mam nadzieje ze w tym temacie kazdy wyraziwoja opinioe na temat doboru luku np. dla poczatkujacego itd.
Ja na pocz±tku my¶la³em o nie wiadomo jakim ³uku - mega wypasionym i wogóle - ale w miêdzyczasie dorobi³em siê ³uku wykonanego z jednego kawa³ka drewna i do tego nie ³upanego tylko z ga³êzi jesionowej o odpowiednim profilu - ma mo¿e 15 kilo naci±gu, chocia¿ tak naprawdê nie wiem, ale dopiero od niedawna jestem w stanie wykorzystaæ wszystkie jego mo¿liwo¶ci, po ponad roku strzelania potrafiê braæ korektê na wszystkie elementy zewnêtrzne i na fakt, ¿e sam ³uk znosi lekko w prawo, ale szczerze powiedziawszy, nie zamieni³bym tego ³uku na ¿aden inny.
Do tego da³em za niego 50 zela. Pewnie bêdê szuka³ podobnego jak temu siê co¶ stanie. Jaki¶ czas te¿ zastanawia³em siê nad kupieniem ³uku od Pana Bogus³awa Popka, a s³ysza³em wiele dobrego o jego ³ukach, no i s± robione do¶æ historycznie i tak te¿ wygl±daj±.
Wed³ug mnie przyda³yby siê opinie na temat doboru twardo¶ci ³uku, bo to jest na pocz±tku najwa¿niejsze. Sam odwlekam w czasie zakup dobrego ³uku, bo jeszcze nie wiem jak powinien byæ twardy.
Od kilku lat strzela³em z 18kg bisoka i sz³o mi ¶rednio. Ostatnio kupi³em ¿onie 13kg i prawie go jej nie dajê, co strzelanie z niego sprawia mi ogromn± frajdê i bardzo mi siê poprawi³a technika strzelania. Nie jest to ¿adne wielkie odkrycie, ale sam doszed³em do tego, ¿e trzeba zaczynaæ od ³uku miêkiego i powoli przechodziæ do coraz twardszych. Teraz zamierzam kupiæ jaki¶ 15-16kg, a za rok mo¿e sprawiê sobie prawdziwy drewniany w okolicach 18kg. A wiêc moja strategia jest taka: co rok o 2kg wiêcej-za 20 lat mo¿e dojdê do mitycznych 60kg angielskich ³uczników
CYTAT
Dobór ³uku...
1)Na pewno trzeba pomy¶lec jakie ³uki siê bardziej lubi, wschodnie czy zachodnie. no bo ³uk nie kosztuje trzy dychy tulko conajmniej ze trzysta
, wiêc lepiej pomys³eæ
- bo potem tak ³atwo na drugi sie ³atwo nie uzbiera
... chyba ¿e czyjs tata jest adwokatem
2) Sprawa naci±gu... To sie tak wydaje- a se wezme angola 25kg
... a potem sie okazuje ¿e
p³aczesz w k±cie bo nie mo¿esz go naciagn±æ ....
Ze mn± tak by³o, ale w pore siê zorientowa³em
, i kiedy jeszcze by³ czas to zmieni³em proporcje na 19- 25kg z wcze¶niejszego 25- 30kg.
i ca³e szczê¶cie
... Aczkolwiek musze wam, powiedzieæ ¿e nia jest tak ³atwo jak my¶la³em
...
Pomy¶lcie o tym...
W pewnym sensie sam mam podobne dylematy.
Pierwsza sprawa, o której nikt nie wspomnia³, to sprawdzenie czy potrzebujesz ³uku praworêcznego czy leworêcznego, a w zasadzie powinienem napisaæ prawoocznego i lewoocznego.
¯eby sprawdziæ które oko masz dominuj±ce zrób tak. Wyci±gnij palec przed siebie i "wceluj" nim w jaki¶ punkt. Potem przymknij oko prawe i lewe. Jak przymkniesz oko dominuj±ce to palec "siê poruszy" na tle. Jak przymkniesz oko niedominuj±ce to nadal bêdzie "celowa³" w mniej wiêcej ten sam punkt.
Ja na przyk³ad mam dominuj±ce oko lewe, choæ jestem praworêczny.
Naci±g... Ja "my¶la³em" ¿e potrzebujê czego¶ poni¿ej 20kg ale teraz wiem, ¿e nie kupiê niczego poni¿ej 30kg (zrobiê pewnie niejeden, ale to inna sprawa
). Kwestia co ciê krêci. Mnie "krêci" aspekt si³owy ³ucznictwa, przynajmniej miêdzy innymi aspektami. Muszê czuæ ¿e to co mam w rekach to ¶mierciono¶na machina.
No i styl. Ja wiem ¿e po prostu lubiê d³ugie proste ³uki, ale ró¿ni ludzie ró¿ne maj± gusta. Ale to trzeba sprawdziæ ¿eby wiedzieæ. Ja wiem ¿e lubiê ci±gn±æ ciêciwê za ucho i lubiê jak mi majdan wbija rêkê w tu³ów i wiem ¿e póki co to mi daje frajdê. Ty mo¿esz byæ inny.
Kwestia jak zrobiæ ³uk drewniany, który wytrzyma te naci±gi jakie mi siê podobaj±
. Oj, nie wiem czy siê nie skuszê na laminat... Na cis mnie zupe³nie nie staæ.
Pozdrawiam.
Acha - jakby¶ chcia³ sobie co¶ szybko wystrugaæ to
tutaj jest ³opatologicznie wyja¶nione jak zrobiæ ³uk z deski w mieszkaniu w bloku. Niestety po angielsku - w razie co pytaj w odpowiednim w±tku.
Ja nauczy³em, no mo¿e zacz±³em, strzelaæ na swoim ³uku. W³asnorêcznie zrobionym, z olchowej ga³±zki. Fakt znosi³o, znosi³o, ale do¶æ daleko lecia³o.( nie by³o mowy o celowaniu, bo po pierwsze strza³y mia³em do
z gwo¼dziami zamiast grotów, a po drugie ciêciwa te¿ nie byla za historyczna). Potem mia³em wybór, strzelac z Diany czy z Anglika. Wybra³em Diane, bo z Anglikiem sobie nie radzilem. No i ca³kiem dobrze mi sz³o, ale by³ jeden ma³y szczegó³: Diana nie jest historyczna i nigdzie jej wzi±¶æ nie mog³em. No a teraz sobie z Anglikiem radze i dobrze mi idzie.
A wiêc. Najlepszym do tej pory, przezemnie u¿ywanym ³ukiem, i który bym poleca³ jest Anglik. Nie do porównania.
( ale nic nie st³umi sentymentu do pierwszego olchowego ³uku
)
Ja mam w tej chwili bisoka 18-kg i mi sie bardzo fajnie z niego strzela. Moze nie jest historyczny ale na nauke strzelania w sam raz. Jesli chcesz wybrac historyczny luk, musisz najpierw dostosowac go do postaci i okresu, jaki odtwarzasz( albo odwrotnie - okres dopasowac do luku, ktory ci sie najbardziej podoba
). Potem sila luku. Naciagasz cieciwe 3 razy do ust/ucha i powoli zwalniasz ja, trzymaj±c caly czas cieciwe palcami. Kiedy 3 raz naciagniesz cieciwe przytrzymaj ja na chwile przy twarzy - jesli twoja reka dosc mocno drga, ta sila luku ci nie odpowiada. Ja na pocz±tek radze ci kupis bisoka, ktory chyba na wiekszosci turniejow jest dozwolony. Ja ³ucznictwo traktuje jako fajna zabawe i sport a do tego bisoki sie swietnie nadaja.
Witam
Sk±d wzi±³e¶ ten patent z trzykrotnym naci±ganiem ciêciwy i dr¿eniem rêki? Sam to wymy¶li³e¶?
Pozdrawiam
Powiedzial mi o tym pewien cz³owiek, zorientowany w ruchu rycerskim ( nie znam jego nazwiska) . Jak nie chcecie - nie uzywajcie .
Z mi³± chêci± wyprubujê :D Ale ja mam patent na celno¶æ. Tzn, sprawdzenia, które oko jest mocniejsze. Ale to w innym temacie.
Ja jednak bym poleca³ anglika, jak na samym pocz±tku sobie z nim nie bêdziesz radzi³, to po paru treningach bêdzie juz lepiej.
Ja mam pytanie jedno...Jak ustalic jak dlugi luk byc powinien?? Mam 165 cm wzrostu;-). Z góry dzieki za odpowiedz i sorry jesli sie powtarzam
Witam!
Jak d³ugi powinien byæ ³uk...
Moim zdaniem nie jest to powi±zane ze wzrostem ³ucznika, ale konkretnym 'modelem' ³uku. £uk koreañski bardziej krótki, ³uk prosty ró¿nie, ³uk d³ugi d³ugi. Inaczej ma siê sprawa z d³ugo¶ci± naci±gu. Niski ³ucznik (zarazem o krótszych rêkach) mo¿e nie wykorzystaæ w pe³ni ³uku o d³ugim naci±gu (np. 30") Z drugiej strony ³ucznik wysoki (d³ugorêki) ³uk o zbyt krótkim naci±gu mo¿e przeci±gn±æ i us³yszeæ radosne trachniêcie
. Oczywi¶cie nie jest powiedziane ¿e ³uk d³ugi ma d³ugi naci±g, a krótki krótki. Mam ³uk koreañski z którego mo¿na wydusiæ spokojnie 30" a dlugi to on nie jest
.
Witam!!!
Wszystko zalezy od typu ³uku... Do d³ugich angielskich powinienes byæ ni¿szy o 4-6 cm od ³uku...
CYTAT(charli)
mam nadzieje ze w tym temacie kazdy wyraziwoja opinioe na temat doboru luku np. dla poczatkujacego itd.
Chcesz bawic sie w rymcertwo czy w tatarstwo ?
Bo luki wschodnie sa IMHO o wiele piekniejsze i bardziej skuteczne w stosunku do naciagu.
A po co pakowac kase w cos co potem zgnije w kacie?
Witam. Mam do Was ma³e pytanie. Jak jest w koñcu z t± d³ugo¶ci± ³uku ? Chce kupiæ z koleg± ³uki Bisoka 18 angielskie z refleksem ale s± ich 2 typy. Jeden ma d³ugo¶æ 179 a drugi 189. Jakie d³ugo¶ci mamy wybraæ gdy mamy 171 i 178 cm wzrostu. D³ugo¶æ ta jest mierzona gdy ³uk jest napiêty czy nie. Jak ju¿ wspomnia³em chcemy se wzi±æ 18 i nie wiemy czy one nas nie przerosn±. Jeste¶my pocz±tkuj±cy ale nie chcemy zmieniaæ ³uków za pó³ roku bo bed± one za s³abe w miare æwiczeñ. Dziêki za wszystkie odpowiedzi.
Witam.
Mysle ze na pocz±tek wystarcz± wam luki 179cm[70"] nie znam waszych mozliwosci co do naci±gu 18,nie wiem jak inni ale wiekszosc zaczynala od 15i pozniej stopniowo wieksze naciagi,ja mam wzrostu 188cm i strzelam z centaura 66" [170] 20 i 58" skladany 23 i troche trzeba sie namachac.
Dlugosc mierzona jest bez cieciwy.Mysle ze najlepiej skontaktujcie z Centrum Lucznicze p.Lucjan Socha wspolnik Bisoka.
Pozdrawiam
Witam .
www.centrum-lucznicze.pl informacja dla Mischeela
Witam
chyba jednak Mischeel kupimy luki angielskie z refleksem 17stki 179cm od Bisoka w Centrum £uczniczym, ale pobno Pan Bisok olewa klienta.
Gdzie lepiej kupiæ ³uk w Centrum £uczniczym, Z³otej Strzale, czy w £ukSporcie ?
Witam.
To wlasnie centrum lucznicze jest Bisoka wspolnie z Soch± i z nim rozmawiac tel 609191642 bardzo sympatyczny facet wejdzie na strone tam sa zdjecia i telefony i wszystko zalatwicie.
Pozdrawiam
ok wielkie dzieki rano zadzwonimy do centrum i jakos na pewno sie dogadmy
thx
i tak sam sproboje zrobic luk...
http://www.geocities.com/salampsio/oak.htm
Moi ch³opcy (lat 16, pierwsza klasa LO, wzrost 175-185 cm) strzelaj± najczêsciej z 18kg, rzadziej z 22kg. £uki do¶æ krótkie, najwy¿szy potrzebuje d³u¿szego, bo ma rêce za d³ugie, ale có¿...
Najlepiej sprawd¿ u Jankowskiego kryteria doboru ³uku do wymiarów cia³a i oblicz dla siebie d³ugo¶æ - bo tu ma znaczenie nie tyle wzrost, ile d³ugo¶æ koñczyn górnych.
Jaka jest strona Jankowskiego i w jakim sklapie najlepiej kupiæ luk, oraz strzaly?
Na paeno wezme Lukbisa Dlugi Luk Angielski 179CM z naciagiem najprawdopodobniej 17 (na poczatku chcielismy z kumplem 18stki).
Teraz chyba juz jednym problemem jest znalezienie dobrego i taniego sklepu.
£uk Jankowskiego to ja mam na sprzeda¿....
Dogadaæ siê z nim mo¿esz jedynie poprzez mail..
Strza³ ju¿ nie robi.
Witajcie!
Zna kto¶ link lub poda mi namiar na dobry (drogi) sklep ?
Pozdrawiam
Witam.
Wszystko zalezy co potrzebujesz www.luksport.pl pan Adam Pazdyka lub Norbert Kopczynski znawcy tematu lucznictwa sportowego i tradycyjnego .
Tam mozesz zamowic telefonicznie lub e-mailem bardzo dobre doractwo i szybka wysylka.
Pozdrawiam
Witam wszystkich
Dodam do tematu swoje trzy grosze.
Jak kupowa³em ³uk strzela³em (sportowo) z trzech palców potem nasz³a mnie chêæ na strzelanie z kciuka.
No i okaza³o siê, ¿e te dodatkowe 10-15 cm naci±gu ³uku to jakie¶ 10 funtów wiêcej do pokonania.
Mój drugi ³uk kupowa³em na styk swoich mo¿liwo¶ci wiêc zrobi³o sie nieprzyjemnie ;-(.
Mo¿e wiêc najpierw trzeba sobie odpowiedzieæ na pytanie jakim stylem chce siê strzelaæ.
Poza tym mam pytanie.
Te funty i kilogramy naci±gów ³uku bierzecie z "napisu na ³uku" od producenta czy sami próbujecie to zweryfikowaæ.
Ja przyznam trochê siê zdziwi³em po takiej weryfikacji.
No i na koniec ma³e pytanko jak czêsto strzelacie z tych ³uków i ile strza³ów w czasie treningu oddajecie?
Pozdrawiam
Artur
S³awa!
Dobór ³uku to niby prosta sprawa, a jednak tyle problemów. Dla jednych kasa, dla innych nieswiadomosc czego sie chce,bo tak naprawdê dopiero po pierwszym sezonie z ³ukiem w rece wiemy co nam juz odpowiada a co nie.
Ja zaczyna³em od bisoka-kryma 23 kg.Taki po prostu mia³em okazjê kupiæ i prawdopodobnie tak jest w wielu przypadkach.Na pewno s³abszy ³uk bêdzie lepszy ni¿ silniejszy bo ³atwiej o nabranie odpowiednich nawyków i celne strzelanie.Teraz mój bisok ma prawie 10 lat i s³u¿y mi do tej pory, dorobi³em siê te¿ anglika-jesionka od Popka 19 kg i akacjowego swojej produkcji tez ok 18 kg.
S³absze ³uki s± dobre ale niestety tak do 35 metrów bo potem to taaakim loooobem..
Mnie to nie odpowiada i rozgl±dam siê za silniejszym..Temat rzeka...
Co do ilo¶ci strzelañ to raz w tygodniu ponad 2 godz.-jakies kilkaset strza³ów + 2-3 razy po ok 20 min. pare serii.
Witam, w zasadzie najkorzystniej jest posiadaæ dwa ³uki: mocniejszy do æwiczeñ si³owych i s³abszy, z którego bêdzie siê æwiczyæ celno¶æ. Ten do æwiczeñ si³owych mo¿e byæ w³asnej konstrukcji (ten drugi zreszt± te¿!), a pomiar naci±gu naj³atwiej zrobiæ wag± ³azienkow± : wa¿ymy siê z ³ukiem, a jak za du¿o waga poka¿e, to oczywi¶cie ³uk taki ciê¿ki :-) , potem zaczepiamy np. o górn± krawêd¼ otwartych drzwi ciêciwê (uwaga, ¿eby siê nie zsunê³a ani nie uszkodzi³a o ostr± krawêd¼!!!) i naci±gamy ³uk na d³ugo¶æ strza³y - ró¿nica odczytu wagi z ³ukiem naci±gniêtym i nienaci±gniêtym to bêdzie naci±g ³uku.
A celno¶æ to od strony sprzêtowej sprawa g³ównie strza³, a nie ³uku (o oku i rêce strzelca nie wspominam...).
Osobi¶cie strzelam co tydzieñ, tak po ok. sto strza³ów, bo potem to i palce bol±, i ju¿ rado¶ci nie ma.
Dodatkowo, ma³e pytanie , czy do strzelania z kciuka u¿ywacie innych, d³u¿szych strza³? Bo normalnie strza³ê naci±ga siê prawie do grotu, dodatkowe centymetry siê ju¿ nie zmieszcz±, a piszesz o 10 - 15 cm wiêcej...
Pozdrowienia
CYTAT(arcimir @ 23:13 08.02.2007)
Witam, w zasadzie najkorzystniej jest posiadaæ dwa ³uki: mocniejszy do æwiczeñ si³owych i s³abszy, z którego bêdzie siê æwiczyæ celno¶æ. Ten do æwiczeñ si³owych mo¿e byæ w³asnej konstrukcji (ten drugi zreszt± te¿!), a pomiar naci±gu naj³atwiej zrobiæ wag± ³azienkow± : wa¿ymy siê z ³ukiem, a jak za du¿o waga poka¿e, to oczywi¶cie ³uk taki ciê¿ki :-) , potem zaczepiamy np. o górn± krawêd¼ otwartych drzwi ciêciwê (uwaga, ¿eby siê nie zsunê³a ani nie uszkodzi³a o ostr± krawêd¼!!!) i naci±gamy ³uk na d³ugo¶æ strza³y - ró¿nica odczytu wagi z ³ukiem naci±gniêtym i nienaci±gniêtym to bêdzie naci±g ³uku.
genialne w swej prostocie i dostêpno¶ci.
ma³y minus ¿e w miarê dok³adna waga potrzebna.
Ja podwiesza³em butle z wod± do zamocowanego ³uku.
Osobi¶cie strzelam co tydzieñ, tak po ok. sto strza³ów, bo potem to i palce bol±, i ju¿ rado¶ci nie ma.
no bo ju¿ my¶la³em ¿e tylko ja 100 no góra 200 strza³ów na treningu oddajê.
kto¶ wcze¶niej napisa³, ¿e kilkaset strza³ów na treningu oddaje, tylko kondycji nale¿y pozazdro¶ciæ.
Dodatkowo, ma³e pytanie , czy do strzelania z kciuka u¿ywacie innych, d³u¿szych strza³? Bo normalnie strza³ê naci±ga siê prawie do grotu, dodatkowe centymetry siê ju¿ nie zmieszcz±, a piszesz o 10 - 15 cm wiêcej...
Pozdrowienia
Ja mam 32 calowe strza³y.
Do strzelania sportowego zdecydowanie s± za d³ugie.
Na razie ich nie przycinam bo ró¿nych sposobów naci±gania ³uku próbujê ( pod brodê , do policzka , do ucha ).
Co do bol±cych paluszków to tak samo jak z gr± na gitarze, z czasem opuszki stwardniej± ale trzeba czasu na to.Tylko nie chodzcie wtedy na basen bo odmokn±
CYTAT(rossomak @ 22:01 09.02.2007)
Co do bolących paluszków to tak samo jak z grą na gitarze, z czasem opuszki stwardnieją ale trzeba czasu na to.Tylko nie chodzcie wtedy na basen bo odmokną
Witam, te bolące paluszki to na początku była moja zmora, bo uparłem się strzelać "na żywca", a owijki za nic w świecie nie chciały mi dobrze wyjść tylko się rozkręcały. W końcu złapałem rękawicę roboczą skórzaną (wiecie, taką za parę zeta w większości sklepów budowlanych, wierzch z płÃ³tna, palce z takiej sobie skórki). Ku memu wielkiemu zdziwieniu celność prawie na tym nie ucierpiała (ciekawe, jak może cierpieć coś, czego nie ma?) a palce chroni znakomicie. Bardzo to mroczne rozwiązanie (boleję, pracuję nad czymś bardziej historycznym), ale tanie i skuteczne.
Dziękuję za wyjaśnienia w sprawie strzelania z kciuka.
Pozdrawiam.
Hej. Ja jakos zawsze bez ochrony na palce bo lepiej czuje ciêciwê
.
A co do owijek to w³a¶nie dobry sposób w miejscu uchwytu zrobiæ sobie du¿o grubsz± owijkê i palce mniej cierpi±.
CYTAT(rossomak @ 21:17 18.02.2007)
Hej. Ja jakos zawsze bez ochrony na palce bo lepiej czuje ciêciwê
.
A co do owijek to w³a¶nie dobry sposób w miejscu uchwytu zrobiæ sobie du¿o grubsz± owijkê i palce mniej cierpi±.
Ja przyznam, ¿e z 30funtowego ³uku z trzech palców bez ochrony dam radê strzelaæ, z kciuka po jednym takim treningu bez zekiera muszê d³u¿sz± przerwê zrobiæ.
Z drugiego 45funtowego tylko kilka strza³ów bez "ochraniaczy" mogê oddaæ.
Napisz proszê jak "twardego" ³uku u¿ywasz i jad d³ugo skóra na palcach Ci siê "hartowa³a"
Pozdrawiam
Artur
Hej. U¿ywam bisoka -kryma 23kg. i Popkowego jesionka 19kg.Kryma u¿ywam du¿o czê¶ciej.Zahartowanie palcy trwa jaki¶ czas ale dla ka¿dego ³ucznika inny.Trzeba tez uwa¿aæ bo jak
przesadzisz to b±ble i znów od pocz±tku bo ¶wie¿a, miêkka skórka po b±blach:).Raz mia³em jaki¶ odcisk czy inne ¶winstwo na palcu tak ¿e nie mog³em wogóle strzelaæ oko³o miesi±ca.Ale teraz mogê
strzelaæ 2 godziny non stop i jest ok.
Ja bez ochraniacza na palce mogê siê spokojnie obej¶æ, strzelam z ³uku o naci±gu ok 25 kg (jesionowy od Popka). Czasem siê przydaje jaka¶ rêkawica na lew± rêkê, bo skóra wierzchu d³oni jest jednak bardziej delikatna. Ale to zale¿y do strza³, jednymi mo¿na strzelaæ bez rêkawicy, podczas gdy przy u¿yciu innych strza³ po ok 10-15 strza³ach ma siê ma³± rankê eliminuj±c± praktycznie ze strzelania. No i jaki¶ karwasz z grubej skóry, bo czasami zw³aszcza pod koniec treningu rêka mo¿e siê wygi±æ nie tak jak trzeba a wtedy jest niefajnie.
Ja bym proponowa³ zacz±æ "utwardzanie" skóry na palcach etapami - zaczynaæ trening bez rêkawicy, skórki czy innych, takich oddawaæ kilkana¶cie/kilkadziesi±t (zale¿y od skóry, ³uku etc.) strza³ów tak, by skóra nie by³a jeszcze za bardzo podra¿niona, po czym zak³adamy rêkawicê i strzelamy dalej do koñca. Z ka¿dym nastêpnym treningiem staramy siê strzelaæ coraz wiêcej bez ochraniaczy - ale bez przesady, skoki powinny byæ stosunkowo ma³e, pierwszych parê treningów mo¿na nawet trochê zmniejszaæ liczbê strza³ów "na go³± skórê", po czym gdy zauwa¿ymy lekkie przyzwyczajenie skóry zacz±æ stopniowo zwiêkszaæ ilo¶æ powtórzeñ.
Oczywi¶cie, z lekkich ³uków bêdzie mo¿na do¶æ szybko strzelaæ bez skórek (o ile nie odrazu), je¿eli chodzi o mocne ³uki to proces ten mo¿e potrwaæ. Wiele te¿ zale¿y od ciêciwy - cienka bardziej siê wrzyna w skórê od grubej przy takim samym naci±gu. I tu mamy kolejny argument za u¿ywaniem ciêciw z dratwy :D
Witam
Moglby mi ktos doradzic adekwatnie dlugosci luka poniewaz mam zamiar sobie jedez za fundowac a mam 2 metry wzrostu. gdziesz slyszalem ze luk powinien byc dobierany do wzrostu tak wiec moze mi ktos pomoc??
2,1m powinno wystarczyæ
Dziekuje kolego mam jeszcze pytanie co to strzal. mam zamiar robic je recznie i z tego co wiem maja odpowiadac polowie dlugosci luka prawda to??
po³owie d³ugo¶ci?
powiem osobi¶cie tak: strza³a mia³a by byæ dobrana do d³ugo¶ci ³uku tak - by nie nast±pi³o jego przeci±gniêcie:) [ale czy zawsze wypada po³owa d³ugo¶ci to raczej w±tpiê]
ja raczej skupi³bym siê na: d³ugo¶æ taka by ³uku nie przeci±gn±æ + spine dobrany do naci±gu w trzeciej kolejno¶ci trwa³o¶æ i estetyka takiej strza³y, obliczenia czy to bêdzie po³owa d³ugo¶ci ³uku czy nie - to zostawi³ bym na pó¼niej:)
Ok dzieki za rade i pozdrawiam
naciagnij patyk i zaznacz kropk± gdzie sie koñczy gryf i problem z g³owy.
ja swoj± przygodê zaczê³am do¶æ niefortunnie, bo od ³uku ok40kg na którym uczy³ mnie kolega. Zaliczy³am pare nieprzyjemnych kontuzji ale w koñcu zaczê³o co¶kolwiek wychodziæ. Aktualnie posiadam jesionowy longbow 28kg po wielu próbach dosz³am do wniosku, ¿e najlepiej strzela mi siê dociagajac ciêciwê zaraz za nos. Nie mam co prawda ramion jak pudzian, po prost szybko wypuszczam strza³y, wiec ta sila nie daje sie az tak we znaki.
Je¶li chodzi o ochraniacze strzelam ok 50 razy 'na go³± rêke', a potem nastêpne 50 z os³onk±. posiadam luk okolo jednego roku i musze przyznaæ, ¿e palce niewiele lepiej znosz± naciaganie ciêciwy. Moze mêska skóra dostosowuje siê szybciej, a moze to juz taki typ. Do ochrony polecam powszechnie dostêpne "skórki"/"³atki" zak³adane odpowiednio na palec ¶rodkowy, b±d¼ kciuk mi pomagaja niezawodnie.
Aktualnie mam drobny aczkolwiek ucia¿liwy problem z ochrona przedramienia. U¿ywacie karwaszy zakoñczonych u góry w trójkat, czy prostych? otó¿ zaraz po kilkukrotnym zmia¿d¿eniu przedramienia dorwa³am w swe rêce karwasz zakoñczony w trójk±cik chroni³by idealnie gdyby ciêciwa mi nie w¶lizgiwa³a siê pod niego
mam ten problem od dluzszego czasu i zazwyczaj zakladam na ³okieæ opaskê uciskow±, która przytrzymuje równie¿ karwasz aby przylega³. Pytanie do do¶wiadczonych lepiej zmienic karwasz, czy odginaæ ³okieæ? boje siê, ze jak zacznê odginaæ rêke to jakosæ strza³ów spadnie, bo nie zawsze odegnie sie lokieæ tak samo
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.