Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wa³ek, opaska na he³m
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Tatar
Witam!
Naprawde sory, ale nieznam jak ta "kilbaska" nazywasie (czarno-biala kilbaska aterialu na helmie)

Czy moze ktoesz zna jak na angieskim?
Lub jak to wyrobic?

Z gory dziekuje!
Marcvs Acilivs Glabrio
Mnie te¿ to zastanawia, wiêc siê do³±cze do pytania i dorzuce swoje- na kiedy to jest? icon_wink.gif
Micha³ ¯elazo
To jest na II po³owê XV wieku, a robi siê tak jak wa³ek do czaperonu - prostok±t we³ny zszywasz w rulon, wypychasz, po czym zszywasz ze sob± jego obydwa koñce.
Nie muszê chyba pisaæ, ¿e d³ugo¶æ prostok±ta powinna byæ adekwatna to obwodu he³mu smile.gif

Je¶li za¶ chodzi o to, ¿e w paski, trzeba kupiæ pasiast± we³nê i ci±æ j± ze skosa.

Pozdr.
M.
Wojciech Radzki
A czy przypadkeim w paski nie mozna splesc z dwoch kolorowych prostokatow?
Pozdr
WR
Tatar
Witam!
Dzieki Michalu za odpowiedz.

Tylko sorki ale jescze niezorentowalemsie - czy II polova XV ty dalesz na mojo karcinke, czy v ogule te "kilbaski" jest wyanalazek II polowy XV?

Pozdrawiam!
jasmin
Podobny patent masz tez w labrach rycerskich w XIII bodajze wieku, zatem w XIV wieku to chyba nie zniknelo i nagle sie nie objawilo w XV?
Tatar
Witam!
Oto i jest pytanie, bo sporo takih rzeczy jest na XIII i XV... ale na XIV mnie ja nisdazylem znajscz ih oprocz jedego munuskrypta. I to wszysko. Ale tem munuskript jes XIII i XIV przelomu, to wiec i zostalem niesdecydowany.
Dzieki za odpowiedzi!
Wiec jieli ktosz bede mial cosz dozucic - bylbym chetny...

Pozdraviam!
Borg
walki dla rycerstwa Anglia, czasy wojny 100letniej
bardzo ozdobne i raczej nie nadaja sie na kapalin
Micha³ ¯elazo
Moje datowanie rozci±ga siê równie¿ na he³m na którym jest ten wa³ek, st±d II po³owa XV wieku bigsmile2.gif

Tego typu zabawki wywodz± siê z krucjat, w XIV wieku nie widywa³em czego¶ takiego na ziemiach polskich i raczej nie powinno takich rzeczy byæ dopóki w u¿yciu by³y he³my na które trudno takie co¶ za³o¿yæ, czyli ró¿nego rodzaju bascinety z zas³onami. Natomiast na ³ebki, celaty, g³êbokie kapaliny, my¶lê, ¿e taki wynalazek jest OK.

Pozdr.
M.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Tak! Tylko jeszcze pytanie nale¿y zadaæ do czego to s³u¿y³o? Czy to by³o oznaczenie dowódców? Szlachetnie urodzonych?

Pa
Wojciech Radzki
Jak pamietam, to niesmiertelny Medieval Soldier podawal, ze nosili to generalnie dowodz±cy (nie wnikam w rangê).
Jak dla mnie, to obecnie wydaje mi sie za stosowne aby w ten sposob odznaczali sie dziesietnicy w rotach.
Pozdr
WR
Micha³ ¯elazo
Niekoniecznie dziesiêtnicy.
Jest to zwyk³a ozdoba, jak wiadomo ozdoby nosili ludzi, których by³o na nie staæ i którzy mieli co nimi ozdabiaæ, wiêc moim zdaniem nie ma przeciwskazañ, ¿eby takie co¶ móg³ mieæ na he³mie "zwyk³y" pawê¿nik czy kopijnik. Oczywi¶cie pod s³owem "zwyk³y" kryje siê go¶æ w pe³nej zbroi, a nie "ubogi najemnik" bigsmile2.gif

Rozbicie rot na dziesi±tki, które w dodatku oznacza³y 10 porcji ¿o³du, a nie 10 ludzi, powodowa³o, ¿e tacy ludzi dobrze znali swojego dziesiêtnika i chyba nie musia³ siê on szczególnie wyró¿niaæ.

Pozdr.
M.
Wojciech Radzki
Byc moze. Ja na razie wiecej gdybac nie bede smile.gif
Poszperam, doczytam, moze ikonografaia cos podpowie.
Pozdr
WR
Kornik
Witam!

Co do wa³ków przedstawionych na angielskich p³ytach nagrobnych, to mog³y one tak¿e s³u¿yæ jako swoista wy¶ció³ka pod wielki he³m. Jest to koñcówka XIV w., a tego typu os³ony g³owy by³y niezwykle efektowne i paradne, a na nagrobkach w takich w³a¶nie zgrojach ludzi przedstawiano. Tak± interpretacjê mo¿e równie¿ potwierdzaæ umieszczanie na nagrobkach wielkich he³mów pod g³owami, lub nogami rycerzy (tak, tak, wiem, to jest swoista maniera i wiele nagrobków nie wyobra¿a wa³ków, pozostawiaj±c jednocze¶nie he³my...). Oczywi¶cie zdobione wa³ki same w sobie s± ozdob±.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.