Witam,
Nie widzia³em, ¿eby taki temat gdzie¶ tu by³, wiêc za³o¿ê.
Interesuje mnie uzbrojenie Bizantyjskiej konnicy z XV wieku, wszelkie zdjêcia mile widziane.
Jakby kto¶ mia³ tak¿e co¶ o Cataphractach / Cataphraktoi (nie pamietam jak to sie pisze) to te¿ by³bym wdziêczny za wszelkie linki i zdjêcia.
z góry dziêkujê za pomoc.
pozdrawiam
Nikt nie jest w stanie pomóc?
eh
kiedys zalozylem taki temat wlasnie o tej jezdzie poszukaj
W³a¶nie przeszuka³em ca³e "Pó¼ne" i jako¶ nic nie znalaz³em o Bizancjum, je¶li by³ taki temat to mo¿e móg³by¶ mi jakiego¶ linka podes³aæ?
Z góry dziêkujê.
Cataphraktoi sa wczesni jak sie dowiedzialem i tam poszukaj
No fajnie, wiêc w takim razie sie nie ³api±, ale XV nadal mnie interesuje, wiêc jak kto¶ co¶ ma, a chyba kto¶ ma, to bêdê wdziêczny.
Widze, ¿e i tak nikt nie pomo¿e, wiêc jakby jaki¶ moderator móg³ to niech usunie ten temat, szkoda, bo bardzo mi na tym zale¿a³o, a na "google" nie znalaz³em nic.
Jest osprey z tego tematu.
Przegl±dne go i wieczorem ci odpowiem.
o Cataphractach / Cataphraktoi mam opracowanie w wersji elektronicznej.
Na wstepie powiem ,¿e byli troche dziwni.
YAY! ^^, w koñcu kto¶ siê zainteresowa³ ^^. Bêdê wdziêczny za wszelkie info. No i najwa¿niejsze zdjêcia.
pozdrawiam
A Ty serio chcesz sie bawiæ w odtwarzanie takiego konnego ?
A mo¿e bêdziesz pieszym Katafraktem ?
Bo to jest ca³kiem spory wydatek na "dzieñ dobry"
Za sam pancerz dla konia kupisz sobie ma³y samochodzik, a sam przecie¿ w koszuli i gaciach nie bêdziesz udawa³ bogatego obywatela Bizancjum.
Zastanów siê, czy warto.
Proponujê zacz±æ od czego¶ mniej hardcore'owego dla portfela, a nie mniej barwnego i fajnego, np. wie¶niaka.
Pozdr.
M.
Eh,
spytaj siê cz³owieku tu o co¶ to od razu my¶l±, ¿e chcesz sobie to kupowaæ. O Katafraktach wiem ma³o, prawie nic, wiêc siê pytam o jakie¶ materia³y, ¿eby sobie poczytaæ, a nie ¿eby od razu kupowaæ nie wiadomo co.
Co do tej pieszej wersji to nawet je¶li to nie wiem jakie problemy mia³o by to stwarzaæ, bior±c pod uwagê, ¿e 99% "rycerzy" biega na piechote i jako¶ koni z oporz±dzeniem nie kupuje.
Zreszt± temat dotyczy "¿o³nierzy" nie tylko jazdy, swoj± drog± to jest jeszcze jazda Pronoia czy jako¶ tak.
pozdrawiam
Bardzo ³adny rysunek przedstawiaj±cy Pronoia znajduje siê w Osprey'u "Hungary and the fall of eastern Europe".
Pozdr.
M.
No to akurat mam, ale jest to tylko jeden obrazek, który pokazuje plecy i kawa³ek prawego boku. Na podstawie czego¶ takiego raczej nie da siê odtworzyæ uzbrojenia i sprzetu bo nie wszystko widaæ, chocia¿ mo¿na siê domy¶liæ.
Zreszt± z tego co tam pisze wynika, ¿e Pronoia to po³owa XIV wieku.
pzodrawiam
Witam.
XV w to w³a¶ciwie upadek wojskowo¶ci Bizancjum.
Bizancjum najmowa³a najemników gdzie siê da³o - w³asne wojska nie przedstawia³y (z wyj±tkami) zbyt wielkiej wartosci bojowej.
Posiadam Osprey: Byzantine Armies 1118-1461 AD
Jest tam przedstawienie kawalerzysty z 1438 - lecz osobnik ten jest bardziej zaliczany do lekkiej kawalerii (w³a¶ciwie to ca³y tekstylny)
Fajnie prezentuje siê XIVw - specyficzne kolczugi (z skórzanymi wstawkami),(kolcza os³ona twarzy z wycieciem na oczy),kapaliny ,wysokie buty.
Generalnie - im wcze¶niej - to lepiej wygl±daj± - (dziwne ale prawdziwe)
Poza tym mam pozycjê :"Cataphracti and Clibanarii"- (ale to raczej antyk)
a poza tym osprey: Byzantine Armies 886-1118
Gdzie jest fajny obrazek Clibanophoros z 970r- pe³na kolcza (nawet na d³oniach!) "bizanty " na rêkach i nogach.ma³a okr±g³a tarcza....
Poza tym osprey :Romano-Byzantine Armies 4th-9th Centuries do kompletu...
Postaraj siê ¶ci±gn±æ te pozycje z sieci (mam nadziejê ,¿e HUB frehy dzia³a)
No i taka odpowied¼ to rozumiem. Mam takie pytanie, czy by³aby mo¿liwo¶æ zrzucenia tego na p³ytki i wys³ania poczt±? Ewentualnie przez gg czy cosik takiego, bo na necie znalaz³em tylko strony gdzie mo¿na kupiæ, a nie ¶ci±gn±æ.
Pozdrawiam
Ok prze¶lê ci - ale po urlopie (urlop do 1 wrzesnia).
Lubie ten okres (miejsce) historyczne -choæ wolê Bizancjum z VII- XI w
Mo¿e znajdê cos jeszcze.
w wrzesniu skontaktój sie ze mn±
Bêde wtedy wypalac p³ytki dla kilku osób....
Piêknie dziêkuje, mam czas na przemy¶lenia ^^.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.