Witam
czasem udaje sie znalesc co ile kosztowa³o w danym miejscu i okresie
uwa¿am ze zebranie tych danych byloby bardzo pomocnym w kompletowaniu rzeczy dla okreslonej postaci
Tu pro¶ba zbierzmy cenniki, przeliczniki, dane o zarobkach w ró¿nych miejscach i czasie.
Osobiscie cieszylbym sie z lat 30 XV wieku, ale my¶le ¿e dowolny czas i miejsce przyda siê komu¶
By³a kiedy¶ taka fajna stronka o tym Mincerz po prostu czy jako¶ tak siê zwa³a. Je¶li kto¶ wie czy gdzie¶ jeszcze stoi na necie, lub ma j± gdzies zachowan± proszê o kontakt
Pozdrawiam
Spróbujê zerkn±æ w moje ksi±¿ki - co¶ tam by³o o cenach i zarobkach. Mia³em te¿ ceny zbroi i uzbrojenia, ale ksi±¿kê po¿yczy³em i jeszcze do mnie nie wróci³a. Jak znajdê to wpiszê.
CYTAT(m_q)
Spróbujê zerkn±æ w moje ksi±¿ki - co¶ tam by³o o cenach i zarobkach. Mia³em te¿ ceny zbroi i uzbrojenia, ale ksi±¿kê po¿yczy³em i jeszcze do mnie nie wróci³a. Jak znajdê to wpiszê.
A mo¿na tytu³ ksi±¿ki?
Proponujê zajrzeæ do rachunków dworu Jagie³³y i Jadwigi - jest kilka opracowañ na ten temat.
prosim przyk³ady cytaty z ksi±¿ek o to mi chodzi by nie szukac po setkach opracowan i zrodel
XIV/XV wiek
miecz 8-72 gr, ¶rednio 20-40groszy
tasak 8-30 groszy, ¶rednio 10-15gr
Czo³em.
Pomys³ szczytny, acz cokolwiek chybiony - ze wzglêdu na znaczne wahania warto¶ci grosza w róznych miejscach i czasach, funkcjonowanie wielu rodzajów groszy równolegle, ró¿ne kursy "walut", niekompletno¶æ bazy ¼ród³owej (niejednoznaczne nazewnictwo), i parê innych powodów pewnie by siê jeszcze znalaz³o.
Ka¿d± wzmiankê trzeba by opisaæ - gdzie, kiedy, z jakiego ¼ród³a i z jakiego opracowania. Wiêc nie unikniesz szukania w "setkach ¼róde³ i opracowañ".
Bardziej przyda³oby siê zestawienie literatury do tego tematu, z którego bêdziesz móg³ potem takie zestawienie zrobiæ.
Pozdrowienia
CYTAT(johnkelly)
A mo¿na tytu³ ksi±¿ki?
Andrzej Nadolski (Red.)
"Polska Technika Wojskowa Do 1500 Roku "
Znalaz³em te¿ dane o zarobkach czeladników i cenach ró¿nych artyku³ów na ¦l±sku w XIV i XV w. (Jan Drabina "¯ycie codzienne w miastach ¶l±skich"), ale musze mieæ woln± chwilê na wklepanie (nie mam netu w domu).
"Ludzie, towary, pieni±dze", autorzy: B.Geremek, K.Piesowicz wyd w 1968 przez Wiedzê Powsz.(Biblioteka Wiedzy Historycznej), czy by³y wznowienia nie wiem.
dzieki chyba nawet wiem skad to wykopac:P
jak dostane i przeczytam mysle ze przeklepie to i owo
Jako prawy ¯yd mam informacje na temat pieni±dza w XV wieku oraz tego, co mo¿na by³o za niego kupiæ. Teraz ci kopara opadnie, bo mam np. kursy walut z lat 30-tych, w tym kurs florena, guldena, grosza praskiego, krakowskiego, warto¶æ grzywny polskiej oraz funta angielskiego. Do tego cenniki z Gdañska i Krakowa, mniej wiêcej tak samo datowane. No i dok³adne wagi monet oraz typ kruszcu, z jakiego by³y wykonane. Pisz na maila, co chcesz dostaæ.
Pozdrawiam,
Icek.
Z Opolskich statutów cechu piekarzy wiek 1531
- przy przyjêciu do cechu uczeñ p³aci 10 ciê¿kich grzywien mistrozwi i 10groszy na zbrojê
- obcy piekarz przyby³y do miasta p³aci³ miastu 84 grosze
- niewymiarowy (ma³y) chleb lub ¼le wypieczony kosztowa³ 2-3 fenigów
- kara za dodawanie z³ej maki 12 groszy
- przeszkadzanie w handlu kara 6groszy
Kroniki opolskie
Jan Kropid³o 1421
przeznacza 6000 praskich groszy polskiej rachuby na czynsz o wysoko¶ci 50 marek groszy by odbudowaæ kamienice przy rynku
pytanko co to za miara marki grosze?
Nie pamiêtam ju¿ gdze to znalaz³em ale moze siê przyda
Price level in Europe during Viking-ages
For amount of gram of silver - you could buy:
1 gram silver - 10 chickens
3gram silver - 1 kilo grain or knife
5gram silver - beltbuckle
10gram silver vhorse harnass
12gram silver - cloak or Coat
15gram silver - Sheep
20gram silver- pair of horse spurs
30gram silver - Pig
51gram silver - Lance
100 to 137 gram silver - Cow (100 in east europe, 137 in middle-europe)
125 to 137 gram silver - ox
126gram silver - mounting braces or sword
137gram silver - shild and lance
204gram silver - female slave
306gram silver - male slave
410gram silver - Helmet
300 to 478 gram silver - Horse (300 in East-,306 in North- and 478 in Western-Europe)
478 gram silver - Sword with Scabbard
820gram silver - Chainmai
nastepne
Bytom pol XIV wieku
ratusz miejski koszt budowy- 48 grzywien= 2304 grosze
para butów -12 groszy
odszkodowanie za utopienie w stawie- 4000 florenów
odszkodowanie za szkody w kosciele- 109 zlotych florenow
utrzymanie kata- 1 grosz tygodniowo
Bytom wiek XV
ziemia Siewierska oraz Bobrowniki i Rogo¿nik- 6000 grzywien ( za Rogo¿nik to za ekhm)(1443)
polowa Bytomia 1700 grzwien (1459)
polowa Bobrownik i moje ukochane rodzinne Piekary 350 grzywien (1449)
Za inne dane dotycz±ce Bytomia bede bardzo wdzieczny
pozdrawiam
Zaraz przestaniecie mnie lubiæ.............
¯ród³a:
" Wojna w ¶redniowieczu"-sprzêt,konie,zwierzêta,koszty "wojskowo¶ci" np. dniówka wyszkolonego ¿o³nierza=podwójna dniówka czeladnika murarskiego(wcale nie taki dochodowy interes).
"Ksiêga Rachunkowa Zamku Malborskiego"
"Kancelaria Wielkich Mistrzów"
Taka ³adna ekspozycja W Muzeum Zamkowym traktuj±ca o sile nabywczej pieni±dza w tym kursy walut ,roczne pensje urzêdników itp.
Pozdrawiam starszego brata w wierze.
w "¿yciu codziennym w czasach Joanny d'Arc" s± wiadomo¶ci o zarobkach niektórych rzmei¶lników, oraz fragmenty poradnika dla pañ domu, co gdzie i jak najtaniej kupiæ. Co prawda z Francji, ale mo¿e siê przyda.
(ale, jak zaznacza autor, w tych czasach warto¶æ pieni±dza by³a tak niesta³a, ¿e to i tak wszystko psu na buty)
400 denarów = 20 solidów = 1 liwr.
Lista zarobków
Dotyczy Lyonu:
Wyrobnik : 12 liwrów rocznie
Prokurator : 20 liwrów rocznie
Dotyczy Reims:
najbogatszy patrycjat: 1500 liwrów/rok
kupcy korzenni, sukiennicy : 200-300 liwrów/rok
murarz : 60 liwrów/rok
stawka minimalna : 25 liwrów/rok
Kopalnie:
sztygar : 50 liwrów/rok
zwyk³y górnik : 2-10 liwrów / rok
Pary¿
pokojówka : 1,5 liwra/rok
wo¼nica : 7 liwrów/rok
¿niwiarz : 40 liwrów/rok
Teraz prajzlist
kwarta oliwy-nieco ponad 2 solidy
kwarta hipokrasu-10 solidów
bochen chleba - 1 denar
bu³ka - 1 denar :]
ciastko - nieca³e 2 denary
100 z³odkich placków - 8 denarów
kap³on - 2 solidy
kurczak - 12 denarów
ko¼lê - 4 solidy
gê¶ - 3 solidy
imbir czerwony - 11 solidów/funt
imbir prawdziwy - 1 liwr/funt
cynamon - 10 solidów/funt
garingal - 4 liwry/funt
cukier kamienny - 8 solidów/funt
li¶æ laurowy-4liwry i 8 solidów/funt
skórka pomarañczowa - 10 solidów/funt
-||- cytrynowa - 12 solidów/funt
any¿ - 10 solidów/funt
op³ata "egzaminacyjna" no¿owników (???) - 10 liwrów
-||- szmuklerzy - 1 liwr
po¶rednictwo w szukaniu pokojówki - 18 denarów
-||- mamki - 2 solidy
I teraz za "Rycerze ¶redniowiecznej Europy ³aciñskiej" F.Kusiak
roboczy koñ ch³opski - 12 groszy
koñ bojowy - 2-6 grzywien
wypasiony koñ so³tysa Dukli - 5 grzywien
(koniec XIVw)
"W Xw. koñ wart by³ 4-10 wo³ów lub 40-100 owiec."
"W trzynastowiecznej Hiszpanii zwyk³y koñ pod wierzch(...) wart by³ tyle, co czterdzie¶ci krów"
"Pod koniec XIV wieku cena dobrego konia wynosi³a 12-15 marek, (...)
by³y te¿ rumaki bojowe, za które p³acono nawet 70 marek"
"Konie bojowe templariuszy kosztowa³ 100 bezantów. (...) Za walki w Ziemi ¦wiêtej rycerze francuscy otrzymywali miesiêcznie po 3 bezanty, a angielscy po 5."
ostrogi zwyk³e - 1 grosz
ostrogi m³odzie¿owe (???) - 2 groszy
ostrogi rycerskie - 6 groszy
wypasione ostrogi dla Jagie³³y - 15 groszy
Czy kto¶ dysponuje podobnymi danymi, albo jest w stanie zasugerowaæ literaturê, odno¶nie pocz±tku - powiedzmy I po³owy XVI wieku na terenie dzisiejszych Niemiec, Szwajcarii i Polski?
Wiem ¿e ¿o³nierz - Landsknecht - dostawa³ 4 guldeny reñskie ¿o³du, tylko nie jestem w stanie oszacowaæ jaka jest si³a nabywcza tej z³otej monety. Niestety nie mogê tutaj popatrzeæ przez pryzmat XV wieku za bardzo, poniewa¿ z jednej strony inflacja i zmniejszenie ilo¶ci kruszcu w monecie a z drugiej strony wprowadzenie technologii takich jak np. m³ot wodny, co powoduje znaczne tanienie np. zbroi czy mieczy.
Tak wiêc - z góry dziêkujê za pomoc
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.