Nadal poszukujê informacji na temat zamku Krzy¿topór - brakuje mi ogromnie du¿o.
Na pewno nie mogê dotrzeæ do ¼róde³, które w jakikolwiek przedstawia³y by prawdziwe
informacje na temat obrazów (niektórzy mówi± 40, inni ¿e to p³askorze¼by.
Nic z nich nie zosta³o, a co gorsza nikt nie wie co na nich by³o, a jeszcze w 1827 by³y dobrze widoczne.
Kto¶ wie gdzie mogê tego poszukaæ, du¿o wskazuje na to ze w Bibliotece Jagielloñskiej (komputerowy katalog online) tego nie znajdê.
Zdjêcie z planu 4 marzec 2005 ->
http://www.freha.pl/download.php?id=5810
Pozdrowienia, Marcin ‘slajerek’ Skoczylas
spróbój w "Katolog Zabytków Sztuki w Polsce", musisz znaæ województwo, i wed³ug niego odnale¼æ odpowiedni tom, w ktorym krzy¿topór ppowinnien byæ skatalogowany, je¶li nie znajdziesz w nim wystarczaj±co du¿o informacji, to spójrz na bibliografiê na koñcu, powinno sie tam znajdowaæ kilka pozycji odno¶nie tego obiektu.
pozdro i mi³ego szukania
Dziêki, przy nastepnej wizycie w bibliotece siê temu przygl±dnê.
Co wiecie o architekcie Wawrzyñcu Senesie; chocia¿ s³ysza³em teoriê, ¿e architektem Krzy¿toporu by³ kto¶ inny?
Witam!
Jaki¶ czas temu, ¶ci±gn±³em z frehowego huba fragmenty obrazów przedstawiaj±ce ³o¿a (za³±czniki). Niestety fragmenty te nie s± opisane. Poszukujê informacji z jakiego obrazu zosta³y wyciête.
Sam bêdê kontynuowa³ moje ¶ledztwo, ale bêdê wdziêczny za wszelk± pomoc ;)
I jeszcz piêæ fragmentów. Rozumiem, ¿e zadanie mo¿e byæ trudne, ale mo¿e bêdê móg³ siê z czasem zrewan¿owaæ.
£o¿e 11 i 12 to fragmenty dzie³a Giotta pt.: "Sprawdzanie stygmatów ¶w. Franciszka"
£o¿e 5 i 6 to Duccio. Autorstwa jestem pewna, ale tytu³u niezbyt "¦mieræ Marii"
£o¿e 1 to Simone Martini, dzie³o, pt.: "Sen ¶w. Marcina"
Wielkie dziêki za pomoc!! Mo¿e kiedy¶ siê odwdziêczê. ;)
Witam szanownych Frehowiczów!
Nie wiem czy ju¿ istnieje taki temat (je¿eli tak to proszê moderatorów o do³±czenie mojego postu), nie znalaz³em i wogóle nie wiem czy pasuje do tego dzia³u.
Czasami cz³owiek trafi na fragment ryciny, rze¼by czy innego dzie³a sztuki, które nale¿y do wiêkszej ca³o¶ci, ale z wiadomych przyczyn (g³ównie z szerszej nieznajomo¶ci tematu) trudno je zidentyfikowaæ. Temat, którego nawet nie wiedzia³em jak nazwaæ, mia³by s³u¿yæ pomocy w dok³adniejszej identyfikacji dzie³ sztuki.
Od razu wiêc zacznê.
Moje dane (mog± byæ mylne) dotycz±ce za³±czonego fragmentu to:
obiekt: zbiór pism teologicznych
datowanie: pocz. IX w.
pochodzenie: ?
znajduje siê: muzeum Monachium
Je¿eli kto¶ wie wiêcej to proszê o pomoc.
Dziêki
Pozwalam sobie lekko zmieniæ ten temat w nazwie - na bardziej ogólny,mo¿e kto¶ bêdzie mia³ w przysz³osci podobny problem i bêdzie jak znalaz³ - Prezes
Dziêki, Vlasto, chocia¿ z niemieckiego to ja do 10 liczyæ tylko umiem
Zrozumia³em, ¿e rycina przedstawia mêczeñsk± ¶mieræ Bonifatiusa (Winfried, Winfrida, Wynfreth), ale reszty nie klejê.
Pewnie tu jest wszystko ukryte i starczy rozszyfrowaæ:
"aus der Hs. Bamber, Staatsbibliothek, Cod. lit. 1, fol. 126v, um 1000"
P.S.
Znalaz³em jeszcze co¶ takiego:
"Bildausschnitt Cod. lit.1, fol.126, Bamberg, um 1000"
na:
http://www.fritzlar.de/sammel/bonifatius-vita.htm
A wie kto¶ mo¿e wiêcej na temat tych rycin i ma ca³o¶æ obrazków, których zdaje siê to s± tylko fragmenty?
Czy na pewno datowane s± na wiek IX? By³by to ciekawy element do dyskusji na temat migda³ów ; )
Utrecht Psalter
"Benedictine Abbey of Hautvillers, near Reims (France) Between 816 and 833;
The Utrecht Psalter is one of the finest manuscripts of this period and probably the most unusual Psalter of the Middle Ages. It was written out and painted between 820 and 840 in the Benedictine abbey of Hautvillers near Rheims, on the initiative of Ebbo, archbishop of Rheims and a foster brother of Emperor Louis the Pious. This sumptuous illuminated work of the Carolingian period is the earliest surviving example of an illustrated Psalter in Western book production. "
CYTAT(Ireneusz Szymañski)
Pewnie tu jest wszystko ukryte i starczy rozszyfrowaæ:
"aus der Hs. Bamber, Staatsbibliothek, Cod. lit. 1, fol. 126v, um 1000"
"Bildausschnitt Cod. lit.1, fol.126, Bamberg, um 1000"
Rycina ta przedstawia najpierw swiecenie woda a potem na dole dopiero meczenska smierc. Z podany cytat mowi,ze rycina pochodzi okolo z 1000 roku z miejskiej bilblioteki. W te chwili nie powiem Ci co znaczy Bamber - mi sie to kojarzy z nazwa miasta,ale jak nei zapomne to sprawdze w slowniku!Natomiast 2 podany przez Ciebie cytat mowi o tym,ze jest to fragment ryciny z bambergu ponownie okolo 1000. Niestety sama tez nie potrafie rozszyfrowac skrotow Cod.; lit i fol.
Natomiast na podanym adresie stroki mozna przeczytac o zyciu Winfreda:)
Pozdrawiam
www.babelfish.altavista.com
T³umacz stron internetowych. Niemiecki te¿ jest, niestety polskiego nie ma
Pozdrawiam ...Worrior
Dziêki Wam bardzo.
fol. 126 -
folio - format bibliograficzny arkusza 1 raz z³o¿onego (por. in folio; plano); numer bie¿±cy stronicy (a. dwóch obocznych stronic) w ksiêdze handl. (por. recto; verso). -
http://www.slownik-online.pl
Cod. lit. 1 - niestety te¿ nie wiem co oznacza, codex co¶tam?, mo¿e to oznaczenie-symbol konkretnego dzie³a z Bambergu; znalaz³em gdzie¶ w necie tak± tabelê z oznaczeniami dzie³ w poszczególnych wiekach i skróty cod. wystepuj± w XX wieku, w poprzednich wiekach inaczej je oznaczano (
http://www.oeaw.ac.at/ksbm/melk/sig.htm ), ale nie wiem czy dok³adnie o to chodzi, bo niemieckiego nie znam.
A kolejne dzie³o?
wracaj±c do Utrecht Psalter:
http://psalter.library.uu.nl/
Czy moze ktosz posiada rysunkov lub foto tego... eng. CARVING (sory nieznam jak na polskim...)?? Lub viecej informacjo o nim?
Jest datovany na sriodek XIV. Niestiety nieznam gdzie jest ten carving i kto jego zrobil... Ale jusz ktury raz znalazlem ze jego czesto uzywajom jako zrodla, ale niestety znalezcz jego niesdazam...
Z gory dziekuje!
Wie kto¶ co to za ilustracja? Sk±d pochodzi? No i mo¿e kto¶ ma j± w ca³o¶ci?
O w mordê! Cesarz Niemiec z takim uzbrojeniem? Interesuj±ce zaiste!...
Wiem co to
"Dziewiêciu dostojnych (czcigodnych) ludzi przesz³o¶ci" z francuskiego rêkopisu "Wêdruj±cy rycerz" 1394 r. (Pary¿, Biblioteka Narodowa)
Tyle siê dowiedzia³em, teraz czy kto¶ wie gdzie znale¼æ resztê?
Hej
Postaraj siê dowiedzieæ jaki jest tytu³ oryginalny, po francusku, albo numer katalogowy mo¿e jest akurat w Mandragorze, chyba ¿e tam ju¿ sprawdza³e¶. Ostatnio przegl±da³em ca³y XIV z terenów francuskich ale jako¶ nie wpad³ mi w oko.
Tego kodeksu nie ma w Mandragore.
Paris, BNF, Ms. fr. 12559, fol. 125r.
Tommaso III di Saluzzo (Thomas de Saluces),
Le Chevalier errantDekoracja kodeksu to dzie³o tzw. Mistrza
Cité des DamesMotyw
Neuf Preux. Zreszt± nie jest to jedyne ciekawe jego ujêcie (zw³aszcza dla bronioznawców).
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikDobre materia³y ma na
swojej stronie Uniwersytet w Piczburgu, ale sk±d wzi±æ login i has³o - nie mam pojêcia.
P.S. Andrzeju, za nazwanie Szarlemania "cesarzem Niemiec" Francuzy by Ci pokaza³y ¶redniowiecze!
Poszukujê kolejnych materia³ów. Tym razem jest to O³tarz Pasyjny z klasztoru w Heilsbronn, z oko³o 1350-60 roku. Mam zdjêcia z Bildindexu, ale chcia³bym co¶ lepszej jako¶ci a zw³aszcza w kolorze. Pozdrawiam
Kolejne z rzêdu, piszê osobno, by siê pojawi³o jako nowy post
Poszukujê zdjêcia zwornika z prezbiterium katedry wawelskiej z przedstawieniem ¶w. Wac³awa.
Z góry dziêkujê za pomoc
Czy kto¶ ma dobre zdjêcia o³tarza ¶w. Barbary z Gdañska?
Zale¿y mi na kwaterze z prowadzeniem nagiej Barbary (w za³±czniku miniaturka)
Z góry dziêkujê za pomoc.
Zwornik z wyobra¿eniem ¶w. Wac³awa.
Niestety dysponujê tylko czarno bia³± reprodukcj± z ksi±¿ki
Rze¼ba architektoniczna w Ma³opolsce za czasów Kazimierza Wielkiego autorstwa p. Marka Walczaka. (Kraków 2006)
Mo¿e dobre i to:)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Dziêkujê. Trochê pó¼no odpisujê, ale przeoczy³em odpowied¼. Ciekawe zdjêcie, bo znam delikatnie mówi±c odmienne przerysy.
I mam kolejn± sprawê. Czy kto¶ dysponuje duuu¿ym zbli¿eniem na relikwiarz Urszuli autorstwa Memlinga, dok³adniej na scenê 6 i pana w lewym dolnym rogu:
Najwiêksze mam oko³o 800x1000px ale to ca³a kwatera
Pozdrawiam
Kto¶ zna mo¿e obraz z lat 80tych XV wieku z Keresztény Múzeum w Esztergomiu z przedstawieniem ¶w Jerzego? Znam tylko przerys z Mieczy ¶rodkowoeuropejskich G³oska.
Z góry dziêki za jakie¶ bli¿sze informacje.
CYTAT(Borg @ 17:40 06.07.2009)
I mam kolejn± sprawê. Czy kto¶ dysponuje duuu¿ym zbli¿eniem na relikwiarz Urszuli autorstwa Memlinga, dok³adniej na scenê 6 i pana w lewym dolnym rogu:
Hej, na wikipedii jest
2,024 × 2,946 pixeli, ale to jest jakis skan z papieru a nie zdjecie oryginalu, wiec jest kijowe moim zdaniem (lepszy ten 809x1096
Almanachu).
I z ciekawo¶ci - co ciekawego ma wojak w lewym, dolnym rogu?
Wikipediê znam, ale g** widaæ...A odno¶nie Twojej ciekawo¶ci czego tam nie ma
Nic tylko brac i w ca³o¶ci rekonstruowaæ. Od przeszywanicy po miecz i buty
Witam
mam do¶æ nietypow± pro¶bê. Kiedy¶, w jakiej¶ ksi±¿ce, której niestety tytu³u nie zapisa³em znalaz³em drzeworyt z koñca XV wieku, czy mo¿e pocz±tku XVI (¶liczny pó¼ny gotyk) przedstawiaj±cy nag± kobietê w samych butach i nakryciu g³owy (hennin, czy co¶ podobnego). Towarzyszy³y jej jakie¶ ornamenty ro¶linne i dwie tarcze herbowe. Czy kto¶ kojarzy takie przedstawienie? Mo¿e jakie¶ zdjêcia, literatura, cokolwiek, bym doszuka³ siê gdzie to widzia³em, lub zdoby³ sam ten drzeworyt.
Pozdrawiam
Arek
CYTAT(Borg @ 21:16 16.09.2010)
BNF Latin 9333, folio 57.
Jak dla mnie to nie jest jedno "wydanie" - bardziej przypomina zbior wszystkich ilustracji jakie ktos znalazl w temacie (sa rozne, powtarzalne dekoracje ilustracji; rozne stopnie zachowania papieru)
CYTAT(Sauron @ 21:59 16.09.2010)
Jak dla mnie to nie jest jedno "wydanie" - bardziej przypomina zbior wszystkich ilustracji jakie ktos znalazl w temacie (sa rozne, powtarzalne dekoracje ilustracji; rozne stopnie zachowania papieru)
Owszem, ten katalog to mieszanka, ale Borg pyta³ zdaje siê o konkretn± ilustracjê.
Kurcze, teraz jak klikam to pojawia mi sie konkretna ilustracja - poprzednio dosta³em ca³y katalog... oh well
Dziêki, z tego co znalaz³em to do¶æ pó¼na, z po³owy XV wieku kopia. Ale jako¶ nic dok³adnego nie wygoogla³em.
Witam,
Proszê o pomoc w identyfikacji poni¿szej miniatury. Na 90% pochodzi z Wielkiej Brytanii. Przedstawia scenkê pogromu ¿ydów.
Pozdrawiam
Kacper
Kolejna pro¶ba o identyfikacjê, tym razem szkicu (angielskiego?).
Nie jest to fragment godzinek Joanny z Evreux (MMA, Cloitser collection w NY) z 1325-28?
Styl identyczny, z czego znam tylko jedno przedstawienie z tego rêkopisu.
Dziêki wielkie, wszystko siê zgadza. :D
Wie kto¶ co to za obrazek? Wiem, ¿e przedstawia walkê z Kumanami, czyli niewiele, bo motyw na Wêgrzech i w okolicach popularny.
To jest fresk z Transylwanii niegdy¶ Wêgry dzi¶ Rumunia. Datowanie ok. 1350 r., okrêg Harghita. Walka ¶w. W³adys³awa króla wêgierskiego z Kumanami (Po³owcami). Tyle wyczyta³em na jakiej¶ bu³garskiej stronce.
Pozdrawiam Znicz
Czy kto¶ wie kiedy dok³adnie (dekada) powsta³a ta rze¼ba? Jest to Rudolf IV z katedry ¶w. Stefana w Wiedniu...
Kto¶ wie co to za obrazek i z kiedy?
Pomocy.
Kto¶ widzia³ mo¿e inne reprodukcje tego obrazu? Np w kolorze?
CYTAT(Borg @ 21:57 07.11.2011)
Kto¶ wie co to za obrazek i z kiedy?
przypomina styl:
Heinrich Aldegrever (1502–1555 or 1561)
lub
Hans Sebald Beham (1500–1550)
tam bym szuka³
Mam co¶ podobnego – A. Durer z 1512 r.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
Dziêkujê
Mam kolejny problem. W za³±cznikach przerysy z ksi±zki A. Shcherbakova, J. Dzysa Bitwa na Lodzie.
Czy kto¶ wie co to za przedstawienia, ma mo¿e reprodukcje orygina³ów?
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.