Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ubiór XV wiecznego kupca lub kogo¶ bogatszego
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Morduk
Witam
Jestem nowy w RR, chcê siê "obszyæ" i potrzebujê dok³adnie wiedzieæ co zamówiæ z ubranek. Przej¿a³em wszystkie tematy i takiego nie znalaz³em. Chcê otwarzaæ kogo¶ troszke bogatszego (¿eby czarny kolor by³ "dostêpny") z 1410r.. Najchêtniej kupca . Czy pasowa³ by do tego p³aszcz z pe³nego ko³a ? Wiêc proszê o Wasz± pomoc.

Pozdrawiam
Morduk
Morduk
Ups zapomnia³em icon_redface.gif nie chodzi mi o otwarzanie kogo¶ zbytnie bogatego (szlachtê, ksiêstwa, itd), czyli kupiec raczej bêdzie odpowiedni smile.gif

Pozdrawiam
Morduk
Pawel ChmurnoOki
gacie,koszula (lniane) ,nogawice (welniane),dublet (polecam lniany -warstwowy),robe (welniane) ,kaptur (welniany) ,czapka (filcowa), pasek,buty,sakiewka,noz i do tego ewentualnie plaszcz z kola -na sam wierzch.
Jak chcesz bogato to nie zawadzi bizuteria oraz wypasniejsza "obozowka" czyli szklo,cyna,jakies ladniejsze kuferki,krzesla,stolik,wiekszy namiot itd.

Pozdrawiam
krazownik
A o jaki region chodzi Ci? Kupcy w ró¿nych miejscach wygl±dali ró¿nie...
Halldis(Naamah)
Ja jeszcze tylko wspomnê, ¿e na czany kolor to musisz byc boooooooooogatym kupcem... Zale¿y co prawda jeszcze
CYTAT
o jaki region chodzi Ci? Kupcy w ró¿nych miejscach wygl±dali ró¿nie...
i dok³adne sprecyzowanie czasu, bo "¶redniowiecze pó¼ne" to zbyt ogólne pojêcie...
Micha³ ¯elazo
1. Dlaczego dublet lniany ?? We³niany uk³ada sie du¿o lepiej.

2. Czarny nie by³ dla bardzo boooogatych kupców. OWszem, zabarwienie we³ny na czarny kolor by³o kosztowne, owszem, by³ to towar luksusowy, ale kto mia³by sobie pozwoliæ na dobra luksusowe, je¶li nie kupiectwo w³a¶nie. Czarna we³na po prostu by³a kilka razy dro¿sza, tak jak dzisiaj od zwyk³ego flauszu dro¿szy jest ambasador (dobry po ok. 150 z³. za mb).

3. Jak ju¿ by³o napisane zainwestuj w dodatki. To one robi± klimat stroju, wypasiona sakwa, sztylet, paski, patynki (ups, piszê o sobie bigsmile2.gif ), zainwesuj w czapê filcow± od Kakaja (zobaczysz czym sie ró¿ni od formatek ze sklepów modniarskich), miej srebrne skówki od sznurowañ, ³adnego badgesa, albo i dwa. Kup sobie piêkn± latarenkê z miedzian± kopu³k± i paraduj tak po obozach wzbudzaj±c zazdro¶æ innych, a gdy siê zmêczysz zasiadaj napiêknym krzese³ku, na poduszce, oczywi¶cie bigsmile2.gif

Pozdr.
M.
Halldis(Naamah)
CYTAT
ale kto mia³by sobie pozwoliæ na dobra luksusowe, je¶li nie kupiectwo w³a¶nie.

tak masz faktycznie racjê, ale z praktyki wiem, ¿e czerni lepiej unikaæ... icon_wink.gif
Pawel ChmurnoOki
hyhyhyhy,tak,badgesy wyznacznikiem wypasnosci stroju -najlepiej ze 20 :D:D:D:D:D
-wybaczcie,nie moglem sie powstrzymac :D:D:D:D:D
Borg
Pawle a tu akurat z badgesem jest troche racji
Jesli gosc mial np bagesa z Jerozolimy, Santiago de Compostella znaczy ze biedny nie by³ bo mia³ za co przejechaæ pó³ ówczesnego ¶wiata
Obecnie badgesa ma prawie kazdy i to jest do czosnka o kulistych kszta³tach
No nie byly wyznacznikiem wypasnosci stroju same z siebie ale mowily patrz gdzie stac mnie bylo pojechac/patrz jaki jestem religijny czy macho
Korinka
co do plakietek pielgrzymich (badgesów) to wcale nie by³y a¿ takim rarytasem, nie pamiêtam dok³adnie, ale z informacji znalezionych przez Bartka wynika, ¿e sprzedawano je dziesi±tkami tysiêcy!!

Pozdrówka
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Chodzi tylko o to, by plakietki pochodz±ce z miejsc kultu by³y noszone przez osoby 'uprawnione', na o mo¿emy sobie pozwoliæ. Ponadto zachodzi podejrzenie, ¿e tzw. carnival badges by³y noszone POD ubiorem wierzchnim, by nie ujawniaæ zamiarów od razu. Itd. Mówi±c krótko- z rozs±dkiem. Jedyne postaci udokumentowane ikonograficznie jako obwieszone plakietkami to 'zawodowi' p±tnicy, zazwyczaj wygl±daj±cy na niez³ych dziadów. W ogóle w ¶redniowieczu za bardzo siê nie obwieszano. Pomy¶lcie, ¿e w pobli¿u jest Reyu i chce was odci±¿yæ na chwilê ;) Osiem kufli, piêæ no¿y, cztery ³y¿ki i siedem innych bzdetów przy jednym pasku, plus konstelacja plakietek... Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Pozdrawiam
Gwyn
Piotr Paruch
Parê nagrobków przedstawiaj±cych stosunkowo bogatych kupców angieslkich jest na www.gotchiceye.com , zak³adka Civilians.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.