widzisz, wypowiadam siê dlatego, i¿ uwa¿am, ¿e nie trzeba namiotu impregnowac , a nie znam jedynie
potwierdzonego, historycznego systemu impregnacji
to, ¿e by³ materia³ i nici nie znaczy, ¿e panie chodzi³y w bikini, które mo¿na by³o z niego zrobiæ
podczas poszukiwañ w ¼ród³ach pisanych nie natknê³am siê na opis ¿adnego systemu impregnacji, a materia³ z którego zrobi³am namiot okaza³ siê na tyle odpowiedni, ¿e nie wymaga³ impregnacji. jego nieprzemakalno¶æ zosta³a sprawdzona podczas solidnej ulewy, podczas której 3 namioty spad³y, a kilka przecieka³o (chyba dlatego, ¿e by³y z bawe³ny)
w zesz³ym roku spali¶my w namiocie równie¿ jesieni± i jako¶ ¿yjemy
CYTAT
Co do materia³ów impregnowanych chemicznie to zauwa¿y³em, ¿e wiêkszo¶æ namiotów w RR jest z nich zrobiona, wiêc ciekawi mnie skoro len rzeczywi¶cie nie przecieka to po co ludize robi± z impregnowanyvh materia³ów namioty?
tego siê nie dowiemy, je¶li nie wypowie siê choæ jeden w³a¶ciciel którego¶ z nich
podejrzewam, ¿e nigdy nie mieli okazji sprawdziæ, czy nieimpregnowany namiot rzeczywi¶cie nie przecieka
ale ³atwiej jest pó¼niej zaimpregnowaæ ni¿ usun±æ impregnat
CYTAT
Wiem, ¿e mo¿na kupiæ len nie impregnowany, nawet moge go kupiæ 3 km od domu, ale nie ka¿dy len jest mocno tkany i nie ka¿dy nie bêdzie przecieka³.
i tu masz w pe³ni racjê! materia³ na namiot powinno siê odpowiednio dobraæ. zbyt ma³a gramatura mo¿e nie zdaæ egzaminu nawet, je¶li taki materia³ zaimpregnujesz.
najlepiej przed zakupem wiêkszej partii przetestowaæ materia³, dobrze napiêty, polewaj±c go tak± "sztuczn± nawa³nic±" choæby w swojej ³azience.
mo¿na te¿ kupiæ materia³ ze sprawdzonego ¼ród³a
ale przecie¿ nikt nie broni Ci go impregnowaæ, nasze wypowiedzi to tylko opinie, które wyrobili¶my sobie jako u¿ytkownicy nieimpregnowanych namiotów, z w³asnych do¶wiadczeñ i wed³ug naszego stanu wiedzy.
je¶li nie chcesz, mo¿esz siê nimi nie kierowaæ, my w ka¿dym razie chcieli¶my dobrze
pozdrawiam
i mi³ego u¿ytkowania przysz³ego namiotu