Witam!
Naprawde sory, ale nieznam jak ta "kilbaska" nazywasie (czarno-biala kilbaska aterialu na helmie)
Czy moze ktoesz zna jak na angieskim?
Lub jak to wyrobic?
Z gory dziekuje!
Mnie te¿ to zastanawia, wiêc siê do³±cze do pytania i dorzuce swoje- na kiedy to jest?
To jest na II po³owê XV wieku, a robi siê tak jak wa³ek do czaperonu - prostok±t we³ny zszywasz w rulon, wypychasz, po czym zszywasz ze sob± jego obydwa koñce.
Nie muszê chyba pisaæ, ¿e d³ugo¶æ prostok±ta powinna byæ adekwatna to obwodu he³mu
Je¶li za¶ chodzi o to, ¿e w paski, trzeba kupiæ pasiast± we³nê i ci±æ j± ze skosa.
Pozdr.
M.
A czy przypadkeim w paski nie mozna splesc z dwoch kolorowych prostokatow?
Pozdr
WR
Witam!
Dzieki Michalu za odpowiedz.
Tylko sorki ale jescze niezorentowalemsie - czy II polova XV ty dalesz na mojo karcinke, czy v ogule te "kilbaski" jest wyanalazek II polowy XV?
Pozdrawiam!
Podobny patent masz tez w labrach rycerskich w XIII bodajze wieku, zatem w XIV wieku to chyba nie zniknelo i nagle sie nie objawilo w XV?
Witam!
Oto i jest pytanie, bo sporo takih rzeczy jest na XIII i XV... ale na XIV mnie ja nisdazylem znajscz ih oprocz jedego munuskrypta. I to wszysko. Ale tem munuskript jes XIII i XIV przelomu, to wiec i zostalem niesdecydowany.
Dzieki za odpowiedzi!
Wiec jieli ktosz bede mial cosz dozucic - bylbym chetny...
Pozdraviam!
walki dla rycerstwa Anglia, czasy wojny 100letniej
bardzo ozdobne i raczej nie nadaja sie na kapalin
Moje datowanie rozci±ga siê równie¿ na he³m na którym jest ten wa³ek, st±d II po³owa XV wieku
Tego typu zabawki wywodz± siê z krucjat, w XIV wieku nie widywa³em czego¶ takiego na ziemiach polskich i raczej nie powinno takich rzeczy byæ dopóki w u¿yciu by³y he³my na które trudno takie co¶ za³o¿yæ, czyli ró¿nego rodzaju bascinety z zas³onami. Natomiast na ³ebki, celaty, g³êbokie kapaliny, my¶lê, ¿e taki wynalazek jest OK.
Pozdr.
M.
Haj!
Tak! Tylko jeszcze pytanie nale¿y zadaæ do czego to s³u¿y³o? Czy to by³o oznaczenie dowódców? Szlachetnie urodzonych?
Pa
Jak pamietam, to niesmiertelny Medieval Soldier podawal, ze nosili to generalnie dowodz±cy (nie wnikam w rangê).
Jak dla mnie, to obecnie wydaje mi sie za stosowne aby w ten sposob odznaczali sie dziesietnicy w rotach.
Pozdr
WR
Niekoniecznie dziesiêtnicy.
Jest to zwyk³a ozdoba, jak wiadomo ozdoby nosili ludzi, których by³o na nie staæ i którzy mieli co nimi ozdabiaæ, wiêc moim zdaniem nie ma przeciwskazañ, ¿eby takie co¶ móg³ mieæ na he³mie "zwyk³y" pawê¿nik czy kopijnik. Oczywi¶cie pod s³owem "zwyk³y" kryje siê go¶æ w pe³nej zbroi, a nie "ubogi najemnik"
Rozbicie rot na dziesi±tki, które w dodatku oznacza³y 10 porcji ¿o³du, a nie 10 ludzi, powodowa³o, ¿e tacy ludzi dobrze znali swojego dziesiêtnika i chyba nie musia³ siê on szczególnie wyró¿niaæ.
Pozdr.
M.
Byc moze. Ja na razie wiecej gdybac nie bede
Poszperam, doczytam, moze ikonografaia cos podpowie.
Pozdr
WR
Witam!
Co do wa³ków przedstawionych na angielskich p³ytach nagrobnych, to mog³y one tak¿e s³u¿yæ jako swoista wy¶ció³ka pod wielki he³m. Jest to koñcówka XIV w., a tego typu os³ony g³owy by³y niezwykle efektowne i paradne, a na nagrobkach w takich w³a¶nie zgrojach ludzi przedstawiano. Tak± interpretacjê mo¿e równie¿ potwierdzaæ umieszczanie na nagrobkach wielkich he³mów pod g³owami, lub nogami rycerzy (tak, tak, wiem, to jest swoista maniera i wiele nagrobków nie wyobra¿a wa³ków, pozostawiaj±c jednocze¶nie he³my...). Oczywi¶cie zdobione wa³ki same w sobie s± ozdob±.
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.