Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: akuszerki i ich stroje
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
hania
Interesuje mnie taka ciekawa sprawa.
Znalaz³y¶my z kole¿ank± dwa obrazy z akuszerkami ( jeden dziwniejszy od drugiego ;) ), które poni¿ej za³±czam. Na jednym widaæ sukienkê bez rêkawów – okres, z którego pochodzi obraz wskazuje na to, ¿e rêkawy raczej powinny byæ (chyba, ¿e siê mylê, to czekam na uwagi). Na drugim sukienka co prawda z rêkawami, ale za to nie ma giez³a pod spodem.
Oczywi¶cie akuszerki nie mam zamiaru odtwarzaæ, ale jest to ciekawe czy one mia³y jakie¶ szczególne ulgi w ubiorze.
Mo¿e kto¶ ma inne przyk³ady tego typu, to bardzo proszê.
Rita
W drugim za³±czniku wydaje mi siê, ¿e ten ja¶niejszy paseczek na nadgarstku mo¿e byæ r±bkiem rêkawa od giez³a. Akuszerki jako istoty "nieczyste" mog³y mieæ jakie¶ swoje przepisy co do stroju... Ciekawy temat do zg³êbienia. Pozdrawiam.
EwKa
Pracuja w strojach domowych czyli w cote simple a nawet czasem w pelnym stroju i to reprezentacyjnym. Czasem maja fartuch a czasem nie. Ciezko powiedziec czy na obrazach z "Narodzeniem Marii" mamy doczynienia z akuszerka czy porod odbiera domowniczka tym bardziej, ze obok niej ukazana jest kobieta z ciepla zupa i druga myjaca niemowlaka. Takia grupka powtarza sie w ikonografii przez caly XVw.
Halldis(Naamah)
Szczerze mówi±æ to jest do¶æ ciekawe do g³êbszej analizy, lae ja niestety w swoich materia³ach nie znalaz³am o tym zbyt wiele... icon_sad.gif
Fakt pozostaje faktem, ¿e je¿eli wzi±æ to na prosty rozum to mo¿e kobieta nie mia³a pod spodem giez³a, bo jej by³o z gor±co... icon_wink.gif albo te¿ za³o¿y³a giez³o na rami±czkach...
A tak powa¿nie to siê chyba zazêbia z dyskusja o tym czy by³y suknie bez rêkawów...(temat "cotte simple")
pozdrawiam
Freya
W XV wieku giez³a na rami±czkach by³y bardzo powszechnie u¿ywane.
Kobiety zawsze nosi³y giez³o, w koñcu to by³a jedna z podstawowych czê¶ci ich bielizny, to tak jakby dzisiaj kobieta nie za³o¿y³a majtek, bo jej gor±co;) Przedstawiona na rycinie kobieta napewno ma giez³o na bez rêkawów.
Yhm

w opisie obrazka by³o "A midwife and an assistant stand by at the
birth of twins. Miniature from Chururgia, by Gerard of
Cremona, twelfth century, Codex Series Nova 2641,
fol 41 r. Osterreichische Nationalbibliothek, Vienna."
Morrigan
Ja wynalazalm cos takiego
Rabiega
Wybaczcie, Siostry, ¿e siê tak w babsk± dyskusjê wcinam... smile.gif
Akuszerki na ilustracjach przedstawione s± w "akcji", st±d suknie z rêkawami krótkimi, podkasanymi lub obciêtymi.
Jakikolwiek rêkaw, mankiet czy r±bek tylko by przeszkadza³ w ich dziele przywo³ywania na ¶wiat dzieciaczków...
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.