Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: historyczne impregnowanie namiotu
> Przedmoty codziennego u¿ytku > W podró¿y
Sighrolf
Witam
Wiem, ¿e jest temat o namiotach ale nic w nim nie znalaz³em (mo¿e to moje przeoczenie) na temat naturalnych historycznych technik impregnowania materia³u na namiot.
Dlatego te¿ pytam, bo mo¿e kto¶ wie, jak siê naturalnie, historycznie impregnowa³o namioty? Najbardziej mnie interesujê X-XI w. ale nie obra¿ê siê za systemy z innych czasów.

Pozdr.
Owen
Hej
By³o to ju¿ napisane w temacie o namiotach. Lnianego p³utna nie trzeba impregnowaæ, st±d wiêc pewni i impregnaty do namiotów nie wystêpowa³y smile.gif.
pa
Sighrolf
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
AleX
ci mowia ze nie przecieka to znaczy ze nie przecieka :P
na grunwie padalo i bylo w pyte, spalismy akurat pod trojkacikiem.. pewnie jak jest giga ulewa to w koncu przemoknie, aale ..

tak swoja droga to moznaby sprobowac woskiem pszczelim, ale nie rozpuszczonym tylko zwyklym - po prostu natrzec material (ew material troche podgrzac)
Owen
Hej
len nie przecieka bo nasi±ka pod wp³ywem wilgoci i w³ókna pêczniej±. Sprawdzone ju¿ w nie jednym sezonie. My¶lê ¿e nie ma sensu na si³ê lnu impregnowaæ. Oczywi¶cie materia³ musi byæ odpowiednio gruby, i tu Surtex siê k³ania. Co do we³ny to te¿ pewna opcja, we³na odpowiednio sfolowana te¿ nie przecieka, gdy¿ jej grubo¶æ i w³ókna wystaj±ce na zewn±trz zbieraj± krople. To tak sprawdzone empirycznie. Z tym ¿e taka we³na to straszny ciê¿ar, nie mówi±c ju¿ jak namoknie smile.gif.
Pozdrawiam
Basia
heh, ja s³ysza³am o jakim¶ sposobie impregnacji samych szwów w namiotach przy pomocy wosku pszczelego, z tym, ¿e wosk miesza³o siê z czym¶ ;) ¿eby by³ elastyczny, a nie kruszy³ siê przy wyginaniu materia³u np. podczas transportu. Tyle, ¿e nie mam zielonego pojêcia z czym ;)

W ka¿dym razie my te¿ mamy namiot z niezaimpregnowanego lnu i nawet podczas do¶æ znacznej ulewy nie przecieka³ nawet na szwach (rêcznych, wiêc trochê mniej drobnych ni¿ maszynowe). Osobi¶cie nie poleca³abym impregnacji z tego wzglêdu, ¿e bez impregnatu tkanina oddycha i w namiocie nie robi siê "szklarnia" smile.gif

pozdrawiam
AdamS
CYTAT(AleX)
ci mowia ze nie przecieka to znaczy ze nie przecieka :P
na grunwie padalo i bylo w pyte, spalismy akurat pod trojkacikiem.. pewnie jak jest giga ulewa to w koncu przemoknie, aale ..

podejrzewam ze nawet przy duzej ulewie nie bedzie przeciekal bo woda szybciej splynie z niego niz przecieknie .......
S³awomir Rokita
Len o zwartym splocie nie przecieka i juz.Niezale¿nie od intensywno¶ci opadow i czasu ich trwania (nie domniemuje -wiem na 100% -praktyka ) .ALE je¶li pocieramy materia³ od spodu to woda zacznie przenikaæ do ¶rodka .Problem nie istnieje w namiotach o scianach pionowych lub ma³osko¶nych czyli duzych -w namiotach ma³ych typu saxon itp dzie pochy³o¶æ¶cian jest nie do unikniêcia ze wzgledu na konstrukcje i powierzchnie mo¿e taki problem zaistnieæ .Radze przy zakupie materialu sprawdziæ prze¶wity. pa
Borg
wosk miesza sie z terpentyna
Owen
kto¶ co¶ wie o historyczno¶ci terpentyny?? smile.gif
Basia
nie ;)

w ka¿dym razie nawet w niewielkim saxonie (vide mój namiot) mo¿na unikn±æ dotykania ¶cian smile.gif ostatnio mieli¶my w namiocie ³ó¿ko, stolik, dwa kosze, jeden wysoki, drugi z kolei eliptyczny o du¿ej ¶rednicy i jeszcze dalo sie wstawiæ krzese³ka i wcale nic nie dotyka³o ¶cian i namiot nie przecieka³. Nawet delikatne dotkniêcie nie spowodowa³o przeciekania smile.gif

prze¶wity szczególnie uwa¿nie sprawdzaæ trzeba, je¶li to materia³ II-go gatunku
Natomiat ten, którego my u¿yli¶my ma niewielkie prze¶wity, ale kiedy zaczyna padaæ materia³ pêcznieje i prze¶wity znikaj± smile.gif
Sighrolf
TO JAKI¦ ABSURD!!!!
Mam siedzieæ w namiocie i uwa¿aæ ¿eby nie dotkn±æ ¶ciany bo zacznie przeciekaæ?! Czy to jaka¶ rozmowa fanów monty pythona czy o co chodzi?!

Skoro uwa¿acie, ¿e nie trzeba impregnowaæ lnu, bo i tak nie przexieka to po co robicie namioty z impregnowanego chemicznie lnu?!

Poza tym nie ka¿dy u¿ywa maszynowo, grubo tkanego lnu, je¶li len bêdzie rêcznie tkany i widaæ w tedy w nim prze¶wity (rêcznie nie jest tak mocno tkany jak maszynowy) to te¿ nie bêdzie przeciekaæ?!

Czekam na jakie¶ tre¶ciwe wypowiedzi, bo jak narazie to tylko Borg napisa³ co¶ zwi±zanego z tematem.

Pozdr.
Basia
no có¿

Nie widze w naszych wypowiedziach nic z monty pythona. Przecie¿ wspó³czesne namioty te¿ bêd± wilgotne w ¶rodku je¶li postawisz w nich co¶ co dotyka ich ¶cian i nie chodzi tu o drobne, jednorazowe dotkniêcia. Ja naprawdê siedzia³am w namiocie i wcale specjalnie nie uwa¿a³am, ¿eby nie dotykaæ ¶cianek, w³a¶ciwie ca³y czas co¶ przypadkiem dotyka³am przy pracy i wcale nic zlego siê nie dzia³o. Materia³ naci±gn±³ siê, sta³ siê sztywny i twardy i wcale nie reagowa³ na taki dotyk.

Poza tym dlaczego chemicznie impregnowane? Z tego co wiem to w ofercie Surtexu s± zarówno materia³y impregnowane jak i NIEimpregnowane. A jak my¶lisz, z którego mamy namioty?

Co do rêcznie tkanego lnu, to mo¿na zrobiæ naprawdê gêsty i zbity, wszystko zale¿y od ilo¶ci nici w osnowie, ich grubo¶ci i od tego, jak ¶ci¶le przylegaj± do siebie nici w±tku. Prze¶wity nie sa wiêc nieuniknione. Widocznie nie trafi³e¶ na odpowiedni materia³.

Ja osobi¶cie nie znam ¿adnego systemu impregnacji, o który wiedzia³abym, ¿e jest historyczny. poza tym po dwóch sezonach na moim namiocie nie na ¶ladów ¿adnych grzybów itp. wystarczy tylko dobrze go wysuszyæ przed z³o¿eniem i przechowywaniem i okopywaæ w odpowiedni sposób.
Magnus
Link do tematu o impregnacji namiotu woskiem

Jak to zwykle bywa, odpowiedz na Twoje pytanie Sighrolfie juz jest na Freha, ale jak to rowniez bywa czesto, w offtopicu innej rozmowy. Dokladny proces opisuje Horhe. Dawno temu testowalem patenty z impregnacja, cos tam z moich opisow jeszcze lezy w temacie "Wszystko o namiotach" (z tym, ze moje proby z dziegciem i pokostem skonczyly sie fiaskiem). Najbardziej wartosciowy przepis podaje wlasnie Horhe, co najwazniejsze, juz sprawdzony. Mam nadzieje, ze sie przyda. Powodzenia.
Sighrolf
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
Basia
smile.gif

widzisz, wypowiadam siê dlatego, i¿ uwa¿am, ¿e nie trzeba namiotu impregnowac , a nie znam jedynie potwierdzonego, historycznego systemu impregnacji smile.gif
to, ¿e by³ materia³ i nici nie znaczy, ¿e panie chodzi³y w bikini, które mo¿na by³o z niego zrobiæ smile.gif
podczas poszukiwañ w ¼ród³ach pisanych nie natknê³am siê na opis ¿adnego systemu impregnacji, a materia³ z którego zrobi³am namiot okaza³ siê na tyle odpowiedni, ¿e nie wymaga³ impregnacji. jego nieprzemakalno¶æ zosta³a sprawdzona podczas solidnej ulewy, podczas której 3 namioty spad³y, a kilka przecieka³o (chyba dlatego, ¿e by³y z bawe³ny)
w zesz³ym roku spali¶my w namiocie równie¿ jesieni± i jako¶ ¿yjemy smile.gif

CYTAT
Co do materia³ów impregnowanych chemicznie to zauwa¿y³em, ¿e wiêkszo¶æ namiotów w RR jest z nich zrobiona, wiêc ciekawi mnie skoro len rzeczywi¶cie nie przecieka to po co ludize robi± z impregnowanyvh materia³ów namioty?

tego siê nie dowiemy, je¶li nie wypowie siê choæ jeden w³a¶ciciel którego¶ z nich smile.gif podejrzewam, ¿e nigdy nie mieli okazji sprawdziæ, czy nieimpregnowany namiot rzeczywi¶cie nie przecieka smile.gif ale ³atwiej jest pó¼niej zaimpregnowaæ ni¿ usun±æ impregnat smile.gif

CYTAT
Wiem, ¿e mo¿na kupiæ len nie impregnowany, nawet moge go kupiæ 3 km od domu, ale nie ka¿dy len jest mocno tkany i nie ka¿dy nie bêdzie przecieka³.

i tu masz w pe³ni racjê! materia³ na namiot powinno siê odpowiednio dobraæ. zbyt ma³a gramatura mo¿e nie zdaæ egzaminu nawet, je¶li taki materia³ zaimpregnujesz.
najlepiej przed zakupem wiêkszej partii przetestowaæ materia³, dobrze napiêty, polewaj±c go tak± "sztuczn± nawa³nic±" choæby w swojej ³azience.
mo¿na te¿ kupiæ materia³ ze sprawdzonego ¼ród³a

ale przecie¿ nikt nie broni Ci go impregnowaæ, nasze wypowiedzi to tylko opinie, które wyrobili¶my sobie jako u¿ytkownicy nieimpregnowanych namiotów, z w³asnych do¶wiadczeñ i wed³ug naszego stanu wiedzy.
je¶li nie chcesz, mo¿esz siê nimi nie kierowaæ, my w ka¿dym razie chcieli¶my dobrze

pozdrawiam
i mi³ego u¿ytkowania przysz³ego namiotu
Kordian
CYTAT
widzisz, wypowiadam siê dlatego, i¿ uwa¿am, ¿e nie trzeba namiotu impregnowac

mo¿e jednak kto¶ zna bo w³a¶nie testowa³em len i jako¶ przecieka³o angsad.gif
czy wystarczy go natrzeæ woskiem pszczelim lub jakim¶ sad³em ? cool.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Przede wszystki musi mieæ odpowiedni± gramaturê, jak napisano wy¿ej. Czyli musi byæ gêsty i gruby, do¶æ sztywny. I przy rozs±dnych rozmiarach zapewniaj±cych odpowienie naci±gniêcie nie cieknie. Pozdrawiam
Gwyn
djdomin
CYTAT(Kordian)
CYTAT

widzisz, wypowiadam siê dlatego, i¿ uwa¿am, ¿e nie trzeba namiotu impregnowac

mo¿e jednak kto¶ zna bo w³a¶nie testowa³em len i jako¶ przecieka³o angsad.gif
czy wystarczy go natrzeæ woskiem pszczelim lub jakim¶ sad³em ? cool.gif

Przejrzyj FREHÊ. Jesli dobrze pamiêtam, to podawa³em tu sposób na niepalne inpregnowanie. Z woskiem i sad³em to sobie zrobisz pochodniê... namiot dobry tylko na imprezy, gdzie ogieñ jest wy³±cznie z elektrycznej diodki (bo ¿arówka ju¿ mo¿e takowy podpaliæ).
Vislav
Witam

Tradycyjna metoda impregnowania - w sam raz ¿agli, jednak mo¿na wypróbowaæ:

CYTAT(Derrick Harry Clarke - Podró¿ bark±)
[...] Do impregnacji powinno siê w zasadzie u¿ywaæ morskiej wody, choæ istnieje na ten temat ró¿nica zdañ. Nie mia³em wyboru - trzeba bêdzie pos³u¿yæ siê wod± z rzeki. Wzi±³em wiadro i nape³ni³em piêtnastogalonow± beczkê do po³owy. Teraz brudna robota. Trzy æwierci czerwonej ochry, po³ówka ¿ó³tej - dobrze wymieszaæ, dodaæ sze¶æ galonów tranu, dobrze wymieszaæ.
[...]
Mieszanka czerwonej i ¿ó³tej ochry [...] jest o dziwo nader subteln± kompozycj± i przed po³o¿eniem nale¿y starannie j± wypróbowaæ. Nadmiar wody albo ochry sprawia, i¿ po nied³ugim czasie na pok³ad spada deszcz czerwonego py³u, nadmierna ilo¶æ tranu powoduje sklejanie siê potê¿nych fa³dów ¿agli i to na sta³e, o ile przez d³u¿szy czas pozostan± zwiniête.
[...]
S³oñce osusza³o tymczasem zaimpregnowany fragment p³ótna, pomaca³em wiêc jego powierzchniê i sprawdzi³em zawarto¶æ oleju rozcieraj±c w palcach pozosta³y na nich osad. Mieszanka by³a zbyt ¿ó³ta i mia³a za ma³o tranu. Doda³em dwie szufle czerwonej ochry, kube³ wody i dwa galo tranu, kaza³em Kesterowi porz±dnie wymieszaæ, posmarowa³em nastepny kawa³ek p³ótna i znów go sprawdzi³em. Kolor dobry, ale za du¿o proszku; trzeba dodaæ wody.
Ponówi³em próbê. Ociupinê za ma³o tranu. Wla³em galon - sprawdzi³em. W sam raz.
[...]
Mogli¶my siê zabraæ do roboty.
[...]

Powodzenia
Kordian
CYTAT
Przejrzyj FREHÊ. Jesli dobrze pamiêtam, to podawa³em tu sposób na niepalne inpregnowanie. Z woskiem i sad³em to sobie zrobisz pochodniê... namiot dobry tylko na imprezy, gdzie ogieñ jest wy³±cznie z elektrycznej diodki (bo ¿arówka ju¿ mo¿e takowy podpaliæ).

chyba nie mam przeszukiwaæ ca³ego forum od a-z.Poza tym w opcji szukaj wyskoczy chyba z 1000 tematów gdyby¶ da³ chocia¿ link
djdomin
Poszukaj w±tku o namiotach smile.gif Dasz sobie radê. Przy okazji dowiesz siê czego¶ wiêcej.

HINT: szukasz mnie- jako autora, a w opcjach ustawiasz "poka¿ posty". Mo¿esz jeszcze ograniczyæ kategoriê wyszykiwania (z boku) - zapewniam, ¿e w "Kuchni" o tym nie pisa³em smile.gif
Vislav
Witam

Prosta metoda impregnacji:
CYTAT
JAK ZAIMPREGNOWAÆ NAMIOT  

Przygotowaæ roztwory wodne
A) myd³o, oko³o 10-20 gramów na litr najlepiej szare, typu "Bia³y Jeleñ" lub ogólnie jakie¶ najprostsze. Mog± byæ myd³a dla dzieci, bo te z regu³y nie zawieraj± dodatków zapachowych czy innych uszlachetniaj±cych

B) siarczan glinu lub a³un (siarczan potasowo-glinowy) lub dowolna inna rozpuszczalna sól glinowa, w ilo¶ci jak wy¿ej. W przyp³ywie desperacji u¿ywali¶my tabletek altacetu. Trudno siê rozpuszczaj±. I potem octem by³o czuæ. Ale dzia³a³o.
Robi³em eksperymenty z solami cynku (dzia³a), a s³ysza³em te¿ o siarczanie miedziowym - nie próbowa³em.

P³ótno do impregnacji odkurzyæ - wytrzepaæ (koniecznie) lub w przyp³ywie ambicji wyp³ukaæ. Nie powinno byæ brudne. Nasyciæ (dobrze zmoczyæ) p³ótno roztworem A (pêdzel, natrysk, metoda "chlust z chochelki" - do wyboru.)

Jak wsi±knie - obcieknie, ale zanim wyschnie, powtórzyæ operacjê roztworem B.

Uwaga. Nie da siê wyznaczyæ ¶cis³ych proporcji, bo to zale¿y od ilo¶ci brudu w tkaninie, od sk³adu myd³a, od u¿ytego odczynnika do roztworu B itp. Orientacyjnie: po zwil¿eniu roztworem A na p³ótnie powinno byæ lekko ¶lisko, po zwil¿eniu roztorem B p³ótno przestaje byæ ¶liskie, robi siê jakby szorstkie. Wiêc w razie potrzeby zwiêkszyæ ilo¶æ roztworu B.

Wysuszyæ p³ótno.

Sprawdziæ do¶wiadczalnie (zwyk³± wod±) czy nasi±kliwo¶æ p³ótna zmniejszy³a siê w sposób zadowalaj±cy. W razie negatywnego wyniku do¶wiadczenia zabieg mo¿na powtórzyæ.

pozdrowienia
djdomin
Dok³adnie o tym pisa³em (tylko ciut robudowan± wersjê).
Kordian
CYTAT
siarczan glinu lub a³un (siarczan potasowo-glinowy)

czy te ¶rodki s± w miarê medivalne ?
Vislav
Witam

1.A³un
CYTAT
A³un glinowo-potasowy KAl(SO4)2.12H20, zwany a³unem, by³ znany ju¿ w staro¿ytnym Egipcie, stosowany m.in. jako zaprawa w farbiarstwie w³ókien, do garbowania skór, do tamowania krwawieñ, jako odtrutka w zatruciach zwi±zkami o³owiu oraz garbnik emulsji fotograficznych.

2. Czy podana w po¶cie wy¿ej metoda impregnacji z u¿yciem myd³a jest historyczna - nie wiem. Sk³adniki u¿yte do impregnacji - tak.

3. Inne metody impregnacji s± podane w temacie Jak pozyskaæ dziegieæ

pozdrowienia
Joanna
Witam

Apropo impregnacji namiotu - czy zastosowanie mieszanki wosku pszczelego i terpentyny balsamicznej zmiania znaczaco kolor impregnowanego materia³u?

pozdrawiam
djdomin
Koloru - nie. Ale czemu chcesz przerobiæ namiot anger.gif na pochodniê devil.gif ?? Zerknij do tematów o namiotach, jest napisane, jak dobrze i niepalnie zaimpregnowaæ namiot.
Joanna
Witam

Ok juz przekopa³am siê przez te 17 stron... wiêc kolejne pytanie - czy metoda z myd³ami zmienia kolor?przyciemnia?

pozdrawiam
djdomin
Nie w sposób znacz±cy (dla mnie, dla kogo¶ innego mo¿e to byæ w sposób znacz±cy).
Vislav
Witam

Generalnie mo¿na powiedzieæ tak:

- ciemne kolory z czasem ja¶niej± - p³owienie na s³oñcu
- jasne kolory, szczgólnie bia³e z czasem ciemniej± - kurz, py³ i nne osiadaj±ce paskudztwa (jak np.ple¶ñ).

Namiot czêsto u¿ywany nabiera szacownego wygl±du "weterana" i przyjemnie siê wyró¿nia od ró¿nych "green horn'ów".

pozdrowienia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.