Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nogawice kolcze XIII w
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Stron: 1, 2
Owen
Witam
Je¶li chodzi o nogawice kolcze to z ty³u by³y one ³±czona na dwa sposoby albo kolczuga by³a zamkniêtym walcem czyli po prostu takim rêkawem w które siê wk³ada³o nogê i powi±zywa³o pod kolanem rzemieniem albo nogawica by³a niepe³na i wtedy z ty³u nie by³a z³±czona na sta³e lecz wi±zena krzy¿uj±cym siê rzemieniem, nie mam niestety teraz dostêpu do rysunków. Co do ochron p³ytowych w XIII wieku to zale¿y jeszcze dok³adnie w którym okresie, lecz generalnie pojawi³y siê ju¿ "miseczki" p³ytowe na kolana wed³óg mnie przypinane normalnie paskiem, na golenie zak³adane by³y nagolennice z utwardzonej skóry czasami z wyciêtymi na nich ³adnymi wzorami. Na biodra za¶ na nogawicê kolcz± zak³adano jeszcze krótkie do kolan od pasa grube nogawice przyszywane.
Pozdrawiam Owen
Czarnian
1.Jak by³y zak³adane nogawice kolcze , czy by³y wi±zane z ty³u rzemieniami jak w Kramie Wojmira(co mi bardziej sprzyja) czy by³y z ty³u normalnie ³±czone plecionk± ??
2.Od kiedy by³ u¿ywany ¶cieg królewski gdy¿ narazie robie nogawice(i królewskim robie krawêdzie) i zbli¿am siê do kolana i nie wiem czy na miejscu by by³o zrobienie usztywnienia w formie du¿ego po³acia sploty królewskiego.
3.Kawa³ek skóry który jest ³±cznikiem miêdzy pasem a plecionk±, by³ dodatkowo czym¶ utwardzany np. woskiem pszczelim ??
4.Czy nogawice ku do³owi by³y jako¶ wê¿sze czy by³ to po prostu du¿y "prostok±t" plecionki kolczej ??

z góry dziêkuje i pozdrawiam

Czarnian
Czarnian
dziekuje wszystkim za wyczerpuj±c± odpowied¼ ....
Owen
Witam
Zasadniczo nikt ci nie odpowiada bo temat by³ ju¿ wa³kowany.
Ale niech ci bêdzie...
odp.1) By³y i takie i takie (nie widzia³em tych roboty Wojmira). Z tym ¿e wi±zane wydaj± siê wcze¶niejsze raczej XII w. natomiast ca³e ³aczone od XIII.
odp.2) Wedle moich wiadomo¶ci "¶cieg królewski jak i inne od 1w4 s± wymys³em raczej wspó³czesnym.
odp.3) Tego na pewno ci nikt nie powie. Ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby je¶li we¿miesz odpowiednio mocn± skórê (ok 2mm wystarczy) Zreszt± nie do koñca wiem jak chcesz t± skórê zastosowaæ.
odp.4)Oczywi¶cie nogawice siê zwê¿a³y.
papa
Czarnian
dziêkuje Ci owenie za info ale temat o nogawicach by³ wa³kowany ale nie te pytania co ja mam.Od d³u¿szego czasu czytam nowo¶ci i staro¶ci na freha i gdybym znalaz³ odpowiedzi na te pytania to nie zadawa³bym ich w nowym temacie.

dziêki bardzo i pozdroofka smile.gif
Czarnian
aha,apropo jeszcze stóp

czy os³ona kolcza na stopach by³a uzywana przez konnych czy piechote czy kogo¶ mo¿e jeszcze smile.gif.i do czego by³y mocowane(rzemieniami/trokami od do³u pod podeszw± buta) czy plecionka by³a wpleciona w kawa³ek grubej skóry robi±cej od razu za podeszwe.

owen , mam skóre ze starego fartucha spawalniczego(¶wiñska - 3mm) i utwardzon± woskiem - przezorny zawsze ostro¿ny smile.gif (aha zobacz http://www.kolczuga.of.pl/ ja wygl±da ten ³±cznik , akurat teraz mi siê strona nie chce w³±czyæ to nie moge daæ gotowego zdjêcia)

pozdrawiam bigsmile2.gif
Owen
Hej
No wiêc nogawice kocze ze stopami to tylko rycerstwo a jak wiadomo ono piechot± nie chodzi³o smile.gif
na stopach kó³eczka przyczepione by³y do skurzanej podeszwy.
Co do tej skóry ze zdjêcia nie ma ona rzadnego potwierdzenie w ikonografii i moim zdaniem w³a¶ciwie mo¿na z niej zrezygnowaæ. Nogawice kolcze powinny mieæ taki kszta³t jak nogawice sukienne (czyli w trójk±t) co nie przeszkadza by mia³y rant ca³y obszyty skór±.
Pozdarwiam
Czarnian
to jak by³y mocowane do pasa ?? o ile w ogole by³y crazy.gif
Owen
Hej
No by³y dowi±zywane pewnie tak jak normalne nogawicedo gaci, tyle ¿e z do¶wiadczenia wiem ¿e nie s± one wygodne :/.
Pozdrawiam
Piotr Niemir Kotowicz
Gwoli uzupe³nienia tego co napisa³ Owen odno¶nie stóp kolczych. By³o tak jak przedstaiwa Owen ale by³y i pe³ne stopy kolcze o czym przekonuj± nas np XIII-wieczne nagrobki. Takie kolcze nogi ma np Bolko I, któego nagrobek znajduje siê w klasztorze w Krzeszowie smile.gif
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
A czy w okolicach 1200 zdarzaly sie u rycerzy nogawice kolcze bez stop? Nie ukrywam, ulatwiloby mi to zycie smile.gif
wbtrzcina
Witam...

Porzebuje rady w sprawie nogawic kolczych...tzn.
- jaki jest ich krój
- jak je utrzymaæ na nogach (mocowanie)
- czy trzeba robic przeszywane nogawice

Dziekuje... WB
szeliga
apropos nogawic, to moga byc zwê¿ane lub proste, trzymaj± siê na pasie, tak jak poñczochy na pasie, jesli chcesz pikowane spodnie pod spód, spoko, ale to nieco ogranicza ruchy, poza tym nie jest to rewelacja...sam mam takie i musze powiedziec ze na pikowanice ciezko je zalozyc, chyba ze chcesz miec super ochrone nóg...pozdro! devil.gif
wbtrzcina
Wic jak prponujesz... mozna za³ozyæ nogawice kolcze na zwyk³e nogawice (we³niane).
A jeszcze jedno pytanko. jak d³ugo siêrobi takie nogawice i czy jest to trudne... smile.gif

Dziêki...
Pozdrawiam WB
Wiesiod2
Ja slysza³em o sposobie mocowania polegaj±cym na przymocowania do paska p³atów kolczych.
Same nogawice we³niane mog± nie wystarczyæ proponuje drobne wzmocnienia w czy³ych miejscach np. przy piszczeli gdzie mo¿na otrzymaæ cios w ko¶æ.

Przy³±czam siê do pro¶by o wykroje

Pozdrawiam Wiesio
¦cibór
By³ ju¿ na tym forum temat o nogawicach kolczych wiêc nie ma sensu go dublowaæ.
Czarnian
a jakie wogóle chcesz wykonaæ ?? wi±zane z ty³y czy ³±czone w ca³o¶æ, ze stop± czy bez ??

a je¶li chodzi o mocowanie to z tego co wiem by³y wieszane na sznurku/rzemieniu trzymaj±cym gacie co podejrzewam ze jest zaj...i¶cie nie wygodne , ja swoje wieszam w taki sposób ¿e na koñcu nogawicy mam guby kawa³ek skóry doczepiony do kolczej, w nim 2 dziurki przez które jest przepleciony gruby rzemieñ dowi±zany do pasa (of kors pod przeszywk± icon_wink.gif )
wbtrzcina
Planowa³em zrobiæ ca³e... bez rozciêcia z ty³u.
jak masz mozliwo¶c to wyslij mi fotke twoich nogawic na email: wbtrzcina@op.pl

Dziêki...
klepa
Ludzie ja was bardzo prosze odpowiedzcie mi na pytanie : kolcze nogawice wraz ze stopami zakoñczone skórzan± podeszw± by³y dodatkowo zak³adane na buty czy na nogawice (pikowaniece ze stop±) .Kto mi odpowie precyzyjnie ma u mnie du¿e piwo a ja nie k³amie smile.gif

PS gdyby jeszcze by³y jakie¶ rysunki czy cu¶ te¿ by³oby dobrze!

Ludzie ja WAS b³agam odpowiedzcie dunno.gif
klepa
No co z wami na 100% jest w¶ród was osoba znaj±ca odpowiedz na moje pytanie , pomó¿cie prosze cz³onkowi rodziny RR,miejcie serce.smile.gif
Jakub Zieliñski
Jestem przekonany ¿e pod nogawice kolcze nie zak³adano butów szczególnie, ¿e pikowane nogawice te¿ mog± mieæ skórzan± podeszwê.
Kokosz79
Jak na mój gust mieli pikowane nogawice ¿e skórzana podeszw± i na to nak³adana koñcz±((nitowan± rzecz jasna nie tak jak na fotce) sznurowan± od stópki do samej góry. Rzemieniem rzecz jasna.
lucjan232
Witam mam maly problem

Robie replike wczesnosredniowiecznej zbroi kolczej.Nie wiem jak zamocowac nogawice i do jakiej dlugosci powinny byc??Poza tym mam szorce kolcza do kolan

.Sprobujcie odpowiedziec jezeli mozecie.

Pozdro lucjan23
Morgoth
to o co pytasz zalezy tez chyba od odtwarzanego okresu... nogawice z tego co wiem zawsze ³±czy sie z pasem jakimis rzemieniami, zreszta nie wyobrazam sobie podczepienia nogawic np. pod spodnie na wysokosci kolan...
lucjan232
No to dobra interesuje mnie wariant obwiazywany na lydke.To plus ten miseczkowy nakolannik,wczesnosriedniowieczne nagollenice.No ale teraz szorca jaka dluga by nie byla to i tak nie chroni tylu kolana??

1.Wiec czy musze zrobic jeszcze gatki pod szorce dlugie do kolan?Czy sama szorca ma starczyc albo cos innego?

2.Czy skarpetki w nogawicach byly jakos oslonione z gory w tym okresie 12-13 wiek tak jak naprzyklad palce i srodrecze w mitynkach tylko w tym przypadku kosci srodstopia?

Pozdro lucjan232
Prawdzic
Móg³by kto¶ wrzuciæ zdjêcia, na których widaæ wygodny sposób wi±zania nogawic kolczych? Przejrza³em kilka tematów na forum i wci±¿ nie znalaz³em odpowiedzi jak to przywi±zywaæ. Zrobi³em nogawice podobne do tych:

(zakoñczone pasem skóry o grubo¶ci 5mm i szeroko¶ci 4cm).

Nastêpnie z ty³u i po bokach tej skóry zrobi³em dziury na rzemienie. Nie wiem tylko jak przywi±zaæ je do gaci. Z pocz±tku my¶la³em, ¿eby u¿yæ stary, skórzany, szeroki pas, porobiæ w nim dziury i do niego przywi±zywaæ nogawice. Niestety po jakim¶ czasie noszenia nogawice opadaj± (nie wiem, mo¿e wina do¶æ grubego rzemienia: http://allegro.pl/mocne-rowne-rzemienie-by...1470335360.html ), poza tym jest to do¶æ niewygodne. Ma kto¶ jaki¶ inny pomys³?
brat grucha:)
Ja bym nogawice kolcze przywi±za³ rzemieniami do nogawic pikowanych. Nogawice pikowane masz mocowane z przodu do pasa z lnu. Nogawice kolcze bym przywi±za³ na takiej samej zasadzie do pikowañca. Je¿eli s± zbyt lu¼ne mo¿na je obwi±zaæ, bezpo¶rednio wplataj±c rzemieñ w kó³ka i zawiaz±æ.
U¿ywanie paska skórzanego do którego mia³y by byæ przyczepione nogawice zawsze bêdzie nie wygodne... Lniany pas z dziurkami jest du¿o lepszy.
Prawdzic
Nie mam nogawic pikowanych i nie planujê na razie ich robiæ (je¶li ju¿ to tylko w takiej formie jak na miniaturze z psa³terzu z Wurzburga http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=17761 , czyli noszone na nogawicach kolczych). To przywi±zywanie do pikowañca brzmi ciekawie. Trzeba mieæ specjaln± przeszywkê do tego? Jest jakie¶ ¼ród³o, które by potwierdza³o historyczno¶æ takiego wi±zania? Jak ono dok³adnie wygl±da?
Co do wi±zañ, mia³em tu na my¶li przywi±zanie nogawic kolczych do nogawic, które s± pod kolczymi. Przywi±zanie do przeszywanicy by³o by co najmniej problematyczne. Wygodniej jest siê ubieraæ od do³u w górê. Jak mia³by¶ przywi±zywaæ nogawice kolcze do przeszywanicy to musia³by¶ siê ³adnie nagimnastykowaæ. Poza tym mam te¿ wra¿enie, ¿e ograniczy³o by to ruchy.

Nosisz nogawice kolcze na zwyk³ej jednowarstwowej we³nie? Rozumiem, ¿e tylko tak dla "pokazówki"? Ja ba³bym siê walczyæ w taki sposób:) Obawiam siê, ¿e sama kolczuga na prawie go³e cia³o przyniesie wiêcej z³ego jak dobrego podczas trafienia.

Co do nogawic zak³adanych na kolczugê to moim zdaniem bardzo przyjemna sprawa. Przyk³adowo jak chcesz klêkn±æ to upaækasz sobie b³otem materia³, a nie kolczugê któr± potem problem doczy¶ciæ. Dodatkowy plus jest taki, ¿e kolczuga siê mniej eksploatuje bo nogawica wyt³umia uderzenia. Do nogawicy my¶lê, ¿e ³atwiej jest zamocowaæ nakolanniki- ale to tylko moja hipoteza, nie testowa³em.

Z reszt± mam swoje odczucie, ¿e im wiêcej pikowañców tym bezpieczniej siê czuje:)
jackjump
Witam. Ja swoje nogawice dzierga³em po pracy po 2-3 godziny dziennie od 23.01.2011 do 27.02.2011 czyli lekko ponad miesi±c. Nie ma co ukrywaæ, ¿e trzeba mieæ zaparcie aby w ci±gu miesi±ca skoñczyæ robotê. Nogawice posiadaj± skórzan± podeszwê o grubo¶ci 5 mm i niewielkie wi±zane rozciêcie po wewnêtrznej stronie stopy dla u³atwienia wk³adania samej stopy. Zwi±zane by³o to z tym i¿ w przekazach historycznych czy samych nagrobkach widaæ jest ¿e nogawice s± ¶ci¶le dopasowane do budowy rycerza i co za tym idzie wykonane przeze mnie nogawice dopasowane s± do anatomii moich nóg (s± wygodne). Wi±zanie ich do pasa z przodu okaza³o siê niepraktyczne (przy siadaniu czy sk³onach strasznie ci±gnê³y przód nogawic w dó³). Praktycznym rozwi±zaniem okaza³o siê zrobienie czê¶ci nogawic a¿ do pasa i mocowanie ich nie do sznurka ale do pasa poprzez szlufki zamocowane do nogawic. Poni¿ej fotki. Mam nadziejê, ¿e pomog³em w tej kwestii. Je¿eli bêdê mia³ czas to zamieszczê taki ma³y poradnik z mojej bitwy po jednej stronie ja i para kombinerek po drugiej powstaj±ce ku mojej uciesze nogawice. Pozdrawiam.Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik[attachment=22
552:mocowanie.jpg]Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
1. Mocowanie takie nie sprawia, ¿e po chwili chodzenia pasek z przodu jest zaci±gniêty ku do³owi, a z ty³u ku górze? Pasek siê nie wpija pod takim ciê¿arem?

2. Ile wa¿± te Twoje ³adne nogawice? (5-6kg?) Jaka jest wielko¶æ ogniw?

3. Czego u¿ywasz pod nogawicami kolczymi? (Widzê po ³ydce, ¿e jest bardzo anatomicznie.)
jackjump
CYTAT(brat grucha:) @ 23:13 09.06.2011) *
1. Mocowanie takie nie sprawia, ¿e po chwili chodzenia pasek z przodu jest zaci±gniêty ku do³owi, a z ty³u ku górze? Pasek siê nie wpija pod takim ciê¿arem?

2. Ile wa¿± te Twoje ³adne nogawice? (5-6kg?) Jaka jest wielko¶æ ogniw?

3. Czego u¿ywasz pod nogawicami kolczymi? (Widzê po ³ydce, ¿e jest bardzo anatomicznie.)

Ad1. W przypadku zbyt w±skiego paska a tym bardziej sznurka tak by by³o, gdy¿ w pierwszej wersji tak zrobi³em tj. mocowanie centralnie z przodu na rzemieniach. Pod wp³ywem swojego ciê¿aru nogawice zsuwa³y siê w dó³ przy siadaniu czy pochylaniu i problemem by³ ich powrót na pierwotne miejsce po wstaniu. Pasek do którego by³y zamocowane rzemieniami wyci±ga³ siê paskudnie ku do³owi i nie mo¿na by³o wyprostowaæ siê bez oporu do pozycji stoj±cej. Po kilku próbach z mocowaniami doszed³em do wniosku, ¿e mocowanie nogawic powinno byæ bezpo¶rednio do pasa na jak najd³u¿szej szeroko¶ci ( u mnie jest ok 10 cm) oraz nie centralnie z przodu ale pomiêdzy przodem a bokiem tu³owia. I jeszcze jedna wa¿na sprawa, aby nogawica siê nie zsuwa³a i nie tworzy³ siê przy stopie tzw. "worek", nale¿y j± podwi±zaæ tu¿ pod kolanem w miarê ciasno. U³atwi to zgiêcie nogi w kolanie, gdy¿ pracowaæ bêdzie tylko górna czê¶æ nogawicy od kolana do mocowania przy pasie.

Ad2. Waga jednej nogawicy to ok 5kg, czyli obu ok 10kg (moja waga nie jest za dok³adna). Grubo¶æ ogniw to 1,8mm a ¶rednica wewnêtrzna to 8mm.

Ad3. W moim przypadku nogawice robione by³y do noszenia na samych nogawicach we³nianych b±d¼ lekko pikowanych. Aby nogawice mia³y ³adny wygl±d i nie wygl±da³y jak dwa "worki" na nogach nale¿y je wykonywaæ tzw. segmentami czyli wykonywane odcinki dopasowywaæ do anatomii danej nogi, czyli nogawice robimy dla danej osoby.

Powy¿sze stwierdzenia s± jedynie moimi uwagami i nie ka¿dy mo¿e je uznaæ za s³uszne i prawid³owe
jackjump
Witam. Jak obieca³em wcze¶niej podajê link do mojego poradnika i kalkulatora kolczugi.
Plik by³ za du¿y i nie mog³em go zamie¶ciæ bezpo¶rednio na stronie. Pliki znajduj± siê w folderze Dokumenty - Rycerstwo. Kalkulator jest w excelu a poradnik w pdf. Pozdrawiam i mam nadziejê, ¿e komu¶ pomog³em.

http://chomikuj.pl/jackjump

nowy link:

http://depositfiles.com/en/files/ez75g4ori
Patryk z Bia³ogardu
Widzê, ¿e generalnie nikt nie da³ zdjêcia jak wygl±da³y niepe³ne nogawice kolcze.
Proszê:

Taki pogl±dowy scan z ksi±¿ki niemieckiej.
Generalnie jak widaæ nogawica kolcza jest tylko na przód, z ty³u ¶ci±gana rzemieniami jak dzisiejsze buty sznurówkami (czyli jest sznurowana smile.gif ).
Wszystko wygl±da na to, ¿e pod kolcz± jest zwyk³a nogawica i but.
Jak widaæ równie¿ jest sznurowana rzemieniem do paska skórzanego.
Wszystko wydatowane wed³ug ksi±¿ki na prze³om XII/XIII wiek

Widzia³em te¿ gdzie¿ chyba na jakiej¶ rze¼bie takowe nogawice kolcze. Jak znajdê to wrzucê.

Lecz zawszê mogê siê myliæ jestem tylko cz³owiekiem smile.gif
Co do wy¿ej wspomnianych Nogawic:

Bamberger psa³terz 1220-1230(niemcy):
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

nie podpisane:

¯ywot ¦w Albana:

Unkas
Drugi rysunek (nie podpisany) the Trinity Apocalypse 1250-1260
torys
w przypadku nogawic jak mocujemy plecionkê do butów? przyszywamy? A i czy wystarcz± nogawice skórzane niepikowane do tego?
Osobi¶cie nie widzê sensu zak³adania kolczugi bez czego¶ pikowanego pod spodem... Ka¿dy cios bêdzie cholernie bolesny. Tak samo nie przyszywa³bym kolczugi do butów. Jak ju¿ to pe³na nogawica pikowana ze stop± i to obszyæ kolczug±.

Jak tylko narzêdzia do mnie dotr± to robiê sobie swoj± nitowankê, w tym nogawice kolcze. Pochwalê siê za jaki¶ czas jak mi to wysz³o.

Tak mi przysz³o na my¶l co¶, tylko nie wiem czy bêdzie to dobry pomys³. Co jakbym zrobi³ nogawice kolcze ze stop± i do nogawic kolczych przymocowa³ podeszwê skórzan±?smile.gif Trochê nie rozumiem koncepcji kolczugi na podeszwie...
Moja edycja by³a niewidoczna, wiêc napiszê raz jeszcze, tym razem z ¼ród³em które mnie zaciekawi³o:)

Co my¶licie o skórzanej podeszwie w nogawicy kolczej?

Plastik vom Taufbecken, Hildesheimer Dom um 1220 Quelle Marburger Bildindex (wiem g³upio siê nazywa "Plastik":D)

Nie wiem czy uznaæ to za skórzan± podeszwê? Czy za co¶ innego?
Viator
Jest to jednorodne materia³owo, elastyczne i dostatecznie trwa³e... W zasadzie to chyba nie mo¿e byæ nic innego jak skóra.

Prawdê mówi±c nale¿a³o siê czego¶ podobnego spodziewaæ, bo nawet w suchy dzieñ sama kolcza strasznie by "³apa³a" brud, trawê itd. gdyby w niej chodziæ.
Leszczu
Czy orientuje siê kto¶ mo¿e kiedy najwcze¶niej pojawiaj± siê w powszechnym u¿yciu nogawice kolcze? Przeszukuj±c ¼ród³a trafi³em tylko na tkaninê z Bayeux i wizerunki Wilhelma gdzie mo¿liwe ¿e nosi nogawice, nagrobek hrabiego z 1109 roku z miejscowo¶ci Elie( http://effigiesandbrasses.com/monuments/elie_count_of_maine/ ) i rze¼bê z Wenecji datowan± na oko³o 1120r ( http://www.artandarchitecture.org.uk/image...y/3065fbae.html )
torys
Kolcze by³y podstaw± od XIII wieku (wcze¶niej to tylko najmo¿niejsi mogli sobie na nie pozwoliæ wiêc o powszechnym u¿yciu trudno mówiæ).

Odno¶nie nogawic te¿ mam pytanie [Yoda lol] Jak doszy³em plecionkê kolcz± to nogê trudniej siê zgina.U¿ywano rzemieni wtedy? Na kolanie mocowano by lepiej noga siê zgina³a?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9c3343a98a89f394.html
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Chcia³bym siê podzieliæ z Wami moim pomys³em. Od razu proszê o nie obrzucanie mnie "mrokiem" i takimi podobnymi :D nie jest to rozwi±zanie czysto odtwórcze, bardziej zale¿a³o mi na redukcji wagi i praktyczno¶ci.

Projekt to po³±czenie nogawicy pikowanej krótkiej z nogawic± kolcz±.
-ca³kowita waga 1 nogi to ok. 1300g.
-waga nakolannika to 240g
-waga nogawki przeszywanej z 4 warstw to 320g
-waga plecionki kolczej to 780g (12/1.4)
Gdyby odrzuciæ nakolannik, to waga takiej nogawki to 1100g, wiêc my¶le ¿e ca³kiem niedu¿o.

Najwa¿niejsze w tym projekcie jest to, ¿e plecionka kolcza jest robiona TYLKO od kolana w dó³. Pod kolanem jest ona przyszyta do nogawki przeszywanej. Dziêki temu mog³em zredukowaæ wage kolczej o wiêcej ni¿ po³owê (udo jest grubsze). w moim wypadku zaoszczêdzi³em tym sposobem co najmniej 0,5kg na 1 nogawicy, a gdyby robiæ plecionke kolcz± z kó³ek o mniejszej ¶rednicy, to zysk masy by³by jeszcze wiêkszy.

jeszcze nie testowane w boju, ale wstêpnie wygl±da to nie¼le. Co my¶licie? jak sie podoba?

ps. Tak tak, wiem, mrok / to nie jest oryginalne rozwi±zanie / to jest forum historyczne a nie z w³asnymi projktami itp :D :P
inne zdjêcia...
od ty³u..
i widok przyszycia kolczej do przeszywanej...
oststnie zdjêcie. luzem
Hubert z Poznania
CYTAT(samotny rycerz ziemi Bogatyñskie @ 18:37 01.04.2013) *
Chcia³bym siê podzieliæ z Wami moim pomys³em. Od razu proszê o nie obrzucanie mnie "mrokiem" i takimi podobnymi :D nie jest to rozwi±zanie czysto odtwórcze, bardziej zale¿a³o mi na redukcji wagi i praktyczno¶ci.

Projekt to po³±czenie nogawicy pikowanej krótkiej z nogawic± kolcz±.
-ca³kowita waga 1 nogi to ok. 1300g.
-waga nakolannika to 240g
-waga nogawki przeszywanej z 4 warstw to 320g
-waga plecionki kolczej to 780g (12/1.4)
Gdyby odrzuciæ nakolannik, to waga takiej nogawki to 1100g, wiêc my¶le ¿e ca³kiem niedu¿o.

Najwa¿niejsze w tym projekcie jest to, ¿e plecionka kolcza jest robiona TYLKO od kolana w dó³. Pod kolanem jest ona przyszyta do nogawki przeszywanej. Dziêki temu mog³em zredukowaæ wage kolczej o wiêcej ni¿ po³owê (udo jest grubsze). w moim wypadku zaoszczêdzi³em tym sposobem co najmniej 0,5kg na 1 nogawicy, a gdyby robiæ plecionke kolcz± z kó³ek o mniejszej ¶rednicy, to zysk masy by³by jeszcze wiêkszy.

jeszcze nie testowane w boju, ale wstêpnie wygl±da to nie¼le. Co my¶licie? jak sie podoba?

ps. Tak tak, wiem, mrok / to nie jest oryginalne rozwi±zanie / to jest forum historyczne a nie z w³asnymi projktami itp :D :P

Nie mój okres i w ogóle, ale takie pytanko, otó¿ poni¿ej kolana rozumiem, ¿e by³a by kolcza. Dobra, fajnie, ale pod t± kolczug± nie by³o by niczego pikowanego, czyli jak cios pójdzie poni¿ej kolana to by bola³o. Je¿eli ten wynalazek nie ma byæ u¿yty w boju to proszê na to nie zwracaæ uwagi szczerba.gif. A to pogrubione, jako¶ nie czaje... Chodzi o to, ¿e by³a by ciê¿sza czy l¿ejsza? Bo wed³ug logiki czym mniejsza ¶rednica kó³ek tym wiêcej ich musi byæ...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.