1968r. Polecam uwadze strony 427 - 436 (Polska) i 473 - 482 (Hiszpania) i do tego strona 821 czyli przedmiot po¿±dania ka¿dej kobiety - dwa wykroje nadaj±ce siê do zastosowania odpowiednio od 1550 do 1640. Nie dziwiê siê, ¿e moderatorki ju¿ wiele razy mówi³y, ¿e wszystko jest. Mnie sam± o¶wieci³o po 8 latach od pierwszego zetkniêcia z publikacj±
.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.