Witam
mam pytanko
Jesli pó³grosz Jana Luksemburczyka by³ wybity 2 1346 to jak d³ugo móg³ byc w obiegu?
Wiem, ¿e czê¶c monet by³o wykorzystywana nawet i kilka wieków po ich wybiciu (monety Rzymskie z czasów ¶wietno¶ci cesarstwa, czy Austyjackie Marii Teresy do XX wieku)
Co robiono z starymi monetami czy by³y przetapiane na nowe wzorce czy u¿ywane a¿ siê nie zu¿yj±?
I przy okazji zna kto¶ producenta monet Xv wiecznych? Maj± byæ wykonane wielko¶ciowo, wagowo i wogole jak ówczesne
Witam!
Jest takyka ksiazka Moneta w Wiekach Srednich tam sporo bibliografi. Na pewno ktos obliczyl ile ta moneta byla w obiegu.
Najwieksze znaczenie mial kruszec dlatego niektore monety dlugo pozostawaly w obiegu bo wizerunek wladcy nie byl tak istotny.
Ludka Excaibur
Nie do koñca tak. W³adcy stosowali taktykê psucia pieni±dza i przymusowej wymiany monet w obiegu (niektórzy co pó³ roku), wiêc monety lepsze kruszcowo by³y raczej chowane jako "zaskórniaki" niz znajdowa³y siê w obiegu.Jak by³o w tym konkretnym przypadku (pó³grosza króla Jana), nie wiem.
W biografii Kazimierza Wielkiego (Jerzy Wyrozumski) jest sporo o pieni±dzu w tych czasach...
Witam!
Jak sam napisales przymusowej wymiany. Wiadomo rowniez jak ludzie reaguja na przymusy,pomyslowosc nie zna granic. Gdyby bylo tak jak piszesz monety nie pozostawaly by tak dlugo w obiegu, a chocizby z listu Borga zeby nie powolywac sie na numizmatykow wynika, ze tak nie bylo.
Ludka Excalibur
Moneta gorsza wypiera lepsza
jesli np grosz praski mial wieksza wartosc niz monety Luksemburczyków
Dlatego tez wszelkie wazne transakcje i oszczednosci byly w groszach praskich
Falszowanie monet bylo tez sposobem niszczenia gospodarczego wroga wtedy stare monety tez powinny wracac do obiegu
to moje zdanie
a jeszcze jedna prosba zna ktos niskonominalowe monety z lat 20 i 30 XV wieku obszar Slaska i czech ew Niemiec lub Polski
Pozdrawiam
Kilka lat temu, jak realizowali¶my projekt kopii pó³grosza Siemowita III (moneta bita w Czersku), wybra³em siê do Warszawskiego Towarzystwa Numizmatycznego (nazwa z pamiêci). Ich siedziba mie¶ci siê na Starówce, przy ul. Jezuickiej (wej¶cie jak do restauracji ¦wiêtoszek). Oczywi¶cie w Warszawie (oczywi¶cie dlatego, ¿e to warszawskie towarzystwo). Prezesem Towarzystwa by³ wtedy sympatyczny brodacz gawêdziarz, numizmatyk z dziada pradziada - nazwiska nie pamiêtam, ale w bran¿y znany jest zarówno on, jak i jego ojciec - autor katalogów monet na ziemiach polskich. Zachêcam do odwiedzin.
Witam!Otó¿ sprawa wygl±da tak:monety Jana Luxemburczyka,jako ¿e czeskie monety by³y wykonane z dobrej jako¶ci srebra,mog³y byæ,w zalezno¶ci od wzoru,od 0,5roku do 1 roku w obiegu.Mniej wiêcej po takim czasie nastêpowa³a wymiana w pañstwie sredniowiecznym.By³a przymusowa i po pierwsze na monety wybite z gorszej jako¶ci srebra,po drugie w stosunku np.2 monety nowe za 3 stare.Z monetami czeskimi by³o tez tak,¿e by³y,tak jak dzi¶ dolary lub euro,srodkiem do lokowania oszczêdno¶ci,w³a¶nie ze wzglêdu na dobr± jako¶æ srebra.I tak¿e to stanowi³o zagro¿enie dla obiegu tych monet:jako ¿e by³y po¿±danym ¶rodkiem dla lokaty kapita³u szybko znika³y z rynku.By³y przechwytywane jak przys³owiowe"¶wierze bu³eczki".Je¶li ma kto¶ jeszcze jakie¶ pytanka na temat monet to czekam na mailu mincmistrz@wp.pl.Mincmistrz Premislavs do us³ug pisz±cy te s³owa z maila dziewczyny,bo teraz ona jest zalogowana a mnie biedulce dzi¶ nie pozwala siê zalogowaæ...buuu
Na od¶wie¿enie mam pytanie: ile groszy praskich wchodzi³o na floren? Nigdzie nie znalaz³em takiej informacji kiedy¶ próbowa³em robiæ jakie¶ szacunki i wysz³o mi 14 groszy za florena, ale nie wiem czy to prawid³owa warto¶æ. Mo¿e znacie prawid³owy przelicznik?
CYTAT(Witko @ 11:02 07.04.2010)
Na od¶wie¿enie mam pytanie: ile groszy praskich wchodzi³o na floren? Nigdzie nie znalaz³em takiej informacji kiedy¶ próbowa³em robiæ jakie¶ szacunki i wysz³o mi 14 groszy za florena, ale nie wiem czy to prawid³owa warto¶æ. Mo¿e znacie prawid³owy przelicznik?
Trzeba by³o zapytaæ mnie,mincerza,na turnieju w O³awie:-)).Na florena wchodzilo oko³o 30 groszy,w zale¿no¶ci od okresu ta warto¶æ siê zmienia³a.Pozdrowienia dla Kasieñki...Monetkê ma dalej,czy j± gdzie¶ "posia³a"?Pozdrawiamy.
Dziêki za odpowied¼. Có¿ czasem pod latarni± najciemniej :-) Mnie interesuj± lata 1330-1385.
Kasieñka trzyma monetê w swoim pude³ku ze skarbami i czêsto siê ni± bawi. To jej ozdoba kolekcji.
Pozdrawiamy serdecznie!!!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.