Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Poszukujê] kursu instruktorskiego
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo > Treningi i spotkania ³ucznicze
djdomin
Poszukujê kursu, daj±cego uprawnienia instruktora ³ucznictwa lub instruktora rekreacji ruchowej o specjalno¶ci ³ucznictwo.
Ciwun
Witam

2Dominik - przecie¿ wiesz, kto i gdzie taki kurs prowadzi

Pozdrawiam
kefir
Cze¶æ!

A czy ja mogê te¿ siê dowiedzieæ gdzie, kiedy i za ile kto¶ organizuje taki kurs?

Pozdrawiam kefir
Adsumus
Witam!!!

Bardzo podoba mi siê w biblografii jedna pozycja

Miros³aw Konarski-Miko³ajewicz, Pojêcia ³ucznictwa tradycyjnego

Gdzie to mo¿na dostaæ? Chcia³bym t± ksi±¿kê zobaczyæ....i tu nie kpie nawet...

Pozdrawiam
Abrat
Przepraszam ale co to s± instruktorzy II i III stopnia i na jakiej podstawie organizuje siê kursy o takiej specjalno¶ci? Jakie uprawnienia ma niby dawaæ taki kurs i kto je bêdzie honorowa³.

Wiedzia³em o kursie ale by³em pewny (byæ mo¿e naiwnie) ¿e to lokalna inicjatywa dla podszkolenia grupy ludzi, nawet by³em pytany o ewentualny udzia³ jako prowadz±cy i wstêpnie wyrazi³em zgodê ale ....

Ale co¶ mi siê tu widzi jaka¶ hucpa i mam nadziejê, ¿e siê mylê.

Czy ja móg³ bym poprosiæ o jakie¶ rzetelne wyja¶nienie sprawy poniewa¿ to mo¿e wygl±daæ jak by kto¶ chcia³ sobie zapewniæ monopol szkolenia instruktorów ³ucznictwa tradycyjnego?

Kurs instruktorów rekreacji ruchowej daje konkretne uprawnienia i jest to usankcjonowane prawnie, miedzy innymi takie kursy robi± AWF-y, ale sorry nie ze specjalno¶ci± ³ucznictwo tradycyjne!!!

To ja moze od jutra zacznê równie¿ kurs instruktorów ³ucznictwa tradycyjnego - proszê zg³osznia chêtnych na redakcja@bowtime.waw.pl - ciekawe czy jest takie na to zapotrzebowanie.

bardzo zdziwiony rozwojem sytuacji
Abrat
Ciwun
Witaj Andrzeju!

Instruktor ³ucznictwa tradycyjnego w Polsce nie jest zawodem regulowanym. Tytu³ instruktora ³ucznictwa tradycyjnego nie daje wiêc uprawnieñ zawodowych.

Instruktor III stopnia kursu instruktorów ³ucznictwa tradycyjnego, to osoba która odby³a kurs (szkolenia i warsztaty) przewidziane programem kursu dla instruktorów III stopnia (i odpowiednio: instruktor II stopnia, to...).

Organizowanie szkoleñ dla ³uczników tradycyjnych IMHO nie monopolizuje takich szkoleñ.

Bardzo bym siê cieszy³, gdyby¶ Ty Andrzeju osobi¶cie i Redakcja jako ca³o¶æ w³±czyli siê w stworzenie modelu szkolenia ³uczników tradycyjnych i nabywania kwalifikacji w tym zakresie.

Czy komu¶ to jest potrzebne - nie mnie to os±dzaæ. Niniejszego tematu na FREH'a nie zak³ada³em.

Czy kto¶ to bêdzie honorowa³? To zale¿y komu i do czego to potrzebne.

W mojej ocenie ³ucznik tradycyjny w obrêbie Ruchu Rycerskiego i spoza tego ruchu potrzebuje analogicznej wiedzy i umiejêtno¶ci.

Czy jest niedozwolone przekazywanie wiedzy i umiejetno¶ci?

Czy jest niedozwolone po¶wiadczanie w jakim zakresie wiedzê przekazano (program kursu)?

Czy jest niedozwolone sprawdzenie ile dana osoba siê nauczy³a ze szkoleñ i z warsztatów praktycznych?

Czy mamy ograniczyæ szkolenia tylko do pomorskich ³uczników, je¶li siê zg³aszaj± osoby zainteresowane z Kujaw i z Wielkopolski?

My¶lê, ¿e bardzo dobrze Andrzeju, ¿e wydoby³e¶ ten problem i postawi³e¶ go na porz±dku dziennym, gdy¿ pora ju¿ go rozstrzygn±æ na korzy¶æ ³uczników tradycyjnych.

Pozdrawiam
bodkin
lucznicy tradycyjni , czy inni - to nie ma znaczenia , wazne kto ich szkoli
instruktor powinien byc po prostu osoba przeszkolona w zakresie szeroko pojetego treningu luczniczego z uwzglednienbiem wieku trenujacych
powinien miec na to tez stosowne zaswiadczenie
bez trernera z prawdziwego zdarzenia to jest taka mala szrlataneria i tyle
Ciwun
2Bodkin!

S³usznie prawisz. Imiona i nazwiska osób szkol±cych na kursie pomorskich ³uczników nie s± owiane tajemnic±.

Pozdrawiam
bodkin
tu nie chodzilo mi o nazwiska tylko o ternerska wiedze potwierdzona odpowiednim dyplomem
Ciwun
2Bodkin! No w³a¶nie...
Abrat
Dziêkujê za odpowied¼, muszê siê nad tym zastanowiæ i pewnie te¿ to przedyskutujemy w Towarzystwie £ucznictwa Tradycyjnego.
Jednak jak na t± chwilê to uwa¿am, ¿e wszelkie unifikacje s± najczê¶ciej czynnikiem ograniczaj±cym, a nie rozsze¿aj±cym konkretn± dzia³alno¶æ, zw³aszcza w dziedzinie papierów, uprawnieñ i certyfikatów itp.
Ale jak napisa³em muszê to przetrawiæ.

Abrat
djdomin
W dziedzinie papierów - dopóki nasze pañstwo ma fio³a na punkcie papierków, certyfikatów i zaswiadczeñ - takie kursy bêd± potrzebne. A lepiej, aby robili to ludzie z bran¿y, ni¿ nie-wiadomo-kto-za-ciê¿kie-pieni±dze. A i wiedza siê przyda - nie wszystko mo¿na wyczytaæ z posiadanej przez siê literatury.
Ciwun
Witam!

Osobi¶cie uwa¿am, ¿e w warunkach pañstwa, które nie jest inkwizycyjno-policyjne ta ca³a dyskusja jest zbêdna. Jestem równie¿ zwolennikiem prymatu pracy nad jej przeciwieñstwem oraz zwolennikiem wolno¶ci pracy i dzia³alno¶ci, a nie jej ograniczaniem. Wspó³cze¶nie w Polsce obserwujemy zjawisko nie do uwierzenia, jakim jest eliminowanie wolno¶ci pracy na rzecz ¶redniowiecznej cechowo¶ci.

Czy ma to zwi±zek z kursami ³ucznictwa tradycyjnego? Ma.

Ja pomijam kwestie pytañ, typu: czy wolno Wam to robiæ?

Tu w Gdañsku doskonale wiem jacy s± najlepsi ³ucznicy tradycyjni w Polsce. Widzê ich na codzieñ. Poniewa¿ co chwila jaki¶ nowodoros³y podwa¿a podstawy tej mojej wiedzy wiec od paru lat prowadze skrupulatnie rankingi osi±gniêæ pomorskich ³uczników w turniejach ³ucznictwa tradycyjnego przez nas organizowanych.
W rankingu jest odnotowanych kilkadziesiat osób w tym 16-tu którzy w licznych turniejach plasowali siê na pierwszych trzech miejscach (drugie tyle ¶wietnych ³uczników nie wiele im ustêpuje, chocia¿ mo¿e nie mia³o tyle szczê¶cia, azeby zajmowac te pierwsze trzy szczególnie cenione miejsca). Oczywi¶cie pojawili siê m±drale kwestionuj±cy te rankingi. No faktycznie. W krañcowym przypadku mo¿e byæ tak (i nie da sie tego wykluczyæ), ¿e istniej± zakonspirowani ³ucznicy i nic nie wiemy o ich doskona³ych rezultatach, albo nawet siê nie ukrywajacy ale ¿yj±cy gdzie¶ na obrze¿ach polskiego ³ucznictwa tradycyjnego i nie docieraj±cy na silnie obsadzone turnieje, a przecie¿ równie ¶wietni. Mo¿e tak jest. Mo¿e.. Ale mamy przeciez do¶wiadczenie takich uczestników rozmaitych turniejów od 2001 r. (a i czêsto wczesniej), jak Aleksander Kikcio, Krzysztof Mieloszyk, Jerzy Jackowski, Adam Swoboda, czy Tadeusz Ksi±¿k - i ja my¶lê, ¿e wiedza o jakichs objawieniach ³uczniczych by do nas dociera³a

Od dwóch lat pomorscy ³ucznicy nie ograniczaj± siê do wygrywania na "swoich" turniejach, lecz intensywnie rozje¿dzaj± sie po kraju i... wygrywaja na cudzych turniejach. Spójrzcie na fina³y w Poznaniu w 2004 r., na fina³y w Poznaniu w 2005 r., na fina³y Grunwaldu 2005, czy na fina³y Opola 2005. Ja my¶le, ¿e uzyskiwane tam wyniki mówi± same za siebie. Oprócz znanych mi pomorskich ³uczników pozna³em jeszcze doskona³ych ³uczników: Bronis³awa Bartczaka z Poddêbic, Andrzeja Szkwarkowskiego z Wroc³awia i Jaros³awa Zubelewicza z Opola...

Ja swoj± wiedzê mam. Dziele siê ni± wywieszaj±c na Relaz. I co?

My zorganizowali¶my nasz kurs. Zgromadzili¶my wy¶mienit± kadrê. Przeprowadzili¶my liczne szkolenia i warsztaty. I doprowadzimy tê pracê do koñca. Uczestnicy naszych kursów bed± mieli przez nas po¶wiadczone swoje umiejêtno¶ci i kwalifikacje. Je¶li bêd± siê ponawiaæ pytania, to teraz nie bêde ju¿ mówi³: "Disce puer"

Czy organizowanie szkoleñ prowadzi do unifikacji? Mo¿e tak. Ale je¶li nawet, to có¿ w tym z³ego?
Wotawa
CYTAT(Ciwun)
My zorganizowali¶my nasz kurs. Zgromadzili¶my wy¶mienit± kadrê. Przeprowadzili¶my liczne szkolenia i warsztaty. I doprowadzimy tê pracê do koñca. Uczestnicy naszych kursów bed± mieli przez nas po¶wiadczone swoje umiejêtno¶ci i kwalifikacje.

Takie kursy dotycz± tylko tych co sie nimi przejmuj±, czyli - g³ównie organizatorów.
Przyd³ugie, nic nieznacz±ce gadki nic tu nie zmieni±. Kurs ³ucznictwa tradycyjnego jest kursem prywatnym, ¿adnych uprawnieñ uznawanych powszechnie nie daje i jak myslê, co¶ tam chyba kosztuje, prawda? icon_cool.gif

Zapraszam na kurs poprawnego noszenia strojów ¶redniowiecznych i schy³kowego gestu rêk±. Mam przeszkolony personel. Nied³ugo nikt nie bêdzie móg³ chodziæ w strojach sredniowiecznych bez stosownego papierka od nas.
Cudowne po³±czenie komunistycznej adoracji dla biurokracji, komisji Unii Europejskiej, oraz kapitalizmu oligarchicznego.
Adsumus
CYTAT
Czy organizowanie szkoleñ prowadzi do unifikacji? Mo¿e tak. Ale je¶li nawet, to có¿ w tym z³ego?

A ciekawe kto takiej Unii bêdzie przewodzi³?

CYTAT
Uczestnicy naszych kursów bed± mieli przez nas po¶wiadczone swoje umiejêtno¶ci.....

Pokazuje to po¶wiadczenie i dostaje od razu 1 miejsce w turnieju? Fajne bum.gif
Abrat
Wotawa:
CYTAT
Kurs ³ucznictwa tradycyjnego jest kursem prywatnym, ¿adnych uprawnieñ uznawanych powszechnie nie daje i jak myslê, co¶ tam chyba kosztuje, prawda?

z tego co wiem to nic nie kosztowa³
ale co do tych uprawnieñ to jak najbardziej nie daje
My¶lê, ¿e pytaj±c o kurs instruktora osoba pytaj±ca nie by³a ¶wiadoma, ¿e nie ma takich kursów które daj± jakie¶ uprawnienia. Chyba, ¿e zrobi kurs instruktora sportu ze specjalno¶ci± ³ucznictwa, a to dotyczy ³ucznictwa sportowego (jak sama nazwa wskazuje).
Wydaje mi siê, Ciwunie, ¿e powiniene¶ to napisaæ w po¶cie informuj±c o tym - dobrze to okre¶li³ Wotawa - to kurs prywatny.
Pomijam jako¶æ i zakres informacji podanych na kursie - bo ich nie znam i nie potrafie okresliæ.
Ja mam w±tpliwo¶ci czy zaczynaæ w ogóle dzia³aæ w takim kierunku. Je¶li siê chce doprowadziæ do tego, ¿eby ludzie pytali o uprawnienia, to najlepsza droga. To tak jak sie pojawi³y ró¿nego rodzaju certyfikaty wszystkiego na czym mo¿na zarobiæ np. certyfikat ukoñczenia kursu w³±czania i wy³±czania komputera itp. To jest niebezpieczna droga, nagle super fachowiec zostaje na lodzie bo nie ma jakiego¶ durnego certyfikatu (to ju¿ siê zda¿a w niektórych dziadzinach ogarniêtych mani± certyfikowania i nadawania uprawnieñ i przywilejów).

Trzeba na pewno natomiast reagowaæ na g³upie zachowania, typu dawanie dziecku 7 letniemu na pokazie ³uku o sile 25 kilo aby sobie postrzela³ (za trzy z³ote) - ale to jest jak dla mnie kwestia uczciwo¶ci.

Uwa¿ajmy bo zaraz siê pojawi± jak grzyby po deszczu róznorakie kursy instruktorów ³ucznictwa tradycyjnego bo skoro jedni saobie prowadza to dlaczego nie inni?

CYTAT
A ciekawe kto takiej Unii bêdzie przewodzi³?

unifikacja to nie unia
CYTAT
Pokazuje to po¶wiadczenie i dostaje od razu 1 miejsce w turnieju? Fajne

bez przesady to nie o to chodzi.

Wydaje mi siê, ¿e Ciwun mia³ dobre intencje ale czy aby na pewno têdy droga?

pozdrowienia
Abrat
Jeszcze dla wyja¶nienia, organizowanie szkoleñ czy szkó³ek czy treningów jest dobrym pomys³em, zawsze s± ci którzy lepiej co¶ umiej± i moga pomóc. Czasami siê w to w³±czaj± instruktorzy i trenerzy sportowi. Takie szkolenia czy szkó³ki czêsto sobie wydawaj± rózne dyplomy, certyfikaty uczestnictwa itp. Np. w ubieg³ym roku by³em organizatorem seminarium po¶wiêcanego ³ucznictwu chiñskiemu, przyjecha³ zaproszony go¶æ przeprowadzi³ praktycznie dwudniowy, bardzo intensywny kurs. Zachêca³ aby przekazywaæ wiedzê innym i innych uczyæ. ¯adnych certyfikatów uczestnictwa czy czego¶ podobnego nie wystawiali¶my, nawet mi to do g³owy nie przysz³o - widocznie kiepski jestem z marketingu cool.gif (w innych czasach siê uczy³em).

Ja mam tylko obiekcje (z ró¿nych przyczyn) co do nadawania szkoleniu rangi szkolenia instruktorów i potwierdzania ich uprawnieñ!!
jedn± z bardziej drastycznych przyczyn wyja¶niam poni¿ej.
Nie ¿yczy³ bym nikomu! sytuacji aby na jakim¶ treningu, prowadzonym przez wyszkolonego w ten sposób instruktora co¶ siê komu¶ sta³o. Bo jak to jest instruktor sportowy i by³a by to jego wina, a zdoby³ by uprwnienia na kursie oficjalnie uznanym (np. na jakim¶ AWF) to odpowiada instruktor. Ale w tym wypadku s± sprawdzane takie dokumenty i tu mog³o by byæ nieprzyjemnie, oj bardzo nieprzyjemnie i nie jestem przekonany o tym, czy pan trener z Poznania wzia³ by to na siebie - ale w sumie to nie moja sprawa shocked.gif
I ja osobi¶cie na tym dyskusjê skoñczê.

Abrat
Ciwun
Witam!

Pomimo, ¿e ju¿ dawno temu poda³em stosowny link, to mam nieodparte wra¿enie, ¿e dyskusja toczy siê w oderwaniu od faktów i jest ca³kowicie pozamerytoryczna. Dlatego pozwalam sobie pomie¶ciæ poni¿ej dwa cytaty z Relaz:

"Konfraternia Smorgoñskiej Akademii wraz z Chor±gwi± Kasztelanii Chmieleñskiej, TKKF "Champion" z Gdañska oraz PTS "Samson" i MOSiR Sopot prowadz± kurs dla moderatorów w specjalno¶ci "³ucznictwo tradycyjne". Pierwsze warsztaty dla kursantów w ramach biwaku ³uczniczego w Zaworach w dniach 27-29.05.2005 r.. Drugie warsztaty w ramach "Sopockich Warsztatów £uczniczych TOR 2005" na Hipodromie w Sopocie w dniach 4-5.06.2005 r., trzecie warsztaty w ramach Wiosennego Swobodnego Strza³u 11.06.2005 r. oraz czwarte w ramach pomorskiego turnieju ³ucznictwa tradycyjnego Grunwald 2005 w dniach 14-17.07.2005 r. Kursantów moderowaæ bêd± jako trenerzy Adam Swoboda z Gdyni, Leszek Walkowiak z Poznania i Jerzy Jackowski z Warszawy."

"Program kursu moderatorów ³ucznictwa tradycyjnego II i III stopnia

A. Zagadnienia wspólne dla moderatorów II i III stopnia:

1. sprzêt i wyposa¿enie ³ucznicze
1.1.klasyfikacja ³uków (typy i rodzaje)
1.2.luki i ich budowa
1.3.ciêciwy tradycyjne i ich mocowanie
1.4.strza³y i ich budowa
1.5.ochrony r±k
1.6.pojemniki na ³uki i strza³y

2.podstawowe zasady bezpieczeñstwa ³uczniczego

3.aspekty strzeleckie
3.1.postawa ³ucznicza
3.2.chwyty ciêciwy i strza³y
3.3.techniki ³ucznicze
3.4.techniki celowania
3.5.osi±gi ³ucznicze

4.s³ownictwo z zakresu ³ucznictwa
4.1.podstawowe s³ownictwo ogólne
4.2.pojêcia ³ucznictwa tradycyjnego

5.³uki i wyposa¿enie tradycyjne
5.1.³uki tradycyjne
5.2.strój i wyposa¿enie ³ucznicze
5.2.1.z okresu bitwy pod Hastings
5.2.2.z okresu wypraw krzy¿owych
5.2.3.z okresu bitwy pod Crecy

6. rozgrzewka ³ucznicza

7. przepisy o broni, strzelnicach i organizacji imprez

B.Zagadnienia dla moderatorów II stopnia:

8.ontogeneza wieku 15-19 lat
9.kategorie wiekowe i dobór sprzêtu
10.technika strzelania
11.b³êdy w technice strzelania i ich eliminacja
12.taktyka strzelania na odleg³o¶ci krótkie i na odleg³o¶ci d³ugie
13.podstawowe has³a terminologii treningu
14.kszta³towanie cech motorycznych w treningu ³uczniczym
15.przygotowanie psychiczne ³ucznika do zawodów
16.metody treningu ³uczniczego
17.kontrola treningu
18.regulamin Polskiego Zwi±zku £uczniczego

Literatura:

Tadeusz ¦mierzchalski, Bogumi³a Przysiê¿na, £ucznictwo. Program szkolenia dzieci i m³odzie¿y

Jaros³aw Jankowski, £uk. Drewniany ³uk ¶redniowieczny

Miros³aw Konarski-Miko³ajewicz, Pojêcia ³ucznictwa tradycyjnego

Leszek Walkowiak, Rozgrzewka przed treningiem ³uczniczym. Æwiczenia podstawowe

Trzaskoma Z. „Planowanie i analiza treningu w ³ucznictwie” Biuletyn szkoleniowy PZ £ucz. 1973 r Nr 2.

¯arnowiecki K. „Dobór parametrów technicznych sprzêtu” ” Biuletyn szkoleniowy PZ £ucz. 1974 r Nr 4.

Regulamin Polskiego Zwi±zku £uczniczego "

My¶lê, ¿e podpowied¼ Abrata o certyfikatach jest bardzo inspiruj±ca i zachêci zapewne Konfraterniê Smorgoñskiej Akademii do: najpierw opracowania tre¶ci stosownego za¶wiadczenia o odbyciu kursu, a nastêpnie do wystawienia takich za¶wiadczeñ osobom, które wyst±pi± o to do Konfraterni na pi¶mie i wyka¿±, ¿e zaliczyli szkolenia z zakresu ³ucznictwa tradycyjnego (wyk³ady i æwiczenia), uczestniczyli w warsztatach ³uczniczych, wykazali siê wiedz± i umiejêtno¶ciami (w tym poprzez udzia³ w okre¶lonej liczbie turniejów ³ucznictwa tradycyjnego).

Pozdrawiam
djdomin
CYTAT(Abrat)
My¶lê, ¿e pytaj±c o kurs instruktora osoba pytaj±ca nie by³a  Â¶wiadoma, ¿e nie ma takich kursów które daj± jakie¶ uprawnienia. Chyba, ¿e zrobi kurs instruktora sportu ze specjalno¶ci± ³ucznictwa, a to dotyczy ³ucznictwa sportowego (jak sama nazwa wskazuje).

Osoba pytaj±ca siê zada³a takie pytanie: Poszukujê kursu, daj±cego uprawnienia instruktora ³ucznictwa lub instruktora rekreacji ruchowej o specjalno¶ci ³ucznictwo, co jak najbardziej wskazuje, ¿e szuka³a kursu daj±cego uprawnienia - w tym pytaniu nie ma nic o "tradycyjnym" czy "historycznym" ³ucznictwie. Jest pytanie o kurs z uprawieniami, które rozumiem jako spe³niaj±ce wymagania odno¶nego (kretyñskiego) rozporz±dzenia, w którym jest mowa o czym¶ takim rekreacja ruchowa o specjalno¶ci ³ucznictwo.

Je¿eli za¶ twierdzicie, ¿e nie wymagaj± od Was takowych papierków - to i dobrze. Sam nie zamierzam pokazywaæ papierków, a¿ kto¶ nie za¿±da. Kwestie certyfikatów we wszytkich sportach (poza alpinizmem, strzelectwem z broni palnej i ¿eglarstwem) uwa¿am za poroniony pomys³ i nie zamierzam czynnie tego wspieraæ.
Adsumus
CYTAT
unifikacja to nie unia

Wiem, ¶mieje siê szczerba.gif
Ci którzy s± bli¿ej Pomorza skapuj± o co mi chodzi...

CYTAT
5.³uki i wyposa¿enie tradycyjne  
5.1.³uki tradycyjne  
5.2.strój i wyposa¿enie ³ucznicze  
5.2.1.z okresu bitwy pod Hastings  
5.2.2.z okresu wypraw krzy¿owych  
5.2.3.z okresu bitwy pod Crecy

Ciekawe...a poka¿ecie w³asne zrekonstruowane stroje?
Punkty 1,2,3- to kto siê na tym zna z KSA? Mo¿e Ci z boiska Champion co¶ wiedz±?
Abrat
Ciwunie nie wyg³upiaj siê proszê.
Mo¿ecie sobie wystawiaæ certyfikaty i co tam chcecie, w Krakowie na rynku za parê z³otych mo¿esz kupiæ certyfikat wys³uchania hejna³u mariackiego.
Chodzi o to ¿e nie macie podstaw do wystawiania uprawnieñ instruktorów ³ucznictwa, które mog³y by byæ poza Waszym w³asnym gronem honorowane.
To po co to?

Jak kiedy¶ mówili¶my o tym (o kursie) to by³em przekonany, ¿e szkolicie sobie instruktorów dla w³asnego grona aby "urosn±æ w ³ucznicz± potêgê" yes.gif w sumie czego by nie ale og³aszaj±c na forum (w odpowiedzi na konkretne pytanie), ¿e robicie takie kursy to sugerowanie, ¿e macie mo¿liwo¶c szkolenia instruktorów z uprawnieniami, a takiej mo¿liwo¶ci nie macie.

CYTAT
Ci którzy s± bli¿ej Pomorza skapuj± o co mi chodzi...

ano nie skapowalem, ja z po³udnia crazy.gif

pozdrowienia
Abrat
Ciwun
CYTAT(Abrat)
Ciwunie nie wyg³upiaj siê proszê.

Mia³em powa¿ne w±tpliwo¶ci, czy wogóle siê wypowiadaæ w tym temacie. Zrobi³em ustêpstwo ze wzglêdu na twoj± osobê. Bra³em pod uwagê, to co zrobi³es dobrego dla ³ucznictwa pomorskiego. Wiêc uwa¿a³em, ¿e nie wypada mi zostawiæ Twoich wypowiedzi zawieszonych w pró¿ni. Odpowiedzia³em z ca³± powag± nie reaguj±c na poziom wypowiedzi, które swoja akcj± wywo³a³e¶. Wypowiedzi charakterystycznych dla poziomu FREHA'a. One ju¿ mnie nie dziwi±. Wielu ludzi, których pogl±dy bardzo szanujê maj± w tej materii wyrobione zdanie i zwracaj± mi uwagê, ¿e nie nale¿y powa¿nie traktowaæ niepowaznych dyskusji. Coraz bardziej sie sk³aniam do przyznania im racji...

Zauwa¿am, ¿e powy¿sza dyskusja jest prowadzona bez elementarnej wiedzy o regulacjach prawnych spraw, o których sie dyskutuje i z absolutnym lekcewa¿eniem faktów. Próbowa³em delikatnie uczyniæ j± merytoryczn±, ale ani miejsce, ani sposób prowadzenia dyskursu na to nie pozwalaj±. Szkoda.
Wypowiedziane tu pogl±dy i u¿ywane sformu³owania upowa¿nia³yby mnie do adekwatnych okre¶leñ i ocen. Ja sie powstrzymujê.

Ka¿dy w³asnym postepowaniem okre¶la swoj± klasê...

A wypowiadanie rzeczy niem±drych - pozostaje wypowiadaniem rzeczy niem±drych

Tu na FREH'a w temacie "³ucznictwo" jest z piêæ osób, które swój poziom intelektualny i moralny udokumentowa³y i... my¶lê, ¿e wystarczy.

Kto¶ nie chce strzelaæ z ³uku - niech nie strzela.
Kto¶ nie chce przeprowadzaæ turniejów ³ucznictwa tradycyjnego - niech nie przeprowadza.
Kto¶ nie chce organizowaæ kursów dla ³uczników tradycyjnych - niech nie organizuje.

Wszak oprócz popaprañców sa nadto normalni ludzie. Nieprawda¿?

Pozdrawiam Ciebie Andrzeju serdecznie i je¶li chcesz dyskutowaæ o dzia³alno¶ci rozwijaj±cej ³ucznictwo tradycyjne to zapraszam jak zwykle do nas. Wiesz jak Ciebie tutaj lubimy i szanujemy.
Wotawa
Reasumuj±c - kurs jest kursem prywatnym i ¿adnych uprawnieñ w ¶wietle prawa NIE DAJE.
Czego oczywi¶cie nie powiedzia³ organizator :-).

Jak zwykle kilka stron ¶ciemniania, byle tylko nie przyznaæ siê do prostego faktu.
Adsumus
Witam!!!

A ja bêde wierci³ wyposa¿enie ³ucznika...
Czy kto¶ to w ogóle ma zrekonstruowane to u Was?
Z tego co pamiêtam to raczej nikt siê nie dobrobi³...
A kto by prowadzi³ wyk³ad o tym?

CYTAT
¿adnych uprawnieñ w ¶wietle prawa NIE DAJE.

Jaka szkoda...

Pozdrawiam
Wotawa
Adsumus, Ty chyba nie nale¿ysz do tych 5 osób o sprawdzonym moralnym i intelektualnym poziomie... icon_wink.gif
Takie wredne pytania - zw³aszcza o stroje ;-P Ja bym doda³ o te ³uki sportowe z futerkiem, ale ja cham jestem i nic mnie nie uratuje. Ty mia³e¶ jeszcze szansê, ale chyba ju¿ po niej... icon_wink.gif

Czy kto¶ ze zgromadzonych sie poczuwa do:
CYTAT(Ciwun)
Tu na FREH'a w temacie "³ucznictwo" jest z piêæ osób, które swój poziom intelektualny i moralny udokumentowa³y i... my¶lê, ¿e wystarczy.

Je¶li zidentyfikujemy te 5 osób intelektualnie i moralnie na poziomie, to mo¿e nam (ja siê na pewno zdecydowanie nie kwalifikujê) jaki¶ kurs moralno¶ci i intelektu zrobi±? Zgaduje, ze autor tych wersów jest jedn± z owych osób na "poziomie" (intelektualnym i moralnym). POszukajmy wiêc pozosta³ych czterech.

KTO SIÊ POCZUWA?
Prosze siê zg³aszaæ.
Adsumus
Wotawo-Ty poziom intelektualny to raczej masz, ale pewnie kursu moralnego przeprowadzonego przez Ciwuna by¶ nie przeszed³...
A ja ani tego, ani tego nie mam...jaka szkoda bigsmile2.gif

A te Wyprawy Krzy¿owe, to s± te organizowane przez pana A. Micha³ka? szczerba.gif
jasmin
U*baw po pachy i to za darmoche. Abrat, powaznie w krakowie mozna nabyc certyfikat ze sie sluchalo hejnalu mariackiego? Ale jazda. Dzieki takiemu certyfikatowi bede prawdziwym patriota? Czy tez bede mial uprawnienia moderatora hejnalu z wiezy mariackiej?

Przepisy prawne? Moze potrzebne jest raczej zorganizowanie kursu dla moderatorow turniejow lucznictwa tradycyjnego a nie dla uczestnikow, gdyz o ile strzelanie z luku nie jest obostrzone ZADNYMI przepisami prawnymi o tyle juz organizowanie formalnego turnieju, gdzie wymienia sie wladze miasta itp wymaga od organizatora zapewnienia odpowiednich warunkow na tymze turnieju - ot chociazby strzalochwyty o ile nie ma walu ziemnego, sedziow liniowych, sluzby ochronu by nikt na tory nie wszedl itd ... Jednakze oczywiscie aby abi kurs mial rece i nogi, czyli byl na poziomie wymaga on organizacji lub tez wspolorganizacji instytucji, ktora raczej nie bedzie miala ochoty sie osmieszac.
Dopoki pewne grupy siedza na swoim podworku i nie wyskakuja zza krzakow, to jest dobrze i niech tak w swietle rankingow pozostanie, chyba, ze ma ochote rozbawiac sie publike i innych uczestnikow imprezy kozaczkami i rajtuzami.
W RR pewne standardy i wymagania sa juz ustalone i powszechnie akceptowane zas w lucznictwie tradycyjnym reprezentowanym przez bowtime takze.
Pozostala oczywiscie jeszcze kolejna nisza, zwiazana z lucznictwe fantasy:) i jedynymi slusznymi wizjami lucznictwa reprezentowanymi przez Sami_Wiecie_Kogo*

Ale oczywiscie: wlasne, wewnetrzne inicjatywy dazace do rozwoju w jakiejs dziedzinie nalezy popierac i takie istnieja: chocby warsztaty tancow, ARMA, prywatne inicjatywy czy roty ... Jednakze te tracace myszka ...

* Sam_Wiecie_Kto nie jest bynajmniej postacia literacka.

PS - wtracam sie w dyskusje jako osoba z grupy ktora od paru lat organizuje turniej luczniczy, podczas ktorego regularnie musimy dyskutowac z sami_wiecie_kim i jedynymi slusznymi wizjami lucznictwa oraz tlumaczyc, ze jest to turniej przez nas organizaowany a nie przez Sami_Wiecie_Kogo i w zwiazku z tym pomysly i propozycje SWK zwiazane z nasza impreza sa nieakceptowane przez wszystkich uczestnikow jak i organizatora imprezy, co sie SWK wielce niepodoba niestety ... jednakze nam umozliwia normalne strzelanie.
Grzechotnik
Witam po d³ugiej nieobecno¶ci na pocz±tek.
W kwesti kursów siê wypowiem. Moje zdanie jest proste i jasne - nadmiar kursów, papierków, certyfikatów do niczego nie prowadzi poza jednym - do zastoju, stagnacji i kiszenia siê dzia³aczy we w³asnym sosie samouwielbienia.
Przyk³ad, prze¶wietny kurs Instruktora Rekracji Ruchowej w skróce IRR o jakiej¶ tam specjalno¶ci. Tak siê sk³ada ¿e moje zainteresowania to ³uki, konie, turystyka i sp³ywy kajki i kanu i jeszcze kilka. I non stop natykam siê na paranoje z IRR.
Pierwsza paranoja wymogiem IRR jest posiadanie ¶redniego wykszat³cenia !!! Co to ma mieæ wspólnego z p³ywaniem na kajaku, graniem w badmintona czy stzrelaniem z ³uku nie wiem, ale faktem jest, ¿e ch³opak po liceum, robi±cy 2 tyg kurs IRR na Drawie i po raz pierwszy siedz±cy w kajaku dostaje papiery uprawniajace do prowadzenia sp³ywu, a cz³owiek (istniej±cy) z Gdañska który przep³yn±³ kajakiem ju¿ 28 tys km przez 30 lat w ¶wietle prawa sp³ywu prowadziæ nie mo¿e, jest bowiem zwyk³ym stoczniowcem. Kiedy¶ móg³ bo by³ przodownikiem turystyki kajakowej. A przecie¿ znajomo¶c wody i rzek ma o niebo wiêksz±.
Analogicznie wygl±da to w temacie konie, styl jazdy prezentowany i wymagany na kursach jest stricte sportowy, podczas gdy gro uczestników ani my¶li o sporcie a my¶li o je¼dzie rekracyjnej, pomijam ju¿ fakt, ¿e w kulbace czy to west czy siod³ach wschodnich czy innych je¼dzi siê zasadniczo w inny sposób. Prowadzenie konia np w kilkugodzinym rajdzie na takim kontakcie jak w je¼dzie sportowej nie ma szans powodzenia, Oduczanie za¶ tak wyuczonego konia lêku na widok strza³ i ³uku w rêku który mu siê kojarzy ze wszechobecnym batem jest niestety uci±¿liwe. Pokonanie za¶ niechêci sportowców do innych styli jazdy jakich wiele na ¶wiecie jest po prostu niemo¿liwe.
W ³ucznictwie mamy to samo, zamiast pomagaæ rozwijaæ ³ucznictwo jako takie, to tradycyjni s± w wielu wypadkach przez kluby traktowani jakby nie istnieli. Problemem jest strzelanie na obiektach pod pozorem niszczenia mat itd itd. Daleko nam do imprez w stylu USA gdzie strzelaj± wszyscy i amatorzy i zawodowcy i tradycyjni i sportowi i bloczkowi.
Dla mnie ka¿da taka impreza powinna integrowaæ a nie wprowadzaæ ograniczenia. Zawody mog± byæ dla wszystkich a wprowadzaæ jak w zawodach 3D odrêbn± klasyfikacje. Czy¿ nie jest fajne, ¿e w jedej grupie strzela np mistrz Polski w ³uku bloczkowym a obok 10letni smyk z m³odzie¿owego ³uku? A tak to wygl±da na zawodach 3D.
Co za¶ do kursu Ciwuna, a niby czemu jednym z kryteriów jest udzia³ w zawodach, osobi¶cie strzelam dla frajdy i zawody dla mnie nie s± niczym, nie mam wewnêtrznej potrzeby udowadniaæ sobie i innym, ¿e jestem najlepszy, bowiem nikt nie jest najlepszy. Pozatym mo¿na byæ swietnym ³ucznikiem i kompletnym ignorantem by wiedzê i umiejêtno¶ci przekazaæ innym i na odwrót i tak jest w ka¿dej dziedzinie. A takie certyfikaty ca³y problem zagmatwaj± i utrudni±.

Je¶li kopiujemy dawne wieki to pamiêtajmy, ¿e tam nic nie by³o sta³e ale siê rozwija³o, i fakt, ¿e znale¼li¶my na terenie Polski marne kilka ³uków dawnych nie ¶wiadczy, ¿e ³uków nie by³o. Tak, ¿e Wotawo ³uki w futerku mog³y byæ smile.gif. I tak samo ¿yczê szczêscia Ciwunowi by ktos mia³ idelany strój ³ucznika, problem w tym, ¿e jednolite umundurowanie to zanacznie po¼niejsza epoka oj znacznie, tak ¿e zawsze mog± wystêpowaæ ró¿nice, albowiem one wystêpowa³y tak w ubiorze jak i w wyposa¿eniu.
Abrat
CYTAT
Zawody mog± byæ dla wszystkich a wprowadzaæ jak w zawodach 3D odrêbn± klasyfikacje. Czy¿ nie jest fajne, ¿e w jedej grupie strzela np mistrz Polski w ³uku bloczkowym a obok 10letni smyk z m³odzie¿owego ³uku? A tak to wygl±da na zawodach 3D.

trzeba by³o przyjechaæ do Rudy ¦l±skiej na zawody ³ucznictwa terenowego w ostatn± sobotê - czyli ju¿ nie trzeba tego szukaæ w USA smile.gif
byli i tradycyjni, i np. cz³onkowie kadry w bloczkowych i ³uki klasyczne, z tradycyjnymi przybyli nawet indianie/indianisci (w strojach organizacyjnych)

Abrat
jasmin
A mieli ukonczony kurs moderatora? Bo indianisci, to rozumiem maja kurs moderatora luku indianskiego - kazde pioro to pewnie udzial w sqaw shot;)
Grzechotnik
Wiem Abrat, dosta³em zaproszenie, ¿a³uje ogromnie ale nie zajecha³em z powodu bardzo prostego i durnego zarazem - brak strza³. Kto¶ bardzo zdolnie z 6 idea³ów do takich strzelañ jednym nieszczê¶liwym ruchem rêki z³ama³ trzy.
A w³a¶nie Abrat by³y ograniczenia co do grubo¶ci strza³ czy ¿adnych?
I druga wiadomo¶c mieszkam teraz bli¿ej Ciebie, nawet bardzo blisko, wiêc mo¿e w koñcu siê spotkamy smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.