Wiadomo jak wyglada pochwa do saxa, w skrocie skora z jednej strony okuta, noszona poziomo przy pasie. Tylko co jezeli sax to longsax i ma chociaz 60 cm dlugosci? Poziomo to chyba nie jest najlepszy pomysl
Wiec jak...?
Ragnarr
Lang saksy to jednosieczne miecze, maj± mieczowe oprawy i podobne wymiary wiêc analogicznie pochwa wygl±da prawie jak do miecza.
Nazwanie langseaxa mieczem to chyba lekka ignorancja... Nie chodzi przeciez tylko o jednosiecznosc. Z racji na rozmiary pochwa mieczowa wydaje sie sensowna, ale wie ktos moze jak rzeczywiscie robili to sami Wikingowie?
Ragnarr
CYTAT
Nazwanie langseaxa mieczem to chyba lekka ignorancja
??
a czym, ¿e jest langsax jak nie mieczem jednosiecznym ?? Boskim mieczem Odyna ??
mo¿esz mi to wyja¶niæ
Ragnarr nie ma czego¶ takiego jak piszesz "LANGSEAX" by³y tylko
langsaxy przeczytasz to w Jan Petersen "De Norske vikingsverd" , Edward Oakeshott "Archeology of weapons" czy u Zdzis³awa ¯ygulskiego Jun" Broñ w dawnej Polscena tle uzbrojenia Europy i Bliskiego Wschodu" wszyscy oni definjuj± LANGSAX jako miecz jednosieczny.
Nie znaleziono ¿adnej pochwy od langsaxa wiêc analogicznie mo¿na przyj±æ ¿e pochwy te by³y zrobione ze skóry lub drewno obci±gniête skór± tak samo jak pochwy dla mieczy.
Langseax, langsax, longsax, longsaks, langsaks. Swoja droga Zygulski o ile pamietam wspomina wlasnie o langsaksach. Spotkalem sie z wszystkimi piecioma pisowniami, chociaz to i tak malo w porownaniu z krotszymi odmianami. Z reszta nie uwazam zeby bylo to szczegolnie wazne dla charakteru broni.
Saks (czy jakkolwiek inaczej by to napisac, mam nadzieje ze domyslicie sie co mam na mysli) w czystej, wczesnej, wiec i najczesciej uzywanej wersji, to noz. Bez jelca, bez glowicy i bez zbrocza. Moze mam glupie przyzwyczajenia, bo siedze w VII wieku, pozniej to rzeczywiscie zaczyna przypominac miecze - w takim razie zwracam honor. Ale we wczesnym okresie ma naprawde z miecza tyle co dzisiejsze co dluzsze noze kuchenne.
Ragnarr
Ot, zeby nie byc goloslownym, cytowany juz kiedys przeze mnie w innym temacie fragment p. Zygulskiego ze wspomnianej ksiazki:
"Dawne plemiona germañskie stosowa³y jako broñ zaczepn± jednosieczny prosty nó¿ zw. 'saks', z odmian± o znacznej d³ugo¶ci, siêgaj±cej 1m - 'langsaks' (...) Wiadomo, ¿e niektóre dru¿yny Wikingów, widocznie dla podkre¶lenia swojej starogermanskiej tradycji, walczy³y wy³±cznie d³ugimi nozami..."
Jak slusznie zauwazyli wtedy Janna i Mi¶ z Brochowa - strona 49 pod rysunkiem. Ale tak czy inaczej dzieki za odpowiedz nt. rzeczywistego tematu tej rozmowy.
Pozdrawiam,
Ragnarr
Witam,
To mój pierwszy post o tak donios³ym znaczeniu, wiêc proszê na mnie nie krzyczeæ i nie rugaæ za dyletanctwo, bo wstrzymam powietrze, a¿ siê zrobiê ca³y zielony :D
Sprawi³em sobie bardzo udatny sztylet, taki prosto z Maciejowskiego, tyle tylko, ¿e go³y, bez pochwy. I teraz pytanie: czy mo¿ecie mi poleciæ jakie¶ opracowania, strony w internecie, czy mo¿e jakiego¶ frehowego fachurê, który opowie mi, jak siê zabraæ za zrobienie takiej pochwy, czy w ogóle warto, czy lepiej zamówiæ, a je¶li tak, to u kogo?
EO
Sprawd¿ tutaj mo¿e ci co¶ doradz±
http://www.wilczastraz.friko.pl/
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.