Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pochwa do sztyletu.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Ragnarr
Wiadomo jak wyglada pochwa do saxa, w skrocie skora z jednej strony okuta, noszona poziomo przy pasie. Tylko co jezeli sax to longsax i ma chociaz 60 cm dlugosci? Poziomo to chyba nie jest najlepszy pomysl tongue.gif Wiec jak...?

Ragnarr
Sighrolf
Lang saksy to jednosieczne miecze, maj± mieczowe oprawy i podobne wymiary wiêc analogicznie pochwa wygl±da prawie jak do miecza.
Ragnarr
Nazwanie langseaxa mieczem to chyba lekka ignorancja... Nie chodzi przeciez tylko o jednosiecznosc. Z racji na rozmiary pochwa mieczowa wydaje sie sensowna, ale wie ktos moze jak rzeczywiscie robili to sami Wikingowie?

Ragnarr
Sigurd Heftige
CYTAT
Nazwanie langseaxa mieczem to chyba lekka ignorancja
?? bigsmile2.gif bigsmile2.gif
a czym, ¿e jest langsax jak nie mieczem jednosiecznym ?? Boskim mieczem Odyna ??
mo¿esz mi to wyja¶niæ read.gif
Ragnarr nie ma czego¶ takiego jak piszesz "LANGSEAX" by³y tylko langsaxy przeczytasz to w Jan Petersen "De Norske vikingsverd" , Edward Oakeshott "Archeology of weapons" czy u Zdzis³awa ¯ygulskiego Jun" Broñ w dawnej Polscena tle uzbrojenia Europy i Bliskiego Wschodu" wszyscy oni definjuj± LANGSAX jako miecz jednosieczny.
Nie znaleziono ¿adnej pochwy od langsaxa wiêc analogicznie mo¿na przyj±æ ¿e pochwy te by³y zrobione ze skóry lub drewno obci±gniête skór± tak samo jak pochwy dla mieczy.
Ragnarr
Langseax, langsax, longsax, longsaks, langsaks. Swoja droga Zygulski o ile pamietam wspomina wlasnie o langsaksach. Spotkalem sie z wszystkimi piecioma pisowniami, chociaz to i tak malo w porownaniu z krotszymi odmianami. Z reszta nie uwazam zeby bylo to szczegolnie wazne dla charakteru broni.

Saks (czy jakkolwiek inaczej by to napisac, mam nadzieje ze domyslicie sie co mam na mysli) w czystej, wczesnej, wiec i najczesciej uzywanej wersji, to noz. Bez jelca, bez glowicy i bez zbrocza. Moze mam glupie przyzwyczajenia, bo siedze w VII wieku, pozniej to rzeczywiscie zaczyna przypominac miecze - w takim razie zwracam honor. Ale we wczesnym okresie ma naprawde z miecza tyle co dzisiejsze co dluzsze noze kuchenne.

Ragnarr
Ragnarr
Ot, zeby nie byc goloslownym, cytowany juz kiedys przeze mnie w innym temacie fragment p. Zygulskiego ze wspomnianej ksiazki:

"Dawne plemiona germañskie stosowa³y jako broñ zaczepn± jednosieczny prosty nó¿ zw. 'saks', z odmian± o znacznej d³ugo¶ci, siêgaj±cej 1m - 'langsaks' (...) Wiadomo, ¿e niektóre dru¿yny Wikingów, widocznie dla podkre¶lenia swojej starogermanskiej tradycji, walczy³y wy³±cznie d³ugimi nozami..."

Jak slusznie zauwazyli wtedy Janna i Mi¶ z Brochowa - strona 49 pod rysunkiem. Ale tak czy inaczej dzieki za odpowiedz nt. rzeczywistego tematu tej rozmowy.

Pozdrawiam,
Ragnarr
EO
Witam,

To mój pierwszy post o tak donios³ym znaczeniu, wiêc proszê na mnie nie krzyczeæ i nie rugaæ za dyletanctwo, bo wstrzymam powietrze, a¿ siê zrobiê ca³y zielony :D

Sprawi³em sobie bardzo udatny sztylet, taki prosto z Maciejowskiego, tyle tylko, ¿e go³y, bez pochwy. I teraz pytanie: czy mo¿ecie mi poleciæ jakie¶ opracowania, strony w internecie, czy mo¿e jakiego¶ frehowego fachurê, który opowie mi, jak siê zabraæ za zrobienie takiej pochwy, czy w ogóle warto, czy lepiej zamówiæ, a je¶li tak, to u kogo?

EO
Okrutny Ragnald
Sprawd¿ tutaj mo¿e ci co¶ doradz± http://www.wilczastraz.friko.pl/
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.