Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Do bractwa Czerwonej ga³êzi z Warsawy o miecz ciê¿szy ni¿ je
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Sentinel
Mam pytanie zdjê w tym roku do warszawy na studia i j¿eli to mo¿liwe nie chcia³bym traciæ kontaktu z RR mam zatem pytanie czy Bractwo Czerwone ga³êzi dopuszcza miecze ciezsze niz jedynka? i teraz ogólnie: czy celtowie mogli pos³ugiwaæ siê mieczami przpominaj±cymi pó³toraki?bardzo chcialbym kupic kiedys miecz ktorym walczy sie jak poltorakiem bo mam cholerny sentyment do poltorakow a jednoczesnie lubie celtow czy to sie da jakos pogodzic?
Gilroy
Rzymski historyk Tacyt pisze o Celtach: "...ich wyj±tkowo d³ugie miecze z ¿elaza wydawa³y siê s³ab± przeszkod± dla legionów, dopóki nie ujrza³y one, ¿e ta potworna broñ w rêkach wyszkolonego wojownika mog³a byæ u¿yta szybko i z du¿ym skutkiem. IX legion Agrykoli w Brytanii ba³ siê zwarcia z barbarzyñskimi Celtami w³a¶nie z powodu ich d³ugich mieczy."

Wspomniane tu miecze mia³y d³ugo¶æ oko³o 1m wiêc do pó³toraków trochê im brakowa³o, ale jakby¶ siê bardzo upar³ to mo¿esz czym¶ takim walczyæ jak pó³torakiem.
Tak przy okazji to mi³o spotkaæ kogo¶ lubi±cego Celtów smile.gif
Pozdrawiam!
Szypu³
Mimo tego ¿e faktycznie w ówczesnym ¶wiecie miecze celtów mog³y sie wydawac d³ugie to kszta³t ich rêkoje¶ci ni jak pasuje do pos³ugiwania sie nimi jako pó³torakami, wyraznie widac ¿e s± one mieczami jednorêcznymi wiec raczej sk³onny by³bym twierdziæ, ¿e "to sie nie da panie Hawranek".Choæ faktycznie porównujac miecze cletyckie do np. Gladiusów rzymskich legionistów s± one d³ugie.
Pozdrawiam
Sentinel
Hmmmm ewentualnie móg³bym siê na irlandczyka przerobiæ ale to trochê odbiega od okresu historycznego chocia¿ z drugiej strony irlandczycy s± bezposrednimi potomkami celtów angielskich a Cltów lubiê przedewszystkim za muzykê i poziom kulturowy przez nich prezentowany to wlasnie dzziêki nim mo¿emy teraz biegaæ w kolczugach ale e³my to mieli boskie nie powiem te rogi byly zabojcze:P
Wotawa
CYTAT(Jakub ze ¦widnicy)
Ja tam mam sentyment do migda³ów, wiêc jako wczesny landsknecht biegam z migda³em ,nadziakiem i dwurêcznym mieczem na plecach.

To ¿art czy na serio?. Bo nic tu do siebie nie pasuje. Dok³adnie nic.
Poza tym:
Czerwona Ga³±¼ to zdaje siê czasy nieco pó¼niejsze ni¿ celtyckie miecze lateñskie. Pó³toraki to czasy du¿o, du¿o pó¼niejsze.

CYTAT(Sentinel)
(...)irlandczycy s± bezposrednimi potomkami celtów angielskich

hehehe.gif
Szypu³
CYTAT(Sentinel)
ale e³my to mieli boskie nie powiem te rogi byly zabojcze:P

Hmm akurat helm ktory wydaje mi sie ze masz na mysli byl helmem ofiarnym zlozonym w ofierze, raczej nie wydaje mi sie zeby byl uzywany w praktyce.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.