Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Cenne groty
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Pawe³ Lipnicki
Czy w czasach nowo¿ytnych zdarza³o siê wykonywanie grotów ze srebra lub z³ota?
Legendy i podania s± oczywi¶cie upstrzone takimi rekwizytami jak "zlota strza³a",
ale czy rzeczywi¶cie zdarza³y siê groty nie-¿elazne???
GusiA
Hmmm... osobi¶cie nie spotka³am siê z takim grotem, my¶lê ¿e wyrób takich strza³ do zwyk³ego strzelania najpro¶ciej siê nie op³aca, bo jak wiadomo strza³y siê ³ami± a groty bardzo ³atwo zgubiæ icon_neutral.gif , ale wydaje mi siê, ¿e napewno takie strza³y istniej± w¶ród bogatych kolekcjonerów, bo ludzie s± dziwni i lubi± mieæ ró¿ne rzeczy powieszone na ¶cianie bad¼ za szybk± crazy.gif no i mo¿e kto¶ kto robi strza³y na sprzeda¿ te¿ dla siebie zrobi³ takie cudeñko dla w³asnej satysfakcji. Mi by by³o mi³o patrzeæ na w³asny wyrób ze z³ota king.gif
Sier¶ciak
Myslê ¿e Blade Wieczna Owca ucieszy³by siê ze srebrnego grotu, nie musia³by rzucaæ tym ¿elastwem :P
Te drogie metale sa chyba za miêkkie ¿eby nadawa³y siê na groty u¿ytkowe, mi siê zdarza zgi±æ stalowy, nawet hartowany, jak walnê w stojak.
Poszperam w swoich skromnych ¿ród³ach smile.gif

Pozdrawiam Worrior
Adsumus
Witam!!!

Zawsze mo¿na by³o posrebrzyæ, poz³ociæ stalowy rdzeñ, ale w±tpie, ¿e co¶ takiego siê zdarza³o...
Ludzie dawni byli bardziej praktyczni ni¿ my teraz...
No chyba, ze kto¶ u¿ywa³ takich rekwizytó to jaki¶tajemniczych obrz±dków...

Pozdrawiam
Aubrey
Z³oto i srebro jest zwyczajnie za miêkie na grot. Wejdzie w cia³o, ale kolczuga, jest ju¿ dla niego nie do przebicia. Ot co.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.