Tak sobie czytam i ogarnia mnie przera¿enie;) popieram ca³± to historycznosæ, mimo, ¿e to droga zabawa. Jednak pomijacie widze jeden fakt...¿e w ¶redniowieczu sie zabijali w bitwach i pojedynkach. Teraz jest to niedopuszczalne!!! Niedopuszczalen jest te¿ okaleczanie sie (nie siniaki, a z³amania). Oczywiscie czasem jest to czysty przypadek lub g³upota, jednak byæ tak nie musi.
Tote¿ mam temata do przedyskutowania. Co my¶licie o ukrywaniu pod spodniami, kolczugami itp pancerzy p³ytowych lub innych prostszych konstrukcji?
Nie widaæ tego, a golenie i kolana zabezpieczone. Tyczyæ sie to mo¿e zarówno wieków do XI, jak i pó¼niejszych, kiedy to u¿ywano kolczych nogawic. Takie od karwasze z p³askowniczków pod kolczyg±...aluminiowe lub plastikowe pancerze na barkach...Wzmacniane rêkawice kolcze... Oczywiscie zak³adamy,¿e tego nie bêdzie widaæ.
CZy kto¶ jezdzi na turnieje do naszych zachodnich s±siadów, Holendrów czy dalej? Oni wszyscy maj± jobla na punkcie bezpieczeñstwa, trawe kosz± nawet w okularach ochronnych:P Nie mówie, ¿e widzia³em ich w takich "schowanych" pancerzach, ale pewno by takie dopuscili. To kwestia mentalno¶ci i zdrowego podej¶cia.
A wy co na to?
tylko proszê bez tekstów "to jest niehistoryczne" i prosze mnie nie wyzywaæ od tych, co w glanach na turnieje lataj±. Ja osobi¶cie by³bym za tym, ¿eby takie co¶ dopu¶ciæ je¶li jest solidne i niewidoczne. Nie musz± to byæ przecie¿ elementy p³ytowe typowe dla np.XV wieku stosowane w odtwarzaniu XIII. Mo¿na by sie pokusiæ o odrobinke inwescji i zrobiæ co¶ praktycznego, nowoczesnego i bezpiecznego.
Proszê o sensowne odpowiedzi i nie bluzganie.