Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Instrumenty] Psalterium - jakie struny
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
madrath
Witam,

Mam psa³terium, replika instrumentu zrobiona przez kolegê lutnika.

Mam te¿ du¿y problem bo niestety nie wiem jakie struny powinny byæ za³o¿one. Z tego co uda³o mi siê znale¼æ tu i ówdzie wychodzi ¿e powinny to byæ struny metalowe (br±z). I piêknie tylko niestety nie wiem jakie grubo¶ci dobraæ.

Czy w psa³terium - gdzie nie ma progów a struny ró¿ni± siê tylko d³ugo¶ci± stosuje siê wszystkie struny takie same? Z ró¿nic w d³ugo¶ci mo¿na zak³adaæ ¿e takie same struny stroi³y by w jednej gamie.

Mo¿e kto¶ wie co¶ wiêcej. (rodzaj strun i producent)

Pozdrawiam!
Scandicus
Grubo¶æ struny nale¿y obliczyæ na podstawie takich parametrów, jak: d³ugo¶æ drgaj±ca struny, jej naprê¿enie, materia³ z jakiego jest wykonana (gêsto¶æ) i wysoko¶æ d¼wiêku. Wzór znajdziesz w podrêczniku z fizyki, wystarczy parê przekszta³ceñ.
madrath
CYTAT
Grubo¶æ struny nale¿y obliczyæ na podstawie takich parametrów, jak: d³ugo¶æ drgaj±ca struny, jej naprê¿enie, materia³ z jakiego jest wykonana (gêsto¶æ) i wysoko¶æ d¼wiêku

Ech... Tyle to ja wiem icon_wink.gif
Moje pytanie dotyczylo raczej tego sk±d wzi±æ struny które odpowiada³yby charakterystyk± tym z br±zu. Ludzie zajmuj±cy siê muzyk± na pewno wiedz± jakiego typu zamienniki siê sprawdzaj±.

Drug± czê¶æ pytania kierowa³em raczej do praktyków tego instrumentu (lub np. gusli - bia³oruskiego).

Pozdrawiam!
madrath
Cytuj±c poetê:

[...] B³agam, pomó¿cie, ludzie gdzie jeste¶cie [...]

Je¿eli kto¶ wie to proszê o opowied¼. Chodzi mi nie tylko o ten konkretny przypadek ale tak¿e o psa³terium generalnie.

Pozdrawiam
Scandicus
CYTAT
Moje pytanie dotyczylo raczej tego sk±d wzi±æ struny które odpowiada³yby charakterystyk± tym z br±zu. Ludzie zajmuj±cy siê muzyk± na pewno wiedz± jakiego typu zamienniki siê sprawdzaj±.

Lutnik, który zbudowa³ instrument powinien wiedzieæ, jaki naci±g powinny mieæ struny i na tej podstawie mo¿na wyliczyæ ich grubo¶æ. Ja niestety, nie wiem jaki naci±g powinien byæ w tym instrumencie.

Zastosowaæ mo¿na metalowe struny dostêpne w sprzeda¿y: stal, br±z fosforowy, mosi±dz.
Firma Pyramid sprzedaje struny wg grubo¶ci (d³ugo¶æ 1m). Stal: 0,16 - 0,70 mm; br±z fosforowy, mosi±dz : 0,2-1,00 mm. Z owijk± dostêpne s±: stal, stal posrebrzana, tombak na br±zie fosforowym.
Gêsto¶ci materia³ów: http://www.engineeringtoolbox.com/metal-al...ties-24_50.html
Pyramid robi struny do psa³teriów i mog± je wyliczyæ. Ich strona: www.pyramid-saiten.de
madrath
I jeszcze raz proszê o pomoc. Niemo¿liwe ¿eby nikt nie wiedzia³ nic na ten temat. W koñcu psa³terium powszechny dosyæ instrument.

Je¿eli kto¶ ma jakie¶ pojêcie na ten temat to na priva mogê dostarczyæ rysunki i zdjêcia tego ustrojstwa.
Pozdrawiam!
madrath
Kupi³em struny 010 do akustyka i dzia³a. Strojem reguluje d³ugo¶æ pomiêdzy progami. Brzmi bardzo czysto i metalicznie, zarówno przy szarpaniu palcami jak i przy uderzeniu pa³eczk±.

To tyle. Jakby kto¶ mia³ podobny problem to najlepiej kupiæ wszsytkie struny takie same i popróbowaæ.

Pozdrowienia!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.