XIV TURNIEJ RYCERSKI KRÓLA JANA III NA ZAMKU W GNIEWIE
Organizator: Konfraternia ¦w. Wojciecha, Fundacja Zamek Gniew
Zg³aszaj±cy: Krzysztof Górecki
Dziêkujê Wszystkim uczestnikom Turnieju Sobieskiego, za trud i wysi³ek w³o¿ony w tak wielkiej spiekocie. Turniej by³ bardzo kameralny, przez co jeszcze wiêkszy Wasz wysi³ek, aby zrealizowaæ wszystkie plany. Nie chcia³bym nikogo wyró¿niaæ gdy¿ Wszyscy zas³u¿yli¶cie na wielkie brawa. Pozwólcie tylko abym z³o¿y³ odrêbne podziêkowania na rêce Martina i Sola, którzy w tej chwili pielgrzymuj± do Composteli i nie uczestniczyli w turnieju w Gniewie, a zgodzili siê na zorganizowanie turnieju wg Swoich regu³ spisanych na turniej Grunwaldzki.
Przepraszam za niedoci±gniêcia organizacyjne i nocny ha³as na dziedziñcu.
Jeszcze raz wielkie dziêki.
Krzysztof Górecki
Eh tam Krzysztofie - jakie niedoci±gniêcia - wszystko by³o super a Wam to siê medal nale¿y jako organizatorom Tobie i Stanis³awowi na pewno bo byli¶cie nie do zmêczenia :-) :-)
Impreza by³a S U P E R ! Nie wierzy³em ju¿ ¿e trafi mi siê taka podró¿ w czasie i przestrzeni choæ bardziej chyba w czasie ... jak za dawnych dobrych czasów - uczestników niewielu, Prawie wszyscy brali udzia³ w konkurencjach, koncert na dziedziñcu, nocna bitwa i Ada¶ wisz±cy na ¿urawiu (Dziki jeste¶ niekwestionowanym zwyciêzc± castingu na naj³adniej wisz±cego So³tysa Nicponii...) , dodatkowo smaczne ¿arcie, ³adne kobiety no niech mnie je¶li to nie by³a jedna z najfajniejszych imprez w tym roku....
Arbuz Landsberski rulez !
pozdrawiam serdecznie
Witam
Próbowa³am napisaæ co¶ o turnieju w Gniewie, ale s³ów brak. To po prostu Gniew, Castle Anger, Ira, Dom wielu z nas. Wci±¿. Tak jak napisa³ Edgar. Dziekujê Krzysztofowi w imieniu Chor±gwii Nadreñskiej za serdeczne przyjêcie i przepraszam za masê k³opotów, których z pewno¶ci± byli¶my przyczyn±
. Dziêkujemy z plebey kobiet, nakarmienie do syta i ponowne powieszenie Dziko¶ci. Za Lo¿e Dam w pe³nym s³oñcu. Warto by³o znowu sie zjawiæ.
Vivat Arbuz Landsberski
i jego szafarze!
Uk³ony
eRe
Witam!
Podziêkowania Konfraterni ¶w. Wojciecha i Fundacji Zamku Gniew za osi±gniête mistrzostwo w organizacji festynów i turniejów na Zamku w Gniewie. Na XIV Turniej Rycerski Jana III Sobieskiego przyby³o du¿o strzelców, a¿eby wzi±æ udzia³ w trzech zapowiadanych turniejach: w ³uczniczym, w kuszniczym i w trójboju my¶liwskim. W kuszniczym (31.07.2005) wygra³ Wies³aw Zalewski z P³ocka, którego sta³a wysoka forma jest prezentowana "od zawsze" w Gniewie (i nie tylko). W ³uczniczym (30.07.2005) triumfowa³ Przemys³aw Wojciukiewicz z Bia³ogardu, którego pierwsze miejsce w (silnie obsadzonym) Gniewie by³o piêknym zwieñczeniem jego sukcesów ³uczniczych w tym roku (dziewi±ty na ¯abiance w Gdañsku 11.06.2005, pi±ty w Bornem Sulinowie 10.07.2005, czwarty na Grunwaldzie 14.07.2005 oraz drugi w Lêborku 23.07.2005).
Wykaz zwyciêzców w konkurencjach strzeleckich Turnieju Rycerskiego Jana III Sobieskiego zobaczysz tutaj
http://relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=2052
Pozdrawiam
Hej
Co tu du¿o mówiæ ,¶wietnie by³o ... Impreza przednia, podobnie jak towarzystwo Przede wszystkim chylê czo³a przed ekip± z Gniewa
Wielkie dziêki wszystkim za dobr± zabawê
Pozdrawiam
Seba
Dziekuje organizatorom za super impreze i przyjecie mnie i Stasia na turniej .
Edgarowi i ekipie wielkie podziekowania za arbuza i zdradzenie przepisu na kilka roznych owocow , wszystkim wspoltowarzyszom piatkowego wypadu do baru za super impreze oraz niezwykly powrot na zamek przez zamknieta brame
, Andrzejowi za wybitne wprost nalewanie piwa oraz Mai za dluuuga dyskusje nt jacy niedobrzy sa faceci i jak ich zreformowac ...
Pozdrawiam wszystkich
Impreza ¶wietna- tymbardziej, ¿e Turniej ³uczniczy wygra³ Przemek -a rado¶c to dla mnie by³a wielka:) Pi±tkowa zabawa w pubie by³a przednia tylko ¿e nie mogê sobie przypomnieæ jak lecia³ refren miejscowego hitu pt. ,,Gazeta'' :P bojówki by³y bardzo dobrze zorganizowane:P i ciekawe - dziêkuje ludzi± z Che³mna za przygarniêcie mnie do dru¿yny:), Gratuluje Józefowi wygranej w turnieju bojowym i dokonanie tego co my¶la³em ¿e jest niemo¿liwe- pokonanie pewnego Gniewaka:) Wszystkim ¶lê pozdrowienia:)
P.S. wrzuci³em monetê do studni tzn ¿e chyba zobaczymy siê za rok
Dzieki za fajna impreze przedewszystkim organizatorom.Edgarowi i jego ludziom za pysznego arbuza. Olo dzieki za pomoc przy wiosce. I wszystkim fajnym ludzikom ktorzy byli na tej imprezce i dobrze sie bawili.
Staszek Kula.
Czy ktos móg³by umie¶cic listê zwyciêzców poszczególnych konkurencji bojowych?
S³ysza³em,¿e ch³opaki od nas z Chor±gwii strasznie wymietli.
I ¿a³uje ¿e nie mog³em byc w tym roku.
Za rok obiecuje poprawê.
W imieniu swoim i ca³ego Pocztu Oporowskiego dziêkujemy za ¶wietn±, (jak co roku zabawê) nie tylko organizatorom a le i wszystkim, którzy razem z nami dobrze siê bawili. Bojówka by³a super, mo¿e tylko troszeczke za du¿o walk na moje stare ko¶ci (Almar jak siê czujesz?)
?Pozdrowionka dla wszystkich!
Ps. Pozdrówcie ode mnie p. archeologa i niech wraca do zdrowia.
Ps. Pozdrowionka dla ch³opaków z Braniewa. Odezwê siê jak co¶.
Faktycznie bojówka by³a niczego sobie. A imprezka sympatyczna kameralna (chocia¿ gatunek o nazwie kusznicy z p³ocka móg³by ju¿ wygin±æ - to nawet mrok nie jest, heroic fantasy czy cos
)
2 Olo: czuje siê ju¿ ok, ale w niedziele do wieczora ledwo ¿ywy, nie mo¿na wygrywaæ i wchodziæ do fina³ów bo siê cz³owiek w tym wieku wykoñczy
Co masz na my¶li mówiac ze gatunek o nazwie -kusznicy z plocka- móglby ju¿ wyginaæ ? Za dobrze strzelaj±? Ciuchy ich nie by³y ani leprze , ani gorsze od innych.Czy moze s± ju¿ za starzy ?Rozwiñ temat
Pozdrawiam
Przerpaszam ze sie wtracam w sprawie kusznikow z Plocka... mysle ze Almarowi chodzi o to, ze od mniej wiecej 1997 roku ludzie z Plocka strasza pomrocznoscia, æwiekami. odkrytymi ramoionami w sukni balowej i generalnym tumiwisizmem jesli chodzi o historycznosc strojow... ale ja moze sie nie znam... wiem tylko, ze to folklor rodem z heroicznych lat Golubia Dobrzynia....:/
mrocznawa eRe
Moze masz racjê eRemito ( tko } ale przecie¿ jedna czwarta uczestników miala te same mankamenty ciuchowe, { chodzi mi o tekstylnych } w tym i ja . Nie bêdê siê spiera³.Moze broniiê P³ock dlatego ¿e ¶witnie strzelali z kuszy.
Pozdrawiam serdecznie
Co ma 1/4 uczestników do rzeczy? Nie powinno byæ ani jednego. Tumiwisizm odró¿niamy od chwilowego braku ¶rodków przy nadmiarze entuzjazmu do wyjazdów. P³ock i kusznicze okolice (niezale¿nie od poziomu) prezentuj± tumiwisizm na ca³ej linii. Nie wstyd pokazywaæ tego ludziom jako historii? Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Ja rozumiem we w³asnym gronie, ale: nie wstyd pokazywaæ tego ludziom jako historii?
¯a³ujê, ¿e w tym roku nie by³em w Gniewie, gdy¿ je¿d¿ê tam z sentymentu i podziwiam rozwój tego zamku i ludzi z nim zwi±zanych. Kusznicy z P³ocka te¿ od lat je¿d¿± do Gniewa, a pañstwo Zalewcy chyba od pierwszych gniewskich turniejów, gdzie zawody kusznicze by³y oblegane. Wtedy nikt nie zna³ pojêcia "mroku". Wielu kuszników zaczê³o doskonaliæ siê w strzelaniu z kuszy i ulepszaniu sprzêtu. Na stroje nikt nie zwraca³ uwagi, a szkoda, bo dzisiaj jest niesmak na imprezach i izolacja kuszników od reszty RR. Organizatorzy z Gniewu napewno nie zwróc± uwagi "Kusznikom z P³ocka" na ich wygl±d, bo Ci wspierali ich imprezy w dobrych i z³ych chwilach dla zamku. Ja te¿ nie bêdê zwraca³ im uwagi, bo dobrze ich znam i je¿d¿e te¿ na imprezy kusznicze, gdzie lubiê z nimi rywalizowaæ, gdy¿ s± dobrymi strzelcami. Od ponad roku strzelam z kuszy w bojowym stroju i w kapalinie na ka¿dym turnieju kuszniczym mimo, ¿e wielu kuszników wygl±da jak wygl±da. Jednak, gdy organizujê turniej, to w regulaminie jest wymóg bojowego stroju. W tym roku by³a to przeszywanica i kaptur kolczy. W przysz³ym dojd± kolejne elementy, a¿ w przysz³o¶ci do pawê¿y w³±cznie. Kusznicy z P³ocka potrafili siê do tego dostosowaæ. Do ka¿dego strzelania ubierali siê po koleji w przywiezion± ze sob± przeszywanicê i strzelali zgodnie regulaminem. Kusznicy z Lubicza byli sprytniejsi. Na miejscu kupili 3 przeszywanice i wymieminiali siê tylko nakryciem g³owy. Gdyby w przysz³orocznym regulaminie gniewskim pojwi³ siê odpowiedni zapis, to kusznicy te¿ potrafi± siê dostosowaæ i turnieje kusznicze te¿ mog± byæ atrakcyjne, ale to wszystko zale¿y od organizatora i jego wymagañ od uczestników. Kusznicy z P³ocka nie musz± wymieraæ, wystarczy ¿eby dostosowali siê do regulaminu wymagaj±cych organizatorów.
Bez dalszego komentarza, bo to OT. Ale i tak wzbudza we mnie drgawki ¶miechu z jednej strony a z drugiej to do¶æ smutne. Pozdrawiam
Gwyn
Do strzelania kuszników nic nie mam, bo z kuszy nie strzelam, nie strzela³em i raczej nie zamierzam, wiêc ¿adna zawi¶æ w tym przypadku. Szacunek dla nich za umiejêtno¶ci strzeleckie i za sta¿ w ruchu ruchu, ale chocia¿by ze wzglêdu na ten sta¿ wypada³oby ju¿ mieæ jaki¶ strój (nie mówie ¿e ultra high medieval o³ jeah)ale nie na Croma i Ymira pseudokostiumy z filmów o Robin Hoodzie z lat 50 prod. USA (chocia¿ tamte i tak chyba mia³y wiêcej wspólnego ze ¶redniowieczem) A ¿e pewnie i tak siê nic u nich nie zmieni wiêc to tylko taka refleksja.
End of story.
Sorry za ot.
Pozdrawiam
link do albumu ze zdjêciami z turnieju Jana III Sobieskiego 2005 w Gniewie
http://photofile.ru/album.php?id=568312
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.