Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wielka Wojna Pó³nocna - szukam bibliografii!
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Lukasz-Glad
Witam!

Jestem w trakcie pisania referatu pt.: "Formacje wojskowe Polski i Saksonii w pierwszej po³owie XVIII wieku - porównanie". Sam sobie ten temat wymy¶li³em smile.gif ale teraz zobowi±zany jestem (i z reszt± sam chcê) doprowadziæ go do koñca. Problem w tym, ¿e oprócz "Wojny pó³nocnej" J.Wimmera, "Historii wojskowo¶ci"
M.Kukiela i kilku (w sumie po¶rednio pasuj±cych) ¼róde³, równie¿ zebranych przez J.Wimmera, nic ciekawego w tym temacie znale¼æ nie mogê... Mo¿e kto¶ czyta³ co¶ interesuj±cego w tej materii?
PS:By³bym wdziêczny za jakiekolwiek namiary dotycz±ce organizacji, uzbrojenia etc. armii saskiej.
saly
a prace Feldmana? Stare sa dosc , i skupiajace sie g³ównie na Augustach, ale podobo( sama nie czytalam , bo srednio mnie to interesuje) niez³e: Feldman J , Czasy saskie, Kraków 1928. No i jeszcze : Gierowski J., W cieniu Ligi Pó³nocnej, Wroc³aw 1971. Jest jeszcze praca Jarochwoskiego K. , Dzieje panowania Augusta II od wst±pienia Karola XII na ziemiê polsk± a¿ do elekcji Stanis³awa Leszczyñskiego ( 1702-1704), Poznañ 1874. Kojarzy mi sie te¿ ze cos z tego tematu napisa³ Maciszewski , ale tytu³u nie pamiêtam. Za¶ je¶li niemiecki nie jest Ci obcy i potrafi³by¶ przet³umaczyæ to wbijaj na priva, mam kilka ¶wietnych namiarów na bibliografie w³a¶nie z wojskowo¶ci saskiej za Augusta II... tyle , ze w tym barbarzyñskim jêzyku anger.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.