Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bascinet z Chartres
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Marcin Pyszno
Witam.

Poszukujê zdjêæ bascinetu Karola VI, le¿y on sobie w gablocie w Chartres
a to trochê daleko dla mnie icon_sad.gif
Jedyne zdjêcie którym dysponujê znajduje siê pod adresem:
link
Niestety s³aba jako¶æ. Wci±¿ szukam na necie fotek o lepszej jako¶ci, lecz je¿eli
kto¶ ju¿ ma...bêdê wdziêczny.

Pozdrawiam
Borg
troszke wieksze ale jakosc tez niezbyt
WojciechP
polecam stronkê:
co prawda jest to samo zdjecie ale chyba w lepszej jako¶ci

http://www.myarmoury.com/feature_spot_bascinet.html

pozdrawiam
Kszysz
w jaki sposób zosta³ wykonany wizerunek korony na he³mie?
lelumpolelum
CYTAT(Kszysz @ 20:59 02.11.2009) *
w jaki sposób zosta³ wykonany wizerunek korony na he³mie?

My¶lê ze to po prostu "cieñ" po elemencie ozdobnym który ze wzglêdu na swa warto¶æ nie przetrwa³ do naszych czasów.
Mateusz z Grójca
ja mam parê zdjêæ - kto¶ kiedy¶ mi je podes³a³.
Tubi¶
To i ja co¶ dodam:
Kszysz
CYTAT
My¶lê ze to po prostu "cieñ" po elemencie ozdobnym który ze wzglêdu na swa warto¶æ nie przetrwa³ do naszych czasów.

Je¶li by³a by zamontowana korona to powinny byæ widoczne jakie¶ ¶lady po nitach/innych mocowaniach na ³ebce, zreszt± jak siê przyjrzeæ to górna czesc zas³ony dosyæ mocno dopasowuje siê do czo³a ³ebki, wiêc jak tu zmie¶æiæ jeszcze korone?
To nie by³o po prostu czym¶ namalowane?

pozdrawiam
Kacper
Czasem w muzeach na potrzeby wystawy dodaje siê ró¿ne rzeczy. Je¿eli kto¶ 70 lat temu wpad³ na pomys³ by na³o¿yæ na he³m koronê np. z mosi±dzu to na powierzchni he³mu pozostan± ¶lady nawet po zdjêciu. Taka moja lu¼na hipoteza.
Igor z Bêdzina
Kszysz
tylko nigdy nie ma 100% pewno¶ci ¿e zas³ona która jest obecnie obecnie przy he³mie by³a t± sam± któr± u¿ywano oryginalnie w ¶redniowieczu.(np podejrzewam ¿e psi pysk z Churburga z z zaokr±glonym szpicem ma nieoryginalna zas³onê, nawet punce s± inne). Z drugiej strony na temat funkcjonalno¶ci he³mu mo¿na siê wypowiedzieæ maj±c go w rêku i próbuj±c dopasowaæ konkretn± koronê do konkretnego he³mu. To ¿e korony he³mowe by³y u¿ywane to ¿adne odkrycie, choæby korona Kazimierza Wielkiego znaleziona w Sandomierzu.
Rugiewit
CYTAT
CYTAT

Je¶li by³a by zamontowana korona to powinny byæ widoczne jakie¶ ¶lady po nitach/innych mocowaniach na ³ebce, zreszt± jak siê przyjrzeæ to górna czesc zas³ony dosyæ mocno dopasowuje siê do czo³a ³ebki, wiêc jak tu zmie¶æiæ jeszcze korone?
To nie by³o po prostu czym¶ namalowane?

Przecie¿ na zdjêciach wstawionych przez Tubisia, z he³mem na zbli¿eniu, widaæ wyra¼nie ¶lady po nitach na ciemnym tle korony. ¦lady po nitach s± u³o¿one w sposób jednoznacznie wskazuj±cy, ¿e s³u¿y³y do mocowania tej korony.

Tam musia³a byæ np bardzo cienka blaszka mosiê¿na.
Mo¿e je¶li by³a wykonana nie z mosi±dzu, tylko np poz³acana lub ze srebra, to kto¶ zdar³ j± celowo w celach zarobkowych. To ju¿ hipoteza.

My¶lê, ¿e odpowied¼ na pytanie co tam by³o da³oby pobranie próbek z metalu dzwonu na "cieniu"
Tubi¶
A mo¿e korona by³a zdejmowana po prostu? Odpinano zas³onê i montowano koronê do he³mu dopiero? Zdaje siê ¿e tak to mia³o funkcjonowaæ z koronami he³mowymi.

Mo¿liwe te¿, ¿e jest to tylko i wy³±cznie he³m paradny, podejrzewam ¿e Karol VI to mia³ tych ³ebek sporo. Z artyku³u o prywatnych arsena³ach Jagie³³y i Jungingena z KHKM-u, wynika ¿e król Polski mia³ ich co¶ blisko 10 w 1393 r. Nie musi ten egzemplarz byæ jako¶ niesamowicie funkcjonalny w walce, je¶li mia³ s³u¿yæ g³ównie do lansu...

edit: Tak jeszcze przygl±daj±c siê zdjêciu, które wrzuci³em widaæ, ¿e ta korona musia³a bardzo ¶ci¶le przylegaæ do he³mu, skoro jej "cieñ" tak równo odbi³ siê na dzwonie. To nie musia³a byæ taka fest korona, jak ta Kazimierza Wielkiego, ale po prostu warstwa g³ównie poz³oty, grubo¶ci 0,5 mm np.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.