Czesc!!
Interesuja mnie regulaminy musztr, komendy marszowe, manewrowe i strzeleckie, czy ma ktos moze jakies ciekawe materialy?? Zwlaszcza z terenow Polski, np od Sasow do Powstania Listopadowego.
Albo namiary gdzie mozna ewentualnie znalezc to to.
Bede szczeze zobowiazany
Pozdrawiam
Don Carlos
P.s. Mowiac szczerze to nie wiem gdzie to umiescic, Polityka i Obyczaje? Stroje? Uzbrojenie?
Generalnie brak dzialu gdzie bybylo tylko o manewrach i musztrach na przestrzeni dziejow. NIe wiem czy jest to mozliwe, ale czy moderatorzy mogli by sie zainteresowac. Taki dzial pozwolil by na dyskusje na ten temat, na wymiana wiedzy i nie tylko. Weszlismy w ere zwartych oddzialow!! Nie tylko XVII wiek, XIX czy XX ale i XV jak widac.
Obywatele moderatorzy !! Pomyslcie!!
Witaj Carlosie,
³adnej jako¶ci reprint regulaminu "Dla Piechoty Woyska Polskiego Prze³o¿ony z Francuzkiego na Polskie, Roku Pañskiego 1807" jeszcze do niedawna czeka³ na Ciebie w antykwariacie na ¯elaznej (róg Solidarno¶ci) - a tam maj± bardzo przystêpne ceny;
w razie czego s³u¿ê te¿ swoj± powielaczow± odbitk±.
Cze!!
Serdeczne dzieki!!
Jakbys byl mily i uprzejmy , i o ile bedziesz mial okazje, zrobic xero, to nawet oddam pieniadze, i przywiezc na Vasa do Gniewu!!
Don Carlos
Posiadam trochê regulaminów z epoki napoleoñskiej,m.in. ten z 1807 roku, a tak¿e wersjê poprawion± z 1811 roku w ca³o¶ci. W internecie dostêpny jest regulamin dla piechoty francuskiej z 1791 roku,ale przet³umaczony na czeski, do u¿ycia przez rekonstruktorów.Hehe bidaki rekonstruuj±c Francuzów musieli sobie przet³umaczyæ.
http://www.austerlitz2005.com/download/reg1791.zip
Don Carlosie, czy¿by¶ chcia³ zrozumieæ Lipowskiego, czy te¿ zacz±æ siê bawiæ w "napoleony"?
Cze!!
Horhe!! I jedno i drugie.
Ale raczej zrozumiec Lipowskiego.
POzdrawiam
Don Carlos
O ile mnie pamieæ nie myli, to na Jasnej Górze przy wej¶ciu do Arsena³u po lewej stronie w gablocie jest rêkopis spisu inwentarza chyba z XVIII wieku i by³ te¿ spis komend z tego¿ okresu.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.